Ako spravne hospodarit s peniazmi v rodine?
Poradte mi ako viest domacnost bez toho, aby sme kazdy mesiac zostavali v dlhoch. Som na MD(budem este 3, 5 roka), manzel ma taky normalny plat, ziadny managersky, ale zase ani ako pokladnik v supermarkete.Mame vydavky asi ako kazda mlada rod. v dnesnej dobe: hypoteka, splatka a ostatne bezne ucty. Problem je , ze my z tych penazi, co nam ostanu nikdy nevyjdeme. Oblecenie som si naposledy kupila v roku Pane, ak nepocitam drobnosti typu pancuchy, ponozky, tunika za 6 E a pod. Topanky mam roztrhane, kabat vyzera ako handra(uz ma nan v rodine taktne upozornuju), muz ani nehovorim... detom kupime, co prave potrebuju, a trosku aj starsieho syna rozmaznavame roznymi drobnostami(manzel aj vacsimi vecami). Hl. problem je v jedle. Vsetko ide do potravin. Nedokazem kupit lacne potraviny, kupujem kvalitne a dobre (napr. prosciutto, styri druhy syrov, drahe jogurty, najdrahsie cerealie...,dcerine obl jogurty stoja 4 ks 3, 2 E). Mozno sa to zda, ze problem je vyrieseny, ked viem, kde je pes zakopany, ale noe je to take lahke??? Ako to robite Vy???
reagovala som na tento tvoj vyrok: "je sice pravda ze plati chlap vysoky pausal,ale to ho mozem aj zabit a menej ako 50 eur mat nebude". Cize usetril by tvoj mm 20 eciek a to je dost pri vasom prijme
@xstelinka ono mame starsie auto a to furt potrebuje nieco..takze ide o to ze aj ked by daco zvysilo tak furt to ide na potrebne veci ...nie na somariny...je to bludny kruh... po tomto mesiaci som zistila ze absolutne nekupujeme zbytocnosti,len fakt potrebne veci, cize zijeme-prezivame...ak nieco ostane na konci mesiaca /to malo/ tak to bude obalka s rezervou...snad sa polepsi ked pojdem do roboty..ale zas tam budu ine vydavky ako cestovne, skolka, ...jedno s druhym...ach jaj, esteze sa maly zacal pytat na nocnik aspon tie evra za plienky dam bokom... aspon cast, tak uvidim rozdiel v tomto mesiaci ked sa nebudu kupovat plienky 😝
pridavam dalsi typ na setrenie - zrusila som ucet v banke s poplatkom 5 eur mesacne a otvorila si v inej banke za 0 eur mesacne (mensie obmedzenie, ale stoja za to)
-zrusila som pausal na mobil -platila som vzdy okolo 20 eur, teraz mam kreditny=kolko pretelefonujem tolko platim (minuly mesiac 1,6 e 🙂 tento 3,37= volala som viac 🙂-som na RD, takze vela volat nemusim 🙂
@sisaha presne tak to robime aj my varime na 2-3 dni jogurty v akcii meso 3krat do tyzdna ..... a staale je nam malo neviem kde robime chybu .. priatel dostava tak akurat najprv zaplati ucty nakup stoji 100e mesacne a vtom aj maso .... no vydrži nam to 15dni a ked mam rodičovsku tak zasa musim e urobit nakup sice uz len za 60e ale aj kozmetiku ako prašok atd.... neviem ako to je mozne ved este ked aj to mineme vzdy 3dni pred vyplatou neni co ..uz sposledneho vymyslame co uvarit...ale len tak .... takze mi za mesiac len prejeme 200e .... a teraz ide este vsetko hore a hore ...a platy stoja ...nase deti ked budu mat 20rokov tak chleba bude stat nie 1,50e ale 5eur ,..kam to speje 😒
Tu najdete rozne dobre tipy - http://tipy-ako-usetrit.meu.zoznam.sk/ako-usetrit/
Hospodárenie v domácnosti súvisí s finančnou gramotnosťou, kotrá je podľa prieskumov (SBA a nadácia Partners) na Slovensku na veľmi nízskej úrovni. Vrámci svojej diplomovej práce sa zaoberám touto problematikou, takže ak by ste si našli chvíľočku čas, budem rada 🙂
Možno sa dozviete niečo nové...
@jagreja fuuuu, niektore otazky ake chytaky, ale negooglila som odpovede, ako som myslela, tak som dala....a kalkulacka ficala tiez 😀
ste strašne zlaté 🙂) Ďakujem - už len takých 150 respondentov a môžem vyhodnocovať :D Ak by ste o niekom vedeli, hlavne so stredoškolským vzdelaním a do 35 rokov, tak by mi to veeeeeľmi pomohlo 🙂
no baby, som rada, ze nie som sama, kto nevie setrit a pritom mam stale pocit, ze uz neviem kde usetrit viac :( kupujem prevazne veci v akcii a potraviny ako jogurty len take lacne z kauflandu ich znacku alebo v lidli, ale su aj chutne 🙂 aj na drogerii sa snazim setrit a ani oblecenie nemame znackove a ani parfumy ako niektori a aj tak neviem hospodarit :( a to sme zatial len sami dvaja a baby na ceste. tak snad sa naucim setrit aj ja nejako 🙂 paci sa mi system, ktory mate vy s tymi obalkami a tak, ibaze u nas to nejde zatial takto urobit. manzel zaraba pomerne pekne, ale minie peniaze na auto (cestuje do prace a spat cca 120km denne), plati hypo a stavebku a uver a svoje veci ako kredit a poistky a co mu ostane, dava na dom, kedze prerabame este posledne veci a stale nieco treba.rovnako sa stara o auta (bezna udrzba, kedze nemame nove auta). ja som kozmeticka cize ja nemam vyplatu, dostavam peniaze na ruku kazdy den (som SZCO), ale je to tazke. odvody treba platit, najom za salon, tovar a zvysok to miniem stale na stravu, drogeriu a inkaso plus si sama tiez platim Orange a poistku a moju splatku, ktoru som si vzala kvoli podnikaniu este davnejsie. teraz mi moj uver konci chvalabohu a aj pausal idem zrusit, staci mi kredit a ked budem mat dobijem si ho, ked nie nedobijem.aj tak vela nevolam. takze budem v pluse 80e mesacne. viete este, ako sa da usetrit? ja uz fakt neviem :(...
dodavam este, ze musime mat dve auta, kedze zijeme v dedine a manzel dochadza a ja tiez za pracou a oblecko kupujeme len vynimocne ked uz ozaj treba, nie kazdy mesiac!
@lambrett Mne sa podobne ako tebe podarilo okresať výdavky. V prvom rade som po ukončení paušálu zmenila mobilného operátora a som spokojná, platím minimum. S manželom sme platili mesačne okolo 60 EUR, teraz platíme spolu do 20 EUR, mali sme nevýhodné paušály. Zrušila som digitálnu televíziu. Je to nejako do 10 EUR mesačne, ale telku pozeráme minimálne, tak raz do týždňa, tak sme kúpili izbovú anténu. Tiež sa teším, že nám znížili zálohovú platbu na plyn na 34 EUR mesačne zo 45 EUR. Nemáme, chvalabohu, hypo, iba menší spotrebný úver so splátkou okolo 73 EUR, ten doplatím budúci rok v júni. A teším sa na to, uff.
Aby som nemala pocit, že zarábam iba na chod domácnosti, tak si každý mesiac kúpim pre seba nejakú drobnosť, nejaký bytový doplnok do domu. Ale je to tak, ako píšeš. Nemyslím si, že neviem šetriť. Keď už však niečo ušetrím, príde faktúra na internet, na poistku na dom, domácnosť, dane...
Chcete si privyrobiť a zlepšiť si finančnú situáciu? Kliknite na www.dedra.estranky.sk , dozviete sa viac.
ahojte. ja ked idem do obchodu tak kupim aj jedlo,aj drogeriu aj sladkosti.nemame tu len jednotu.mam ist raz za tyzden rdsej do mesta do lidla nakupit?a varenie?ked kupim na varenie a uvarim tak uz na druhy den to nik nechce.v mraznicke to potom stoji dlho a nakoniec to ide psom.niekedy si myslim ze pre nas cez tyzden je lepsie ked si objednam domou obed za tri eura z donaskou ako ked uvarim .zvkla som objednat dva obedy obcas ked neviem co varit.citim sa absolutne neschopna usetrit peniaze.ked idem do mesta tak miniem este viac lebo si vtedy myslim ze to potrebujem a ked pridem domou tak lutujem.zo zahrady teda ela tento rok nemame.nedarilo sa .musim kupovat aj cibulu aj zemiaky.nemam sajnu ktore mlieko je najlacnejsie lebo ked som potrebovala tak vtedy som kupila.olej kupujem v akcii v jednote.mliecko kupujem pre malinku plnotucne.jogurty,milaciky atd,sa velmi minaju.sladkosti tiez.vyzivu robila svokra ale vsetka sa jej pokazila.plienky kupujem v DM.sampony vela nekupujeme.deti vacsinou v cistej vode.a vlasy staci malo.teraz som kupila nejake mydlo na vlasy.je pravda,ze mala ma teraz suchu pokozku a som kupila nejake bio kremy a mydlo.to je to ze na detoch setrit nedokazem.radsej si pre seba nekupim nic.chcela by som len vediet.cca kolko mate za tyzden odlozene do obchodu.staci vam napriklad,70 euro ked nemate domace zelniny a domace maska.maso vela nejeme.proste fakt miniem vela na deti co sa tyka hraciek oblecenia .viem ze stym musim skoncit.
@ktore sme dvaja plus maly polrocny nastastie kojeny,plienky kupujeme v lidli pocas akcie balik 50ks 4,99€ vydrzia mi 6-8 dni kupime vzdy viac baleni ked je akcia,kozmetiku vela nekupujem len to najnutnejsie, varim na dva dni,do obchodu chodim kazdy den resp.kazdy druhy po pecivo plus co treba a niekedy sa zmestim aj do 30€ na tyzden,da sa carovat v kuchyni,skus si zaviest obalkovy system plus odkladam si blocky viem kolko som minula snad pomoze
@evatko ahoj,,da sa vela ušetrit aj na potravinách,,aj ked stoja nekrestanské peniaze,,nakupujem v Lidli,,ako väčšina,,skoro všetko ešte aj oblečenie,,pre dceru su tam kvalitné veci,,čo sa týka prošuta či akosa to píše 😀 nikdy som ho nejedla a za tu cenu mi to ani nestojí,,ale na jedlo minieme tiež aosi dost minimálne na týžden 20e ..moj je taký mäsový tip,,takže som mu povedala nechs a nečuduje že to ide do penazí,,ale ka isto ako baby,,,cestoviny,,,mäso s omáčkami aj na dva dni,,niekedy máme suchý obed,,jogurty kupujem síce jogobela aj 4-5 ale jogurty u nás dlho vydržia,,syry ,,z lidla,,ja som povedala aj mojmu ked chceš mäsko každý den budeš si musiet priplatit 😀

Ja pouzivam latkove plienky na doma a jednorazove len ked ideme niekam von. Velmi som si na latkovky zvykla, uz by som nemenila, je super ze nemusim sledovat kde su plienky v akcii a to je iba jedna z vyhod.
Okrem toho uz niekolko rokov vediem domace uctovnictvo, super vec! Pouzivam iba excel, ktory som si prisposobila mojim potrebam. Potom si spravim prehlad vydavkov za rok a viem kolko som minula na potraviny, drogeriu, oblecenie a pod. Na zaklade tohto prehladu s viem urobit financny plan na dalsi rok. Viem kolko cca. budu vydavky, ktorym sa nevyhneme a tie ktore mozno zredukovat. Samozejme vzdy sa vyskytnu aj nejake necakane vydavky, treba pocitat s malou rezervou.