Ako spravne hospodarit s peniazmi v rodine?
Poradte mi ako viest domacnost bez toho, aby sme kazdy mesiac zostavali v dlhoch. Som na MD(budem este 3, 5 roka), manzel ma taky normalny plat, ziadny managersky, ale zase ani ako pokladnik v supermarkete.Mame vydavky asi ako kazda mlada rod. v dnesnej dobe: hypoteka, splatka a ostatne bezne ucty. Problem je , ze my z tych penazi, co nam ostanu nikdy nevyjdeme. Oblecenie som si naposledy kupila v roku Pane, ak nepocitam drobnosti typu pancuchy, ponozky, tunika za 6 E a pod. Topanky mam roztrhane, kabat vyzera ako handra(uz ma nan v rodine taktne upozornuju), muz ani nehovorim... detom kupime, co prave potrebuju, a trosku aj starsieho syna rozmaznavame roznymi drobnostami(manzel aj vacsimi vecami). Hl. problem je v jedle. Vsetko ide do potravin. Nedokazem kupit lacne potraviny, kupujem kvalitne a dobre (napr. prosciutto, styri druhy syrov, drahe jogurty, najdrahsie cerealie...,dcerine obl jogurty stoja 4 ks 3, 2 E). Mozno sa to zda, ze problem je vyrieseny, ked viem, kde je pes zakopany, ale noe je to take lahke??? Ako to robite Vy???
@evatko ahoj, aj my sme museli okresat vydavky. Polovicu prijmu dame na byvanie a pravidelne poplatky. Stravovali sme sa a stale aj stravujeme podobne ako vy, ziadne lacne a nekvalitne veci - hlavne manzel si na to potrpi. Na stravu minieme cca 200 eur, plus listky (cca 15-20). Prestali sme kazdy den kupovat sunku, pravdaze stale kupujem tu najmasovitejsiu, co znamena aj takmer najdrahsiu, ale kupujem ju tak max raz tyzdenne. Minie sa, tak nie je. Obcas mame aj to prociutto. To iste je so syrmi. Mame jeden druh syra a ked sa zje, tak az potom kupime iny. A veru aj grana padano kupujeme dost casto. A to sa u nas mliecnych vyrobkov zje veeeela. Jogurty nekupujem tie s lentilkami a cerealiami, aj ked babky to nasim detom davaju. Radsej kupim v lidli 10% 400g smotanovy jogurt. Deti to maju na tri-styrikrat a starsej dam do toho domaci dzem alebo cerealne gulicky (balik za 5 eur pojeda tymto sposobom uz pol roka). Za mlieko dame min. 30eur mesacne. Kupujeme klasicke maslo, nie margariny (deti dokonca minule odmietli u svokry chlieb, lebo im to s margarinom nechutilo 🙂 Jeme hlavne ryzu, zemiaky a cestoviny, k tomu omacky s trochou masa. Maso nemavame kazdy den, ved podla vyzivovych hodnot Ti staci kusok masa. Nekupujem moc kuracie, ale morcacie, bravcove a hovadzie a kupujem to u masiara. Vajicka kupujeme zasadne len podstielkovy chov. Jeme veeela zeleniny a ovocia. Nekupujeme ziadne polotovary a pod. Vsetko si varime sami. Obcas si dokonca kupime aj vino a pivo.
Oblecenie nekupujeme takmer ziadne, len to, co naozaj potrebujeme a je neopravitelne. Snazim sa detom nieco sit, plienky pouzivam cez den latkove (nemam tie drahe, ale mam klasicke stvorce a k tomu troje pull gatky), na noc kupujeme jednorazovky (100ks=100noci=cca 14eur).
No, dalo by sa to mozno este trochu skresat, nam to zatial ako tak vychadza. Inak pritom setrim este aj na skrinu, lebo zatial mame veci v krabiciach - skrina nas vyjde 900eur, cize som zvedava, kedy ju budem mat 😀
presne aj my sme tak ako @zuzana581 píše....treba si určiť presne na den kolko ti ostane, poviem príklad - 18 eur na den, OK včera som minula 3 eurá, za 10 eur som natankovala v obchode som nebola lebo sme mali navarené z nedele, takže mi ostalo 5 eur na dnes zo včera plus 18 eur dnesných...takže dnes možem minúť 23 eur a pojdem do obchodu kupim niečo asi za 10 eur lebo musím variť a zase mi 13 eur ostane a zajtra mam zase 18 eur a to je už 31 eur...potom kupim mlieko, plienky a čo ja viem čo a tak to u nás funguje.....je to super lebo si rozmyslím čo kúpim a ked mi ostane napr. 31 eur a videla som suknu za 10 eur tak si ju kupim my sme aspon na tom takto....tiež kupujem v lidli, je to super obchod a u mäsiara u ktorého viem aké má mäso.... proste pozriem recepty, ktoré viem že môže malá a zje aj MM a aj ja....vela krát natrafím na lacný karfiol tak vysmažím alebo urobím karfiolové placky, cez týžden mäso no mame asi tak 2x a v nedelu samozrejme....
no my sme velka rodina mam 4 deti a ja som akurat skoncila rodicovsku dovolenku a v aprili cakame dalsie zijeme len z manzelovho prijmu kazdy mesiac musim zaplatit vsetky ucty hypoteku tu uz\ len 10 mesiacov a nakupujem raz za tyzden v tesku kde je vsetko lacnejsie aj chleba stoji ovela menej ako v nasich drahych potravinach a z penazi vyjdeme varim vzdy na viacej dni detom platim obedy v skole v skolke manzel ma vzdy teple jedlo vecer nema teple jedlo v praci kazdy mesiac treba obcas nieco navyse na seba oblecenie nekupujem az ked mi tecie do topanok vtedy si kupim
Ono je svätá pravda čím viac máš tým viac minieš. preto súhlasím tu s @sisaha že jediná cesta k usporám vedie cez tvrdu racionalizáciu výdavkov.
Ja som jedna z tých štastnejších že nemusím obracat každu korunu v rukách ale napriek tomu si dávam pozor čo kde a ako nakupujem. Mám 3 deti z toho dve v žracom veku , denne varím a obdeň pečiem či už chleba alebo koláče. Nekupujem v Lídli a manžel keď ide na víkend domov v Penny.
Ja mám tieto obchody rada, máme pred sebou obidvaja cieľ, zbavit sa hypoték a začat stavat dom . To nás ženie dopredu ,ale to neznamená že si neodložíme aj na dovolenku , to by nás zasa piclo.
Ja si vždy určím cieľ a idem tvrdo za ním , nakupujem denne, lebo keby som nakupila veci ako jogurty a sladkosti a šunku do zásoby tak sa to " zožerie " v ten deň , alebo max.na druhý.
Skutočne problémy so spotrebou potravín teda halvne s jej kvantitou sa ukážu ked su deti v puberte, vtedy to rodina teda riadne pocíti .Ale zasa moje deti nie su vyberavé , jasné že poreptaju ked je niečo čo až tak nemusia ale zjedia. U nás to funguje tak - nechceš ? Dovi ,dopo a odchod do izby.
Ja sa snažím si čo najviac spravit doma a aj dopestovat ovocie a zeleninu, nakupujem sezonne ovocie, kuracie mäso obmedzujem a pridávam hovädzie, mám na to svoje dôvody.
Myslím že sa stravujeme max.racionálne pri rozumných výdavkoch. Sestra je vegánka aj so švagrom a nič iné nepočujem ako je všetko drahé , ale ona nakupuje iba v obchodoch kde sa tieto prosukty rpedávaju a tam je to fakt drahé ako svina.
Jááj baby chcela som napísat že nakupujem v Lídli a napísala som že nekupujem . Takže v Lídli nakupujem a su tam aj kvalitné potraviny.
no u nas sme zistili, ze najviac sa da skutocne usetrit na jedle. manzel na to tiez dava pozor. kedysi sme chodili jest casto aj von ale teraz varim zasadne doma. maso 2-3x do tyzdna, ani to nie je zdrave, inak robim vseiake cestoviny, zapekane zemiaky, obcas privarky, mucne jedla. prociutto a ine kraviny si kupime na sviatok vyrocie a pod. a mame z toho pekny vecer s vinkom. minule sme kupili dve kila lososa len preto ze bol za 4,20 (z 14,90). jogurty milujeme, ale da sa urobit aj domaci skvely jogurt a je to este lepsie a zdravsie. ovocie zelenina u nas musi byt, aj kvoli detom, ale mame stastie ze nasi rodicia maju velke zahrady tak nas zasobuju. inak kupujeme co je v akcii. MM nie je vobec vyberavy, to skor ja, jemu staci k idealnej veceri 5 rozkov s pol litrom mlieka a med takze to je u nas bezne niekoľko krat do tyzdna. to oceni niekedy viac ako neviem aku specialitu. a natierky su u nas tiez bezne. podla mna sa da zit pestro zdravo a chutne a este aj lacno.
Ahojte🙂!Ja vam napisem ako to robila moja mamina, casto som sa jej pytala, ako hospodari s peniazkami.
Vzdy na vyplatu(pracuju obaja) zaplatila vsetky ucty, potom si vyclenila 4000Sk na stravu-pisem v slovenskych korunach, kedze teraz uz nemam prehlad, kedze byvam s mm a vsetko si zabezpecujeme sami!
Takze 4000sk na stravu, z toho tiez kupovala jogurty, mlieko atd v akciach, chlebik tak 3x tyzdene, niekedy rozky.Tiez si pisala zosit, kde si pisala, co kde minula , ale ze dopodrobna🙂, minule sme nasli par starych zositov pri upratovani, dobre som sa zasmiala, ale ma to svoju logiku aj ciel.Z toho este dokazala aj usetrit na prasiatko-1xrocne sme zabijali a ''minulo-skosnovalo'' sa uplne vsetko a na cely rok sme mali maso.Kedze nasi chovali aj zajacky, sem tam bol zajacik, sliepka, ked bola kacka ,tak bola na 3dni-1den sa piekla a trosku sa pojedlo,2densa dojedla a treti den sa na kozky dali zemiaciky a boli pecene zemiaky na kacke🙂🙂!!!Velakrat sme mali pecene zemiaciky s maslom a mliekom a zasadne a to robi mamina dodnes, radsej upecie za plech kolac-pernik, kysnuty a je aj na 2-3 dni🙂!!!!!Oblecenie sa kupovalo najprv nam, ocinovi a nakoniec mamina, ale na cizmy a topanky bolo vzdy, kabat sa kupil drahsi a vydrzal aj 2-3 roky aj viac, ja mam doma jeden uz pomaly 10rokov a je ako novy,ale uz mi asi bude maly🙂🙂🙂!!!!
My sme napr. pomahali u nas niektorym rodinam s oblecenim ta, ze ked nam uz boli veci male, ale boli zachovale, tak sa mamina opytala tej rodinky, ze ci nechcu a verte ci nie, pre decka to velmi pomoze, tiez ked bola nejaka vettrovka ocinovi mala, tak ju ponukla a tiez si ju zobrali aj nohavice, pani si zobrala aj kabat a pulovre!!!A viem , ze to robi mamina doteraz, vzdy sa ma este opyta, ci nemam nieco , co uz nenosim a ked mam , tak dam!!!!A minule nam od kukanadoby odpochodovali aj 5 topanky a cizmy, co sme vyhodili, bech padnu na uzitok!!!!!
Veru je to dnes tazke aj ked pracuju dvaja rodicia-najskor sa u nas vyplatia seky,potom sa vycleni na stravu a nieco sa dokaze usetrit .ja doma varim,lebo jedine na strave sa da usetrit,nakupujeme v Metro-kedze sme velka rodina sa to naozaj oplati,napoje v plastoch nenakupujem-pijeme vodu,caje a mieko.Mlieko kupujem v mliekomate a jogurty si vyrabam uz roky doma,kedze vela zavara, tak mam dost lekvarov a kompotov do nich 😉 .Tiež sa snažím kupovet kvalitne veci vacsinou slovenske a ceske.njaviac ma fascinuje ked sa raz za 6-8t.vyberieme na nakupy do Hainburgu a kupim tam lacnejsie potraviny ako unas 😉 a maju este cerstve ovocie a zeleninu po 17-18h vo vypredajoch,ktora nieje u nas taka krasna 😉
Oblecenie sa tiež u nas točí a vela vecí aj ja rada darujem
inak čo sa týka oblečenia, ja si kupujem len kvalitnejšie, snažím sa ho kupovať v zľavách a vyjde ma len o trochu viac ako nejaké z čínskeho obchodu. ale potom mám roky pokoj, bundy mám vždy na 3-4 roky, topánky aspoň na 2 roky a svetre, tričká, nohavice a podobne, tie ma vydržia väčšinou aj viac ako 4-5 rokov.
podľa mňa ak si dospelý človek kúpi najlacnejšie oblečenie nič neušetrí, lebo ho neskutočne často musí meniť, ešte u detí chápem, tie z toho rýchlo vyrastú a nie každý človek má potom čas a chuť predávať značkové oblečenie z ktorého deti rýchlo vyrástli cez bazáre.
moja mama si tiez takto vzdy rozratavala peniazky na dni..vzdy bola hypoteka, splatky, a zvysok sa rozdelil tak, ze sa to podelilo na dni.mala xy na den, a nikdy viac neminula.z toho co ostalo, sme mali veci navyse.krasne sa da usetrit napriklad na mase v akcii, fakt sa oplati brat aj z nejakeho bitunku z dediny, ak sa da a strcit do mrazaku.zakladom je asi to, ze doma varene a pecene je ovela lacnejsie nez kupovane.moja mama piekla kolace, skusala aj pecivo, robila natierky, robi bohovsku pizzu aj lasagne za par korun 😵 jogurty sa tiez oplatia domace 🙂
lacne su jedla mucne, cestoviny a zemiaky, takze ked nebolo vela penazi, bol granadir, cestoviny s vajickom alebo domacou omackou, alebo zeleninove rizoto, fliacky s kapustou..
vzdy vedela s peniazmi vyjst, a bolo aj navyse.v tomto ju velmi obdivujem, my k tomuto nuteni nie sme, kedze mame co potrebujeme a chceme, az mi je niekedy luto, ze rozhadzujeme na kraviny a jedlo sa u nas vyhadzuje 😒
inak je super jedlo mrazit.normalne navarit viac a zamrazit mapriklad gulicky plnenej papriky, parene buchty, nemusi sa vyhodit.to som zas videla u svokry..
ono-trošku podobné,ako tu 😉
všeobecne ti poradia všetci, konkrétne-bez poznania presnej sumy-asi nik 😉
ja myslím,že každý musí vedieť-vidieť kadiaľ tie peniaze najviac unikajú
tak si zapisuj príjmy-výdavky a tam zbadáš, čo je/nie je nutné 😉
ja to ale nerobím 😉 len baby tak zvyknú radiť, len ja nemám čas a deptalo by ma to 😀 😀 😉
tak my sme dvaja, drobec na mlieku tak teraz ho nepocitam... a tiez vela miname na potravinach.. u na je problem ten, ze mm ide na 6dni do fr, urobi si nakup a popri tom mu aj navarim... a ked pride je doma den dva a tiez mu povyvaram same dobroty a kolacik a podobne.. nikdy neodhadnem mnozstvo... kupujeme ani nie nekvalitne a ani nie drahe... mliecko od jedneho chlapika co chova kravu.. z toho robim aj tvaroh , mnaam neskutocna chut. vajicia mame domace u svokry mame sliepky.. a podobne... mm je polovnik takze maso mame divinu, ale najcasztejsie papame ryby a hydinu... no a kamen urazu su tie mnozstva.. ja kupium ely chlieb a tristvrte sa vyhodi.. do mrazaka dat nemozem lebo som v malom2 izbaku a mam miny mrazacik co je vzdx plny.. mm kupi 30 dk sunky, lebo sa stava casto ze pride navsteva a my prave vtedy nemame a ked ju kupi tak sa vtedy nezje....
vyhadzujem jogurty po zaruke apodobne... je to o zvyku.. pomaly sa oducam chodit do obchodu, casto.. lebo nam jedia len oci... 😅
a dpst usetrim ked som ten tyzden sama doma ze si nenavarim ale najem sa i svokry alebo babky 😀
@evatko Chápem ťa a viem že naozaj kvalitné potraviny bez zbytočnej chémie sú veľmi drahé, ale ver mi, dá sa to vyriešiť aj inak. Skús si všetko čo môžeš robiť doma, pretože len tak môžeš veriť potravinám ktoré dáš deťom. Syn nie je vôbec zle naučený, presne týmto spôsobom vediem ja dcéru. Starší syn je od malička na sprostostiach a sladkostiach a mne to pekne lezie na nervy. Nedokáže sa napiť obyčajnej čistej vody z vodovodu, nemohol si zvyknúť, že už nekupujeme malinovky a musí mať aspoň sirup. Ak máš na to podmienky, dopestuj si ovocie a zeleninu v bio kvalite doma, zaváraj si, rob džemy, kúp si polovicu alebo celú sviňu z domáceho chovu,... Aj ja som sa vrátila na tento spôsob i keď som sa mnohým pred časom čudovala, pochopila som že ak chce človek žiť zdravšie a nedať za potraviny také prachy, inak sa nedá. 😉
Neviem či mám daný príspevok brať vážne, či sa smiať 😕 Ako sorry ale radšej kúpiš drahé jedlo, z ktorého povyhadzuješ lebo to nikto nezje! akoby si si kúpila topánky a kabát, ktoré ti vydržia zas niekoľko rokov (keďže ako píšeš topánky máš roztrhané a kabát handru) to ako myslíš vážne??? 😲
Skús sa riadiť heslom : "jeme aby sme žili, nežijeme aby sme jedli"
Nevidím dôvod kupovať zbytočnosti, ktoré nezjete alebo su zbytočne drahé a vymeniť ich za rovnaké suroviny v dobrej kvalite a lacnejšie
v prvom rada, prosciuto je aj u nas vymozenost. a to moj manzel zaraba naozaj pekne. aj napriek tomu stale setrime. neminame na vysost.kupujeme potrebne a nikdy som nevyhadzovala potraviny. varim kazdy den moj maly je strasne priebercivy,tak sa snazim prisposobovat jemu. naco varis bryndzove halusky ked to nechces dat detom a detito nelubia. tak im nechaj suche halusky a daj im ich so syrokremom,alebo im daj na to granko. jedlo nemusi byt drahe na to aby bolo vyvazene. my minieme len na mlieko mesacne 60e. moji obaja chlapci su mliekoholici🙂 kolac upeciem doma, mucne jedla nie su az take drahe. plus cestovinove. a k tomu vyhadzovaniu. kupujem sunku kvalitnu. a radsej necham vonku len polku z toho co kupi leb to je len mm. ked zje vytiahnem zvysok z mrazaku. robievam domace natierky su chutne a vies co tam das. a este jedna vec.chod raz za dva tyzdne sama do lidlu deti nechaj mm a nakup tam cestoviny, muku lacnejsi ale kvalitny syr(ktory mozes zamrazit 🙂 a nechcem ta urazit,ale naco mate dalsie dieta ked neviete vyjst s peniazmi?mohla si ist radsej robit.
Najviac sa mi paci, ako mi kazdy radi, co mam varit. Ja maso takmer vobec nevarim, ak by boli cestoviny so syrom kazdy den 3 x , maly by ma vybozkaval k smrti. Ja nie som blba, varim cestovinu, ryzu, mucne jedla, jedlo nie je len o mase.Pijeme vodu z vodovou. A preco by som nam neuvarila raz za cas bryndzaky , ked to s mm mame radi, zatoze to deti nejedia. A granko na halusky, sorry, ale citali ste si zlozenie, my mame jedno granko na rok, deti to nejedia a ani im to nedam, ak si to nevyzaduju. Ja nepotrebujem rady vo vareni, ja som chcela radu v hospodareni. To, ze preferujem zdravsi zivotny styl, akoze hrozne hresim. A druhe rodinu su v tomto ovela zasadovejsie. Babiny mame v cinziakoch, tak tam nechoavaju ani sliepky na vajcia ani zvery na maso. Ked kupim prosciutto v akcii za 0, 85 E a zje sa, preco by som mala kupovat detsku sunku za 0, 80, ked sa nedoje. @hoogy a co si mam zobrat prives a tahat ho za chrbtom, aby som dvojtyzdenny nakup odniesla. : uz len mlieko na dva tyzdne, to je kolko kg????? 😖 A vies naco mame dalsie dieta? Nato, aby som mala koho milovat a aby sme za stedrovecernym stolom nesedeli traja ako VY. Nevediet hospodarit, neznamena, ze zivorim , a deti chodia spinave a potrhane. V zivote by som nevstupila do cinskeho obchodu, maju same kvalitne , znackove veci, kt ponosia aj sesternica a bratranci a zase sa nam vratia ako nove. To iste s hrackami. MM je zo styroch deti, a ta atmosfera, ked sa stretneme aj zo zvyskom rodiny je neopakovatelna a naplna nas viac ako Teba ta plna penazenka rakuskych Eur. Ako sorry, ale porovnavat deti a peniaze, to je faaakt moderne. Popri prvom dietati a tehotna s druhym som pracovala, chodila na VS a organizovala kopec dobrovolnickych aktivit, takze sedlana moc nie som.
@evatko sorry evatko ale co teda chces? Pytala si sa ako to robia ostatni, ze vyziju, nejdu do dlhu a nenosia roztrhane topanky a stary kabat? Dostala si odpovede a nepacia sa ti.
@hoogy napisala len svoj nazor rovnako ako ty. To je vsetko. Nik tu neporovnaval peniaze a deti. A podla mojho nazoru jej otazka preco dalsie dieta vyplynula z popisanej situacie. Pri dlhoch sa obvykle ludia zamyslia nad tym, ci mat dalsie dieta, alebo sa trosku pozviechat a pockat. To je uplne normalne a nic materialisticke na tom nie je.
Inak sama mam jedinacika a za stedrovecernym stolom nas vzdy sedi minimalne 7. Pozyvam totiz aj svoju aj manzelovu rodinu, vsetkych co maju cas a chut a to nie len na sviatky a par krat do roka. Takze nevidela by som to az tak cierno 😉 .
Ale ja nemam dlhy, ja si vzdy na konci mesiaca poziaciam nejakych 50 E , kt potom vratim a ideme dalej. Doteraz som nosila znackove veci mam kabat za 8000 SK, kt ale neobleciem, to preto mam roztrhane NIKE botasky, lebo deti maju nove zimne topanky a oteplovaky. Ale nasla som v novom cas DIETA uctovnictvo pre mamicky a pomohlo mi to, ze pocujem o napr dennom rozdeleni penazi, tak to vyskusam rady typu naco mas tretie dieta(ako keby bolo sieste) su fakt inteligentne... Nejde o to, co mam a nema kupovat, a varit, ide o to, ze najvacsiu polozku zaberaju potraviny a ze si to neviem racionalne rozdelit, lebo nemam take uctovnicke schopnosti.
@evatko Ahoj, nie som si ista, ci skutocne stojís o radu, ako hospodarit, kedze si dost utocna - branit sa da aj slusne 😒 je pravda, ze pliest vase dalsie dietatko do hospodarenia je nefer, aj ja som za velku rodinu pretoze ked sa vychova jedno dieta, vychovaju sa aj styri 🙂 len skromnejsie. Ale teda k tvojej otazke:
Mne sa osvedcilo prijem rozdelit do jednotlivych obaliek, napr. poplatky s byvanim predsatvuju 30% prijmu, tak som tam dal 30%, a takto som rozdelila vsetko nevyhnutne, zo sumy ktora ostala som vzala 10% a tu som dala na knizku (rezerva, ked sa stane nieco nepredvidane, alebo treba toho viac kupovat (napr. oprava auta, pred zimou zimna obuv...). Ked je u vas zvykom kupovat si darceky na oslavy, tak skus aspon 10€ zakazdym odlozit na taketo prilezitosti a zvysna suma, co ti ostane by mala sluzit na potraviny. Neviem odkial si teda ci mas moznost najst niekoho, od koho mozes kupovat doma vypestovanu zeleninu a ovocie (ja mam nastastie zahradku, ale predtym som zvykla kupovat od starsich manzelov pestovatelov), ja peciem chutny domaci celozrnny chlebik v domacej pekarni (za 30€ z tesca, 1 kg chleba ta doma aj s elektrinou vyjde na 0,50€) taktiez si mozes doma vyrabat jogurty (huste smotanove bez Ecok, osladene len domacim dzemom alebo ovocim, jogurtovac stoji okolo 20€, naklady na vyrobu 6 jogurtov su liter mlieka, jeden biely jogurt s kulturou a pripadne dvomi lyzicami suseneho mlieka koli hustote). Ak si sofer a mozes ist na aute na nakup, tak sa obcas vyber sama na zakladne potraviny, ja chodim raz do tyzdna vecer, kupujem 3-4 kg muky, 5 balikov cestovin, 1kg ryze, 11l oleja, 1kg cukru, 1kg soli a karton mlieka, ostatne kupujeme ako je treba - aj v jednote. Samozrejme, kazdy ma inu potrebu nakupu, len tak pre orientaciu som ti napisala co kupujem ja. Taktiez neviem ci zavaras a pripravujes doma dzemy, sirupy, v lete je ovocie lacnejsie, takze sa domace zasoby urcite oplati urobit a vies co si tam dala, mozno mate moznost ist si nazbierat maliny alebo cucoriedky 🙂 Kazdopadne chce to vela sebazaprenia naucit sa hospodarit a pri zlyhani sa neobvinovat, ale poucit sa, ja som si tiez musela zvykat "setrit" 😀
Drzim prsty, nech to cim skor zvladnes a pozdrav dietky doma aj babo v brusku 🙂
@evatko mozem sa len opytat co za jogurty to malej kupujes? ze 3,20€ za 4 ks... to su tie nestle balene, teda podla ceny a balenia odhadujem? nasa mala ich tiez neskutocne lubila, zjedla 2 naraz. a rovnako nestle pudelino. ale skoncili sme s nimi. je to sice dobre, ale nic kvalitne a neskutocne to liezlo do penazi. namiesto baleneho pudingu jej uvarim normalny vanilkovy puding a za 1€ mame puding vsetci traja s muzom.
sem tam ako maskrtu kupim, ale nie kazdy den.
u nas je jedina polozka na ktorej sa da usetrit naozaj strava. pozriet akcie, co sa da zamrazit zamrazit (mimochodom mrazim aj salamu nakrajanu a syr - netreba vyhadzovat), varit na viac dni, dat si bud nieco na dalsi den alebo par porcii zamrazit. ovocia kupovat tiez len na 1-2dni aby vydrzalo a nehnilo ked sa nezje.
@svetielkoend ja nie som utocna, akurat ma vytocilo pliest do hospodarenia nenarodene dieta, mam pravo si zastat vlastne deti. A nie je to len o jedle, mam kamosku, kt by v zivote nekupila znackovu vec, chodi na vsetko k cinakovi, takze to tam kupuje castejsie, kedze veci nevydrzia a pyta sa, preco syna z takych topanok bolia nohy... no asi preco? A jedla vela dostava z mm prace, ale i tak ich nakupy potravin prevysuju tie moje, nie v kvalite , ale kvantite, lebo pre nich zaklad je JEST. To co zje ich syn na ranajky, to moj mm nezje. Cim tucnejsie, nezdravsie a mastnejsi tym lepsie... My stale riesime, ako setrit, ale nemame system, na kt som sa pytala. kazdy den sa s mm o tom bavime, ale nevieme najst sposob, preto som chcela radu. A mimochodom, moj mm je ako mucha, ma s tym rozculuje, lebo ja zjem viac 😢
@evatko nuz pohlad na hospodarenie u nas som ti ponukla, sama vsak musis najst system ktory ti bude najviac vyhovovat, to v dietati som pozerala, ale pre laicku mamicku je dost zlozite (to hovorim z mojho pohladu - mam vystudovane uctovnictvo okrem ineho)
@evatko Kym sme nemali deti tiez sme si dopriali co sme len chceli. Potom prisli chlapci, teraz aj hypoteka. Boli chvile, ked som si chcela vlasy trhat ako vyjst, pretoze mi uz v polke mesiaca nevychadzali peniaze. Potom sme sa s manzelom vazne zamysleli a zistili sme, ze strasne vela miname na nakupy stylom, kupim co vidim. Ja doma varim kazdy druhy den na dva dni dopredu a aj manzelovi do prace. Usetri na strave, je to aj chutnejsie a najma zdravsie. Vzdy v den nakupu si premyslime s manzelom, co budeme chciet jest na tyzden dopredu. Napiseme si jedalnicek. Deti rano mlieko, potom co na desiatu, obed, olovrant 1-2 a veceru. Potom si spisem zoznam co mi chyba na jedalnicek a hybaj do obchodu. My sme dost alergicki na lidl (nikoho nechcem urazit), kupijeme v bille. Uz nekupujeme drahe jogurty. Kupujeme kvalitne biele a manzel si do toho vzdy primiesa za lyzicku lekvaru dla chute. Musli uz nekupujeme, pripravujem kvalitne, chutne a zdrave doma. Aj my zboznujeme kvalitne syry, ale uz len jeden druh draheho. Zvysok roztieratelny a tvrdy (nie drahe, standart). Na vodu minieme vela, pretoze mame odporne trubky v dome a neda sa to pit. Pridavam do teplych aj studenych jedal vela cibule, naberie to na objeme, tiez vela omacky ak sa da. Maso je cca 3x tyzdenne, strukoviny na teplo aj studeno, sladke. Vsetko kvalitne jedla ale vhodne pre vsetkych. Kto chce dosoli, priplesni 😀 dostipe. Mame jeden estra ucet, kam kazdy mesiac prevedieme nejaku malu ciastku a z toho cerpame potom na nutne neplanovane veci. Uff. Co viac? Nenapada ma, lebo konzumenti sa mi sapu po klavesach. 😀
@evatko v rakusku tie iste "jogurty" stoja 1,75€ uuuuplne tie iste. ak ma niekto z rodiny cestu nech vam kupi. inak je fajn recept ako usetrit, proste hned na zaciatku mesiaca ako poplatite ucty zobrat par € (50-100-200 kolko vam okolnosti dovolia), tie odlozit niekam na nedobitne miesto a zabudnut na ne. a hospodarit len s tym co ti ostane na ucte. ak ti ostane 10€ a je tyzden do vyplaty tak si proste nekupim to prosuto, ale urobim zemiakovy privarok pre celu rodinu a nejaku natierku na chleba. ak ti ostane 20 a je den do vyplaty tak si kupim...
Môj názor je, že potrebujete zarobiť viac peňazí. Lebo vieš, že ťa najviac stoja zdravé potraviny a darčeky. Nie vždy je uskromňovanie sa cesta. Napr. môj manžel stále hľadá ľudí do práce aj popri materskej. Ak chceš ozvi sa. Možno bude mať niečo aj pre teba, alebo tvojho manžela
@svetielkoand no to som rada, ze to vravis, ja som to vcera citala, a ja som z toho nepochopila ani jednu tabulku, tak, ze som asi fakt blba na uctovnictvo, som si myslela, ale bola som ucestovana 6 hod som sa trmacala vo verej.dopravnych prostriedkoch po 4 hod spanku, tak som dufala, ze to je tym
@evatko
nie, je to skutocne dost komplikovane napisane 😉 Odkial priblizne si?

@katka888 praveze, pokial si nestanovi priority a zmeny v nakupovani, tak ked aj bude zaraba o 100 eur viac, tak ich aj minie z dovodu, ze este toto a este tamto..., lebo mam. Ono to chce racionalizáciu vydavkov...Ja si tiez neprivyrabam pocas RD a dokazem usetrit..Treba si nad to sadnut a aspon jeden mesiac nekupovat to co sme tu vytkli a co je podla nas najvacsi pozierac penazi...Daju sa hladat aj lacnejsie alternativy..