Ako správne porozumieť vyúčtovaniu za byt?
Rozumie sa tu prosím niekto vyúčtovaniu z bytového družstva za byt? ja sa v tom nejak neviem zorientovať, prišiel nám dosť vysoký nedoplatok, sme dvaja dospelý a malé dieťa a príde mi tá suma dosť vysoká nato že veľa vody nemíňame, len čo sa rýchlo osprchujeme.
Ďakujemm
Máte strašne veľa teplej vody tam bude asi niekde chyba lebo mať väčšiu spotrebu v teplej vode ako v studenej bežne nebýva my sme mali teplu 25 a studenu sme mali 50
Pozerala som to, platíme 230€ mesačne platby a teraz sme mali preplatok 400€. Tiež keď sme bývali prvý rok, tak sme mali nedoplatok ako vy 700€. To sme mali zálohové platby niečo cez 100€, už si presne nepamätám. A to sme ešte nemali dieťa a doma máme iba sprchu. Skús sa ísť informovať k správcovi. Malo by sa dať dohodnúť aj na splátkach ak vam je veľa zaplatiť toľko peňazí naraz.
@birdincage A akú máte teraz spotrebu teplej a studenej vody? my si budeme dávať nato už väčší pozor, je to pre nás ponaučenie, budeme si odpisovať vodomery každý mesiac aby sme mali prehľad, pôjdem sa rovno na bytové popýtať, viem že treba žiadosť vypísať ale tak zaplatíme to radšej naraz nech máme pokoj, no potom už asi vznikol nedoplatok aj za tento rok za prvých 5 mesiacov nie?
Ahoj aj nám dnes prišlo vyúčtovanie s nedoplatkom 300,5€. A rozdiel medzi rokom pred a teraz je 20-30l. Bývame rodičia a ja(traja). Min rok preplatok 225€. A je to kvôli tomu že kým sa pominule roky zvyšovali ceny za energie v zahraničí tak tu na Slovensku to platil štát ale už prestal a to co v zahraničí bolo zvyšovanie postupne 3x tu to bolo naraz. Pred pár týždňami hovoril Fico že žiadne zvyšovanie nebude a hľa je to tu. Rovnako ako pred x rokmi s tým plynom keď trhal papiere že nech ľudia nič neplatia a aj tak to nakoniec museli ľudia zaplatiť....
No my máme tento rok studenú 83m3 a teplu 56m3… to sa ti nazhana keď často peries, do toho umývačka, varenie, dieta atd… ušetrili sme najviac na teplej vode a kúrení (máme teplý byt, južný)
97 eur na teplu ti bohate staci, teraz ste ju mali za max 900 eur pocitam. Pusti studenu a skontroluj, ci sa ti netoci teply vodomer. Medzi 5-10% bytov mava teplu vyssiu ako studenu. My mame pri 3 spotrebu teplej 112 m3🤦🏻♀️.
@moni73 jejda a koľko platíte mesačne za teplú vodu?
fuj, to je ake nechutne, sprchovat dieta 2-3 krat tyzdenne
@pallacinka29 čo je na tom nechutne? je to na odporúčanie lekárky a pokiaľ viem tak každý v našom okolí dieťa od narodenia cca do 2-3 rokov kúpe alebo sprchuje každý druhý, tretí deň…nehovorím o lete
Já nechápem, ako niekto môže nevedieť prečítať vyuctovanie 🤦♀️
Každopádne, nedoplatok nebude voda. Ak ste spotrebovali 60m3 a cena za 1m3 je cca 3,50€, nech nežerem 4€, tak ročná spotreba je 240€! Mimochodom nejde len o sprchovanie. Ak si napr umyvate zuby a stále tečie voda do umyvadla , ak umývate riadu pod stale tecucou vodou, tam je tiež besná spotreba.
Vyúčtovaní máš predsa riadok TV, SV, kúrenie, vytah a pod a stĺpec, kde je uvedeny počiatocny stav, konecny, suma za jednotku, spotreba, cena celkom a posledný je rozdiel medzi zálohou a spotrebou, kde presne vidíš, na ktorej položke je nedoplatok.
Nerozumiem, ako že nevieš, za čo ho máte? 🧐
Odfot tu to vyuctovanie a v sekunde to bude jasné.
@ivuska027 keby bolo 3,50 za m3 tak by veru nedoplatok nemali ani náhodou ale dokonca preplatok, píšem že ho máme za teplú vodu, u nás veru teplá voda pod 10€ nejde ani náhodou a myslím že už asi ani nikde
Nám minuly rok vymenili cisla vodomerov a vznikol nedoplatok 400 €. Skus pozrieť či vam to sedí
Musím schvalne pozrieť naše vyúčtovanie. 🧐
@ivuska027 v byte bývame prvý rok, tak vyúčtovanie držím v rukách prvý krát, neviem napríklad čo znamená položka SV na TV, nedoplatok máme za teplú vodu, nuž o rok budem múdrejšia a preto teraz budeme mesačne platiť za ňu okolo 100€
SV na TV je studená voda, ktoru museli ohrievat, aby z nej bola teplá. Preto ten ohrev je za množstvo tej, i keď to cislo presne nesedí.
SV na TV je 60,14m3 a ohrev TV 61,4m2. To mi nejak nedáva logiku
@ivuska027 Práve preto sa tomu nerozumiem, iba viem že zrátali to SV na TV + ten Súčet nákladov na TÚV a mám tu sumu dokopy v sume za teplú vodu
@suezuzu
A potom Vám to opravili?
Ja som tiež poslala chybné údaje ale dali sme reklamáciu a priložili fotky meračov dúfam že mám to uznajú
@monikaszepik áno, opravili. Potom sme mali nedoplatok, ale nejakých 100 €.
No konečne som sa dostala k vyuctovaniu. Tak my sme 4 členná rodina, spotreba SV cca 72m3, TV 34m3. Máme umyvacku riadu. Sprchujeme sa denne, v lete aj viackrát. Mám za to, že teda fakt minate veľa teplej vody. Umývas riad ručne? Pri stale tečucej vode? Zuby, vlasy, sprcha detto tečie zbytočne do umyvadla?
Nám tiež prišiel nedoplatok 290€. Platíme mesačne 210€. Sme 4- členna rodina. Podľa vyúčtovania sme minuli 80m3 SV a 53m3 TV. Sú to riadne pálky
Aj my už máme vyúčtovanie. O 200€ menej ako pred rokom. Našťastie máme dosť vysoké zálohové platby. Takže sme mali cez 300€ preplatok. SV - 53m3 a TV-46m3

Teplá voda kľudne stačí aj 70€ na vašu spotrebu. Nám raz unikala voda a mali sme 70000 natecene 🫣🫣 a nedoplatok cez 600€