Ako spravodlivo financovať spoločný dom s partnerom?
ahojte, chystame sa s partnerom vyskusat spolocne byvanie. Ja byvam v dome s detmi. Dom je moj, mam na nom hypoteku, ktoru splacam. Zaujima ma, ktore to tak mate, ze ako riesite financovanie domu. Napr. partner by chcel, aby som na "jeho" poschodi dala urobit zachod.
predpokladane naklady okolo 1 000€.
ako by ste to riesili?
a ako s jeho platenim za byvanie u mna? pytat len za naklady, ci normalne ako najom?
aj do buducna, ked sa bude nieco robit na dome, ako to mate vyriesene, aby to bolo spravodlive? ma v dome vlastnu miestnost. a tu chce napr vymalovat. mame ist pol na pol? alebo to bude platit on, ci cele ja?
alebo by sme chceli urobit nejaku vacsiu rekonstrukciu, s ktorou prisiel on. financovat to pol na pol a vsetko spisat, ze keby sme sa rozisli, tak mu vynalozene naklady zaplatim?
je to pre mna nova situacia, aj prenho, tak uvitam akykolvek rozumny system. s partnerom sa o tychto veciach da v pohode komunikovat, radi by sme to mali nejako rozumne nastavene od zaciatku. dakujem za kazdy prinosny prispevok do diskusie 🙂
@luccija dom ma 3 kupelne ale len dve toalety. a nie, praveze ten zachod nepotrebujem, ale chapem jeho, ze ak budeme spolu byvat, tak by to bolo prenho ovela komfortnejsie. cize casovy horizont prerabky 6-12 mesiacov. a ano, malovanie neriesil on vobec, ze to si vyriesi sam, aj nabytok si vyriesi sam.
mame cez 40 obaja. s tymi 200€ som prisla ja. teraz plati 270€ najom za byt. 500 eur je strasne vela, to by som po nom nechcela. vsak on urobi kopu veci okolo domu, uz aj teraz, ked spolu nebyvame. on robi pre mna viac nez ja pre neho.
@h2 ja som navrhla 200. samozrejme to moze byt aj vyssia suma, ked sa ukaze ze naklady nejako vyrazne stupli. a je to bez stravy. cize cisto len voda, elektrina a byvanie ako take.
@kulumulu123 ano, jasne, ma tam svoju policku 🙂 ale nema problem mi urobit nakup (a nepytat nic), alebo podonasa jedlo od seba, a ked ho zjedia deti, tak neriesi vobec. toto ozaj nie je problem, to su drobnosti, kde raz plati jeden, raz druhy.
@cookie29 tak ale jeden rozumny navrh sa uz nasiel, mozno sa najde este nejaky dalsi. ale ano, najprv sa treba prebojovat kvantum odsudzujucich odpovedi 😀
Napíšem zase to, čo som písala už aj do tej predošlej diskusie, lebo stále si to niekto neuvedomuje: Bývanie len za náklady (polovica spotrebovaných energií) je bývanie zadarmo! Keď jeden kúpi nehnuteľnosť, dá za ňu všetky svoje ušetrené peniaze plus si ešte zoberie hypotéku, ktorú každý mesiac spláca, zatiaľ čo druhý sa na nadobudnutí nehnuteľnosti nijako finančne nepodieľa, len ju využíva, presne tak isto, ako ten prvý, ktorý platí a ten druhý chce bývať len za náklady, tak to nie je v poriadku! Nechápem, prečo sa každý oháňa tým, že "ale nie je na LV"! Býva? Býva. Tak má platiť. A nie len svoje spotrebované náklady! Skúste povedať prenajímateľovi, že nebudete platiť za prenajatý byt viac, než len vlastné náklady, lebo nie ste na LV. Veď dostane záchvat smiechu! A potom vás vyrazí. A argument, že partner nie je prenajímateľ, tiež neobstojí. To má niekto doplatiť na to, že má vzťah? A ten druhý z toho má mať výhody? Prečo?!
200 eur bez stravy mi príde úplne v pohode.
Nechápem, ako niekto môže napísať, že je to málo.
@h2 takto to praveze nechceme, on je v pohode s tym, ze bude platit viac ako naklady, len ja vobec netusim kolko pytat a ani ako riesit tie prerabky. lebo ano, su to prerabky na mojom dome, ale su nase spolocne, takze aj on to chce. on je v tomto pripade v nevyhodnejsej pozicii, pokial sa na nich bude financne podielat.
ale momentalne su uz dva napady ako to riesit:
on navrhol, ze prerabky budem platit ja, ale s kazdou vacsou prerabkou mi bude mesacne prispievat viac.
alebo prerabky zaplatime pol na pol a ja mu to budem ciastocne splacat postupne
@tiezjedna elektrika plus voda plus kurenie cca 250€
Čiže väčšie prerábky chcete platiť pol na pol a ty mu ich chceš ešte splácať???
@h2 to si velmi zjednodusene napisala, takto to nie je 🙂 nie je jeho cele poschodie, len jedna miestnost na nom.
a vacsie prerabky praveze nevieme ani jeden ako riesit. nechcem po nom, aby vrazal do niecoho co je iba moje, takze asi ano, asi by som mu to nejakou formou splacala
Lenže on tam bude bývať. Ja chápem, že nechceš od neho, aby financoval niečo, čo nie je jeho. Ale ty nechceš, aby ti platil prerábky v nejakom tvojom byte, či dome, s ktorým on nemá nič spoločné. Ale ide o dom, v ktorom s tebou bude bývať! Keby tam nebýval, musel by bývať niekde inde. A to by ho stálo oveľa viac. Či už sa bavíme o prenájme, alebo o kúpe vlastnej nehnuteľnosti a jej splácaní.
@h2 ano, urcite by mal platit aj nieco naviac. on preto navrhoval, ze s kazdou vacsou prerabkou sa bude zvysovat mesacna suma, ktoru mi plati, ale prerabky budem platit ja. napr pri tom zachode sa mozno dohodneme tak, ze ja zaplatim material a urobi to on s nejakym kamosom.
Stary panko by si na to svoje pohodlie nech ma vlastne wc musel zaplatit sam :D.
To uz coje
@h2 no ono je platit a platit, v byte ako to bolo v tej druhej diskusii je to trosku ine, tuto sa zda, ze partner priklada ruku k dielu, cize ak som spravne pochopila, porobi prace okolo domu, ak autorka kupi farbu on vymaluje a podobne... toto sa podla mna tiez zaratava do prispevku na byvanie...
@chodec15 vsak to. ze on si chce byt platit este pol roka, keby nam to byvanie nevyslo, tak nech sa ma kam vratit. tak mozno sa mozme na zaciatku dohodnut na tych viac menej symbolickych 200 a ziadne prerabky, a ked uvidime, ze to klape, tak mozme potom riesit prerabky aj financie podrobnejsie
@cookie29 ano, urcite sa aj praca okolo domu zaratava. lebo vsak ked on urobi chlapske prace, tak mne usetri peniaze, lebo nemusim za to nikomu platit. ale to robi uz aj teraz, ked spolu nebyvame.
@cookie29 prechadzam tou diskusiou predtym a tam sa tiez nevedia zhodnut, ci pytat naviac alebo nie 🙂 ako, ja suhlasim s tym, a na tom som sa s nim zhodla, ze bude platit viac nez len energie ale menej nez plati podnajom. to mame vydiskutovane.
otazne su tie prerabky, ktore sa uskutocnia z jeho iniciativy, resp. pre jeho potreby.
No dobre, wc, budiž..a tie ďalšie prerábky sa majú týkať čoho konkrétne?
Ak to WC chce on a tebe by bolo nanič a keby sa povedzme časom odsťahoval, bolo by nevyužité, tak nech sa na mňa nikto nehnevá za môj názor, ale nech si ho financuje sám.
@kristiii okrem wc zatial nic konkretne. wc je take, ze to chce viac menej on, mne to netreba. ale do buducna to tu urcite budeme chciet spolocne zveladovat. on spomina napr terasu dat urobit, balkon zastresit, a pod.
@h2 no vsak toto je na tom to osemetne. ja tam ten zachod nepotrebujem. ked tam bude, tak vyuzity urcite bude (trochu, lebo je to v casti domu, ktora je mimo hlavnej obytnej zony), ale viem tych 1000€ urcite aj pre mna zmysluplnejsie investovat.
Ja by som vychadzala z nakladov na dom to je kurenie elektrin voda smetie a podla toho pytala. Plus ty tam mas este aj svoje deti ..tak urcite by som nedala mu platit viac ako polovicu. Co sa tyka prerabok mate zachody 2 to by som neriesilA zatial urcite. Naco zachod na kazdom poschodi..mame poschodovy dom a zachod dolu nemam problem zijst dolu a to mam viac ako vy. Take prerabky ako terasa material by som kupovala zo svojho je to tvoj dom zdedia hobtvoje deti nie on. On ked chce je sikovny tak moze prilozit riku k dielu..Plus pytat za stravu ked budete jest spolu..ale tiez by som pozerala kolko zje kefze vy ste 3ja on sam...musis pytat podla vasich nakladov na zivot..za hypoteky by som nebrala dom je tvoj aj bude
No, popravde, sama neviem ako by som sa k tým prerabkam v tvojom prípade postavila. Keby majú byť z tvojej iniciatívy, tak napíšem, aby si si ich vo svojom dome financovala sama, ale teda takto, že on vymýšľa..keby ste mali po 60 a pred výmenou bedrových kĺbov nepoviem, ale aby 40-tnik nemohol zbehnúť na wecko, ešte keď má na výber dve. Na druhej strane je zas pravda, že tebe sa rapídne znížia mesačné náklady na dom..máš to zložité 😅

Neviem ale mne toto pride uz od zaciatku cele zle nastavene.... Cele to delenie na moje tvoje... Jedlo v chladnicke mate tiez kazdy svoje???