Ako spravodlivo financovať spoločný dom s partnerom?
ahojte, chystame sa s partnerom vyskusat spolocne byvanie. Ja byvam v dome s detmi. Dom je moj, mam na nom hypoteku, ktoru splacam. Zaujima ma, ktore to tak mate, ze ako riesite financovanie domu. Napr. partner by chcel, aby som na "jeho" poschodi dala urobit zachod.
predpokladane naklady okolo 1 000€.
ako by ste to riesili?
a ako s jeho platenim za byvanie u mna? pytat len za naklady, ci normalne ako najom?
aj do buducna, ked sa bude nieco robit na dome, ako to mate vyriesene, aby to bolo spravodlive? ma v dome vlastnu miestnost. a tu chce napr vymalovat. mame ist pol na pol? alebo to bude platit on, ci cele ja?
alebo by sme chceli urobit nejaku vacsiu rekonstrukciu, s ktorou prisiel on. financovat to pol na pol a vsetko spisat, ze keby sme sa rozisli, tak mu vynalozene naklady zaplatim?
je to pre mna nova situacia, aj prenho, tak uvitam akykolvek rozumny system. s partnerom sa o tychto veciach da v pohode komunikovat, radi by sme to mali nejako rozumne nastavene od zaciatku. dakujem za kazdy prinosny prispevok do diskusie 🙂
Inak, nájom 270eur, to je garsónka?
@unicornlady Ten byt je jeho, tých 270 budú zrejme poplatky, ktoré tam platí, niektorí ľudia tomu hovoria "nájomné", hoci to nie je správny výraz.
Podľa mňa to aj tak nebude žiadne "spoločné bývanie", keď má mať "jeho" izbu. Ja spoločné bývanie chápem tak, že muž spí so ženou v jednej posteli, používa jednu obývačku so zvyškom rodiny, kuchtí a jedáva v tej istej kuchyni/jedálni, proste je súčasťou celého toho kolobehu.
Takto mi to príde, akoby starý mládenec sa prisťahoval k žene, ale potreboval svoj kľud, a ešte aj vlastný záchod, aby snáď nijako neprišiel do kontaktu s ostatnými...
Normálne by som povedal, že by nemal platiť za "nájom", ale sa len spolupodieľať na spoločných nákladoch za energie, jedlo (t.j. jedlo je spoločné, otvorím chladničku/špajzu a obslúžim sa, nie, že je to delené na "moje" a "jeho" jedlo) a pod. Ale to predpokladá, že sa ten muž plne podieľa na chode rodiny, zapája sa do domácich prác (resp. čo-to v dome opraví či vylepší), aspoň mierne rieši deti a tak. Ak si má naopak žiť ako samostatná jednotka, tak nejaké nájomné je na mieste.
@h2 Ale keď potom spomínala, že si on bude ten byt "držať" ešte pol roka. Tak neviem, či potom mysleli, že to predá či bude prenajímať. Takto to vyzeralo, že on je niekde v podnájme a zatiaľ zmluvu neukončí.
@unicornlady To neviem, ja som mala dojem, že je jeho, v jeho vlastníctve. Toto by mohla autorka vysvetliť.
Prečo chce zatiaľ platiť podnájom?Ďalšie výdavky a pripadá mi to ako zadne vrátka.Zohnat druhý podnájom nie je problém.Pozor, aby panko nechcel o pár rokov bazén s protiprudom.Kolko platíš mesačne hypoteku?Prečo je v 40 r v podnájme?
Nech platí 50 % nákladov (vrátane úroku na hypo, nie istiny) a nech to dava 50 % z výnosu z prenájmu svojho bytu, ak je teda ten, v ktorom býva, jeho. Potom drobné rekonštrukcie plat z toho podielu na prenájme, čo ti dá.
@kristiii ano, byva v podnajme a ano, za velmi nizku sumu, preto si to chce este podrzat.
@eliska13 hypo je cca 600€. a ano, byt si zatial nechava ako zadne vratka 🙂
@h2 byt ma v podnajme a ano, v dome mam nevyuzite priestory 🙂
Nestacim sa divit.
Na to ze ste spolu dlho, tak je to vase nazivanie zvlastne, ale bola tu jedna vo s muzom byvali snad kazdy v inom byte.
Stahujes si frajera, tak pytat najom by bolo divne. Benefitom vaseho vztahu je tvoja nehnutelnost. To ken preto, ze je chlap ma platit najom a nie len energie. Byt to opacne, tak zena platit najom? Nie ved je to partnerka!!!
Ahá, no a prečo si ho potom chce nechať pol roka? To je úplne zlý nápad. Tam bude zbytočne platiť 270€ za nič? To má za pol roka 1620€, vyhodených do vzduchu.
@hefo ano, stary mladenec sa chysta skusit rodinny zivot 🙂 akceptujem, ze ma z toho obavy (aj ja mam! 😀 ) , a kedze dom je priestranny, nie je problem mu dozicit vlastny priestor. deti mi strazi, ked nema kto, pomaha mi upratovat, pomaha okolo domu, s detmi sa aj nauci do skoly a niekedy spime vedla seba a niekedy kazdy sam, podla toho ako sa nam chce. nechystame sa zakladat si spolu rodinu, ani svatbu riesit, robime to tak, aby sme boli obaja v pohode a nedochadzalo ku zbytocnym konfliktom 🙂 ja budem rada, ze mam v dome chlapa, co pomoze trosku s udrzbou a on bude rad, ze sa mu zvysi komfort byvania a ako bonusom sa este mame aj radi 😀 (s nadsazkou brat poslednu vetu)
@luccija jedlo mame vyriesene, nebolo to myslene tak, ze ja budem jemu platit za jedlo. uz dlhodobo sa stravujeme viac menej spolocne.
@h2 pre istotu 🙂 keby nam to nevyslo, nech ma kam odist. moze si dovolit tolko platit. pol roka je horna hranica. mozno po mesiaci zistime, ze to je super a nebude dalej riesit. a mozno po pol roku to nebude stale dobre, tak sa vrati do podnajmu.
@kitycat ano, panelacikova tusim takto byvala, ze kazdy vo vlastnom byte. ale vsak nech kazdy zije tak, ako jemu vyhovuje, nie? 🙂
ja som prioritne riesila tie prerabky, ani nie ten najom, tam sme viac menej dohodnuti na tej sume
Keby vám to nevyšlo, hádam ho nevyhodíš na ulicu zo dňa na deň. Pohádať a rozísť sa možete aj o rok, dva, alebo viac. Nechávať si byt, ktorý má prenajatý, je podľa mňa blbosť. Veď ste spolu roky!
Mne sa najma paci, ze aj ludia po 40ke s vlastnymi zivotmi si hladaju spolocnu cestu zivotom s niekym. Ja vam obom drzim palce, nech vam to vyjde a uz ako sa dohodnete tak sa dohodnete, vyzerate obaja byt rozumni a ze nikto nechce nikoho oglbat. 🍀☺️
@h2 aha, ked on si ho chce nechat a bude sa citit lepsie, nech si ho plati, do toho mu ja rozpravat nebudem 🙂 pol roka je len nastrel, mozno to bude mesiac, neviem. neriesim.
@janababana jeeej, aka krasna povzbudzujuca sprava, dakujem! ❤️

@vanilkovazmrzka to spomínala Janka, prepáč, že v opačnom prípade by sa to ženám zdalo veľa. Mne osobne nie.