Ako spravodlivo financovať spoločný dom s partnerom?
ahojte, chystame sa s partnerom vyskusat spolocne byvanie. Ja byvam v dome s detmi. Dom je moj, mam na nom hypoteku, ktoru splacam. Zaujima ma, ktore to tak mate, ze ako riesite financovanie domu. Napr. partner by chcel, aby som na "jeho" poschodi dala urobit zachod.
predpokladane naklady okolo 1 000€.
ako by ste to riesili?
a ako s jeho platenim za byvanie u mna? pytat len za naklady, ci normalne ako najom?
aj do buducna, ked sa bude nieco robit na dome, ako to mate vyriesene, aby to bolo spravodlive? ma v dome vlastnu miestnost. a tu chce napr vymalovat. mame ist pol na pol? alebo to bude platit on, ci cele ja?
alebo by sme chceli urobit nejaku vacsiu rekonstrukciu, s ktorou prisiel on. financovat to pol na pol a vsetko spisat, ze keby sme sa rozisli, tak mu vynalozene naklady zaplatim?
je to pre mna nova situacia, aj prenho, tak uvitam akykolvek rozumny system. s partnerom sa o tychto veciach da v pohode komunikovat, radi by sme to mali nejako rozumne nastavene od zaciatku. dakujem za kazdy prinosny prispevok do diskusie 🙂
@cookie29 My sme doma 3, podlažia máme 2, ale záchody tiež 3. Ale s nimi sme ten dom už kúpili. Ak chce chlap záchod a autorka nie, lebo ho nepotrebuje a nebude využívať, nech ho financuje on. Ja naozaj nevidím dôvod na to, aby ho platila autorka. Pre ňu to žiadna pridaná hodnota nie je, keď ho nepotrebuje.
@h2 Ja som normálne v riti s prepáčením z toho, aká je autorka dobrá frajerka. Ty kks, raz darmo, týpek sa u nej má ako prasa v žite.
@h2
@drahomirrra
@cookie29 ale vsak my to mame spolu vydiskutovane, prenho bolo dolezite, ze som nepovedala "nie, v ziadnom pripade", a pre mna je dolezite, ze on je ochotny sa podielat na nakladoch. viac sa tym momentalne nepotrebujeme zaoberat, kedze sme sa zhodli, ze to budeme riesit najskor o rok.
takze sme dospeli ku kompromisu, ktory vyhovuje obom.
sme uz spolu dost dlho na to, aby sme pre seba taketo veci urobili. nie, ja teraz zachod naozaj nepotrebujem, ale ked tu on chce byvat a poziadal ma, ci by to bolo mozne, s tym, ze sa bude podielat na nakladoch, tak to prenho urobim, lebo ho mam rada a chcem, aby sa u mna citil dobre. on tiez pre mna robi vela veci a neziada zas nejaku sialenost a ani nechce po mne aby to cele islo na moje triko. s perspektivou dlhodobeho spolocneho byvania pokladam jeho poziadavku za regulernu.
ine by bolo, keby sme sa poznali rok aj s cestou a kladol by si to ako podmienku nastahovania sa.
Keď ste spolu niekoľko rokov, už spolu aj bývate. Otázku svadby ste preberali?
@unicornlady nie, ani jeden z nas potom nejako netuzi. deti spolu neplanujeme, ja uz som vydata bola, tak naco. ked budeme spolu byvat par rokov a vsetko bude v poriadku, tak potom mozno ano, ale to je daleka buducnost zatial este 🙂
@drahomirrra myslíš? Skúsme si to rozobrať v číslach. Autorka platí 250€ energie a 600€ hypotéku. Býva tam s "deťmi". Predpokladám že sú 2. Pribudne partner, energie sa zvýšia dajme tomu o 1/3 z pôvodnych nákladov teda z 250€ na 330€ zaokrúhlene. Teraz bývajú 4 a spolu je potrebné zaplatiť 600€ hypotéku a 330€ energie, teda 930€. Rozdelíme na 4 časti, lebo 4 osoby. Na 1 osobu vychádza zaplatiť 233€ zaokrúhlene. Partner bude platiť 200€, teda zaplatí nielen svoju pomernú časť energií, ale aj takmer celú výšku podielu z hypotéky.
@zltalienka dakujem, ze si to tu takto rozpisala 🙂 ja uz som to pisala predtym, my to nepocitame takto na euro, ale len tak pocitovo. jemu islo o to, aby platil menej ako plati najom a mne islo o to, aby som mala nejake drobne do plusu. do energii som nerozpocitavala napr drevo (ohen v krbe robi prevazne partner ), TV, upratovacku, internet, drogeriu a ine "drobnosti" . ked sa mi bude zdat, ze som na tom horsie ako predtym, tak viem, ze on bude mat ochotu so mnou diskutovat a prispievat viac
A ešte daň z nehnuteľnosti, poplatky za odpad, poistenie nehnuteľnosti, čo mi tak rýchlo napadá.
Otázka je, či by sa chcel sťahovať, ak by mu vyšlo platiť viac ako jeho výhodne dojednaný nájom.
@zltalienka odpad sa plati tam, kde je trvale bydlisko, dan z nehnutelnosti a poistka su na moje triko, vsak to je moja nehnutelnost 🙂
a ano, jasne, skusit spolu byvat je logicky krok vo vyvoji vztahu, nie je to o tom, ze chce/potrebuje silou mocou usetrit.
obaja sme z toho nervozni, kedze to nie je len o nas, ale aj o detoch. on je zvyknuty byvat sam a teraz ide do domu s detmi, takze on strati na komforte sukromia.
ja ked si spomeniem na seba, ked som nemala deti, tak som po stretnuti s kamoskami,co deti mali byvala velmi vycerpavana, clovek si na to musi zvyknut 😀
Veď ale ste spolu niekoľko rokov. Vy ste netrávievali dovolenku, výlety aj s deťmi? Veď si spomínala, že sa s nimi aj učieva. Netrávieva s nimi čas aj osamote?
Za tie roky by mali byť na seba navyknutí. Aj u vás prespával aj predtým?
Deti sú aké veľké? A aký vzťah majú s biol.otcom?
@zltalienka a co ma on s jej poistkou na nehnutelnost? Trvaky si predpikladam tiez hned menit nebude aby platil smetie..
@slavomira236 len som doplnila zoznam všetkých možných výdavkov k domu, keď už autorka začala s vymenúvaním 😉
@unicornlady tak zvyknuti na seba su, ale byt s nimi par hodin a byvat s nimi je velky rozdiel, ja mam take dost zive deti, pekne povedane 😀 tym som len chcela povedat ze nase rozhodnutie skusit spolocne byvat vobec nie je o tom, aby usetril par desiatok eur mesacne, ako bolo vyssie naznacene 🙂
Nemám dobrú skúsenosť s tým, keď muž pri spoločnom sťahovaní premýšľa nad tým, aby ušetril oproti pôvodnému nájmu.
@jarnajar on vobec nie je zgrlos, toho sa nebojim 🙂
Nie s lakomosťou mám skúsenosť, ale s vlažnými citmi. Namiesto toho, aby sa tešil, že budeme spolu, tak kalkuloval, aby si aj nejako "polepšil". Akoby nebolo polepšenie už to, že bude môcť byť denne s milovanou osobou. Čas ukázal, že lakomý pritom nebol vôbec, len málo zaľúbený.
@jarnajar neviem ako sa posudzuju vlazne a silne city, tak sa k tomu neviem uplne vyjadrit. Ale urcite s nicim nekalkuluje, proste chce byt so mnou viac a nie stale pendlovat hore dole
Rada by som obnovila túto diskusiu...tiež sa ku mne teraz nasťahoval priateľ...zatiaľ sme výdavky neriešili, ale chcela by som to dať hneď na začiatku do poriadku, aby nevznikli potom nejaké nezhody....Bývam v rodinnom dome, na ktorý nie je žiadna hypotéka. Ako by bolo správne nastaviť rozdelenie financií? Mám jedného syna z predošlého vzťahu. Myslím, že ohľadom pravidelných mesačných výdavkov a stravy by nemal byť problém...Ale má to týmto skončiť? Keď sa napríklad doma niečo pokazí...chladnička, mraznička...vonku nejaké lampy, hnojivo na trávnik...bežné spotrebné veci...časom možno nejaké menšie rekonštrukcie...mám to platiť sama? Tiež mi príde nefér, aby niekto býval u mňa len za energie. Či sa mýlim?
@meminka nie nemylis sa,treba tuto temu otvorit s priatelom a dohodnut sa.Presne ako pises,byvat za energie, je v dnesnej dobe haluz.Keby som bol ja na jeho mieste,navrhol by som to sam,ale to som ja.Nechat celu reziu domu, na pleciach partnerky,mi nepride celkom ok,takze nadstavit pravidla, hned na zaciatku.Ci to bude 300€ alebo 500€/mesiac,mimo energii,to je na tebe.Casy,ked stali veci na opravu domu par €, su definitivne za nami a treba sa tomu prispôsobit.

dakujem baby za prinosne prispevky k teme. vcera sme sa o tom bavili, zhodli sme sa, ze na zaciatok to bude 200€ mesacne. ze zachod budeme riesit najskor po roku a ze nanho samozrejme prispeje. ostatne vacsie rekonstrukcie na dome co bude treba, tak mi pomoze, pozicia, ale platit si ich budem sama. zatial je to teda takto ok, k spokojnosti oboch 🙂