icon

Ako ste vykompenzovali stratu daňového bonusu?

5. feb 2025

rodiny s deťmi, ktorým to vykrývalo nevyhnutné náklady, vykonali ste nejaké opatrenia od tohto roka? aké? ako to zmenežujete pri zvýšení cien a znížený príjmov v rodine? prosím písať len tí, ktorým by chýbal, nie reči v zmysle: my sme zabezpečení, my sa nespoliehame na bonus, my sme mali vešteckú guľu🙂 a pod.

balerina2025
7. feb 2025

@nyusika zial. nechapem dokedy budu rozdavat lenivym zenam co zneuzivaju system.

moonlighting
7. feb 2025

@nyusika Veď toto. Vyberú sa dávky na jedno dieťa v tisícoch € - tehotenské, materské (matka aj otec na jedno dieťa), otcovské ... to si nikto na čelo neťuká, ale zníži sa DB a všetci sú z toho na prášky.

el_mishel
7. feb 2025

Nasla som si dve ďalšie prace na dohodu plus som optimalizovala výdavky- zmenila pausal na výhodnejší (potrebujem kvôli práci), zrušila predplatné Netflix, zrušila nevýhodnú poistku, ktoru som mala duplicitne a ešte stále som neskončila… lenže mne okrem zníženého bonusu vyskočili výdavky na hypo (úrok 4,69%)..

el_mishel
7. feb 2025

@ovecka31 skús inventury. Netreba vodičak a dá sa dobre zarobiť. Ja to stíham popri TPP. Môžem ti napisat viac do správy

stela585
7. feb 2025

Tak matky samoživiteľky pocítia aj tých 40 eur 😐

viky7
8. feb 2025

@el_mishel mozem poprosit aj ja info ? dakujem

zuzuliennka1
8. feb 2025

@rebeka25 ake “kadejake prispevky” mas na mysli?

blackcat8885
8. feb 2025

My síce daňový bonus mame 1x ročne ale nie je to nič na čo sa vyslovene spolieham. Ja už 2roky robím v práci nadčasy 1-2x za mesiac a snažím sa bokom odložiť peniaze z toho alebo odložím na dovolenku. Gazdujem tak aby sme mali čo treba. A ano aj sladkosti deťom, aj cukráreň, kino, výlet, hamburger atď. Proste aj tie € z nadčasov akoby neexistujú pre mňa, nežijeme z nich je to bonus

ovecka31
8. feb 2025

@el_mishel to veru neviem ci je to sice pre mna .. Ale skus mi napisat viac ☺

skeblicka777
8. feb 2025

@nyusika no veru zbytočné kadejaké vymyslené dávky, umelé navyšovanie dávky v nezamestnanosti, falošné PNky, plus to dotovanie hypoték 🙄. Keby nebolo takýchto sprostostí, daňový bonus mohol zostať aj pre 18+, ja nie som zástancom Fica, skôr som jeho odporca, ale každá jedna vláda by musela konsolidovať. Ale takto zasa budú len podporovať čiernu prácu

skeblicka777
8. feb 2025

@el_mishel lenže keď berieš hypotéku, treba s tým počítať, že úroky nebudú 20-30rokov 1%, myslíš, že my sme mali aké úroky, keď sme brali hypotéku, na začiatku takmer 5% .

sara005
8. feb 2025

@nyusika ja mam pocit, ze tu stratu DB budu niektore obhajovat donekonecna, stale to bude, ze deti ste chceli a su vase, na stat sa nespoliehat. Ja toto nepochopim, ale presne toto vnimanie je jedno z tych, co tuto krajinu brzdi. Tak nedavajme bonusy za to, ze niekto zaraba a prinasa tym financie aj statu, ale dajme to len do istej vysky, nech este viac podporime vyplacanie penazi na ruku a “kreativne” uctovnictvo. To este aby sa clovek hanbil, ze slusne zaraba. Celkovo vidiet aj v diskusiach o triedach spolocnosti ake maju ludia skreslene predstavy. Si myslia, ze ked nakupuju v Pepco a spol a kupuju potraviny len podla akciovych letakov a vdaka tomu nasetria na jednu dovcu v Chorvatsku v lete, tak su bezna stredna trieda. Pritom v zapadnych krajinach je stredna trieda nieco uplne ine. A este jedna vec, danovy bonus sa mozno mal znizit, ale urcite Matovic nezariadil, ze sme o neho prisli uplne. A to absolutne nie som jeho fanusik.

sara005
8. feb 2025

@moonlighting no z toho znizenia DB je vcelku ok byt na prasky, kedze to bolo na rozdiel od tehotenskeho prispevku a dvoch materskych na jedno dieta pomerne zmysluplne a motivujuce k tomu, ze ked sa snazis, tak aj dostanes. Mna tehotenska davka obisla, kamosky co ju same poberali to nazvali blbostou. Proste normalne zmyslajucu osobu nepresvedci tehotenska davka k tomu, aby mala viac deti alebo aby nezelane tehotenstvo neukoncila. To moze pomoct dostupnost skolok, podpora jednorodicov a rodicov vazne chorych deti, dobre fungujuci vzdelavaci a zdravotny system a napriklad aj taka banalita ako vacsia flexibilnost zamestnavatelov voci matkam. Na zapade necucia zeny doma tri roky, no mnohe pracuju na skratene uvazky. Keby som bola sla na skrateny ja pocas rodicaku, tak by som si celkovo ohrozila pracovne miesto, lebo taketo miesta byvaju prve na odstrel pri znizovani poctu miest.

huxy
8. feb 2025

@nyusika ja veľmi dobre viem že daňový bonus nie je štátna dávka. Treba si ešte raz prečítať môj koment, z neho je jasné, čo som tým chcela povedať

natinka86
8. feb 2025

Ja cítim rozdiel. O to menej odložíme na šetrenie.

nyusika
8. feb 2025

@huxy chápem.
Určitú skupinu žien by nasrdilo zrušenie ostatných sociálnych dávok, napríklad predĺžený rodičak a podobné.

Každú normálne zmýšľajúcu osobu proste zrušenie jedinej spravodlivej dávky, ktorá nezaťažuje štátny rozpočet proste nas.ať musí, inak niečo v našom štáte nie je v poriadku....

nyusika
8. feb 2025

@sara005 čo iné im ostáva... možno to obhajujú preto, lebo nárok naň nikdy nemali a žili z ostatných štátnych dávok.

nyusika
8. feb 2025

@skeblicka777 a s čím všetkým sme mali dopredu ešte počítať ?
S transakčnou daňou ?
S dekriminalizáciou vagabundou ?
S tolerovanim nacizmu?

Ja fakt verím, že dopredu počítate aj s tým, že možno raz zrušia pamdemicke OCR, kocikovne, tehotenské, rekreačné poukazy, príspevky na šport - lebo toto sú ZBYTOČNÉ sociálne dávky.

nyusika
8. feb 2025

@skeblicka777 konsolidácia je úplne v poriadku.
Ale zaviesť si doživotné rentu a tak brutálne navyšovať vlastné príjmy ?
A demonštrovať, že "kto vyhrá voľby, môže všetko?"

Namiesto naštartovania ekonomiky je vedú do psej prdele...namiesto podpory živnostníkov a drobných podnikateľov poskytujú priestor na podniksnieyna čierno.

sara005
8. feb 2025

@nyusika no praveze tie prispevky na sportovu cinnost dietata a rekreacne poukazy sa lahko zavadzaju. Lebo to od stola prikazali zamestnavatelom strednych a velkych firiem, aby vyplacali zamestnancom. To sa lahko prikazuje, ze niekto iny ti ma dat 😀

nyusika
8. feb 2025

@sara005 presne tak!
Takto sa štartuje ekonomika v praxi

sara005
8. feb 2025

@nyusika potom nech pustia buduci rok dalsie jedy o stale vacsom zadlzovani nemocnic. Tak taka unb ma cca 6000 zamestnancov. Len toto bude vydavok 1 650 000 naviac. Ok, deti nema kazdy. Ale rekreacny si uz aj na rodicov mozes dat, ak nevyuzijes ty. To je dalsich 1 650 000 naviac 🤷‍♀️ ale v pohode, ja to vsetko vyuzijem, lebo ma tato vlada stve. 🙈

kremlicka250
8. feb 2025

Je mi luto, ak sa znizil bonus ludom ktori to vyuzivali na nevyhnutne naklady. Vela ludi z mojho okolia vyuzivala bonus na dovolenky pri mori, co mne osobne az tak nevyhnutne nepride napriklad, ale kazdy to ma inak. Viem, ze vela ludi nadava na to, ze odviedli viac na daniach ako druhy,ale to je skor uz problem pracivneho obodnotenia, co sa mozme zhodnut, ze nie je vzdy adekvatne v kazdej profesii.
Poznam ludi, co sa stazuju na stratu bonusu s mesacnym prijmom 4000, 12,13 platom 3 autami a dovolenkami 5 krat za rok a taktiez rodiny s menej ako polovicnym prijmom a znizenym bonusom co hladaju cestu ako prijem zvysit.
Takze bohuzial realita je, ze niekomu strateny bonus nezapkati 5 tu dofcu, niekomu knihy do skoly ci intrak.

sara005
8. feb 2025

@kremlicka250 akoze chapem co chces povedat, my sme si uplatnovali bonus mesacne. Neviem na co isiel. Mozno na splatku hypo, na onkologicke lieky pre psa, na hodiny anglictiny naviac pre dceru? Alebo to Chorvatskov lete islo z toho? Neviem. Ale podstata stale je ta, ze DB nie je davka. Davka pre soc slabe rodiny kludne nech je. DB je nieco ine, ja kedze s muzom platim za hmotne veci i sluzby v tomto state v principe viac ako clovek jednotlivec a zaroven vychovavam dalsieho obcana som mala mat vyhodu, ze ked tu tie peniaze zarabam a tym padom aj minam, tak mi daju miernu danovu ulavu. Podla mna uplne logicke.

kremlicka250
8. feb 2025

@sara005 ja chapem, ze to kazdemu nabura rozpocet. Mna len obcas udivuje, ze sa najviac rozculuju ti, ktorym az tak chybat nebude. Rozumiem aj tomu, co hovoris, ze to nie je davka v nudzy. Keby danovy bonus premenuju na pomoc zle ohodnotenym profesiam, tak by to bol tiez problem🙂
Ja chapem, ze kazdemu sa peniaze naviac hodia. Ale nikdy to nebude spravodlive pre kazdeho bohuzial:(
A to nehovorim, ze by som z toho mala ja nejake benefity. U nas mal zvyseny bonus opacny efekt. Ked som si to vyratala, tak som mesacne este doplacala 6 eur a sestra, ktora ma rovnaky prijem, len za nu druhu polku odvodov plati zamestnavatel dostala plny, cize po jeho ziskani akoby odvadzala dane 0 narok na platenu dofcu a ocerky ostal. Takze je to vsetko individualne od cloveka k cloveku. Po zvyseni odvodov , transakcnej dani zdravotky...mi z bonusu neostane ani na toaletak🙂

bebekat
8. feb 2025

@terry658 veru. Na druhej strane, ani kazde jasle nie su zadarmo.. 🙈

sara005
8. feb 2025

@kremlicka250 chapem aj tu druhu stranu, ale cele je to vymyslene nestastne. Lebo to podporuje ciernu ekonomiku. Ja sa myslim, ze tito ich hlupe konsolidacne opatrenia, ktore ani nie su konsolidacne, lebo stat nezacal setrit, budu viest k tomu, ze prinesu do rozpoctu ovela menej ako si naplanovali a o to viac budu musiet skrtit dalsie roky. A kedze vieme ako dilentantsky o tom rozhoduju, tak mamvazne obavy co bude. Aj ked mna osobne trapia aktualne ine veci viac ako len ekonomicka situacia nasej domacnosti.

kremlicka250
8. feb 2025

@sara005 no ja mam pocit, ze v tejto krajine je uz vsetko na hlavu:(
Mas pravdu, niekedy sa rozculovat nad bonusom je v zivote este ta "lepsia" varianta, pokial clovek nemusi riesit este horsie veci:( good luck

skeblicka777
8. feb 2025

@nyusika veď ja píšem, že to je v poriadku? Píšem, že máme kopec nezmyselných dávok, tie treba zrušiť a nie siahnuť na daňový bonus, bonus za odvedenú daň, nie sociálnu dávku. O tom, že doživotná renta a podobne som v tejto diskusii nepísala vôbec, avšak píšem že som jeho odporca a súhlasím len s konsolidáciou, ale nie týmto smerom

nyusika
8. feb 2025

@kremlicka250 a čo je na tom...zarobili toľko, majú nárok - zo svojho dostali úľavu, nie zo štátneho.
Akože človek sa snaží a má sa cítiť trápne kvôli tomu, že mu toto vadí ?