Ako to máte doma s peniazmi?
Chcem sa opytat ako to mate doma s peniazmi. Pokial som pracovala a poberala matersku chcela som aby sme stravu a potreby pre dceru platili pol na pol. Ale ako poberam rodickovsky je to cele zle. Muz zaraba 1400€ mesacne naklady co plati iba on je hypo:300€,elektrika a voda spolu 150€,
Ja intervet a tv spolu 50€ plus davam kazdy mesiac muzovi 50€ ako prispevok na vydaje ktore ma hypo voda a elektrina.
Lenze vydaje na dceru su mesacne cca 200€ takze zo 400€ platil 100 na dceru tv net 50 muzovi 50to je 200 plus na stravu miname okolo 300€ mesacne takze 150€ ja. Ale teraz mi dosli peniaze a muz si presne zapisuje kolko mu mam dat z rodicaku uz je to skoro 100€ takze som uz v minuse..Uz som mu aj v hadke povedala ci mu to neni blbe odo mna pytat vsetko do posledneho centu.. A asi nie lebo zapisuje dalej..
Žiaľ, ako si si ho naučila, tak to máš... Teraz zrazu ho učiť na iné bude ťažké, pretože by musel pustiť omnoho viac zo "svojich financií". A asi bude aj taka povaha - drzgros, keďže si všetko tak úzkostlivo zapisuje a stráži "svoje" výdaje.
Nech si pýta,nemas z čoho dať..a nie,že si v mínuse a ešte máš pocit viny a bojíš sa reakcie a toho jeho blbeho zapisovania.Zapisuj aj ty a otrieskaj mu to o hlavu ak vie vôbec rátať.Moj ex bol podobný,on výplata pre seba a ja rodicak a ešte starší syn..takze rodicak na tretiny+potraviny pre všetkých a to chcel ešte prispevok na nájom..Akože žena čaruj.Teraz s manželom máme spoločný,ja ešte svoj kde odkladám a muž ma firemný.Zo spoločného sa platí všetko..nikto neráta kto tam koľko dal a to máme deti každý svoje aj spoločné,aj na ne ide všetko zo spoločného a nikdy by ho nenapadlo niečo niektorému členovi domácnosti vydelovat alebo pýtať.
Poznam par, kde zena ani nevie, kolko zaraba jej muz. My mame doma financie spolocne, podla zakona tak ci tak spolocne su. Ked to inak nepojde, zda sa mi, ze si mozes sudne vymahat vyzivne na dieta ci cosi take, neviem ci nie aj na seba (lebo podla zakona mate majetok proste spolocny a prinalezi obom), ale tak hadam ako manzelia sa budete vediet normalne dohodnut aj bez sudu.
Márnosť sediva, ja doteraz nechápem, ste manželia a je moje a tvoje?? Ved by všetko malo byt vaše!! My máme spoločný účet, muž zarába plus mínus to co tvoj, ja som na RD, všetko čo na účet príde aj odíde, keď sa zaplatia všetky účty plus výdaje na 2 deti, strava atď tak pred výplatou je na účte 10€ niekedy ani to 😂😂😂
Ale teda muž nikdy odo mňa nič nepýtal a ani ja od neho, keď niečo chcem kúpim, keď niečo chce on kúpi a keď chceme nejakú väčšiu vec, drahšiu, tak to vždy schvaľujeme spolu, pripadne odložim z viacerých výplat určitú sumu! Neviem si predstaviť byť v tvojej situácii! Aj keď sme mali obaja účty, tak vždy som mala prístup aj na jeho, po svadbe mame účet spoločný a neriešime! Iba pred výplatou oznámim, že už je na účte toľko a toľko, že nech už nič drahé nekupuje a je 🤷♀️
Ak by ste boli len v dvaja, mozno by som aj tak trocha rozumel, proste ucet 50:50 aby mal clovek otvorene zadne vratka v pripade rozchodu, ale preboha, cavo by sa mal prebrat.....mate dieta, teraz ste uz rodina.
Narodenim dietata sa uplne meni dynamika celeho vztahu. Ja mat doma zenu a dieta tak pozeram na to aby im nic nechybalo. Vztah nie je o "polku ja polku ty", ale kazdy musi dat 100%, tam uz sa veci robia hlavne pre deti.
Sorry, ale chlap co zaraba 1400 eur a este od vlastnej zeny pyta peniaze, takym sa u nas hovori "skurka".
Mna tieto pribehy na MK neustale udivuju. Kazdy mame svoje muchy a nik nie je perfektny, ale kde Vy chodite na tychto loserov tak to fakt neviem. Ja osobne zasnem, ze si ich dokonca beriete a mate s nimi deti. Tomu sa uz hovori absolutna odvaha.
Osobne mi ta je luto. Nepoviem ak by som nemal z coho dat zene a proste musela by ona zatiahnut ucet z rodicaku, ale aby som ja ako pracujuci clovek pytal peniaze od zeny na MD akesi najomne tak to by som sa asi prepadol od hanby. Ty si jeho zena, nie spolubyvajuca 🙄.
Chvalabohu za moju rodinu, u nas sa taketo veci nedeju.
@hopsadobrandejsa pekne si to vystihol. Muž ci žena musí dať 100% vsetkeho aby bola rodina spokojna a silna. Veď na akych zakladoch má rodina stáť ak nie na sto %.
je to tvoj manzel? ci nie ste zobrati? Ak je tvoj manzel, tak je vsetko nadobudnute pocas manzelstva spolocne. Cize tvoj rodicak je pol na pol a jeho vyplata rovnako - tak je to aj podla zakona. Co je to za tupca, ze ta necha z rodicaku mu prispievat a este si zapisuje. To je teda kus vola a treba mu poriadne plesknut po hlave lopatou, aby sa zobudil. Dieta je vase, ty si s nim doma, snad ten, co pracuje potiahne celu rodinu. Ked sme sa dali sopopy s mojim muzom, zarabarala som viac. Niekto nic neriesil. Dnes zarobi skoro 10x viac ako ja a nikto to neriesi. Vsetky peniaze idu na jeden ucet a je jedno, kto tam kolko prispel. Ved sme manzelia. Deti su spolocne, tak si predsa nebudeme rozratavat kto co minul a dal.
Poznam viac parov, krori funguju tak, ze baba z rodicovskeho vsetko minie a chlap si setri pre seba. To uz je mi vztah, ona urobi pre rodinu vsetko a on si ide iba pre seba... Nechapem takychto chlapov, ved ked by to bolo opacne, ze ja zarobim a muz bude s fetmi doma, tak mi ani nenapadne, aby sme sli pol na pol 🤦♀️
Ja tento problem nemam, muz mi posiela, kolko potrebujem, ale raz sa stalo, ze mal ohladom penazi nejaku uplne debilnu poznamku, co sa ma fakt dotkla. Nepovedala som nic, len o dva dni rano som aa zacala malovat a obliekat a povedala som mu, ze idem na pohovor do prace. To mal syn asi rok. On mal ist samozrejme normalne do roboty, tak som mu povedala, ze bohuzial, kedze mal sproste poznamky ohladom penazi, to nemienim tolerovat a teda ideme na rovnako, rozdelime si pracu aj starostlivost, ze zrejme to je to co chce. Ze on bol v praci vcera a ja som sa starala, ja idem dnes na pohovor astara sa on. Aj som normalne odisla z bytu a nechala ho tam. Jasne ze pohovor som nemala, isla som na kavu. Za pol hodku som prisla domov, povedala som mu pravdu ale s tym, ze este raz budem pocut nieco take z jeho ust, tak ja kludne mozem byt rovnocenny partner v oblasti financii a on bude v oblasti vychovy a bude to vyzerat takto, tak nech si to dvakrat rozmysli.
Mozno pohlad aj z druhej strany:Sme manzelia rok,spolu sme 10 rokov a vydavky na stravu a domacnost mame pol na pol.Zarabame cca rovnako,ale kedze muz pracuje v CR a ja pracujem hlavne z domu,nakupy apod. robim z 90% ja,platim aj elektrinu,vodu,internet,telefony a poistku z mojho uctu,kedze on ma len ucet v CR vedeny v Kc.Cize u nas som to ja,kto "zapisuje",a nasledne raz za par mesiacov si od neho pytam peniaze.Inak by som na tom pekne prerabala!Na svoje konicky si miname kazdy zo svojho,aspon sa nikdy nehadame,ci si ten kupil topanky za 150eur a ci to bolo nutne a pod.Prerabame dom,tam kazdy prispieva roznou mierou,tiez mame system,ze zapisujeme,skor tak pre informaciu.Myslim,ze pokial su nase platy priblizne rovnake,je to ok.Teraz pojdem na matersku,na rodicak mam nieco nasetrene, no a na nom sa planujeme po urcitej dobe prestriedat.Uvidime,ci system prehodnotime.Tazko povedat,co je ideal.Ja napriklad vidim v rodine problem,ze manzelia mali podelene,ze jeden platil elektrinu,plyn,vodu,telefon,auto,a ten druhy jedlo.Kym zarabali,bolo to ok,potom prisiel dochodok,ktory maju diametralne odlisny (jeden bol zamestnanec a druhy OSVC s min.odvodmi),a kym jeden si moze dovolit aj trosku rozhadzovat,druhy ledva vyjde.Obidvaja su tvrdohlavi ako barani a my len sledujeme ich konflikty vychadzajuce z tohto nepomeru prijmov a vydajov.Ale starych psov uz novym kuskom nenaucis a oni to v podstate menit nechcu ani jeden,ked som im navrhla riesenie,len vypliestali oci.Dalsi pripad su manzelia,kde je manzelka uz 9 rokov doma a stale si "nemoze" najst pracu.Tam taha vsetko muz,deti uz chodia obe do skoly,nuz jej sa proste doma zapacilo a nechce sa jej pracovat.To mi nepripada uplne fer voci chlapovi,ked si ju bral,bola to nezavisla zena,ktora sa dokazala o seba postarat.Zdravotny problem nema,len hlada vyhovorky,preco pracu nema (ze su aj tak deti casto chore,ze kto by ich vozil do skoly a pod.,ze nebude robit nieco,co ju nenaplna apod.).Pritom on vozi jedno dieta,ona druhe (kedze ich nedali do jednej skoly),on uz robi od februara z domu,domace prace tiez robi,nie je to tak,zeby len ona tahala deti a domacnost.Cize tazko sudit,idealny system asi neexistuje,vzdy bude jeden tahat za kratsi koniec,zalezi fakt na povahach,na com sa zhodnu.
@hopsadobrandejsa Velmi dobre si to vsetko napisal. Chcela som vidiet aj nazor muza.Neviem co je s tym mojim a preco taky je.. Najviac ma vytaca ked sa ma este opyta kam som dala vsetky peniaze a ze je 30teho a ja uz nemam...
@lucilaines Tak to mas dobre ked to zabralo. Mne moj sam povie ze on ostane doma na materskej ked sa mi nieco nepaci a ja mozem ist do prace.
V mojej praci som zarabala 800€ ale musim si pohladat lepsiu aby som priniesla domov tolko kolko on. Uz som mu aj povedala ze neviem proste vyzit zo 400€ ked uz mame aj dieta ze si najdem aspon na vikendy brigadu... neviem co bude takto dalej.. Urcite sa musime porozpravat! A som zvedava kam dospejeme
Presne takto ako ty žila moja sestra cca dva roky a potom ,zbalila seba ročného syna a odišla k našim ...jej muž zrazu nervózny ,lebo mu nemal kto platiť výdavky čo mu sestra platievala z RD...rok bola u rodičov a potom keď sa jej muž spamätal sa k nemu opäť vrátila...a všetko majú úplne inak a sestra konečne spokojná a nemusí rátať každý cent čo jej chýba...
Ved nechbide na matersju ale so vsetkym co k tomu patri by sa rychlo zbadal lebo ten plat co ma by nemal a nech sa potom este aj o vsetko stara o co sa staras ty...okrem toho aj v manzelstve al vo vztahu mozes ziadat vyzivne
Este by som poradila ked je taky múdry tak vase RD si nechajte pre seba. Ked ma taký plat nech všetky výdaje na malu plati on ved ma vyšší prijem a je aj jeho dieťa
Ale veď to je dobré riešenie, nech len ide na materskú, a so všetkým - komplet dieťa aj domácnosť.
Toto čo tu čítam , sú tak na hlavu padnuté vzťahy, neviem načo si ich nasilu začínate. Aby som doma preratavala , vypytovala a podobne 🤦 financie a dieťa ste mali mať doriešené už dávno a nie teraz. Ty sa len pekne modlí aby si nezostala chorá alebo bez práce , lebo tento tu tvoj ,,pán manžel" ťa nechá asi na ulici. Odpovedz prosím ta, o čom je takýto vzťah? Načo ste spolu? Hovorí vám niečo súdržnosť, láska, dôvera ,vzájomná podpora?
A rovno mu povedz, že si to zapisuje zbytočne lebo kým budeš na rodicaku , žiadne dlhy na seba nepreberas.
Toto nie je muž, zbal sa a dovidenia a bude on tebe platiť!!! z platu 1400 ti bude musieť dávať aj 200 eur výživné....!!! Keď máš kde ísť, tak sa zbal a vypadni od neho... Aj tak sa neskôr rozijdete, dieťa cim je väčšie tým treba viac investovať do neho.... Čím skôr sa mu vydrbes na hlavu, tým lepšie
Takže on zaplatí 150 elektriku a vodu a ty mu ešte aj na to prispejes 50 eur????ja som rada, že chcú byť ženy emancipované, ale odtiaľ potiaľ...tebe z almužny nič nezostane ešte si dlh spravis a on si usetri a potom ženy nemajú ani na to, aby odišli od muža či niečo si kupili.odkedy sme spolu 17 rokov mi muž dá každý mesiac či som bola na MD, RD, alebo pracujem istú sumu z ktorej platím stravu, drogériu, oblečenie ...každý máme svoj účet nie sme manželia ale aj, keby sme boli chcem mať svoj účet.Sadnite si vyrataj mu to a treba to zmeniť!nedaj Boh potrebuješ k zubárovi či nové topánky a nebudeš mať.Muz asi nemá predstavu koľko minies na dieťa pero, papier a spravte si rozpočet neexistuje, aby si ty ešte doplacala muzovi
@november1111 tiež dom bola dlho doma vtedy sa ukáže charakter chlapa
Autorka tvoj muž Ti nemá čo dávať podmienky koľko máš zarobit, aby si sa mu vyrovnala.Aj on môže na chlapa viac zarobiť hneď by som mu to splechla do tváre.Tak ty si ešte budeš na víkendy hľadať brigádu a on peniaze šetriť.Dnes už chlap nie je chlap je to smutne
Osobne máme spoločný účet všetko spoločné. Keď idem niečo väčšie kúpiť oznámim, menšie, kúpim. Určite si nikto nič nepíše. Len my nemáme patriarchat doma ako vy.
Na MR som už štvrtý rok
Vela peknych rad, pritom stacilo predchadzat moznym nedorozumeniam. Vlastne ucty, pred materskou si odlozim na IBA svoju potrebu. Na materskej plati vsetko on, rezerva na matersku a rodicak su iba jej peniaze, on plati vsetko. Ja si uzivam pauzu z prace a dieta. Prestriedat sa na materskej. A nema ani ako dojst k nejakym hadkam a som plne nezavisly a kryty pred tym, aby som pytal u kohokolvek o peniaze. Ludia sa nepoucia ... Sup s nulou na matersku, idealne na 10 rokov, zit z jedneho prijmu a nastanu zvady o peniaze. Zeny predtym nerozmyslaju, ze byt s detmi znamena nizsie prijmy, aj vydavky a su zurivi na druheho, ze je to vsetko iba jeho vina.
Muz bude vzdy za debila. Aj ked jej da vsetky peniaze, rozkotulaju sa a nebudu, nastane vynimocna situacia, bude zase debil, ze na toto nemyslel, nesetril a viac nezarobil.
Aj ked jej neda peniaze podla lubovole na beznu utratu, spolu s hypo vsetko ide do BSM.
Ako prve, prestan platit cokolvek z rodicaku, to je jeho starost. Ako aj vsetky vydavky na dieta. Alebo nech zostane doma on.
Ano, rozved sa s nim a zi u rodicov sama z 200 eur vyzivneho. ;) Ak chcete dlhodobo sediet doma, nechat ho vsetko tahat, tak sa treba s tym panom vopred o tom dohodnut, aky je jeho nazor na to. A najst si takeho, co s tym nema problem. A nie, ze ja to takto chcem, zistim ale az po funuse, ze on ma na to iny nazor a ideme sa rozvadzat. Problem s financiami sa vyriesi druhym prijmom po navrate do prace.
Snaz sa byt financne nezavisla, pricom ona ma vzdy platit viac a usetris si 50% hadok vo vztahu ako aj kopec problemov v celom zivote.
Hlavny problem penazi vo vztahoch su casto nerealne ocakavania vela zien, ze po svadbe budu az do smrti uz iba vidlami prehadzovat peniaze na jeho, resp. "spolocnom" ucte a ze peniaze su iba jeho "starost".
Ahoj, my mame vsetky financie spolocne. Pokial to chcete delit, tak zvazte iny system, mozno % z prijmu
@susily Cisto moj nazor. Kazdy zarobi tolko, kolko si vyjedna v praci, zavisi to od snahy, schopnosti, kontaktov,,... Je tam proste brutalne vela faktorov ... Aj medzi muzmi su taki, co zarobia 500 eur mesacne, co zarobia 10-100 tisic eur mesacne, su multimilionari a miliardari ...
Na co sa ma ten malo zarabajuci muz stazovat? Ze sa zle narodil, ze je hlupy, ze nie je dost cielavedomy, ... ?
Zena ma aspon moznost sa vydat za miliardara, ten chlap si to musi oddriet. ;)
Jediny rozdiel je, ze od muza sa caka, ze bude zivit zenu, rodinu, postara sa o byvanie. Tak musi zatat zuby, musi tolkokrat menit pracu, robit tolko nadcasov, tolko sa vzdelavat, tolko odkladat, kym nedostane na tak vysoky majetok a plat, aky uzna za vhodne, ze teraz uz staci.
Co sa tyka zien, bez deti su pracovne podmienky muza a zeny totozne. Prve obmedzenie je az od narodenia deti, pricom tie 4 roky byt s 1-2 dietatom doma mimo prace je az nevyhnutne, aby clovek si dal obcas pauzu z prace. Nikto nevydrzi 45 rokov pracovat na plne obratky.
Ozajstne obmedzenie je az vychova deti, ze kym su male, treba OCR, vozit do skoly,... Ale aj to sa da zvladnut pri dobrej delbe prace s partnerom.
Je vela zien, co maju deti a ziju a zarabaju si velmi slusne. Potom prichadzame pri ostatnych zenach proste ku kategorii muz za 500 eur, ze spravi presne tolko kolko musi a uprednostni volny cas, klud, pohodu, deti pred pracou.

Môj manžel zarobí ešte o niečo viac ako tvoj, bola som spolu 6 rokov na RD (to bolo ešte 200€)a všetko komplet platil on a nikdy odo mňa nepýtal ani cent, ani mi nikdy nič nevyčítal, dokonca keď som svoje minula dal mi zo svojich( má vlastný účet),teraz už pracujem a stále všetko platí väčšinou on sám, ja sa zase snažím šetriť do rezervy.