icon

Ako určiť, či je hodnota nehnuteľnosti prestrelená?

juniorj
8. máj 2025

Dobrý deň
kupili sme nehnuteľnost za 260tisic eur ale uvedomili sme si že je to predražené žiaľ neskoro. Posudok vybavovala druhá strana a v dvoch bankách nám schválili 90percentnu hypotéku akurát v jednej banke stiahli 3000 eur z ceny nehnuteľnosti v druhej ju uznali. Je nejako možné zistiť na základe tohoto o koľko v percentách je cena prestrelena? Napríklad max o 10percent alebo tak

Ďakujem 🙂

dadis
8. máj 2025
@spongebob1

@juniorj Neuraz sa, ale vdaka mladym ludom, ktori su ochotni zaplatit prestrelene ceny za nehnutelnosti, su ceny vysoke. Chapem, ze chcete byvat, ale stacilo by zastavit realitny trh na rok a ceny by isli dole.
Developeri maju cca 50-100 tisic eur z jedneho bytu. O kvalite materialov a murarov, ktorych velakrat nasli medzi bezdomovcami, radsej pomlcim.
Staci mat znamych elektrikarov, stolarov, ktori chodia dokoncovat taketo nehnutelnosti a trhaju si vlasy, aki su ludia hlupi. Samozrejme vam to nepovedia, lebo ste ich zakaznici. Holt byvanie v BA je drahe.

@spongebob1 keby som si vedela najst prenajom za stovku, tak neberiem hypo 😀

matttech
8. máj 2025

Ja som kupoval viacero nehnuteľnosti a vždy som si zaplatil nezávislého odhadcu aj keď predávajúci posudok už mal,ceny sa líšili v 10kach tisíc eur,predali mi za cenu uvedenú v mojom posudku.Treba dávať pozor a nenechať sa nachytať

juniorj
autor
8. máj 2025
@matttech

Ja som kupoval viacero nehnuteľnosti a vždy som si zaplatil nezávislého odhadcu aj keď predávajúci posudok už mal,ceny sa líšili v 10kach tisíc eur,predali mi za cenu uvedenú v mojom posudku.Treba dávať pozor a nenechať sa nachytať

@matttech ďakujem žiaľ som to robil prvýkrát a posral som to solídne. Myslel som si že je to smerodajný udaj

tilly
8. máj 2025
@matttech

@matttech znalci majú svoje tabuľky, ako sa môžu líšiť v 10000? Blbosť. Neverím ti ani slovo z tvojho príspevku. Robím reality 23 rokov, plus každý rok predám alebo kúpim niečo súkromne. Robím s aspoň 4- 5 znalcami, rozprávame sa pred obhliadkami. Neviem, prečo to robíš, či ti robí radosť niekoho zneistiť, ale píšeš bludy.

nelca84
8. máj 2025
@juniorj

@matttech ďakujem žiaľ som to robil prvýkrát a posral som to solídne. Myslel som si že je to smerodajný udaj

@juniorj nerozumiem tvojmu zmyslaniu, 10 ludi ti napise, ze to nemohlo byt prestrelene, jeden napise, ze ano a ty sa priklonis k tomu jednemu... 🙈 to ma aku logiku?

staromodna
8. máj 2025
@nelca84

@juniorj nerozumiem tvojmu zmyslaniu, 10 ludi ti napise, ze to nemohlo byt prestrelene, jeden napise, ze ano a ty sa priklonis k tomu jednemu... 🙈 to ma aku logiku?

@nelca84 Lebo mu jeho známy zamotal hlavu a on sa zľakol. Je to jeho prvá kúpa. Myslím, že všetci to majú takto nejako pri prvom zakúpení nehnuteľnosti

nelca84
8. máj 2025
@staromodna

@nelca84 Lebo mu jeho známy zamotal hlavu a on sa zľakol. Je to jeho prvá kúpa. Myslím, že všetci to majú takto nejako pri prvom zakúpení nehnuteľnosti

@staromodna ja si to nemyslim, skor to vyzera, ze autor nepobral vela rozumu

gab1sol
8. máj 2025
@juniorj

@juniorj neposral si to. Najmä ak tú hodnotu akceptovala aj banka.

vikisisi
8. máj 2025
@matttech

@matttech jasné v čase keď záujem o nehnuteľnosti bol taký, že sa až licitovalo kto dá viac, tak kvôli tebe znížili cenu za to že si mal ju v ZP

vikisisi
8. máj 2025

@juniorj veď 2 odlišné banky uznali ZP respektíve jedna znížila hodnotu, tak ta hodnota zhruba sedí a ako baby písali, banky majú svojích interných znalcov a tí v prípade, že sa im nepozdáva cena tak znižujú hodnotu nehnuteľnosti a z toho poskytujú 80 alebo 90 percentné financovanie a keďže ty si mal 90 tak to ešte tým pádom o to viac prehodnotili

michal711
8. máj 2025

@juniorj jasné že reálna hodnota je rozdielna oproti trhovej. Ja som kupoval byť kde reálna cena bola 70 000 ale kupoval som ho za 130 000 lebo trh dnes ho viem predať za 170 000

surama
8. máj 2025

@juniorj Ale ved banka ti da 90%, ved to je skvele nie? Ked sa vam byt pacil a nemate problem s cenou, tak o co ide? V dnesnej dobe je byvanie drahe a vzdy ked niekto kupi byt/dom, tak to okolie komentuje ako predrazene a oni by to nekupili 😃 Nenechaj sa znechutit a tes sa z noveho byvania 🙂 Presne ako bolo aj vyssie uvedene, aj nam sa stalo, ze sme kupili byt a dosla svagrina a zacala, ze hrozna lokalita, maly byt, hrozne parkovanie, hrozny vytah, nase auto zle, praca zla a vsetko, co sa nas tykalo bolo zle a ona by to nekupila, ale ona ma vsetko najlepsie 😂 Ale my sme sa nenechali znechutit. Mozes vies co takych ludi 😃

juniorj
autor
8. máj 2025
@surama

@juniorj Ale ved banka ti da 90%, ved to je skvele nie? Ked sa vam byt pacil a nemate problem s cenou, tak o co ide? V dnesnej dobe je byvanie drahe a vzdy ked niekto kupi byt/dom, tak to okolie komentuje ako predrazene a oni by to nekupili 😃 Nenechaj sa znechutit a tes sa z noveho byvania 🙂 Presne ako bolo aj vyssie uvedene, aj nam sa stalo, ze sme kupili byt a dosla svagrina a zacala, ze hrozna lokalita, maly byt, hrozne parkovanie, hrozny vytah, nase auto zle, praca zla a vsetko, co sa nas tykalo bolo zle a ona by to nekupila, ale ona ma vsetko najlepsie 😂 Ale my sme sa nenechali znechutit. Mozes vies co takych ludi 😃

@surama ak by som tam plánoval ostať na "večnosť" neriešim ani. Len som ho chcel o 5 rokov predať a ísť do väčšieho teraz dúfam že o 5 rokov ho predám s minimálnou stratou

zuzanaete
8. máj 2025
@juniorj

@surama ak by som tam plánoval ostať na "večnosť" neriešim ani. Len som ho chcel o 5 rokov predať a ísť do väčšieho teraz dúfam že o 5 rokov ho predám s minimálnou stratou

@juniorj Nikto netusi, co bude o 5 rokov a uz vobec nie, ake budu ceny bytov. Sam si skodis takymito kadejakymi uvahami a vymyslanim so znaleckym posudkom po kupe. Zbytocne vyhodene peniaze.

dadis
8. máj 2025
@juniorj

@juniorj Predas ho za cenu, aka bude v tom case na trhu, ak bude prave v tom case nizka, tak aj za nizsiu cenu kupis vacsi byt.. trh teraz nevies predpovedat, aj ked poklesy cien su len sporadicky..poznala som ludi, co po rokoch predali byt za menej ako kupili (po krize v 2008) , lebo ceny boli vtedy nizke a kupili vacsi byt no tym, ze kupovali v 2018, tak 3i v novostabe za 160k.. a vies co? Nic s tym nestratili, lebou kupou takej lacnej novostavby v obdobi lacnych bytov sa im davno vykompenzovala strata z toho predaja..a viem, ze vtedy ratal, ze ak by neplatil tie roky hypoteku, ale najom, tak by bol vo vacsej strate ako na tom predaji, aj ked byt predal o 3k nizsie nez ho kupil 😁

natalka13
8. máj 2025
@juniorj

@juniorj ty hlavne vobec nerozummies ako dava banka hypo, a ako sa hybu ceny.
Znakecky je jedna vec a chut zaplatit xy eur druha.
Tu ti jeden napise ze kupil v 10tkach tisic k
Lacnejsie lebo predlozil svoj posudok😆
No to isto, v BA je 5 dalsich kupujucich ktory to kupia za cenu aku predavajuci pyta.
Kupil si byt ktory sa ti paci, bol si ochotny dat sumu aku si dal tak nelutuj!!!

gab1sol
8. máj 2025
@juniorj

@juniorj ale to, ako ho predáš o 5 rokov, teraz nemôžeš vedieť. A aj keby si si teraz dal urobiť druhý znalecký posudok, tak ten ti nezaručí, ako sa bude cena bytov hýbať o 5 rokov. Veď si uvedom len jedno - ty si teraz kúpil byt za 260 tisíc. Myslíš, že za tú cenu ho predáš aj potom? Ani menej, ani viac? A myslíš, že keby si mal vo vankúši tých 260 tis, tak budú mať o 5 rokov rovnakú hodnotu? Ak toto všetko vieš, tak klobúk dolu…

tilly
8. máj 2025
@vikisisi

@matttech jasné v čase keď záujem o nehnuteľnosti bol taký, že sa až licitovalo kto dá viac, tak kvôli tebe znížili cenu za to že si mal ju v ZP

@vikisisi znova sa licituje. Teda aspoň malé byty, ktorých je málo.

mk1111111111
8. máj 2025

Ved predajna cena nemusi byt zhodna so znaleckym.

surama
8. máj 2025
@juniorj

@juniorj Ale co si....urcite nepredas so stratou. Ved ceny bytov rastu.

spongebob1
8. máj 2025
@bonboniera

@spongebob1 uz som sa bála ze bude existovať tema o nehnuteľnostiach bez nadavania na zlých mladých 😂 “stačilo by na rok nekupovať a ceny by sa stabilizovali” pozor mame tu experta na bývanie 😂 ľudia budú dovtedy bývať vo vákuu. Alebo u teba ;)

K téme, autor ja nerozumiem tomu ze prečo teraz riešiš cenu bytu a ešte k tomu na základe toho ze ti niekto niečo povedal? To si kúpil prvý byt na ktorý si sa prišiel pozriet bez toho aby si zistil ako sa pohybujú ceny?
Pre lepší spánok to ďalej neries a naozaj sa tes z bývania 🤗 si na tom lepšie ako veľa ľudí co si nemôžu dovoliť žiadne bývanie

@dadis Ja sa nehnevam, ved ked su neuvazujuci, nech kupuju. Ich peniaze, ich mozole, nie moje.

dadis
8. máj 2025
@spongebob1

@dadis Ja sa nehnevam, ved ked su neuvazujuci, nech kupuju. Ich peniaze, ich mozole, nie moje.

@spongebob1 Ved pokojne rok pockaj u rodicov, alebo aj cely zivot

vroni
8. máj 2025
@tilly

@vikisisi znova sa licituje. Teda aspoň malé byty, ktorých je málo.

@tilly, ten dom v prellene je nočná mora. Malý, na úzkom pozemku, zle zateplený so starým kotlom, evidentne naposledy rekonštruovaný v 70-tych rokoch minulého storočia. Tá cena má veľmi svoj dôvod.

purple_wolf
8. máj 2025

pri sume 260 tisic je 3000 covi rozdiel bezpredmetny .... po prve nie ty rozhodujes o tom ci je nieco predrazene ale sudny znalec ktory ten posudok robi a ma na to peciatku a je sudne napadnutelny keby podvadzal ale kazdy sudny znalec sa na vec pozera trocha inak a tak dva posudky su podobne ale malokedy sa do centa zhodnu takze rozdiely tam budu no jedna sa o radovo par tisic, v tvojom pripade o tie 3000ky ... keby sa posudok lisil o 15 a viac tisic tak ano je to na zvazeni ale v kazdom pripade sa s nimi da normalne porozpravat

hrasocek12
9. máj 2025

Nám napríklad banka dala svojho znalca. Ten nám ohodnotil byt a schválil hypotéku.

beata_k
9. máj 2025

Ty si si kupil 2-izbovy za 260000 aby si ho o 5 rokov predal lebo chces vacsi a vzal na neho 90% hypo? Ty si myslis, ze kolko budes mat za tych 5 rokov splatene? A preco si si nekupil rovno 3-izbovy za tu cenu, aj ked nie novostavbu?

dadis
9. máj 2025
@beata_k

Ty si si kupil 2-izbovy za 260000 aby si ho o 5 rokov predal lebo chces vacsi a vzal na neho 90% hypo? Ty si myslis, ze kolko budes mat za tych 5 rokov splatene? A preco si si nekupil rovno 3-izbovy za tu cenu, aj ked nie novostavbu?

@beata_k Mam rada, ked sa do tuchto veci staraju ludia, co a tomu nerozumeju

beata_k
9. máj 2025
@dadis

@beata_k Mam rada, ked sa do tuchto veci staraju ludia, co a tomu nerozumeju

@dadis Dakujem za informaciu....

juniorj
autor
9. máj 2025
@beata_k

@beata_k áno nie som v tom zbehlý a spravil som drahú chybu. Chcel som potom nejaký novší trojizbak. Ale mal som si kúpiť starší trojizbak teraz namiesto tohoto úplne s vami súhlasím žiaľ bol slepý a hluchý. Teraz to vyzerá že keď ho predám za rovnakú cenu budem aj tak v strate cca 30 tisíc. Ak sa mi ho podarí predať za trochu viac tak zázrak.

dadis
9. máj 2025
@beata_k

@dadis Dakujem za informaciu....

@juniorj Le prosim ta, ziadnu chybu si nespravil...ak si mlady, o 5 rokov budes mat uplne inde plat (ja som mala pred 5 rokmi o 1200 eur nizsiu mzdu), mozno si byt kupite spolu s partnerkou, mozno to bude dom. Nenechaj sa odradit. Keby aj nie, 3i v starsom dome v spominanej dubravke kupis aj o 5 rokov. Ten tvoj znamy ta dobre zneistil :/ to su taki premudreli ludia, co sa tomu hovno rozumeju, ale budu mudrovat ako
@beata_k
Urcite si 30k na tom nepreplatil 🙄