icon

Ako určiť, či je hodnota nehnuteľnosti prestrelená?

juniorj
8. máj 2025

Dobrý deň
kupili sme nehnuteľnost za 260tisic eur ale uvedomili sme si že je to predražené žiaľ neskoro. Posudok vybavovala druhá strana a v dvoch bankách nám schválili 90percentnu hypotéku akurát v jednej banke stiahli 3000 eur z ceny nehnuteľnosti v druhej ju uznali. Je nejako možné zistiť na základe tohoto o koľko v percentách je cena prestrelena? Napríklad max o 10percent alebo tak

Ďakujem 🙂

gab1sol
8. máj 2025
@juniorj

@gab1sol veď áno ale trochu to so mnou zahadzalo

@juniorj tak to teba nebude ťažké dostať tam, kde ťa človek dostať potrebuje. V tom je tvoj známy dobrý. Takto ťa zneistiť. Určite ti teda aj vedel vysvetliť, prečo on považuje tú cenu za premrštenú.

mamaaja82
8. máj 2025

Za 220tis. bol na predaj dom v Prellenkirchen krasny bungalov zo zahradou,nie toto preboha,tie ceny su hrozne ved v tom byte sa ani nezvrtnes.Ceny na sk su strasne.

juniorj
autor
8. máj 2025
@nelca84

@juniorj podla mna ma ten byt hodnotu 270 tis. Pracujem v oblasti pracovneho prava. Co teraz?

@nelca84 veď ako chápem pointu. Chcem som sa len informovať ako veľmi prestrelenu cenu môže banka uznať ale áno je to dopyt ponuka
Ale teda uvidíme čo z toho bude keď to budeme o pár rokov predávať

dadis
8. máj 2025
@mamaaja82

Za 220tis. bol na predaj dom v Prellenkirchen krasny bungalov zo zahradou,nie toto preboha,tie ceny su hrozne ved v tom byte sa ani nezvrtnes.Ceny na sk su strasne.

@mamaaja82 Ved si kup

nelca84
8. máj 2025
@juniorj

@nelca84 veď ako chápem pointu. Chcem som sa len informovať ako veľmi prestrelenu cenu môže banka uznať ale áno je to dopyt ponuka

@juniorj banka by sla proti sebe, keby akceptovala zjavne prestrelenu cenu na posudku. Si predstav, ze nebudes hypo splacat, banka ti vezme byt a preda ho za 200 tis. Ved by bola v strate 60 tis. Zjednodusene.

gab1sol
8. máj 2025
@juniorj

@juniorj banka nemôže uznať prestrelenú cenu nehnuteľnosti. Banka musí pozerať na to, že keď hneď po prvom mesiaci prestane klient splácať, vie nehnuteľnosť predať tak, aby sa z toho nesplácaný úver splatil.

mamaaja82
8. máj 2025
@dadis

@mamaaja82 Ved si kup

@dadis ja dom mam dakujem.Do bytu by som uz nesla.Ja som skor myslela na to ze za cenu maleho bytu v ba mas o par km dom.Mame krasnu zahradu a 200m2 byvanie.

dadis
8. máj 2025
@mamaaja82

@dadis ja dom mam dakujem.Do bytu by som uz nesla.Ja som skor myslela na to ze za cenu maleho bytu v ba mas o par km dom.Mame krasnu zahradu a 200m2 byvanie.

@mamaaja82 Ale je to nerelevantne pre tuto temu, v posudku sa posudzuje cena voci podobnym nehnutelnostiam v danej lokalte. To je cele

zuzanaete
8. máj 2025

Banka nikdy neuzna prestreleny posudok. Banka v prvom rade chrani svoj biznis.

gab1sol
8. máj 2025
@mamaaja82

@mamaaja82 vzhľadom k tomu, že sa v banke nedá financovať zahraničná nehnuteľnosť (bez založenia slovenskej nehnuteľnosti), je toto irelevantné. A aj keď je to rozdiel len pár km, porovnávať cenu v hlavnom meste (aj keď len Bratislava) s cenou na dedine (aj keď len o pár km vedľa) je tiež bezpredmetné.

staromodna
8. máj 2025
@juniorj

@gab1sol pravnik

@juniorj prepáč, do tohto sa zapojím aj ja. Tvoj známy mal byť radšej ticho, lebo ťa domotal. Mne sa tiež stalo, že sme kúpili dom, páčil sa nám, prišiel jeden chlap (dodnes to mám pred očami), čo nám dom maľoval a povedal to je strašný dom, on by si taký nekúpil. Do dnes to mám v ušiach, dom sa mi v okamihu zhnusil a roky to prekonávam a nezvykla som si tu, hoci sme ho prerobili a dnes už vyzerá maozaj nádherne, v tej chvíli mi však zamotal hlavu a ja som noci prerevala ako sme sa zle rozhodli, navyše keď som zostila, že dom chatral a žili tu myši. Takže ponaučenie je, stoj si za svojim rozhodnutím a nerieš také, že byt je predražený alebo názory druhých ľudí. Ono všetky tie nehnuteľnosti sú predražené a o cene sa vždy dá jednať. On na hodnote bude aj tak len stúpať a navyše ne v dobrej lokalite.

fkata
8. máj 2025

Právnik a znalec, sú 2 rozdielne povolania. Ja tiež pracujem v oblasti práva v jednej inštitúcii a nebudem pchať nos do rodinného práva, keďže je to odo mňa vzdialená oblasť.
Ten známy pozná nehnuteľnosť do detailov? Keďže znalecký posudok nie je iba o kráse bytu/domu.
2 posudky sú vám na nič, zbytočné peniaze a hlavne, že tam už bývate, máte byt/dom kúpený.
Banka má tiež svoje pravidlá a aj ten znalec svoju zodpovednosť, takže nebude robiť posudok, iba tak.

lucylaw
8. máj 2025

Akože naozaj nerozumiem tomu,čo tu teraz riešiš,jedna vec je posudok,druhá vec je ponuka-dopyt a následná cena nehnuteľnosti..Mne pred pár rokmi pri refinancovaní hypotéky dal znalec posudok na 220 000,ale povedal,že kľudne ten byt na druhý deň predám za 240-250,pretože je po tých bytoch dopyt a ponuka bola malá..Ale proste na základe tych ich vzorcov a výpočtov nemôže dať do posudku viac ako 220,aby s tým banka nemala problém..Takže reálna cena,ktorú kupujúci za byt zaplatí,môže byť diametrálne odlišná od výšky sumy na znaleckom posudku,ten je dôležitý najmä pre banku pri poskytovaní hypotéky..

mamaaja82
8. máj 2025
@gab1sol

@mamaaja82 vzhľadom k tomu, že sa v banke nedá financovať zahraničná nehnuteľnosť (bez založenia slovenskej nehnuteľnosti), je toto irelevantné. A aj keď je to rozdiel len pár km, porovnávať cenu v hlavnom meste (aj keď len Bratislava) s cenou na dedine (aj keď len o pár km vedľa) je tiež bezpredmetné.

@dadis ja som sa len zarazila nad tou cenou za dvojizbovy maly byt o nic neslo.Zila som v At 15 rokov a fakt niekdey ked to porovnas tie ceny bytov domov to Rakusko kolkokrat vyjde omnoho lacnejsie.
@gab1sol pisem vyssie mna len zarazila cena za dvojizbak hoci je v ba.

nelca84
8. máj 2025
@mamaaja82

@mamaaja82 tvoj prispevok je presne ako nazor toho znameho... subjektivny pocit, ktory nezohladnuje fakty...

mamaaja82
8. máj 2025
@nelca84

@mamaaja82 tvoj prispevok je presne ako nazor toho znameho... subjektivny pocit, ktory nezohladnuje fakty...

@nelca84 ale ved ja to pisem,ta cena ma zarazila.Nekupujem dom ani byt a obcas ma teda hodne prekvapi kam to moze vystrelit.

tilly
8. máj 2025
@mamaaja82

@mamaaja82 kedy? Je ešte na predaj? Máš link? Ďakujem 🙏🙏

tilly
8. máj 2025

Môžeš vysvetliť o čo ti ide? Robím maklerku (plus som právnička) v ba cez 20 rokov, ale úplne ti nerozumiem.
Ak som dobre pochopila, kúpil si 2i byt v novostavbe v Dúbravke za 240 plus 20 za garáž a teraz sa ti to zdá veľa? Kedy si kupoval? Aká výmera, poschodie?
Mne to príde na túto dobu úplne primeraná cena, možno by som povedala, že už za 260 aj s garážou byt v novostavbe aj keď v Dúbravke (v Ružinove, novom meste, zac Petržalky vôbec) kúpiš len ťažko. Od decembra išli ceny v bratislave hore o cca 10%. Takže ak tvoj známy nemá čerstvý prehľad, tak ťa nechtiac zavádzal.
K hypotéke. Neboj, banka ti prestrelený posudok nezoberie. Ohodnocuju to ešte aj ich znalci. Banka by ti nikdy nedala úver na niečo, čo nevie drahšie predať, banka nie je charita, je to podnikateľský subjekt, ktorý má za hlavnú úlohu generovať zisk, nie ísť do rizika.

gab1sol
8. máj 2025
@mamaaja82

@dadis ja som sa len zarazila nad tou cenou za dvojizbovy maly byt o nic neslo.Zila som v At 15 rokov a fakt niekdey ked to porovnas tie ceny bytov domov to Rakusko kolkokrat vyjde omnoho lacnejsie.

@mamaaja82 áno, cena ťa môže zaraziť, to je úplne v poriadku. Ale porovnávať ceny nehnuteľností v dvoch rôznych štátoch, pri úplne iných podmienkach, aj keď sú od seba len pár km vzdialené, je irelevantné. Proste na Slovensku sú ceny nehnuteľností také. V Rakúsku také… V iných štátoch zasa iné.

mamaaja82
8. máj 2025
@tilly

@tilly pozerala som ho bol na immowelt.at ale uz je prec,to sa dalo cakat,ale najdes tam aj ine na immmo.at,willhaben.at,tych stranok je vela.

tundra
8. máj 2025
@tilly

@tilly tu je kusok od Prellenkirchen za 200k,ale stary dom s peknym pozemkom.
https://www.immowelt.at/expose/2jck75h

tilly
8. máj 2025
@mamaaja82

@tilly pozerala som ho bol na immowelt.at ale uz je prec,to sa dalo cakat,ale najdes tam aj ine na immmo.at,willhaben.at,tych stranok je vela.

@mamaaja82 tie stránky poznám, sledujem to, len ma zarazila ta cena, 220tis, to som už dlho nevidela, aj tam to išlo hore... hľadám pozemok prellenkirchen, edelstahl a okolie, pripadne bad deutsch altenburg a hľadám už vyše roka 😅. Aj keď nie intenzívne
.
Pripadne potom až pri Salzburgu

tilly
8. máj 2025
@tundra

@tilly tu je kusok od Prellenkirchen za 200k,ale stary dom s peknym pozemkom.
https://www.immowelt.at/expose/2jck75h

@tundra ďakujem, to by sa snáď dalo zhodiť, pozemok veľký. Keď už nebudú zápchy navečer, teraz všetci vybehli na nákupy do at, skočím to tam omrknut, dik

mamaaja82
8. máj 2025
@gab1sol

@mamaaja82 áno, cena ťa môže zaraziť, to je úplne v poriadku. Ale porovnávať ceny nehnuteľností v dvoch rôznych štátoch, pri úplne iných podmienkach, aj keď sú od seba len pár km vzdialené, je irelevantné. Proste na Slovensku sú ceny nehnuteľností také. V Rakúsku také… V iných štátoch zasa iné.

@gab1sol vies,ja som nekupovala nikdy nehnutelnost,takze toto ide uplne mimo mna,len ma to niekdy prekvapi.Odkial pochadzam teraz sused predava drevenicu za 200tis.bez pozemku akurat co zapakujes dve auta,najblizsie mesto 30km,zima 8 mesiacov v roku,tiez nerozumiem tej cene,ale tak mozno ju preda.Donovaly su kusok odtial.

sasa1310
8. máj 2025
@juniorj

@juniorj znalci sa riadia podľa tabuliek, nemôžu len tak prestreliť cenu, nakoľko je to potom nevýhodné hlavne pre banku. Bude mať založenú nehnuteľnosť na vyššiu cenu ako je reálna hodnota. Takže určite bol posudok v poriadku

spongebob1
8. máj 2025
@mamaaja82

@juniorj Neuraz sa, ale vdaka mladym ludom, ktori su ochotni zaplatit prestrelene ceny za nehnutelnosti, su ceny vysoke. Chapem, ze chcete byvat, ale stacilo by zastavit realitny trh na rok a ceny by isli dole.
Developeri maju cca 50-100 tisic eur z jedneho bytu. O kvalite materialov a murarov, ktorych velakrat nasli medzi bezdomovcami, radsej pomlcim.
Staci mat znamych elektrikarov, stolarov, ktori chodia dokoncovat taketo nehnutelnosti a trhaju si vlasy, aki su ludia hlupi. Samozrejme vam to nepovedia, lebo ste ich zakaznici. Holt byvanie v BA je drahe.

tilly
8. máj 2025
@spongebob1

@juniorj Neuraz sa, ale vdaka mladym ludom, ktori su ochotni zaplatit prestrelene ceny za nehnutelnosti, su ceny vysoke. Chapem, ze chcete byvat, ale stacilo by zastavit realitny trh na rok a ceny by isli dole.
Developeri maju cca 50-100 tisic eur z jedneho bytu. O kvalite materialov a murarov, ktorych velakrat nasli medzi bezdomovcami, radsej pomlcim.
Staci mat znamych elektrikarov, stolarov, ktori chodia dokoncovat taketo nehnutelnosti a trhaju si vlasy, aki su ludia hlupi. Samozrejme vam to nepovedia, lebo ste ich zakaznici. Holt byvanie v BA je drahe.

@spongebob1 to máš odkiaľ, že developer má 50-100 tis na jeden byt? 🤦‍♀️ a ako si predstavuješ to, že sa rok nebude kupovať. To by zas najmy vystrelili do astronomických výšok. Ľudia potrebujú bývať. Ty tiež niekde bývaš, keď si kupovala, tiež si zvyšovala ceny...

dadis
8. máj 2025
@spongebob1

@spongebob1 Haha, najlepsie sa hnevat na tych, co kupuju..

sasa1310
8. máj 2025
@spongebob1

@spongebob1 a v čom sú hlúpi ľudia? Si majú sami postaviť byty, aby developer nezarobil či ako si to myslela?

bonboniera
8. máj 2025
@spongebob1

@spongebob1 uz som sa bála ze bude existovať tema o nehnuteľnostiach bez nadavania na zlých mladých 😂 “stačilo by na rok nekupovať a ceny by sa stabilizovali” pozor mame tu experta na bývanie 😂 ľudia budú dovtedy bývať vo vákuu. Alebo u teba ;)

K téme, autor ja nerozumiem tomu ze prečo teraz riešiš cenu bytu a ešte k tomu na základe toho ze ti niekto niečo povedal? To si kúpil prvý byt na ktorý si sa prišiel pozriet bez toho aby si zistil ako sa pohybujú ceny?
Pre lepší spánok to ďalej neries a naozaj sa tes z bývania 🤗 si na tom lepšie ako veľa ľudí co si nemôžu dovoliť žiadne bývanie