Ako ušetriť s dieťaťom a rozpočtom 500 eur?
Ahojte, potrebujem momentálne čo najviac ušetriť. Žijem sama s 12 ročným dieťaťom. Po odpočítaní platieb za byt,elektrinu,tv a internet potrebujem vyžiť z Max. 500 eur, čiže 500 eur mať na stravu, drogériu, oblečenie, všetko pre mňa a dieťa. Máte nejaké tipy? Hlavne matky samozivitelky, ktoré viete čarovať s peniazmi. Prosím bez urážok a ponižujúcich komentárov. Ďakujem
Dá sa vyžiť z 500e. Ja s 2 malými deťmi a 15r synom minieme tak do 300e na stravu plus drogeriu. Ale chodím na nákup so zoznamom a kúpim aj do mrazničky. Kupujem len ovocie a zeleninu, jogurty, šunka, syr raz do týždňa. . A pečivo si pečiem doma.
@mamina7070 a citala si vobec co som napisala? Ze sa maximalna ciastka neda odhadnut? Ze som vychadzala z predpokladu, ze nie je prispevok zo socialneho fondu? Ale nevadi.
vyzijes, nam vychadza tolko cca na 3 a este aj na dovolenke sme boli
Este raz pre vsetky. Zamestnavatel poskytuje financny prispevok na stravovanie v zakonom stanovenej sume, kde minimalny prispevok je 3,43 EUR a maximalny je 4,57 EUR. Tieto sumy su platne od 1.9.2024 a je potrebne ho poskytovat vopred. Rovnakymi ciastkami musi prispievat na stravny listok - prostrednictvom stravovacich kariet. Ten, kto si zvoli prispevok, dostane ho vo vyplate. Ten kto si zvoli stravny listok, dostane stravny listok v minimalnej hodnote 6,23 EUR, kde tato suma sa sklada z financneho prispevku 3,43 EUR (55% z hodnoty poukazky a zvysok si zamestnanec hradi sam, strhava sa to z vyplaty. Cize tie co maju prispevok vo vyplate dostanu 3,43 vo vyplate, tie co maju poukazky sice dostanu na kartu 6,23 EUR, ale zamestnavatel im v mzde strhne 2,80 zo mzdy. Cize si tymto len presuniete svoje peniaze na stravovaciu kartu. Kazdy zamestnanec bez ohladu na formu prispevku musi dostat rovnako u daneho zamestnavatela.
Tento prispevok, resp. vysla prispevku moze byt vyssia. Aby to bolo uznane za naklady a neplatili sa z toho odvody a dan u zamestnanca, zamtel moze poskytnut max. 4,57 EUR. Tak isto kazdy zamestnanec musi dostat rovnako.
Dalej existuje este moznost prispievat k tomuto prispevku prispevok zo socialneho fondu - tam uz je to uplne dobrovolne, vysku urcuje zamtel podla stavu a vysky tvorby socialneho fondu. Ak taky prispek mate a mate stravovaciu poukazku, znizuje to vasu uhradu za stravovaciu poukazku, cize je aj mozne, ze vam nestrhaju nic. Takisto plati rovnost zamestnancov.
Kedze kazdy zamestnavatel ma ine moznosti, vyska prispevku a stravovacej poukazky je vsade ina. Su zamestnavatelia dokonca poskytuju prispevok aj za dni, kedy ste na dovolenke - povazuje sa to za iszy socialny benefit v zamestnaneckej politike. Ani v tomto pripade sa z toho neplatia odvody a dan.
Ak ste schopne tomu pochopit, tak sa da urcit len minimalna ciastka prispevku, nie jej maximalna, kedze je to u kazdeho inak. To co dostava Zuzka, nemusi dostavat Janka.
A rozdiel medzi prispevkom a stravovacou poukazkou - pre zamestnanca ziadny, max moze byt obmedzeny obchodom, kde sa da zaplatit takou kartou len za potraviny. Pokial mate obchody, kde zaplatite vsetko, tak je to uplne rovnake ako len pri prispevku.
Akurat s tym ma starosti zamestnavatel - musi zabezpecit firmu a kazde nabitie karty ho stoji poplatok. Kdezto pri financnom prispevku ho to nestoji nic.
@andyj nie nedotkli ste sa ma, ste veľmi milá, ďakujem. Ale určite sa niekomu inému zíde pomoc viac ako mne. Este raz ďakujem 💞
@michaelam2 v škole nezje obed ,nebude mať navarené tak zje sladké alebo len pečivo .... To je teda výhra . Mama je super že jej navarí a nemusí sa báť ,že dcéra zostane hladná .
@walentina7 nestojím pri hrncoch denne, varím na dva tri dni pre seba, keďže ja si nosím jedlo do práce..tak sa z toho naje aj dcéra.
Stále má šťastie, že zamestnávateľ dáva peniaze. U nás po čase vymysleli, že zabezpečia stravu. Obed cca 7e, takže buď si doplatíš pomerne dosť a pôjdeš na obed (mne ani moc nechutilo) alebo prídeš o príspevok....
@pomaranc24 no to nepoteší, ja za sedem eur pre nás dve navarim na dva dni a to čo chceme a zjeme.
Máš môj obdiv, ja by som to nezvládla.
@66simonka66 keď človek musí, zvládne všetko.
@pomaranc24 my to máme rovnako, buď budem chodiť na obedy, alebo nemám nič
To je v pohode ešte by som 250€ odložil
@michal711 to určite, hlavne s 12r. školopovinným dieťaťom.
Autorka, nečítam všetky odpovede, podľa mňa sa to dá, ale treba nakupovať s rozumom. Či už potraviny (letáky, akcie, kupóny), drogériu v DM sa väčšinou oplatí, aj kvôli zbieraniu bodov, ale tiež tam netreba nakúpiť všetko, niečo sa dá zohnať o dosť lacnejšie inde, oblečenie kľudne povymetať sekáče, dcére c&a, new yorker, cropp (áno, fast fashion , ale puberťáci to ľúbia), školské pomôcky v Tesco, Lidl, nie v predražených papierníctvach, napríklad lieky ja nakupujem cez dr. Max ale na 99% on-line - sú oveľa lacnejšie než na predajni, využívať porovnávače zliav a cien. Držím palce.
@kristiii ďakujem. Áno, mne sa zdá,že všetko využívam,akurát este to varenie dotiahnuť tak,aby sa nevyhadzovali zbytočne. Kaufland mám pod nosom,aj online lekáreň využívam aj sekáče😉 ono bežne sa to asi dá, len tie neočakávané výdavky ako zubár atď je horšie
Áno, s tým jedlom to mám podobne, tiež sa snažím a furt sa nájde niečo, čo sa vyhodí. No a tie nečakané výdavky ako zubár, s tým sa asi veľmi čarovať nedá. Ešte taký spotrebič, keď odíde, tak sa dá zohnať na Bazoši prípadne na FB za facku, niekedy aj za odvoz, ale čo sa týka zubov a zdravia, tam sa veľmi šetriť nedá.
Skús pre dcéru nájsť štátneho zubára Je to parádny rozdiel. U štátneho za plomby u syna platila 4,5 a u súkromného 45 e. Vraj mi už dala zľavu.
Držím palce,ale áno,500€ na dvoch ešte asi sa dá.na čom vieš ušetriť je oblečene,v dnešnej dobe,na FB skupinách vieš zohnať aj zadarmo,aj pre seba aj pre dcéru .a pekne veci sa dajú,žiadne handry.jasné,že spodné prádlo a pod nie ale ušetris na Tom dosť.
@nicky655 ďakujem😉
@katarinaba finančný príplatok namiesto karty máš v mzde a je to z HRUBEJ mzdy...dostaneš teda menej ....len tak pre info
A to čo varíš že za 7€ varíš na 2 dni pre 2 osoby ?
@david1202 netrep, financny prispevok je v mzde, to je pravda, ale ide o ciste peniaze, ktore sa nezdanuju a ani nepodliehaju odvodom. Pokial su v zakonnej vyske. Vsetko nad (mimo soc. fondu) sa zdanuje aj odvody sa platia. Dostanes vzdy rovnako ako keby si bral stravne listky.

@katarinaforever tak to mas super 😉