icon

Ako viete žiť z takej výplaty?

12. máj 2023

Ahojte naše mesačné náklady na dom sú 800€ plus škôlka mobil internet cca 100ka
Ja zarobím 800 manžel 1000
Čiže ostáva 900 - pohonné hmoty okolo 250€ pre oboch to je 650€
Nákup na týždeň 100ka
Teraz som platila dane tj 80
Takže ostalo 430€ - 40€ na lepidlo na fasádu
- 20€ veterina 370 ostáva
Plus čo stále pečivo a zvyšok jedlo .
Nechápem ale nám nikdy týždeň pred výplatou nič neostane .
A nekupujeme si steaky,žiadne reštiky,značkové handry, kupujem cez Mi aj predám
Proste nám neostáva na dovolenku absolútne
Nemôžeme nikam
Sú aj iný čo si fakt nič nemôžu dovoliť ?
Cítim sa už ako debil čo zarobí to dá na šeky .
A to ešte budúci mesiac budem mať o 200€ menej kôli 11dnovej PN
Ja už neviem ako šetriť a čo robiť

gabika128
18. máj 2023

@1fifinka1 ja sa považujem za šikovnú, ale mňa by pestovanie a chovanie doslova ubíjalo. Máme jednoducho veľmi veľa aktivít, cele víkendy trávime preč a radšej si na zeleninu zarobím v práci ako by som si ju mala pestovať. Mne ani izbové rastliny neprežijú. Takže rozdeľovať ľudí na šikovných a lenivých v tomto smere je hlúposť.

1fifinka1
18. máj 2023

@gabika128 hovorím o ľuďoch co ležia pred telkou, alebo zabíjajú čas na mobile. Aj my žijeme aktívne. Ze si zarobíš je fajn. To nikomu neberiem. Keď ta to nebaví tak si musíš kúpiť. Ľudia sme rôzni.

matabb73
18. máj 2023

@hellwant lacnejšie možno áno, ak ho kŕmiš odpadkami. Ale zadarmo nič nie je. Ja som počula už aj vyjadrenia ľudí, ktorí chovali a prestali chovať, že až potom zistili koľko ich to stálo. Krmivo kupovať, voda sa míňa a podobne. Druhá vec je, že niekto nemá prácu na pevnú pracovnú dobu. Môj otec tiež skonštatoval, že keby ten čas, čo venoval staraniu sa o záhradu, venoval svojej práci a zeleninu si kúpil, tak by ho to vyšlo lacnejšie. Pestovali len preto, lebo mamu to bavilo.

kvietocek87
18. máj 2023

@matabb73 je to otrocina,keď si spomeniem,ako mama nosila vedrá plné pomyjy prascom a potom do roboty utekala, alebo keď prišla z práce.Narobila sa v robote a potom ešte doma so zvieratami a v záhrade.Samozrejme keď otec bol v práci a zvieratá nepockaju,tie musia žrať.A potom zase okolo záhrady a najlepšie keď sa dokopy nič neurodilo.Malokedy bol dobrý rok na úradu a aj keď bol,zelenina aj tak nevydržala bohviečo.A potom sa nasrali,a aj rokmi zrušili aj zvieratá aj záhradu.Ze nebudú sa vyrábať.Dost že prišli unavený z fabriky, chodili na smeny.Zacali aj na dovolenky chodiť, nemuseli za zvieratami utekať ani nikoho s tým zaťažovať.

gabika128
18. máj 2023

@matabb73 ľuďom, čo majú možnosť dostať sa ku krmivu lacnejšie, napríklad robia na družstve atď, sa to ešte oplatí. Ostatní to robia pretože ich to baví, napĺňa alebo chcú, podľa nich, kvalitnejšie potraviny.
Moja mam tiež niečo pestuje, ale stále jej niečo zožerie jedno alebo druhé... Má to ako hobby, mňa by porazilo, toľko úsilia a nakoniec sa neurodí.

matabb73
18. máj 2023

@tamtumdo ja rozmýšľam presne ako tvoj muž. Tiež za tým vidím ten čas, za ktorý ja zarobím a nemusím otročiť na záhrade. Zmysel pestovania vidím skôr v tom, že máš vlastnú bio źeleninu a ovocie. Keby mám záhradu, išla by som do toho pre tento dôvod. Aj rozumiem, že to niekoho baví. Otvorila som túto tému preto, lebo niektorí sa tvária akoby to bolo zadarmo. Ale nie je. Je to za náklady a strávený čas. A presne ako píšeš. Treba ti aj náradie a to tiež nie je zadarmo, aj keď ho máš na dlho. Keď človek nepestuje a nechová, nič z toho nepotrebuje.

matabb73
18. máj 2023

@1fifinka1 sú ľudia, ktorí nemajú pevnú pracovnú domu aza ten čas, čo ty otročíš okolo zvierat, zarobia toľko, že aj keď si to kúpia, je to pre nich lacnejšie. Ty nepočítaš cenu práce. Aj ťa to baví, tak v pohode, je to tvoja voľba. Ale netvárme sa, že chov yvierat niečo nestojí. Píšem to len treto, že niekto sa tvári, že domáce suroviny má zadarmo a v potravinách minie 200 Eur za mesiac. Do výdavkov na stravu by mali po správnosti zarátať aj výdavky na chov zvierat a pestovanie zeleniny. A aj ten čas.

1fifinka1
18. máj 2023

Neviem, ale tvrdiť, že zatiaľ čo je niekto v záhrade, tak iný zarába. Ved ja to robím vo svojom voľnom čase. Niekto si ľahne po práci k telke, niekto ide do hory, niekto číta atď. A ja idem do záhrady. Mňa to neobtazuje, nenosím vedrá s pomijami, neplahocim sa. Neviem prečo je to takto zaužívané. Neverím, že robíte od 8 do 20 a potom idete spať. Pretože aj vy máte po práci čas na niečo iné ako prácu. Takže tvrdiť, že ja radšej zarábam ako pestujem je blbosť. Nikto z nás tam nerobí v pracovnej dobe. Ako píšem, keď to niekoho nebaví je to v poriadku. Aspoň to mame komu predávať 😁🙏😁. Keby všetci pestovali a chovali, museli by sme všetko zjesť sami. 🤣

1fifinka1
18. máj 2023

@matabb73 ja neotrocim. Chápeš tomu? Či ani nie. Furt to nazývate otrocinu. Možno je tvoja práca otrocinu, keď nepoznáš iné slovo. A možno je každá práca pre teba otrocinu.

gabika128
18. máj 2023

@1fifinka1 vôbec sa nemusíš obhajovať, ja si tiež rada od takých ľudí ako ty kúpim domáce a som vďačná aj ja aj ten človek čo mi predáva. A aj TV si rada s mužom pozriem večer 😁

matabb73
18. máj 2023

@1fifinka1 veď si pestuj, keď ťa to baví. Sú ľudia, ktorí si radšej sadnú k počítaču a dorobia rozrobenú prácu, lebo ich to baví. Niekoho baví manuálna práca, niekoho taká, kde si namáha mozog. Chápem, že to nevieš pochopiť, ak si ten prvý typ. Mňa práca v záhrade nikdy nebavila, pre mňa to nie je relax. Ja som väčšinou písala o iných nákladoch a týkalo sa to viac chovu zvierať. A áno, chov zvierat je často otročina, ak nepočítam sliepky. Mám to od ľudí, ktorí sa tomu venovali a práve kvôli tej drine s tým na staré kolená sekli.

1fifinka1
18. máj 2023

@matabb73 kľudne si sadni k PC. A kludne rob, čo uznáš za vhodne. A kludne si myslí, že som úplný pako. Mne je to v podstate jedno.

hellwant
18. máj 2023

@matabb73 Vodu mame vlastnu, tam problem u nas nie je. Pomyje su len cast, iba na tom by si nevychoval.
Ale je rozdiel ak niekto ma taku pracu, ze mu hodi viac ak sa jej venuje- napr. projektant robi aj doma na projekte a ten mu hodi vela prachov. Je zbytocne chovat vtedy. Ale ini ludia si tak prilepsuju.

1fifinka1
18. máj 2023

Táto téma ale bola o niečom inom. Autorka už neprispieva. Pýtala sa ako sa da z toho vyžiť. Tak aj takto sa dá vyžiť. Alebo ja som teraz prišla z prace, pozbierala vajíčka a idem makať na druhej robote už doma. Z ktorej mam ďalšie peniaze. Takže aj takto sa dá vyžiť, že človek proste robí. Inak to nejde. Ak nestačia príjmy treba makať viac. Ale dá sa to keď človek preto niečo urobí.

tamtumdo
18. máj 2023

@matabb73 presne tak...úplne chápem,ľudí ktorí zmyslaju tak ako ty a tiež majú pravdu...jedného takého mám doma,pre neho strata času a úplne nerentabilné...a má pravdu,on čas využije na zarobenie,ja teraz tu možnosť nemám...ja to pestujem z toho druhého pohľadu ,,bio" pre deti,...najmä prve.prikrmi a tak....ale tak aby som ,,neotrocila" a urobila to relaxom,zábavou pre deti...len potom príde zima kúpim napr.jablká v obchode a že bleee....ale po takom mesiaci odporu sa v zime vrátia do normálu a zjedia už aj z obchodu🤣

kvietocek87
18. máj 2023

@tamtumdo veď to teraz nemajú bohvieaku chuť ani zelenina a ovocie doma zo stromu .Jonatanky som zbierala, čo majú rodičia v záhrade a tiež už boli také ako bez chuti.Bohvie čo vypúšťajú do ovzdušia a potom to dažďom padá.Vsetko bolo akosi v minulosti lepšie.Hrusky nestačia dozrieť a už také brantave padajú na zem.Mrkva,petruzka už len také drobizgy rástli.A to sa ešte hnojila zem.Potom nechali tak 3 roky zem oddýchnuť a zas nebolo úrody.Bol vtedy suchý rok.A potom sa na to už vykašľali, semiačka všetko drahé

zuzinabila
18. máj 2023

@hellwant no, veru je to pravda. ja robim z domu a moje pracovné pár minutové prestávky sú o poliatí priesad a nakŕmení mačky🙂o chvilu pribudne trhanie buriny a tak🙂

tamtumdo
18. máj 2023

@kvietocek87 neviem mi sme mali všetko dobré...niesu semena ako semena..sú veľa tie hybridy,F1...z toho si nevieš napr. Odložiť z rastliny na semená a ti nevyrastie,odrôd je preslachtenych milión....kupujem čo sa dá pre mlstne jazýčky sa to volá tie sú asi za mňa najlepšie...a zasa nie každej plodine sa všade darí...ja vypestujem melóny,ale na dome pod Tatrami o tom môžu snívať....ja ťahám také štandardné mrkvy...na dome po Tatrami máme doslova giganty,aj petržlen,hokaida,odtiaľ mala celá rodina na zimu,,rástlo si to samo všade...ešte stále.jednu v pivnici mám...a tu na juhu aj keď som polievala
..tak také malé slabé hokaida .....celkovo bol veľmi suchý rok,aj veľa škodcov...ja mám.studnu...mala som tu džungľu...ale susedia dookola len také biedne rastliny....studne mali...ale oni že sú zvyknutý polievať tak po jednom kvôli burine nie hadicou,a to v takej suchote nepolejes poriadne...a ešte že šetria čerpadlo.v studni tak len dazdovou....a potom že slaba úroda..ja som zeleninu rozdávala po rodine,všetci majú zavárané,uhorky,leča,kompóty, džemy,calamady....
Ja niesom nejaký expert...sadim teraz že ozaj sama druhý, tretí rok,každý rok kázem chlapovi nech zryluje kus viace🤣🤣....tam aj jeho robota konci...len toľko sadim co zvládnem sama sa starat,ani neviem čo k sebe môže nemôže...čo jak robiť ...len tak nejak logicky a ako hobby ozaj...

tamtumdo
18. máj 2023

Táto debata sa celkom zvrhla🤣🤣 iným smerom... Tak dajte tip na zajtrajší obed...Zn. bezmäsité maly mi ho jesť nechce...

bosorkabb
18. máj 2023

@tamtumdo bryndzové halušky budú u nás zajtra a ďalší typ zemiakové placky, zapekané zemiaky so syrom, špagety,syrovo sampionove cestoviny,lievance 😉😉😉

tamtumdo
19. máj 2023

@bosorkabb bryndzové halušky vyhrali, dávno sme nemali 😉 ďakujem

1fifinka1
19. máj 2023

@tamtumdo dúfam, že aspoň s poriadnou domácou slaninkou 🤣

tamtumdo
19. máj 2023

@1fifinka1 mám od suseda 🤣takže áno....či kúpne či domáce zdravé to nieje tak či tak🤣🤣🤣

1fifinka1
19. máj 2023

@tamtumdo o tom sa vedú diskusie 😁😁 takže iste to nie je. 🤣🤣 🤣 Inak bryndzové halušky začínaju byť jedlo bohatších, cena bryndze je naozaj poriadna pálka. Ja kupujem minimálne 4 a tak sa cena halusiek šplhá k 10€ za obed. Tiež mávame, ale už len občas. Decka to inak zbožňujú.

tamtumdo
19. máj 2023

@1fifinka1 všetko je drahé.... halušky,zemiaky,smotana,o dobrej slanine ani nehovorím....že jedlo chudobných...také jedla zo zemiakov...tak to už len bejvavalo...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zuzulka558
19. máj 2023

@mamula20 aj my halušky a ledva sa hybeme niekomu bol robit,, fušku,, a doniesol aj domácu bryndzu

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zuzulka558
19. máj 2023

@zuzulka558 akurát pozerám mi vypadlo manžel 😅

mamula20
Odpoveď bola odstránená