icon

Ako vyriešiť nezhody pri spoločnej hypotéke?

sleepy_joe
7. dec 2024

Ahojte,
rád by som poznal aj názory iných ľudí na problém, ktorý sa vyskytol a s ktorým som fakt nerátal. So snúbenicou sme sa rozhodli, že si kúpime svoj prvý spoločný byt. Iniciatíva o kúpe bytu o spoločnom bývaní prišla z jej strany. Dokonca aj pozerala ponuky a vybrala byt, ktorý sa jej páčil a aj mne. Potom išla do banky zistiť podmienky čerpania hypotéky a ja som s ňou vždy ochotne išiel. Banka nám vyrátala výšku hypo na necelých 600 €, čo nie je problém, lebo obaja pracujeme. Povedal som rodičom, že si chceme brať hypo a mať spoločné bývanie. Povedal som im, že ideme do toho spoločne a za pár dní neskôr mi volal otec, že nech prídem k nim. Rodičia mi ponúkli, že mi požičajú polovicu sumy bytu, aby som neplatil zbytočne úroky na 30 rokov. Celý šťastný som to potom povedal snúbenici a potom to začalo. Výčitky, že tak si to nepredstavolala, že ja nebudem platiť hypotéku a ona by musela 30 rokov a že koľko prerobí a ja neprerobím nič. Ja som povedal, že byt bude predsa spoločný a každý bude mať polovicu. Ja si svoju polku zaplatím a ona ak nemá hotovosť, tak si bude splácať. Nadávky, krik, už ani nechce ísť do banky a byt sa asi predá inému záujemcovi, lebo dobré ponuky sa rozchytajú. Chcem poznať ako by ste to riešili vy. Môj kamarát vraví, že to nie je z jej strany kóšer, inak by s tým nemala mať problém. Čo vy na to?

Strana
sasa1310
7. dec 2024

@sleepy_joe akú výšku úveru ste chceli brať spolu?

petamich
7. dec 2024

Nie nie je to z jej strany "koser" a nerozumiem tomu, cize ak by ste obaja rovnym dielom splacali a rovnako preplatili bolo by to v poriadku? Ved to nema logiku. Idete kupovat byt, chcete spolu byvat, hypoteticky ma kazdy dat polovicu obstaravacej ceny a malo by byt jedno akym sposobom. Na liste vlastnictva budete obaja, takze asi nerozumiem, preco jej to vadi.

sleepy_joe
autor
7. dec 2024

@sasa1310 125 tisíc stojí ten byt

sasa1310
7. dec 2024

@sleepy_joe a výška hypo?

maranco
7. dec 2024

@sleepy_joe veď aj ty budeš splácať rodičom, ona banke ty rodičom.

sasa1310
7. dec 2024

@petamich no nie, nie je to jedno. Keby sa zobrali, tak splácajú hypotéku spoločne a tým pádom on by bol ukrátený. Takže v podstate jeho partnerka stojí pri ňom

sleepy_joe
autor
7. dec 2024

@petamich vieš, ja som pragmatik a flegmatik. Snažil som sa jej to vysvetliť logicky, ale ona ani počuť, že ja by som bol bez hypo a ona s hypo a pritom by to bolo vlastníctvo na polovičku.

sleepy_joe
autor
7. dec 2024

@maranco áno, ale neprerobím ani cent a ona hovorí, že to nie je fér voči nej.

betulinka1
7. dec 2024

@sleepy_joe podla mna sa skor mohla tesit, ze nemusite brat tak velku hypo. Za mna vidim dve riesenia. Jedno je, ze ty budes vlastnik 3/4 a ona 1/4. To znamena, ze tu polovičnú hypo budete splacat spolu ale teda ona bude mat mensi podiel. Druha moznost je, ze ty zoberies cely byt na seba, budes platit hypo sam ale budes aj vlastnik 1/1. Ja som kupovala dom za slobodna aj ked uz sme s muzom chodili spolu. Davala som velku akontáciu banke, on nemal. Potom získal peniaze aj on a vyplatil mi polovicu toho co som do domu dala ja a platime hypo pol na pol a uz je zapisany ako vlastnik aj on. Ak by sa vtedy paprcil ako tvoja, ze on chce polovicu aj ked na nu neprispel, letel by rovno prec.

dadis
7. dec 2024

@sleepy_joe Tak si kup ten byt sam- polku maj od rodicov a polku si zober hypoteku a ona nech sa zariadi. Ozaj by som zvazila, ci s takouto osobou si nieco spolocne obstaravat..

sasa1310
7. dec 2024

@sleepy_joe ja ti to takto poviem. Ja na tvojom mieste by som odmietla ponuku od rodičov. Lebo splácať rodičom a splácať hypotéku je rozdiel. Zodpovednejšie predsa len platíš banke ako rodičom. A keď máš aj súrodencov, tak je to nefér trebárs voči nim. Niečo sa tvojim rodičom stane alebo tebe a už peniaze nikto neuvidí.

sleepy_joe
autor
7. dec 2024

Ale my sme chceli niečo mať spoločné. Ona celé toto iniciovala a ja som taký, že poviem OK, ale toto nechápem. A ja nechcem kupovať spoločné bývanie, ktoré nebude spoločné, lebo ja budem výhradný vlastník nehnuteľnosti a ona mi potom povie, že ani nič neinvestuje do nábytku a vybavenia, lebo to nie je jej. Toto ja nepovažujem za spoločné bývanie.

dadis
7. dec 2024

@sleepy_joe Ano, zivot nie je fer, niekomu rodicia daju, ini si musis poziciavat, nie je fer,ze sa narodis do chudobnej rodiny, ale robit ti kvoli dramu? Fuuu..je normalna? Ved aj keby ste boli manzelia, tak dary/dedicstvo nikdy nebude spolocny majetok.

petamich
7. dec 2024

@sasa1310 a preco by museli splacat hypoteku spolocne, nesplacam manzelovu hypoteku, ktoru nadobudol pred manzelstvom, plati si ju sam (ano viem, ze z titulu BSM je prijem spolocny, my tak nefungujeme), chciet, aby si partner bral hypoteku, ked ma ine zdroje je pre mna absurdne, ak raz budu manzelia a ona bude napr. na materskej/rodicovskej a poklesne jej prijem to je uplne ina situacia a verim, ze by to rozumne riesili.

O co som ukratena alebo je moj manzel ukrateny? Jeho byt, jeho vlastnictvo, jeho hypoteka 🤷‍♀️

Z nejakeho dovodu si nemyslim, ze jej motivaciou je jeho blaho 🙂 ale mozem sa mylit

sleepy_joe
autor
7. dec 2024

Uvidím, nechám to zatiaľ tak a počkám, čo povie s odstupom času. Možno ju to prejde. Ale čo poviem rodičom, tak to fakt neviem. Budú si o nej myslieť niečo zlé.

sasa1310
7. dec 2024

@sleepy_joe a koľko máte našetrené? Obaja rovnako? Myslím hotovosť, ktorú budete potrebovať pri kúpe bytu

dadis
7. dec 2024

@petamich Splacate jeho hypoteku spolocne, ak by ste sa nedajboze rozviedli, tak polovicu uhradenych splatok pocas manzelstva mas narok vyplatit 🤷‍♀️

petamich
7. dec 2024

@dadis ja ich ale nebudem ziadat 🙂 zakonnej rovine rozumiem, prakticky fungujeme inak

dadis
7. dec 2024

@petamich Nikdy nehovor nikdy...so vsetkym treba ratat..moj ex odo mna pyta aj polovicu zo zivotneho poistenia a polovicu z penazi, co maju deti nasetrene.. co by som nikdy nepovedala.

zmrzlinka2021
7. dec 2024

@sleepy_joe tvoja priateľka má pravdu, je to nefér voči je. Keď budete manželia, peniaze sú spoločné. Mali by ste hľadieť na vás oboch, nie moje a tvoje.

sasa1310
7. dec 2024

@petamich žiadať nemusíš je to tvoje rozhodnutie. Autor rovnaké rozhodnutie mať nemusí ako ty. Tak nemusíš písať ako to máš ty, pretože je to irelevantné v tomto prípade

sleepy_joe
autor
7. dec 2024

@sasa1310 našetrené máme na akontáciu obaja. Ona sa cíti ukrivdene, že ja nepreplatím nič a ona preplatí na úrokoch veľa Eur, ale jej rodičia nemajú na to, aby jej tiež požičali. Skúsim to nechať tak a počkám, kým sa ona k tomu vráti. Možno si to rozloží v hlave a bude dobre.

petamich
7. dec 2024

@dadis tak hovorim za seba 🙂 nie za niekoho ineho, mame spolocnu nehnutelnost, splacame ju spolocne a tu budeme riesit. Tato je manzelova tak sme sa dohodli a nebudem sa sama za seba hanbit a ziadat nieco, na co nemam narok z titulu nasho fungovania

sasa1310
7. dec 2024

@sleepy_joe takže máte rovnako. Na tvojom mieste odmietnem ponuku od rodičov a idem s priateľkou spoločne do hypo ako bola pôvodná dohoda. Je to lepšie pre vás aj do budúcna. Rodičom poďakuj a povedz, že si chceš zaobstarať bývanie sám bez ich pomoci.

sleepy_joe
autor
7. dec 2024

@zmrzlinka2021 však preto sme chceli všetko mať spoločné, len nikto nerátal s tým, že ja svoj podiel zainvestujem bez banky a ona pomocou nej. To je celý problém.

petamich
7. dec 2024

@sasa1310 ja som povedala svoj nazor, ty si reagovala svojim nazoro na moj (ktory mna v zasade tiez nezaujimal) a moj dalsi komentar bol uz iba reakciou na ten tvoj, cize by povodne nevznikol, ak by si mi ty nenapisala svoj nazor

sleepy_joe
autor
7. dec 2024

@sasa1310 ale to nedáva logiku z ekonomického hľadiska. Prídem o toľko peňazí, že by som si mohol kúpiť nové parádne auto a takto to nechám nenažranej banke? Ak by nebola iná možnosť, tak OK, ale ja mám inú možnosť!

gejb
7. dec 2024

@sleepy_joe
Ona chcela aby ste v tom boli obaja rovnako. Ja ju chápem. Nie je to logické ale človek niekedy neuvažuje logicky ale cez emócie. Nechaj ju vychladnúť a potom si preberte v kľude pre a proti.

dskjhfdlkdjhl
7. dec 2024

@sleepy_joe Asi este nie je cas na kupu spolocnej nehnutelnosti a otazne je, ci niekedy bude.

dadis
7. dec 2024

@sleepy_joe Nechaj peniazky rodicom, nech si ich dobre zainvestuju a z urokov si kazdy rok prispeju na dovolenku. Povedz, ze vsetci tvoji vrstovnici beru hypoteku a nikde nie je povedane, ze ju budete splacat 30 rokov, mozno o par rokov ju budete vediet splatit, ked budete dobre zarabat.

Strana