Ako vyriešiť nezhody pri spoločnej hypotéke?
Ahojte,
rád by som poznal aj názory iných ľudí na problém, ktorý sa vyskytol a s ktorým som fakt nerátal. So snúbenicou sme sa rozhodli, že si kúpime svoj prvý spoločný byt. Iniciatíva o kúpe bytu o spoločnom bývaní prišla z jej strany. Dokonca aj pozerala ponuky a vybrala byt, ktorý sa jej páčil a aj mne. Potom išla do banky zistiť podmienky čerpania hypotéky a ja som s ňou vždy ochotne išiel. Banka nám vyrátala výšku hypo na necelých 600 €, čo nie je problém, lebo obaja pracujeme. Povedal som rodičom, že si chceme brať hypo a mať spoločné bývanie. Povedal som im, že ideme do toho spoločne a za pár dní neskôr mi volal otec, že nech prídem k nim. Rodičia mi ponúkli, že mi požičajú polovicu sumy bytu, aby som neplatil zbytočne úroky na 30 rokov. Celý šťastný som to potom povedal snúbenici a potom to začalo. Výčitky, že tak si to nepredstavolala, že ja nebudem platiť hypotéku a ona by musela 30 rokov a že koľko prerobí a ja neprerobím nič. Ja som povedal, že byt bude predsa spoločný a každý bude mať polovicu. Ja si svoju polku zaplatím a ona ak nemá hotovosť, tak si bude splácať. Nadávky, krik, už ani nechce ísť do banky a byt sa asi predá inému záujemcovi, lebo dobré ponuky sa rozchytajú. Chcem poznať ako by ste to riešili vy. Môj kamarát vraví, že to nie je z jej strany kóšer, inak by s tým nemala mať problém. Čo vy na to?
Ona prerobi viac hlavne na urokoch a istine, co pochybujem ze samej by dali hypoteku, ty to od rodicov budes mat bezurocne cize je to nespravodlive... a co tak to spravit tak, ze hypo si vezmete spolu aj to vam daju 80% ak nie uz menej a zvysne peniaze vam daju vasi a obaja budete platit aj hypo aj vasim ?
@dadka1997 však to je podľa mňa kameň úrazu, že ja splatím len to, čo si požičiam a ona preplatí na úrokoch, ale podľa mňa je spravodlivé, že budeme obaja mať rovnaký podiel na nehnuteľnosti a potom si môžeme spoločne kupovať aj nábytok a všetko vybavenie. Ani vo sne by ma nenapadlo, že sprvu pozitívna správa sa takto zvrtne a je z toho problém.
No neviem aky je urok ale ked mas investiciu za X + urok tak nakonci preplatis dost vela = a vsetky tie uroky bude mat na pleciach ona ? Ty zaplatis len tu sumu bez urokov tak logicky ze zaplati omnoho viac a naozaj to fer nie je. Dalsia vec je ze ona bude mat vzdy vydavky na byvanie zi svojho prijmu a ty nie,takze pojde na rodicak, ktory je 400€ a z toho 300 bude platit hypo hej? Lebo ty si si uz svoje zaolatil… vobec to veru zmysel nedava, bud nech vam rodicia pomozu nejakou ciastkou (nemusi to byt polovica) a splacajte to spolu alebo nekupujte nic …
Napr nam dali manzelovi rodicia 10% (10% sme mali nasetrene), nikto nic odo mna nechcel, bola som za tu pomoc vďačná. My by sme na to dosetrili ale to by zas islo vsetko dovtedy hore.
Vy máte iné problémy ako hypotéku, toto je len začiatok, keďže sa neviete zhodnúť na takejto veci...ona z teba cíti neférovosť...ak spoločne, tak so všetkým, čo k tomu patrí...rodičia nech si nechajú peniaze pre prípad, že sa v budúcnosti nezhodnete na ďalších veciach (je predpoklad, že financie budete dlho dlho riešiť a bojovať s tým) a možno neskôr sa ti tie peniaze budú hodiť viac ako teraz.
@sleepy_joe aj tak si tomu nepochopil preco sa hneva .. ja by som si tiez nevzala hypo s tym, ze mam ist byvat s partnerom do spolocneho a on neprerobi na urokoch ale ja ano .. chapes tomu vobec preco sa hneva?
@sleepy_joe A rodicom ako dlho budes splacat tie peniaze? Vies, ze im by sa tie peniaze urocili a zhodnocovali? Za tych par rokov mozno aj na to auto by si z urokov zarobili. A ty si predsa na auto zarobis aj sam. Hypoteka su stale lacne peniaze. Spytaj sa tych, co si brali hypo pre 20 rokmi. Za 6 a viacpercentne uroky, kedy mali zaplatit za nehnutelnost banke dvojnasobok. Dnes uz maju hypoteky splatene a tie nehnutelnosti maju vyssiu hodnotu, aku splatili. Urcite nelutuju..
Ja chápem vás oboch. Teba ze nemusíš splácať úroky a máš v podstate vystarane....
Ale aj ju , možno myslí aj na to čo bude o pár rokov ak budete mať dieťa, ona bude naďalej platit hypotéku hoci jej príjem príchodom dieťaťa klesne aj ostane na eodicaku. A ďalší dôvod môže byť aj ten že ona to brala tak že to bude spoločne a začnete obaja má rovnakej "štartovacej čiare"
Ak sa ale neviete na tomto zhodnút, spoločné bývanie by som nechala zatiaľ na neurčito
@sense však jeho priateľka to správne pochopila a necháva spoločné bývanie na neurčito. Len @sleepy_joe tomu nerozumie, že najlepšie pre oboch je začať presne rovnakou štartovacou čiarou. On vidí hneď nové auto, ktoré by si mohol kúpiť za úroky.
@sleepy_joe ahoj, ako chcete riešiť financie v manželstve? Môj účet, moje prachy, tvoj účet, tvoje? Ja som zástanca spoločnej kasy. Veď sa vezmite, a tak si kúpte spoločnú nehnuteľnosť. Ak vám potom stále budú chcieť tvoji rodičia požičať peniaze, tak požičajú vám, ako manželom. A tak istú sumu budete splácať spoločne banke a ďalšiu sumu spoločne rodičom. Ja sa tvojej snúbenici nečudujem,nejde len o to, že ona "prerobí"na úrokoch, ale aj o to, že iba ona bude sama brať hypotéku, iba ona bude tým zaťažená, keby sa hocičo stalo rodičia ti dovolia odložiť splátku o mesiac dva, banke to musíš vysvetľovať, potrebuješ poistenie hypotéky atď...v prípade záujmu o ďalšie úvery, ona už je zaťažená, ty pred štátom nedĺžiš nikomu atď atď. Je to podľa mňa komplikovanejšie ako sa na prvý pohľad môže zdať 🙂.
Tak ja som za to, aby ste si zobrali hypo na polovicu, s tym, ze vam daju aj tvoji rodicia a aj im budete platit pol na pol obaja 🙂 to by jej snad nemalo vadit ;)
ty máš inú možnosť, rodičov... ale ty máš (ak teda chceš) v prvom rade budovať niečo spoločné s partnerkou. no a čo že dáš banke? 🙈 rodičia nech pekne investujú peniaze do pozemku, raz sa vám môže zísť 😉
PS: POZOR na takéto nečakané milodary od rodičov. nie len teraz ale celkovo do budúcna. zvyknú rozvíjať aj inak pevné vzťahy
@sleepy_joe ako ty splatia, ona splatí svoje? Veď budete manželia. Platíte spolu všetko
bol by som opatrny s odsudzovanim jej postoja.
videl som uz viacero vztahov, ktore sa rozpadli, a kde jeden z partnerov po rokoch odchadzal s holym zadkom, pretoze ten druhy si to "osetril". nehovorim, ze sa to tyka autora, hovorim len tolko, ze treba byt velmi opatrny. bud ideme do toho spolu so vsetkym vsade alebo budeme spisovat predmanzelske zmluvy, co kto dal a ako sa s tym do buducnosti vysporiadame.
ak by som isiel do spolocnej hypoteky a manzelstva, urcite by som chcel, aby sme sa na tom spolocnom byvani podielali obaja rovnako. pre mna by nebolo ziadne moje-tvoje. peniaze, ktore by som ja dostal od rodicov, by som bral ako vklad do spolocneho zitia. ja by som asi buducej zene nehovoril, ze ona nech si splaca svoju polovicu.
majetok nadobudnuty v manzelstve sa pri pripadnom rozvode deli na polovicu, tym by som sa riadil . co sa nadobudlo pred manzelstvom, to sa deli uplne inak.
nastavajuca sa ocitla v nekomfortnej pozicii, taha v podstate za kratsi koniec, pretoze ona tie peniaze nema a musi sa uviazat banke. rozumiem jej argumentacii, rovnako ako rozumiem tomu, ze rodicia (zrejme) poskytnu peniaze vyhodnejsie. svojim sposobom sa ale ocita v postaveni toho slabsieho, a to by sa asi ani mne nepacilo.
ja to beriem tak, ze vsetky zdroje v manzelstve alebo uz aj tesne pred nim su spolocne rovnako ako zavazky. tak by som teda ocakaval, ze ak by autor z nejakeho dovodu, napr. straty prace alebo choroby, nevedel splacat svoju cast rodicom, bude to zanho splacat ona. a ronvako on by za nu on tahal hypoteku, keby ju ona nemohla platit, napr. pri materskej.
No ja to vidim asi takto, pekne od rodicov ze ti pozicaju, od oka na 15r 60tis bezurocne. Ale... za taku dobu sa toho vela zmeni, mozno frajerka, mozno bude manzelka, deti, materska... toto mate vydiskutovane? Kto bude platit jej hypo ked bude doma s detmi? Ona, ty vy?
Keby som ja mala taku moznost tak dietatu poviem nech si kupi startovaciu nehutelnost samo s pozickou odomna plus hypo, lebo na rovinu az nebudes mat, rodicia privru oko a pockaju, alebo ak im peniaze nechybaju a uvidia ze si zodpovedny, cast dlhu odpustia.
Slecnu chapem, ze je frustrovana, tak ale ste z inych pomerov, a je hlupost nevyuzit to, aj ked sa jej to nepaci.
@sleepy_joe ešte ani nie ste zosobášení a už sa vám "svokrovci" montujú do vašich záležitostí. A Ty si nevieš svojich rodičov ukočírovať. Budete to mať v budúcnosti zaujímavé.
A este dodam, ze si treba uvedomit jednu vec, ak sa vezmete a ty budes splacat dlh svojim rodicom ,tak uz zo spolocnych penazi (bsm),cize v pripade rozvodu bude mat ona narok na pol splatok.
@sleepy_joe me jen napadlo, az bude na rodicovske dovolence a nebude mit takovy prijem, tak potom jak to budete resit?
@zltalienka nesúhlasím, ale absolútne, že sa montujú. Čím ako? Že mi chcú pomôcť? Ja mám ukočírovať mojich rodičov? Chápem, že MK je skôr doménou a územím žien a čakal som ak kritiku, ale som za ňu vďačný, lebo čím, viac názorov, tým viac pohľadov na vec a ja každému z vás ďakujem za čas, že mi odpísali svoj názor. Počkám a určite sem napíšem, že ako to nakoniec s hypotékou a bytom celé dopadlo. Krásny deň všetkým členom MK! 🙂
Ja chápem jej postoj, podľa mňa má obavy. Možno otázka na ľudí čo pracujú a financiami, neexistuje nejaký investičný produkt kde by bol podobný úrok ako pri hypotéke kde by mohol mať odložené peniaze od rodičov a z neho by mesačne odchádzali splátky na hypotéku? Ak by boli úroky podobné tak by sa úroky vykrývali takto a rodičom by to mohol splatiť kedy chce. Je to také veľmi krkolomné riešenie ale minimálne záležitosť ohľadne hypotéky a bytu by bola jasnejšia. Lebo ak to už bolo veľakrát spomenuté, na začiatku vzťahu je všetko krásne a ružové. Ale rozvod prichádza aj keď keď si ho predtým vôbec nevieš predstaviť a až vtedy zistíš skutočný charakter človeka.
Myslim, ze fer by bolo posadit sa a skusit zistit, preco jej to vadi. Obava sa, ze ked jej raz klesne prijem (lebo dlhodoba PN, rodicovsky prispevok) nebude zvladat splacat a obava sa, ze jej povies "tvoja hypoteka", vtedy je na mieste ju uistit, ze ak budete manzelia/partneri atd. tak ju v tom samozrejme "nenechas" alebo je to naozaj dovod, ja preplatim a ty nie? Alebo nejaky iny?
Ak je to ta prva menovana obava, tak tomu uplne rozumiem. Ak je to ja preplatim a ty nie, tak to je pre mna absurdne (je to len moj osobny nazoe), chciet, aby si partner zobral hypoteku, aby sme preplatili rovnako je proste totalna hlupost.
A rodicom nic nehovor, je to len a len medzi vami, rodicom jednoducho povedz, ze si to cele este potrebujete premysliet. Bodka
@sleepy_joe "So snúbenicou sme sa rozhodli, že si kúpime svoj prvý spoločný byt."
"Rodičia mi ponúkli, že mi požičajú polovicu sumy bytu, aby som neplatil zbytočne úroky na 30 rokov. Celý šťastný som to potom povedal snúbenici a potom to začalo."
Veď rob ako myslíš. Tvoj život a Tvoja vec.
Mne to prišlo tak, že vy 2 s nastávajúcou ste sa rozhodli a dohodli. Ty si zmenil názor po komunikácii so svojimi rodičmi a predostrel ho nastávajúcej ako hotovú vec. Čo je PODRAZ. Bez ohľadu na výhodnosť danej ponuky.
To aj po svadbe, keď Tvoji rodičia dajú nápad/návrh tak budeš meniť názory a rušiť rozhodnutia, ktoré ste urobili spolu vy dvaja ako manželia? Môže sa na Teba Tvoja nastávajúca do budúcna spoľahnúť, že aj bude platiť to na čom sa dohodnete?
A co to vyriesit tak, ze rodicia pozicaju polku tebe a polku jej. Ak je to pozicka, tak urcite bude zmluva. A na zvysok si vezmete hypo. Tym padom budete spravodlivo podeleni, splacat rovnako rodicom i banke. Na urokoch splatite rovnako.
Si predstav, ze ty si kupis polku bytu za 60 tis eur. Ale ona si rovnaku polku kupi za 80 tis eur. Ty to povazujes za spravodlive? A to nehovorim, ze chcela zacat s tebou, budovat nieco spolocne a rovnake.
Ale ak teda je uz snubenica, tak uz pockajte na sobas a potom rieste vsetko spolocne a nerozdielne.
@zltalienka nerozumiem, čo píšeš. Chcela spoločné bývanie, povedal som OK, vybrala byt, povedal som OK, vo všetkom som spolupracoval, čo chcela. Chcela spoločne financovať byt? Chcela. Však by sa financoval spoločne. Jediné, čo sa zmenilo je, že nebudem dlžník banke. Ona bude. Však ale bola by rovnako aj keby to bolo podľa jej pôvodného zámeru. Ako vravím, dám to ľadom a počkám, čo bude.
@sleepy_joe zamyslela by som sa nad partnerkou, áno preplatí na úrokoch, ale to nie je Tvoja chyba.
Mam jedneho syna. Po manzelovej smrti mi zostali nejake peniaze, ktore su v investicii. Mam ich tam odlozene na synove vzdelanie alebo spominany deposit pri kupe nehnutelnosti.
Mne nikto nikdy nic zadarmo nedal, vsetko som si musela odmakat, tak aspon takto to chcem synovi ulahcit, nakoniec su to peniaze aj jeho ocka.
Mne by velmi blikala cervena kontrolka, keby ze si idem kupovat nehnutelnost a druhej strane vadi, ze ja mam peniaze v hotovosti, tym padom nebudem platit urok na hypoteku. Ako co ju do toho? Vsak toto je uplne normalny postoj rodicov. Ci slecna cakala, ze pojdete s tymto napoly?
Kupte si kazdy svoj byt, v jednom byvajte a druhy dajte do prenajmu.
Slecna ti robi problemy este ani nie ste manzelia, zavazok hypoteky je vysoky, ja by som si s nou byt nekupila.
Keby si tie peniaze mal nasetrene, aj to by jej vadilo?
Takze velmi si zvaz, ci si koli jej egu, pocitu krivdy, menejcenoosti alebo cistej zavisti a jesitnosti si zavesis kupu bytu s nou na krk.
@sleepy_joe a čo chceš Ty? Zatiaľ mi prídeš ako bábka bez vlastného názoru. Chcela snúbenica....ponúkli rodičia. Máš vlastný názor a dokážeš si ho zastať? Dá sa o Teba ako o muža do budúcna oprieť?
Druhá otázka je, či Tvoja snúbenica chce chlapa, ktorý má vlastný názor. Lebo píšeš o nej tak, že ona u vás doma velí.
Podla mna v prvom rade musis zmenit retoriku. Ste snubenci, zrejme teda planujete svadbu a rodinu. Uz len z toho, ze “mne rodicia pozicaju”, “ona bude splacat hypoteku a ja nie” mi je jasne, preco sa snubenica hneva. Ona sa totizto boji. Ze napriklad o rok sa na nu vykasles a nechas ju cojaviem samu s babatkom na rodicaku a hypotekou, na ktorej bude figurovat sama. Ano, bude vlastnit pol bytu, ale co s nim. Preda ho a vyplati si zvysok hypoteky a zostane s babatkom sama a bez domova, dalsiu hypo jej samej nedaju. Kdezto ty kedze napriklad hypotekou zatazeny nebudes, si mozes zobrat novu hypoteku, vyplatit ju z vasho krasneho spolocneho bytu a nastahovat si tam novu zenu. Teoreticka situacia, ale uplne realna a vobec nie zriedkava. Takze miesto hadok za nou chod s tymto. Ze rozumies, ze sa boji, lebo stat sa moze vselico a chces, aby ste boli rovnocenni partneri. To, ze ti rodicia su ochotni pozicat, je obrovska vyhoda, nakoniec aj pre nu. Treba to len spravne uchopit a vysvetlit. Ziadne take, ze rodicia pozicaju tebe. Rodicia pozicaju vam. Z penazi od rodicov zlozite splatku na byt, zvysok si zoberiete hypoteku spolu. Ak by sa rodicia bali, ze chcu pomoct len tebe a chcu ta chranit, treba spisat papier o tom, kolko prispeli. Pri pripadnom rozvode sa tieto peniaze budu brat ako vylucne tvoje a z hodnoty nehnutelnosti sa odrataju. To, ze budes spoludlznik na hypoteke by menilo vlastne co? Planujete byt rodina, takze splatky toho zvysku na hypoteke by isli z vasej rodinnej kasy tak ci tak. Ak bude ona na materskej, predpokladam, ze aj tak by si tie splatky platil ty. Ak budete manzelia, je uplne jedno kto tie splatky splaca, su proste vase. Nie jej. Pri pristupe moje tvoje rozumiem, ze ona do toho nechce ist. Ak seriozne planujes manzelstvo a spolocnu kasu, nemal by si mat aj ty problem ist s nou do hypoteky.
Asi budem jedina, ale zobrala by som pozicku od rodicov. Nerozumirm tej obhajobe priatelky. Nehnutelnost bude spolocna a kazdy si svoju polku splaca. Kde je problem? Poznam manzelstva, kde ma kazdy svoje financie a maju treti ucet, kde sa skladaju rovnakym dielom na mesacne naklady.
Kazdy si zivot zariadi ako mu vyhovuje. Oni zatial manzelia nie su. Na LV bude kazdy vlastnit polovicu a keby sa rozisli jeden druheho vyplati alebo predaju a podelia sa.

@sleepy_joe tak keď peniaze sú ti dôležitejšie ako vzťah a rovnocenné vhupnutie do spoločnej nehnuteľnosti a tým aj do spoločného života...ani sa jej nedivím, že je nahnevaná a sklamaná.