icon

Ako vyriešiť nezhody pri spoločnej hypotéke?

sleepy_joe
7. dec 2024

Ahojte,
rád by som poznal aj názory iných ľudí na problém, ktorý sa vyskytol a s ktorým som fakt nerátal. So snúbenicou sme sa rozhodli, že si kúpime svoj prvý spoločný byt. Iniciatíva o kúpe bytu o spoločnom bývaní prišla z jej strany. Dokonca aj pozerala ponuky a vybrala byt, ktorý sa jej páčil a aj mne. Potom išla do banky zistiť podmienky čerpania hypotéky a ja som s ňou vždy ochotne išiel. Banka nám vyrátala výšku hypo na necelých 600 €, čo nie je problém, lebo obaja pracujeme. Povedal som rodičom, že si chceme brať hypo a mať spoločné bývanie. Povedal som im, že ideme do toho spoločne a za pár dní neskôr mi volal otec, že nech prídem k nim. Rodičia mi ponúkli, že mi požičajú polovicu sumy bytu, aby som neplatil zbytočne úroky na 30 rokov. Celý šťastný som to potom povedal snúbenici a potom to začalo. Výčitky, že tak si to nepredstavolala, že ja nebudem platiť hypotéku a ona by musela 30 rokov a že koľko prerobí a ja neprerobím nič. Ja som povedal, že byt bude predsa spoločný a každý bude mať polovicu. Ja si svoju polku zaplatím a ona ak nemá hotovosť, tak si bude splácať. Nadávky, krik, už ani nechce ísť do banky a byt sa asi predá inému záujemcovi, lebo dobré ponuky sa rozchytajú. Chcem poznať ako by ste to riešili vy. Môj kamarát vraví, že to nie je z jej strany kóšer, inak by s tým nemala mať problém. Čo vy na to?

stanulienkat
7. dec 2024

@gemerka17 skor jej financna negramotnost.

gemerka17
7. dec 2024

@stanulienkat ale aj jeho. Tu je úplne jedno kto ma peniaze v hotovosti alebo berie úver. Nebude im to fungovať, prídu hádky, kopec zabiteho času. Riešenie následne delenia a vysporiadania majetku. Samozrejme ona keď berie hypoteku prerobi viac ale celé su to zbytočné starosti pre obidve strany. Sa divím vôbec že aj rodicia podporujú tento nápad.

sasa1310
7. dec 2024

@stanulienkat prečo jej finančná negramotnosť?

mojemenonikto
7. dec 2024

@sleepy_joe Trochu rozumiem jej pocitu, aj keď ja by som určite nereagoval rovnako. 😀 Ide o to, že sa sprvu rovnaké podmienky zrazu zmenili a oná má pocit, že ťahá za kratší koniec. Je to trochu detinská reakcia. Ale keď do toho vstúpila veľká emócia, tak nebude počúvať ani rozumné argumenty. Daj jej trochu čas, nech vychladne, stále jej prejavuj ako ju máš rád. A potom sa opäť s ňou porozprávaj. Vysvetli jej napríklad, že aj ona na tom zarobí, pretože ak z pohľadu banky polovicu zložíte v hotovosti, tak úroky budú nižšie aj pre ňu. Vysvetli jej, že stále bude vlastniť polovicu bytu, a že ten jej dlh nie je len na ňu. Veď predsa idete do spoločného bývania a budete zdieľať aj dobré aj zlé časy. Ak náhodou pôjde na materskú, tak len potom pochopí aká veľkorysá pomoc to bola od tvojich rodičov. Rodičom zatiaľ nič nehovor. Dúfam, že sa to utrasie, držím palce 😉

stanulienkat
7. dec 2024

@sasa1310 a preco jeho financna negramotnost? Ona chce ist do niecoho, na co nema. On ma moznost penazi od rodicov a jej sa to nepaci. Normalnej babe nemoze vadit, ze budu mat mensiu hypo a menej penazi vyhodia za uroky. Zavist, alebo jesitnost z jej strany? Je ubohe sa zlostit, ze ona bude viac platit za uroky.

vler
7. dec 2024

@stanulienkat presne; aj ona bude mat benefit z toho ze ako par nakoniec spolocne zaplatia za uroky menej

olimuc
7. dec 2024

Vies, co by som urobila ja … kupila si byt sama a nemusi brat nijaku hypo, potom pride a odide s igelitkou. Osobne by som do 50/50 nesla … tvoja priatelka nevie pocitat … ak date cash vyjde ovela nizsia hypo, bude skor splateny a neskor ak by ste boli manzelia uz su peniaze spolocne. Ak by mi niekto robil cirkus a nadavky, tak si sakra rozmyslim, ci jo znesiem do konca zivota alebo nie… no snad ma ine prednosti, ale racionalne uvazovanie a matematika to nebudu. Tvoj kamarat Ti cez kvetinu naznacil, ze by si si mal rozmysliet koho si priviazes na krk

krtko1313
7. dec 2024

@sleepy_joe tak sa pozrime na to inak. Ak ju naozaj ľúbiš, tak chápeš, že čo ju hnevá. Mám návrh, zoberte sa. Povedzme, že byt stojí 120 000 ,aby sa ľahšie počítalo, keď ti dajú rodičia 60 000, tak hypotéka 60 000 by sa krásne dala splácať spoločne. Tie peniaze, čo dali rodičia by ste napísali papier u notára. A hotovo. Poviem, ti tak, takto by to bolo fér. Nikdy nevieš, čo ešte budete v budúcnosti riešiť. A ako baby písali, na rodičovskej dovolenke, by kto platil jej čiastku? Držím palce, aby ste sa rozumne dohodli.

sense
7. dec 2024

Inak mňa ešte napadlo prečo si sa s ňou zasnúbil keď riesis stále moje a tvoje. Či si ju žiadal o ruku lebo ona chcela , lebo sa to patrí? Alebo že chcete byť rodina a chcete byť "MY" a nielen "Ja a Ty, moje a tvoje"?

123profil321
7. dec 2024

@sleepy_joe čo partnerke vadí ti vysvetlili najlepšie @katarinaba o 13:42, @petamich o 13:30 a @krtko1313 o 16:39. Súhlasím s tými komentármi. V prvom rade sa porozprávaj s partnerkou, čo jej na tom vadí. Zrejme sa bojí toho, že sa budeš ku všetkému stavať v štýle moje a tvoje, ale v manželstve je všetko spoločné, aj problémy a máte jeden druhého podržať, potrebuje vedieť, že budeš pre ňu oporou.......

alenka58
7. dec 2024

kúp si byt sám, lebo budeš mať len problémy

bu_bu_bubak
7. dec 2024

Nebudem ti radit co mas robit, ale jedine co poviem je aby si si to nechal poriadne prejst hlavou pretoze ak mate v plane zit spolu cely zivot tak tato jesitnost ta bude sprevadzat dalsich 30+ rokov.

Opytaj sa sameho seba ako by sa odvijala situacia ak by ste mali opacne garde a ty by si robil cirkus ako robi ona len preto, ze jej polovicu bytu zaplatili rodicia.

Cize platit viac na urokoch tak to ano lebo platite obaja, ale divat sa na usetrene peniaze skrz podpory svokrovcov tak to uz nie.

Ja rozumiem aj jej pohladu, ale pride mi nefer aby si bol trestany skrz toho, ze pochadzas z lepsich pomerov.

Cize ty si solidarne zoberies hypo a budes platit uroky, aby hradna pani bola spokojna, ze obaja dlhujete banke peniaze?

Sounds like a plan......go for it 🤷🏻.

earlgrey
7. dec 2024

@bu_bu_bubak Ale tak my nevieme ako sa autor vyjadril...Mne to príde, že jej povedal, že ona nech berie hypotéku a spláca si ju a jemu to rodičia zaplatia...a bude dávať im. Ak by to sformuloval tak, že by jej povedal, pozri, rodičia nám pomôžu, aby sme hypotéku brali menšiu, budeme ju splácať spoločne...a spoločne budeme splácať aj rodičom to, čo nám požičiajú...chápeš ten rozdiel? tým pádom by mi to prišlo férove...čiže potencionálny svokrovci nie, že dajú, požičiajú svoju synovi...ale dajú, požičiajú IM ako budúcim manželom, rodine atď....
Ale aj tak, pokiaľ ešte spolu nikdy nežili, je hlúpe sa zadĺžiť...najprv skúsiť spolu žiť a neskôr sa uvidí...

stanulienkat
7. dec 2024

@krtko1313 podľa tvojho zvláštneho návrhu by zaplatil minimálne 3/4 až celú hypotéku s tým, že polka bytu by bola jej. Z tvojho pohľadu keby sa jednalo o teba, darovala by si niekomu pol nehnuteľnosti a zadarmo?? To je dosť blbý návrh, pretože dal polovicu peňazí a z druhej polovice minimálne polovicu zaplatí opät on, ak pani nezostane na materskej deväť rokov. Takže polovicu bytu mu dajú rodičia a na druhú bude muklovať minimálne 20 rokov. A keď sa rodí rozídu jedného dňa, tak polka bytu jej pripadne -superjob!!!😁 Ty by si dala niekomu zadarmo byť??? Ja nie. Ani velkej laske. Apropo-taktch lasok, co sa po rokoch rozisli su miliony.

zltalienka
7. dec 2024

@sleepy_joe "Povedal som rodičom, že si chceme brať hypo a mať spoločné bývanie. Povedal som im, že ideme do toho spoločne a za pár dní neskôr mi volal otec, že nech prídem k nim. Rodičia mi ponúkli, že mi požičajú polovicu sumy bytu, aby som neplatil zbytočne úroky na 30 rokov. "
Zaujímavé, že otec Ti musel volať, aby si prišiel k nim, keď vlastne bývaš u nich .....a pravda je aká?

sasa1310
7. dec 2024

@stanulienkat ona nebude mať menšiu hypo ani menšie úroky. Keďže autor tvrdí, že splácať si hypotéku bude sama. Tak nechápem v čom je finančne negramotná. Skôr ako jediná rozmýšľa dopredu. Ona bude musieť dieťa porodiť a byť s ním doma a splácať si hypotéku sama. Na niečom sa dohodli a už to neplatí. Pretože jej chlap nie je chlap ako sa patrí. Nie je nič lepšie do manželstva ako ísť s rovnakým štítom ideálne s holým zadkom a s obyčajným bytom s obyčajnou hypotékou na polovicu. Ešte z nej spraví chuderu lebo jej rodičia nemajú...smutné

stanulienkat
7. dec 2024

@sasa1310 No vidíš, ty chceš aby on splácal ešte aj jej hypotéku. To sa ti zdá v poriadku? Môže byť na materskej on a môže ho ona živiť, je rovnosť šanci. V opačnom garde by sa ti to páčilo, že by si kúpila polovicu bytu, na druhú polovicu by si splácala a ostala by tvojmu partnerovi? Mne sa to nezdá vôbec fér.
Baby, vy všetky by ste chceli aj neplatiť a chceli by ste aj cudziu nehnuteľnosť. To je trošku brutál voči mnohým chlapom. Keď majú ísť na polovicu-nepáči sa vám to. Keď by mal kúpiť celý byt on- ani to sa vám nepáči. Keby mala kúpiť celý byt ona-ani to sa vám nepáči, lebo chlap by potom podľa vás na nej parazitoval, ale opačne to neplatí. Proste najlepšie všetko hneď teraz a zadarmo.

kitycat
7. dec 2024

@sleepy_joe vy ste zasnubeni a este spolu ani nebyvate a kamenom urazu je prve spolocne byvanie, hned na hypo? Vazne?

Ja ju chapem, ako to osetrite ked budete mat deti a ona bude bez prijmu?

Preco si ako taky submisivny pajac? Oba navrhla, vybrala a rodicia daju? Je to super ale v podstate sa do toho montuju

stanulienkat
7. dec 2024

@sasa1310 absolútne nikde nevidím, že by z nej robil chuderu len preto, že jej rodičia nemajú. To skôr ona sa stavia do pozície chudinky, ktorá nemala rovnakú štartovaciu čiaru. Ja som si všimla, že v týchto majetkových diskusiach stále vystupujete tie isté baby a proste akákoľvek alternatíva neprichádza do úvahy len ta, ze žene sa musí dať majetok bez podmienečne a minimálne polovica. Vtedy je to u vás spravodlivé, bez ohladu, či tá žena do toho vloží tri Koruny alebo 100 000 €.
Uvedomte si, že tej žene stačí byť jeden rok na materskej, nemusí sa válat doma 12 rokov.

earlgrey
7. dec 2024

@stanulienkat Všetky nie...ja som si na všetko zarobila vlastnými rukami 😉 ale férové mi príde v tomto prípade vziať pôžičku od rodičov...normálne spísané u notára s dohodnutou mesačnou splátkou, s ktorou by išli mesačne na polovicu...mali by hotovosť a hypotéka by stačila polovičná, ktorú by vzali spolu a spolu splácali hypotéku a taktiež pôžičku u jeho rodičov...ale asi len ja v tom vidím logiku...

lucia3296
7. dec 2024

@sleepy_joe napis mi ss viem ti pomôcť

sasa1310
7. dec 2024

@stanulienkat ja nechcem aby splácal jej hypotéku. Aby mali obaja spoločnú hypotéku, aby odmietol peniaze od rodičov, aby začali obaja s rovnakým štítom.

stanulienkat
7. dec 2024

@sasa1310 Ale prečo by to robil? Veď nie je idiot. Len kvôli tomu, že ona má mindráky sama zo seba, že na to nemá?? Jemu chcú rodičia pomôcť a nemusí vyhadzovať peniaze za úroky do luftu. Tie peniaze by boli aj tak raz jeho, kedze su to jeho rodičia.

angeli121212
7. dec 2024

@earlgrey mne toto tiež príde ako najrozumnejší návrh... Plus sa mi ešte páčila poznámka, ktorú tu ktosi spomenul, že skôr než budú spolu brať hypo nech si vyskúšajú najskôr spolu bývať trebárs aj v podnájme. Hneď by obaja vedeli či toto bude fungovať či nie

earlgrey
7. dec 2024

@angeli121212 Samozrejme s tým súhlasím 😉

angeli121212
7. dec 2024

@earlgrey ja si ešte pamätám náš prvý spoločný rok bývania bolo to dosť o obrusovaní hrán a kompromisoch , neľutujem ani minútu.. veľa vecí sme si vydiskutovali ešte pred svadbou

sasa1310
7. dec 2024

@stanulienkat pretože je chlap? Pretože zasa až tak neprerobí, keďže hodnoty nehnuteľností stúpajú? Sú mladí, ešte nadobudnú majetkov až až. A úroky na hypotéke? ako som už písala, na hypotéke sa dá aj zarobiť nie iba prerobiť.

sasa1310
7. dec 2024

@earlgrey to pochybujem, že jeho rodičia s tým budú súhlasiť.

bu_bu_bubak
7. dec 2024

@earlgrey

Ja rozumiem co hovoris, ale ja vychadzam z autorovho prispevku kde jediny rozdiel medzi nimi je, ze on dostane bezurocnu pozicku pricom ona nie.

Partnerske vztahy su vecou racionalnej diskusie a kompromisov a nie kriku a nadavok ako to uvadza autor. K comu taka hysteria???

Nie som si isty ci je zrela na takyto velky krok. Podla mna si vobec neuvedomuje benefity. Ak by som ja bol v takej situacii kde priatelke rodicia poskytnu bezurocnu pozicku tak som s tym v pohode. Ak by nam vypadol jeden prijem tak je riadny rozdiel mat na krku noz pri 120k a pri 60k pozicke kedze od rodicov by som ocakaval, ze by nam odklad splatky umoznili.

Ak mi na mojej partnerke naozaj zalezi tak snad ju nebudem hnat do dlhu aby sme obaja sedeli v tej istej pltke 😐.

Su to stratene peniaze zo spolocnej domacnosti. Peniaze su vzdy na pretrase, hlavne v dnesnej dobe. Oni este ani nebyvaju spolu a uz je ohen na streche, pripominam kvoli "bezurocnej" pozicke.

Ini by sa radovali a tuto pani je oduta, ze namiesto 100% dlhu bude 50% 🤷🏻.

earlgrey
7. dec 2024

@bu_bu_bubak ale ten dlh bude mať len ona a nie on😁 lebo vieš, rodičia...akože mne je to absolútne jedno...ako som spomínala v prvom komente, tak budú aj iné problémy ako toto...