Ako vyriešiť nezhody pri spoločnej hypotéke?
Ahojte,
rád by som poznal aj názory iných ľudí na problém, ktorý sa vyskytol a s ktorým som fakt nerátal. So snúbenicou sme sa rozhodli, že si kúpime svoj prvý spoločný byt. Iniciatíva o kúpe bytu o spoločnom bývaní prišla z jej strany. Dokonca aj pozerala ponuky a vybrala byt, ktorý sa jej páčil a aj mne. Potom išla do banky zistiť podmienky čerpania hypotéky a ja som s ňou vždy ochotne išiel. Banka nám vyrátala výšku hypo na necelých 600 €, čo nie je problém, lebo obaja pracujeme. Povedal som rodičom, že si chceme brať hypo a mať spoločné bývanie. Povedal som im, že ideme do toho spoločne a za pár dní neskôr mi volal otec, že nech prídem k nim. Rodičia mi ponúkli, že mi požičajú polovicu sumy bytu, aby som neplatil zbytočne úroky na 30 rokov. Celý šťastný som to potom povedal snúbenici a potom to začalo. Výčitky, že tak si to nepredstavolala, že ja nebudem platiť hypotéku a ona by musela 30 rokov a že koľko prerobí a ja neprerobím nič. Ja som povedal, že byt bude predsa spoločný a každý bude mať polovicu. Ja si svoju polku zaplatím a ona ak nemá hotovosť, tak si bude splácať. Nadávky, krik, už ani nechce ísť do banky a byt sa asi predá inému záujemcovi, lebo dobré ponuky sa rozchytajú. Chcem poznať ako by ste to riešili vy. Môj kamarát vraví, že to nie je z jej strany kóšer, inak by s tým nemala mať problém. Čo vy na to?
@lucilaines a v com by tato situacia bola ina, ak budu mat spolocnu hypoteku, nerozumiem 🙂
Ak si vezmu spolocnu hypoteku a budu ju financovat 50/50 - ked si panko zmysli, bude ho musiet vyplatit alebo byt predat, ak to prefinancuje on zo zdrojov rodicov a ona bude mat hypoteku na zvysnych 50%, tak v pripade rozchodu ho aj tak bude musiet vyplatit aleno byt predat (alebo teda on ju), kde je rozdiel?
@benit a drihe vec, co on realne usetri? Ak tie peniaze teda rozdelia, on hypo nebude brat ona ano a ona si bude platit uroky teda. Ako? Budu manzelia, financie su spolocne hadam, idu zo spolocnej kasy. Ci bude ju vydelovat aby on jej hypo ani nahodou neplatil? Tu ide len o tu zodpovednost, ze sa aj on pripise na tu apolocnu hypoteku, aby proste jedneho pekne dna nezduchol a nenechal ju v tom samu. Ak mysli ich manzelstvo vazne, nechapem, preco by s tym mal mat problem.
Ja sa inak velmi bavim na tom tradicnom konikovskom dvojitom metri, ak by tento prispevok napisala zena, tak by ste jej chlapa zniesli pod ciernu zem, aky je vychcany a nechapete preco takto reaguje a blikali by vam kontrolky a mala by sa rozist...ale napise to chlap a vsetci si tu obhajuju zenu.
Je uplne bezne, ze ludia nemaju rovnaku startovaciu poziciu, jeden ma uspory, iny nema, inemu daju rodicia, dalsi uz ma iny byrt, ktory vie predat. Rozumni ludia sa vzdy dohodnu, preberu potencialne situacie v buducnosti a nie dupat nozkou a chciet, aby som si zobrala uver a preplatila nenormalne prachy na urokoch, ked nemusim, ved to je proti zdravemu rozumu.
@sleepy_joe ako neskutočne sa bavím, aký si naivný. Máš vôbec predstavu koľko manželstiev sa rozpadlo kvôli tomu, že "veď rodičia len chceli pomôcť"? Ty sa k manželstvu ani nedopracuješ, len sa ďalej drž rodičov.
Btw. nevyjadrila som sa k otázke čo a ako s návrhom od Tvojich rodičov, lebo to sa máte vyjadriť a dohodnúť vy dvaja, Ty a Tvoja nastávajúca.
Len chcem takú pripomienku dať. Pokiaľ by mala hypotéku len ona a majiteľmi bytu budete obaja, tak v prípade, že by ona nesplácala hypotéku, prídeš o byt aj Ty, nielen ona. Takže si píš, že by si jej v čase, keď ona nebude mať príjem, zaplatil JEJ hypotéku. Tu sa ona v princípe nemá čoho báť.
Len vy dvaja si musíte vedieť sadnúť a rozumne sa porozprávať. Ale keď Ty to radšej budeš rozoberať na verejnom fóre....
Do hypo so snubenicou by som nesla ale kedze mas financie a aj vek na vlastne byvanie tak by som urcite byt kupila aj ti to vyjde aj samemu. Cim dlhsie budes cakat tym horsie a nie je nad to mat vlastne byvanie. Snubenica moze potom byvat zadarmo len za cenu energii to sa jej urcite bude pacit 🙂 Inak popravde ja zacinam uz trosku aj lutovat muzov pretoze viem ze kopu komentov by tu bola uplne ina keby bola situacia obratena. Ale pride mi ze v dnesnej dome muz ma uz aj vsetko tahat, postavit zaplatit dom a robit este aj 50% vsetkeho v domacnosti ze ja sa ani necudujem ze muzi sa ani nehrnu do svadby. @lucilaines Pri tvojich scenaroch si teraz predstav zoberu hypo spolu o polovicu vacsiu jemu preppne a jej namiesto 300€ splatky ostane 600€ splatka a podiel len polovicny 😊 Alebo sa jemu nieco stane a ona bude banke dlzit raz tolko. A co ak situaciiu nezvladne ona a odide? Prva ani posledna by nebola. Aj ked je zena a ostane na krku 600eurova hypoteka jemu. Ziadny normalne zmyslajuci clovek neuzna ako vhodny napad brat o polovicu vyssiu sumu hlavne pri dnesnych urokoch a cenach nehnutelnosti ak nemusi.
@petamich v tom, ze jej napriklad jedneho pekneho dna nepovie, ze mne tento mesiac rodicia odpustili splatku, tak ja mam vybavene a ty si svoju hypoteku ries ako chces.
@sleepy_joe Keď ty máš splácať rodicom a snúbenica banke tak to nie je ekvivalentné - z dovodu toho, že banke musí človek zaplatiť úroky, splácať pravidelne. A ja to vidím tak, že je to naozaj nefér voči snúbenici - ona bude mať 30 rokov záväzok voči banke v podobe hypotéky a nôž na krku od banky s tým že splácať ozaj musí, inak jej hrozí exekúcia…ty si požičiaš od rodičov a splácať budeš im - s tým že keď by sa niečo dialo tak rodičia ti vedia splátku odložiť, alebo ako spomínal niekto vyššie rodicom sa môže niečo stať a ak máš súrodencov tak peniaze tebe požičané už nikdy nikto neuvidí. Plus budúca manželka pôjde na materskú, z ktorej sa po pol roku stane rodičovský príspevok 400€ a počas tohto obdobia (2,5 roka) nemôžeš od nej čakať že bude vedieť splácať 600€ hypotéku. Mal by si ako chlap niesť bremeno splácania na polovicu, alebo aj na trištvrte a nie si uľahčovať v zmysle - mne dajú rodičia a ty sa aj poser z hypotéky…tak nech ti dajú rodičia, ale hypotéku zober na polovicu so ženou, aby si sa podieľal na tom veľkom záväzku. A nie ako rozmaznaný brať výhody a budúcu matku svojich detí nechať tápať samú v splácaní, lebo veď ty sa z toho elegantne vyvlečieš.
@softiesofie v každom prípade tvoje delenie ľudí podľa prijmu je uplne scestné 👎
@lucilaines a preto je lepšie sa ani nezenit a byt si kúpiť svoj.Cokolvek sa môže stať aj zo ženy sa môže stať chrapun, narobiť dlhy tu sa píše o kríze stredného veku a odíde muž... nie, odchádzajú aj ženy.Za nikoho nevieme dať ruku do ohňa ani za seba tiež nemôžem vedieť či za 5 r nebude vzťah v krachu.Len je úplne nelogické požičať si z banky ako od rodičov.
Autor koľko máte rokov píšeš, že ste mladi koľko to je rokov?každý by mal rátať s tým, že sa môže stať, že bude na tú hypo sám za tie roky splácania sa môže stať čokoľvek môžer isť partner na ID, obidvaja môžu mať zdr.problemy, deti mozu byť choré, starať sa o rodičov veď to je 25-30 t kus života s rôznymi nástrahami.
Neviem ja by som bola rada, keby nám svokrovci prispeli menší dlh menšie splátky menšie preplatenie a možno mu tie peniaze aj, alebo časť nechajú ako dar veď komu inému ako dieťaťu?
Ktovie chce s niekým vypiect tak sa mu to podarí.
@leushka1574 ale veď to bude aj v jeho záujme splácať hypo počas RD inak im byt zoberú a aj on v ňom bude mať peniaze.Cim menšia hypo tým vyššia možnosť raz si zobrať hypo na iný malý byt, leasing, cokolvek za pár rokov.
@lienka.7 Treba sa prikryt takou dekou na aku mas.
To nie je selekcia, to je zdravy rozum.
Slecna ma problem, ze nema na nieco na co ma jej partner. Velmi skoro moze prist o partnera.
@softiesofie preto treba ísť do podnájmu nikdy by som s nikym nešla bývať bez spoločného bývania predtým.Jednemu bude stačiť jesť rohlíky druhý bude chcieť lososa a budú si to vykrikovať ja som už také príbehy počula a videla, že az
@sleepy_joe ja si myslím, že tvoj kamarát má pravdu. Mal by si ho počúvať.
@leushka1574 Uz ked ides radit bludy tak si to aspon dobre prepocitaj. Aku splatku 600€ by ona z rodicaku platila? Ved by brala iba polovicu co planuju tak splatka by bola 300€ . A tu druhu cast nehnutelnosti by zaplatil on v hotovosti takze on MA SVOJU CAST NEHNUTELNOSTI ZAPLATENU. To podla akej logiky vobec uvazujes prosim ta? Keby to je opacne by si tak isto hovorila? On zaplati polovicu v hotovosti a je polovicny vlastnik. Ona ma platit druhu polku tak isto ako by ju platila keby si brali hypo spolu. Tak ci tak by platila 300eur jej sa nic nemeni. A on ma platit ešte polovicu z tej hypoteky? Ale vlastnik ma byt len polovicny hej? Budem sa opakovat ale by som si pozrela komenty keby je to opačne ze zena zaplati polovicu z penazi rodicov a este ma polovicu pomahat splacat muzovi ale vlastnit maju obaja spolocne.
@sleepy_joe ísť do manželstva s postojom “ona ak nemá hotovosť, tak si bude splácať” je absolútne sebecké a nevyzreté…to isté jej povieš, keď bude pri dieťati potrebovať, aby si ty ťahal výdavky? Takéto fungovanie a zmýšľanie je pre ženu do budúcna úplný “show stopper” a určite to nie je signal toho, že sa ona na teba môže spoľahnúť. Keď príde problém alebo deti tak čo jej povieš - splácaj si ako chceš…? Ty tam budeš bývať vysmiaty ako lečo, že však polovica je moja a ona nech sa zariadi…? Inak podľa toho čo píšeš ťa to naučili asi doma tvoji rodičia - hľadieť iba na seba. Je to veľmi sebecký postoj. Ty si máš budovať budúcnosť a rodinu so svojou ženou a nie s maminkou a ocinom. Jediný spôsob akým by to bolo ešte vyrovnané je splácať na polovicu tvojim rodicom a na polovicu banke hypotéku - to by dohromady tiež nemuselo byť viacej ako 600€ mesačne a znie to trochu férovejšie. Ale len do času kým ona nebude na materskej - potom by si mal splácať všetko iba ty, jej vydá rodičovský príspevok tak na stravu. Za mňa je tvoje zmýšľanie obrovský red flag a daj tuto diskusiu prosím prečítať aj snúbenici.
@leushka1574 prečo sa automaticky ráta s tým, že muž je chrapun koľko žien sa zasedi doma a platí skoro všetko muž.Aj jej reakcia bola detinska preto sa pýtam koľko majú rokov, ak menej ako 27-30 majú čas na spoločné plány.
@miroslava2710 aj tak by jej ani 300€ splátku platiť z rodicaku potom nevydalo…a je prirodzene že chlap prispieva väčším dielom, najmä keď žena vychováva deti. Jediný fér spôsob by bolo splácať napoly rodicom aj napoly banke. Do času materskej.
@lucilaines evidentne si tiez nic od rodicov nedostala.
Jemu rodicia pomozu, taka je realita. Ona sa s tym musi zmierit.
Manzelia este nie su a je to na nich ako budu hospodarit.
Keby mu byt kupili cely a ona by nemusela dat ani euro, to by bolo v pohode.
Ak sa slecne nepaci, musi hladat chalana bez rodicov, ktori detom nieco usetrili.
My mame tiez pre oboch odlozene pekne peniaze a nepacilo by sa mi keby sa partner k nim takto zachoval.
@miroslava2710 sám nechce kúpiť celý byt, lebo by mu priateľka neprispela na nábytok a zariadenie. Písal to ešte na začiatku diskusie. Mne sa zdá že práve chlapi sú v poslednej dobe väčší vychcanci ako ženy
@benit mylis sa, ja som od rodicov dostala dost. Tak isto mam naplanovane pomoct svojim dvom synom. A prave preto pisem to, co pisem. Ja osobne by som to riesila uplne inak, za 60tis od rodicov by som kupila maly investicny byt, ktory by bol iba moj a z prenajmu im to splacala a so snubenicou by som zobrala hypoteku na spolocne byvanie. Tak by boli vsetky strany spokojne a ekonomicky to je najvyhodnejsie do buducna. Ale do takehoto scenara ako navrhuje autor by som nesla ani ja na mieste snubenice.
@lucilaines len či za 60 tisíc kúpi malý byt.
@leushka1574 Preco by jej nevydalo platit splatku? Rodicak je viac ako 300€. A zvysok moze tahat on kedze zena je na materskej a automaticky zivitel rodiny taha viac. Sama píšeš že z rodičáku ma platit ona stravu. Takze je ocividne ze rodicak si ona nenecha pre seba na tom sa zhodneme za mna je ale jedno ci z neho plati splatku alebo stravu nie? Ona peniaze na splatku mat bude ak nie potiahne on kedze aj jeho nehnutelnost je v riziku. On nikde nenapisal ze sa o zenu na rodicaku nebude starat a ze maju vsetko platit na polovicu. On napisal ze mu nedava logiku preco takato vec ktora im usetri tisicky na urokoch moze zene vadit ze on svoju cast nehnutelnosti zaplati v hotovosti aby usetril. Tie peniaze co usetri na urokoch sa mozu odrzkadlit na kvalitnejsom zivote rodiny ze budu moct ist napriklad na dovolenku alebo si dopriat lepsie zariadenie atd. Taktiez ak by sa jednemu z nich nieco stalo tak nemaju zavazok voci banke na 600€ ale iba 300€ a zvysok sa vedia s jeho rodicmi dohodnut. Plus ak by v buducnosti chceli vacsie byvanie maju obrovsku vyhodu ze on na sebe nebude mat ziadny uver a vedia si pozicat viac.
@darina77 Su vychcaní aj muzi ale v kazdej takejto diskusii tu je krasne vidiet aky dvojity meter maju ze ten isty scenar ale ine rady podla toho kto to píše či muž alebo žena…A nie len tu ale aj inde na nete…..Ano ja som to citala ze by to potom nepovazoval za spolocne byvanie ale iba jeho a on chce spolocne byvanie. Ale kedze ma moznost investovat tak by investovat mal pretoze cim dlhsie to bude odkladat tym viac prerobi to ze si kupi aj nabytok sam je uz to najmenej. To bola rada pre neho pomimo tejto temy aby kvoli partnerke neprisiel o prilezitost investovat do vlastnej nehnutelnosti
@lucilaines presne vystihnuté 👏🏽
@sleepy_joe zatiaľ som si prečítala len 1.stranu. Ale chápem to tak, že ona ti vlastne bráni aby si mal svoju polku od rodičov. Prečo? Pýtam sa prečo nechce aby si si pomohol keď môžeš. Prečo nechce tvoje dobro.. To je cele zle keď už teraz je taka zavistliva tak aká bude potom, po rokoch?
@leushka1574 Poznám rodiny, kde ženy sú na RD a musia z RD platiť polku do nájmu, teda na bývanie, stravu a ešte kupovať všetko pre deti...lebo muž platí hypotéku... akokeby to dieťa/tie deti ani neboli ich...toľko sťažností na mužov som sa napočúvala až som nechápala, teda neverila, že je to vážne reálne, že takto žijú rodiny s deťmi, kde muž zaplatí hypotéku a polku do nákladov na bývanie a ostatok je na žene a má čarovať z tých 500€ čo má...chceš ísť s deťmi von, do kútika, do iného mesta na výlet...ženy ti povedia, že nemôžu, lebo nemajú na to peniaze a od muža nebudú pýtať, lebo potom by týždeň počúvali, že si od nich vypýtali peniaze...pre spoločné deti....A potom tu čítaš na MK rôzne situácie v rodinách, kde to je podobné, priam identické a vtedy ti to docvakne, že to realita vážne môže byť. A každa jedna sa oháňa tým, že pred deťmi a svadbou to mali vykomunikované a muži svoje sľuby nedodržali...
@earlgrey toto je presne pravda každá druhá diskusia je tu presne o finančnom týraní ženy zo strany jej manžela ale tu sa všetky strašne divia prečo do toho nechce ísť...
@angeli121212 Veď to...
Dalsia vec je podla mna to, ze v pripade rozvodu by on mal narok na polovicu splatok jej hypoteky zaplatenych pocas manzelstva. Mala by ona rovnaky narok na polovicu splatok splatenych rodicomrodicia by mu mozno kadejako poza bucky? Keby rodicia povedali, ze nesplacal alebo nemusi splacat? On by mal pol svojho bytu a este aj polovicu jej zaplatenych splatok pocas manzelstva.
Mali by ste sa rozist lebo nie ste kompatibilni a kazdy kupit osve a svaty pokoj;)

@lienka.7 "Ono sa poľahky môže stať, že "majetnemu" pankovi sa moze niečo stať a ostane ležiaci a odkázaný na to, aby mu zena s nižším životným štandardom menila plienky."
To sa moze stat aj vice versa.