icon

Ako vyžiť každý mesiac?

ivuska_81
8. nov 2017

Ženy poprosím Vás o radu ohľadne rodinného hospodárenia.... mame s manželom príjem cca 1600 eur mes., máme hypo 370, inkaso 125, poistky, mobil, net, škôľka (zabudla som napísať, že máme 2 detičky - 3 a 4 ročné) - cca 250 eur, 50 benzín, zbytok na stravu, drogériu, lieky a pod....... občas neočakávané výdavky, niekto má sviatok, poistka auto..... No každý mesiac nám chýba do výplaty cca 200-300 eur. Na strave nešetríme, zas skoro nikde nechodíme, občas do kina, plávať (permanentky máme za dara) o šetrení nemôže byť ani reči.... Potrebujem Vás názor, nakoľko sa s mužom stále hádame, on tvrdí, že je to dosť peňazí, ja zas, že málo a nedá sa z toho vyžiť.... ženy potrebujem aj radu ako hospodáriť.... Prosím Vás vyjadrite sa hlavne, tie ktoré žijú z podobného "budgetu".....dakujem

tinaa64
9. nov 2017

@dai lebo sa mne to tak prislo ze sa takto vyjadrovala ....Samozrejmena tiez rozvuluje to ako ziju niektorí nasi spoluobcania z maslickova a lunika 9...a vykadrovala sa ze prenu su odpudzujuci ludia kt.zarabaju malo a su nrambiciozny...co je na to odpodzujuce?to ze clovek je uz tak na kolenach a sktatka uz nevladze viac bojovat?alebo sa proste nevie vymotat zo svojich problemov a nevie z toho idneho kruhu von a nema im kto pomoct...?a mozu sa snazit ako chcu a prosye to nejde a nedokazu zatnut ziby a ist dalej.a nastvalo ma to aj preto lebo nevie aky zivot tí ludia maju a preco ho taky maju...napr.taky nbezdomovci..kolki sa doatali na ulicu nie svojou vinou...a si tak znicenì lebo uz nemaju silu a chut zabojovat

eliska13
9. nov 2017

@lukrec mohla by si prosím napísať koľko máte nájomné a ostatné vydavky cca strava... Ja nechápem z tých sum a ešte teda píšeš, že šetrite stavebne plus 2x dovolenka si šikovná🙂

katrin21
9. nov 2017

@mrkvicka060 ale o byvani sok od zaciatku vravela ze to je v Ba drahe..tu mi slo skor o ten zostatok - variabilne naklady..strava..osatenie....drogeria

dai
9. nov 2017

@tinaa64 ok... to vyjadrenie ze su odpudzujuci prave najstastnejsie nebolo a neviem co ju k tomu viedlo...
k tym ostatnym typom co popisujes - ja sa z tych skupin stretavam len s bezdomovcami a teda ti ktori maju volu sa vyhrabat su mnohokrat velmi inspirativni a makaju viac ako ti uz spominani flakaci.. potom su tam este stratene existencie ktore nechcu nic - pre mna nie su odpudzujuci ale teda urcite nie je dobre ak takyto ludia maju deti...
ja priznavam ze sa uplne neviem vcitit do polohy cloveka zniceneho tak ze uz odmieta bojovat... a teda dno som si parkrat uzila - pre mna je to velmi dobra odrazova plocha😉 vies, ja som este bola rok pionier😉 nie je dolezite kolkokrat padnes, dolezite je o jedenkrat sa viac postavit ako si padla😀

katrin21
9. nov 2017

@dai ano..to suhlasim..musi sa unormalnit a zas nebude to take hrozne..zostane aj na kino a kadernika.len rozumnejsie zadelit...
Inak suhlasim

tinaa64
9. nov 2017

@dai a yeraz ma tak napadlo.misla raz jedna cast zameny manzeliek....bola biela rodina a romska rodina....ta biela rodina total chudoba spina ..hovienka od zajaca v doma..proste humus hnoj.ma ta romska rodina fakt super ..velky som z podlahy sa dalo jest..ten rom mu ponukol pracu v jeho firme...sampzrejme on odmietol lebo hrdost mu to nedovolila...a za 300 robit nepojde lebo sa mi to neoplati..TO NASTVALO AJ MNA....Ano taky ludoa seru aj mna...

tinaa64
9. nov 2017

@dai toas pravdu..aj s tymi detmi..taky ludoa by nemali mat detm8 ak vedia v akej su siruacii...ze radaej si kupia cigy a cuco namiesto toho aby dal8 detom jest...taky pripadame v rodine...kolko sme dali veci pre deti a skoncili v peci lebo boli spinave a nemali na mydl9 aby to oprali lebo cuco trebalo kupit...deti spinave zavsivavene..a nedavn9 sa im nar9dilo dalsie...pocas tehotentstva chlastala fajcila...mala sa narodila predcasne...na takych mam nwrvy aj ja.m.ale au aj take pripady kt.sa mal8 dobre vsetko super mali deti peniaze a prisiel den anemali nic...a hlavne ma nastvalo to slovo...pre mna je odpudzujuci tak potkan

vanesanova
9. nov 2017

Ahoj my sme s muzom mali pred materskou cca 1300 kazdy mesiac boli sme sami dvaja a hypo sme neplatili a mali sme rovnaky problem!teraz je aj babo pes a prijem cca rovnaky teda 1300 eur no nechodime vobec nikde kino ani posedenia v restike ako kedysi...ja som stale doma s malym a muz chodi len do roboty a domov mne stale mama neveri(ekonomka)ze nedokazem nic usetrit bokom az ked jej to iste povedal aj moj brat on ma dve deti a hypo no az potom sme jej otvorili oci ona stale zije v inej dobe ona vedela usetrit z materskej za sociku no ale to bola ina doba a teraz je vsetko priserne drahe kedysi bol napr.vianocny nakup v tescu za cca 500 korun skoro plny vozik teraz tam na dne tych mega vozov svietia dve male balenia niecoho strasidelne!!!!!no asi ma arwen88 peavdu ze kde je vola tam je cesta teda mali by sme asi zacat setrit mozno na potravinach alebo kozmetike ja kupujem uz drogeriu a plienky len v akcii a mega balenia maso kupujem len tak 2-3 krat tyzdenne aj to len kuracinu ak je nejaky sviatok tak kupim bravcove snazim sa setrit vodou a elektrinou kurenie na minime radsej sa lepsie obleciem oblecenie si nekupujem uz vobec ziadne malemu skoro vsetko z bazaru aj tak to oblecie len par krat a potraviny kupujem tak ze nechodime uz vobec autom do obchod.rerazcov kde nakupime vela zbytocnosti a vela toho co ani nepotrebujeme a nezjeme jednoducho kupim len u nas v jednote vzdy len to co konkretne potrebujem na ranajky chlieb a co budem varit na obed havarijnu sme zrusili a vybrali sme to najlacnejsie pzp.

montemotherone
9. nov 2017

@katrin21 keď sa chcem v meste najesť, dám si normálny obed. Nie žemľu s niečím, alebo niečo iné "suché " s niečím... Za cenu polievky a vareného hlavného jedla 🙂 ...a plyšáka k obedu nepotrebujem

kllamarka
9. nov 2017

Jaaaj no my presne to iste. Zijeme v petrzalke, hypo a muzov prijem je priblizne rovnaky.
2 deti 1r a 9r - cize vydavky na skolu mame este vyraznejsie oproti skolke.
A tiez nam chyba cca 200-300.
Na jedle setrit nechcem, strava top cim sa mozeme drzat v zdravi.
Zaobstaravame si bezne veci, ziaden luxus..takze neostava mi inak "setrit" ako nikam nechodit. Kulturne vyzitie je u nas blizke 0. Lebo ako sa hovori...bez penez-nikam nelez 🙂
Tak zadarmo vacsinou po vonku dychame vzduch.
Ale aj tak. Pride neocakavany vydavok ako nejaka poistka - a sme uplne na tenko.
Proste to uz nejako dokulhame 12 mes...a ked mala bude mat 2 roky, pojdem do prace.

katrin21
9. nov 2017

@montemotherone nemyslim obed..myslim.snack

Napr.okolp.16tej..ides z prace ..deti..kruzky alebo ine..a nechces ist do restiky.
Pozri si co je wrap u nich..je to zdrave.nie je tam nic nezdrave..aj preto si ho davam...a stoji 3.50 a zasyti.ty sa v Ba najes za 3.50 niekde? Lebo u nas v Tt menicka obedove ktore spominas stoha nad 4e skoro vsade a poobede ich uz aj tak nerobia...
Wrap je lepsi ako rozky s treskou za pochodu.😉

zibi
9. nov 2017

@ivuska_81 ja v takychto pripadoch radim len jedno,zaradit k povinnym vydavkom trvaly prikaz so sumou 200 e napr. na setrenie.tie peniaze uz pre vas ako keby neboli takto to ber.nechci k tomu uctu kartu,nech zbytocne ta to nelaka.takto ostanes so zostatkom,ktory mas a musis s tym hospodarit.

Dalsia rada,vyber po vyplate hotovost,daj do obalok,rozdel na tyzdne a dni a v dany den ber len to co mozes realne minut na den. a este z toho konkretneho tyzdna skus nieco usetrit,nech mozete napr.do kina.

Ked minas mesacne na lieky ,zarad obalku na to.
Kazde tri mesiace alebo v akom intervale kupujes detom sebe oblecko,nieco naviac,rataj s tym vydavkom.

To co usetris rocne,mozes vyuzit ako na dovcu,mimoriadnu splatku na hypo..je skoda ked peniaze utekaju.
A radim,ked varis,spravit si jedalnicek,co budete jest.kupit len to, co sa zje.aj na ranajky a vecere.a radsej kupit cerstve pecivo a sunku, syr,zeleninu kazdy den,ako vyhadzovat a plytvat na veci co sa nezjedia.

Je to lahke.trochh sebadiscipliny ,vela plytvame na hluposti.

mijo53
9. nov 2017

@zibi trvalý príkaz - moja reč - smer sporiaci účet, na ktorom nie je žiadna karta, len to vyžaduje veľkú disciplínu, lebo aký je problém cez internet previesť peniaze zo sporiaceho na bežný účet

zibi
9. nov 2017

@mijo53 je to tazke..ale niekde zacat musia a ked muz riesi,ze vela minaju tak nech spiriaci drzi v rukach on🙂

zibi
9. nov 2017

@ivuska_81 este ma napadlo skusit prehodnotit hypo..ci sa neoplati prefinancovat,ked su nizke uroky
Prejst poistky,akd mate,ci sa neoplati niekde nieco lacnejsie,prejst si pausal,niekedy sa zbytocne plati za hluposti,internet ci konkurencia nie je lacnejsia

Skus to vsetko brat tam ,ze tym,ze setris si vytvaras financnu rezervu pre rodinu.Dnes je tazka doba.Nevies co sa moze stat a peniaze bokom treba.Je to mozno morbidne a niekedy sa na to nemyslelo,ale dnes nikto z nas nevie ako dlho tu bude a preto treba riesit hypoteku,setritt,aby ste mali nieco mat bokom v pripade nudze.

Pri takom prijme ste si mohli aj splatky hypo navysit a splatili by ste skor a mozno by to bolo aj pre vas lepsie,lebo peniaze by sli do hypoteky

Mas v byte /dome vsetko prerobene?ked sa ti tazko setri,skus setrit na nieco konkretne,mycku,susicku, dovolenku,welness s rodinou..mozno ta to viac motivuje a nieco budete aj realne mat.

bmuller
9. nov 2017

@dai ale sposob hospodarenia musi mat nieco do seba... popisem pripad mojich 2 kolegyn z BA, su si podobneho veku - pred 60tkou. pracuju v statnej sprave na rovnakej nizsej pozicii, cize plat okolo 500 e, raz za cas nejake odmeny. jedna zije v okrajovej casti, rozvedena, ale s 2 dospelymi zarabajucimi slobodnymi synmi. napriek tomu si obcas bola nutena pozicat prachy od kolegyn. teraz uz to nerobi, no chodi na brigadu upratovat (napriek zdravotnym problemom), plus robi dilerku kozmetiky. ta druha je vdova, plati 4izbovy byt v Petrzke, teraz zije sama, ale pred par rokmi u nej byvala este nezaopatrena dcera. chova zvierata - psa, macky. no dobre, mozme ratat k prijmu vdovsky dochodok, ale este je okrem ineho schopna ist aj na dovolenku...
ani jedna si nepotrpi na modu, obliekaju sa obycajne, od Cinanov. ta prva fajci, ale zeby cigarety tolko zrali, ze si musi poziciavat, sa mi nezda. ano, detaily ich sukromia nepoznam uplne, ale ze niekto si vie z mensieho prijmu usetrit a niekto s podobnym prijmom poziciavat, resp. nuteny najst dalsie zamestnanie, vyvolava trochu otazniky o hospodareni.

bmuller
9. nov 2017

@tinaa64 hej, to bolo dost na zamyslenie. cele som to nevidela, ale pamatam si napriklad, co ten Rom povedal tym bielym - chudoba sa da ospravedlnit, spina nie... 👍

oskvarka
10. nov 2017

@katrin21 ja som mala salmonelu so stareho jogurtu- nic moc ale bola som uz dospela tak sa to dalo prezit, sestra mala so suroveho vajicka .. neviem ci so skrupinky ja som bola v tom ze z toho obsahu kedze to boli domace vajicka ale starsie nespravne skladovane ...kazdopadne ochutnat jej dala babka surove cesto a mala vtedy 2 roky a fakt pre tak male dieta neprajem nikomu bola pol roka v nemocnici nasi mrtvi od strachu ja som mala vtedy 8 a pametam si hlavne to dusno co bolo doma a v celej rodine.... svagrinina sestra mala so supy toho melonu to mas pravdu s tymi supami na to treba veru davat pozor to cloveka nenapadne ved za socika sme aj na taboroch dostali flakotu melona aj so supkov... inak to ja dodrzujem pri praci s vajickami a s masom az prehnanu hygienu som vystrasena uz dopredu vzdy a len sa deti priblizia ku mne ked robim s masom ci vajickami hned vsetkych vyhanam :D...
k tym bananom.. u nas v obchodoch predavaju vecsinou nezrele banany .. banany nam vydrzia doma tak max 10 dni (tych 15 kil) su velmi zdrave na travenie decka ich maju velmi radi kludne zjedia aj dva za den (aj ja ak je 🙂) to mas vyse kila bananou na den s tym ze banan je zreli az ked ma hnede bodky - ked je uz viac hnedy je este uplne v pohode niekde mozno napisu prezrety ale inde zase ze taky je zreli kazdopadne mne tie viac hnede nechutia a tie zlte zjem ale z bodkami mi chuti viac 🙂 zelenkave nejem ...ale mam aj vela kamosou co banan ked ma bodky uz vyhadzuju... a keby nahodou boli ine veci co by boli zrovna v oblube a banany by ostali tak banany susime - ale to sa stane malokedy - decka to zboznuju je to ako karamelove cukriky, nie ako tie s obchodu vyprazane....alebo urobime kolac alebo susienky... zatial sa nam nestalo ze by sme banany vyhadzovali... 🙂
ale teda ked su banany za 70 -80 centou tak tolko kupim ked su okolo 1-1,2eura tak kupim menej povedzme 8 kil ked su po viac tak nekupujem kupim ine ovocie... vecsinou sa vzdy da vybrat ovocie pod euro za kilo... u nas sa zje aj 3-4 kila ovocia za den, deti maju nastastie radi vsetko... a teraz su este aj domace jablka vsade kopec tak na jablkach ficime najviac... 🙂

sticker
oskvarka
10. nov 2017

@mijo53 no pointa je v tom ze ona si to asi nepamata ked nevie kde jej chyba tych 300 eur mesacne .. ale ako pises nemusia byt blocky ak vsetko platiim z uctu co ja tiez vecsinou lebo mam kreditku a na nu mi este vracaju prachy ked nou platim tak take obchody kde sa neda platit kartou ani nenavstevujem (jasne obcas sa stane v penazenke nejake peniaze nosim ale casto aj 2 mesiace tu istu dvacku lebo mam inu zabavu ako chodit po obchodoch stale... ani taky zvyk nepestujem nejake kavickovanie a prechadzky po nakupnych centrach...) takze zoberiem vypis z uctu a vypisem si vydavky (kludne aj elektronicky len skopirujem do excelu je to sup sup ziadne stresy.....)inak odkedy mam kreditku platime vylucne nou mam vecsi prehlad lebo vsetko ide z jedneho uctu a mam prehlad kolko som za mesiac minula a na co... jedine ked cez internetbanking platim co sa neda kartou len prevodom.. to si poznacim a lahko si viem takto zistit ze kolko za rok som minula na beznu reziu domacnosti okrem inkas ktore sa zase pocitaju lahko kedze sa plati mesacne rovnako....

sticker
ivuska_81
autor
10. nov 2017

@zibi hypo...idem akurát prefinancovať, niečo zas ušetríme...muž má dobrú životnú poistku....a dom, no to je samostatná kapitola, máme nový, veľký dom s veľkým pozemkom, zveľaďujeme ho ako môžeme...aj z výplaty.....takže aj tam idú peniaze, teda okrem psa, mihálnic a mekáča😂😂

kllamarka
10. nov 2017

@zibi ja len k tom navyseniu splacaniu hypo 🙂 Praveze teraz ked su najnizsie uroky, je najvacsia hlupost si navysovat splatky a splacat istitu (ked to mame za 1,2+ urok).

Najrozumnejsie je si tie extra peniaze (ktore by sme navysovali) odkladat bokom na sporiaci, uroceny ucet. Nech sa urocia. A prave ked v buducnosti stupne urok, zvazit ci tieto peniaze investovat do znizenia istiny. Samozrejme vsetko zavisi od vysky momentalneho hypo uroku 🙂
Nie vzdy je rozumne hned a pravidelne vrazat akualne peniaze do istiny. 🙂

oskvarka
10. nov 2017

@vanesanova ja mam prave ze pocit ze odkedy mame deti tak setrim na sluzbach az moc dakedy sme chodili na pizzu na bowling do kina aj kazdy tyzden ... teraz no ako skusila som par krat .. kedze nemame ziadnu rodinu kam odlozit decka tak aj s nimi no ako ze to fakt nestoji za to spravit si "pekny vecer" s detami :D... nehovoriac o kine kde teda sa s deckami neda... taktze na tomto setrime uz stvrtym rokom neuveritelne :D...aj ked teda niekedy necham decka opatrovat a zajdeme ale tak su este malinky cakam ze casom tato polozka vyskoci ... ale teraz to este nieje moc casto...
inak z tymi retazcami ako pises maju kopec kravin ale ked ides s listkom kupis zase prevdepodobne uplne vsetko ovela lacnejsie ako v tej jednote pri dome... dokonca ovela lacnejsie ... u nas v jednote napriklad teraz vajcia 26cent za kus v kauflande 18 cent az kus ak kupis 60 vajec tak sa to hned ukaze... len teda clovek musi ist podla listka... mi napriklad kupujeme a spotrebujeme vela zeleniny a ovocia... hlavne zelenina zvykne byt v podvecernych hodinach po par centou tak aspon raz za dva tyzdne zajdeme ... ovocie zase v kauflande zvykne byt najvecsi vyber za najlepsie ceny to kupovavam cez bezny nakup pocas dna lebo zase je to narocne chodit podvecer (hlavne ak beries decka :D) tak ovocie zozenies aj tak za 70 centou kilo.... a zelenini tiez kupujeme vela kupili sme druhu chladnicku (s bazara ale A+) a tak vsetko vidrzi aj tie 2-3 tyzdne... maso kupujem ked je v akcii nejake lepsie tak viac aj do mrazaku ale masa varime malo (ako mensie mnozstva) s nejakou zeleninkou vzdy...

sticker
oskvarka
10. nov 2017

@ivuska_81 no ja to vidim tak ze ked ma muz dobru zivotnu poistku tak ho treba ovalit valcekom po hlave :D:D... z toho by nieco kaplo :-P

btw novy dom je zase vyhoda ze 10-15 rokov snad nebude treba investovat do existencnych veci domu ze budu fungovat typ top aj ked v dnesnej dobe suflikantou sa ani na to neda moc spolahnut...

sticker
alaguema
10. nov 2017

@katrin21 tak zákusok v mekáči, prípadne tie ich zmrzliny, či krémy, je asi to najhoršie, čo si tam môžeš dať vďaka obsahu trans tukov a podozrivých sladidiel. Nie že by ten zvyšok bol oveľa lepší. Transtuky obsahujú aj všetky ich žemle, wrapy a podobne, ale v menšom množstve.

oskvarka
10. nov 2017

@kllamarka tak ale ak maju napr hypoteku pre mladych a na par rokov este aj lepsie uroky tak je lepsie mat hypoteku co na najkraci cas... zas az take lacne tie hyp teraz niesu aj ked je to isto lepsie ako bolo... ako neznizovat si vyplateniim prostriedkov splatku ale znizovat si roky na tom podla mna musi clovek usetrit viac ako na odkladani lebo zase ani sporiace ucty teraz zrovbna nebvynasaju

ja bez konika neposlem nic dnes zase.. :(

sticker
mijo53
10. nov 2017

@oskvarka jej aké drahé vajíčka sú teraz, ja som predvčerom kúpila 20 domácich po 12 centov, predtým som od toho istého chovateľa kúpila 10 tiež po 12 centov, zobrala by som aj viac, ale sliepky sa menej nesú

dai
10. nov 2017

@alaguema myslis ze ked si to das 1-2x do mesiaca tak ti z toho nieco bude? ako mne tam teraz uz nechuti - zjem tak male hranolky... ale myslim ze ked clovek vsetko s mierou aplikuje tak to tak strasne byt nemoze...

simca06022011
10. nov 2017

@oskvarka my mame novy dom a prefinancovali sme iste uz aj pol ceny domu do jeho opravy :DDD asi tolko k investiciam do novych domov.. :DDD Presne.. suflikanti :DDD

oskvarka
10. nov 2017

@mijo53 juuj no musime uz aj mi zase na jar kupit sliepky lebo veru ta cena je desna... a kvalitou sa urcite tiez nedaju porovnat.. a susedke tiez teraz sliepky oddychuju tak musime takto no... ale my sme strasny spotrebitelia na vajicka uz to vidim ze sa nam to odrazi na rozpocte :D

sticker
simca06022011
10. nov 2017

@kllamarka ja mam napr. hypo kde mam zrychlene splatky (ide to z istiny) a predpoklad pri zrychlenom splacani je ze budem mat po uvere za 7 rokov... neoplati sa mi spekulovat ci davat miesto splatky na sporiaci ucet. Je to teda individualne.