Ako vyžiť každý mesiac?
Ženy poprosím Vás o radu ohľadne rodinného hospodárenia.... mame s manželom príjem cca 1600 eur mes., máme hypo 370, inkaso 125, poistky, mobil, net, škôľka (zabudla som napísať, že máme 2 detičky - 3 a 4 ročné) - cca 250 eur, 50 benzín, zbytok na stravu, drogériu, lieky a pod....... občas neočakávané výdavky, niekto má sviatok, poistka auto..... No každý mesiac nám chýba do výplaty cca 200-300 eur. Na strave nešetríme, zas skoro nikde nechodíme, občas do kina, plávať (permanentky máme za dara) o šetrení nemôže byť ani reči.... Potrebujem Vás názor, nakoľko sa s mužom stále hádame, on tvrdí, že je to dosť peňazí, ja zas, že málo a nedá sa z toho vyžiť.... ženy potrebujem aj radu ako hospodáriť.... Prosím Vás vyjadrite sa hlavne, tie ktoré žijú z podobného "budgetu".....dakujem
Myslim ze to nie je striktne o vyske prijmu.zohrava tam ulohu vela faktorov.Zbehlost vo financiach,ekonomicke zmyslanie,naroky na zivotny styl,nejake vnutorne nastavenie.Ked sme byvali na dedine,manzel zarabal polovicu,dochadzali sme cize sa precetovalo a naozaj nic nema nechybalo.Vysli sme normalne aj dovolenka bola aj ked bolo len jedno dieta ale to zas nie je taky rozdiel.teraz sme v centre mesta,manzel zaraba raz tolko,neprecestujeme skoro nic,sice o dieta viac ale proste mam pocit ze sme na tom rovnako.A to len preto ze ked mam v rukach nejaky obnos penazi,tak narabam s nim.Ci je to 500 alebo 1000 alebo 1500e.A casom sa clovek nauci hospodarit aj s menej peniazmi.Ja to vidim u nas na velmi jednoduchom priklade.Bezny mesiac sa mina klasika na bezne veci.Dalsi mesiac pridu seky co su raz rocne a sme 300e lahsi ale mame co jest,v com prat,proste len clovek viac rozmysla lebo musi...keby bolo setrenie povinne dokazal by to kazdy
@katrin21 instagram nejakej celebtritky nie je pre mňa relevantný zdroj informácií. A to, že je v nugetkách mäso, by sme mali nejak špeciálne osláviť? Alebo že sa dodržiavajú pri výrobe zásady hygieny? To by snáď mala byť samozrejmosť. Ja som písala o kvalite surovín. Hlavne tukov. A zákusok trans tuky obsahovať nemusí vôbec žiadne. Len taký nenájdeš v mega obchodnej sieti, ani v nadnárodnom fast foode, ale v malých rodinných podnikoch áno. len kým toto tento národ pochopí, bude asi neskoro. Osobne absolútne nechápem, prečo vo väčších mestách ľudia vôbec lezú do podnikov pochybnej kvality. V BA aj v KE, ale aj v niektorých vychytených malých mestách, ako Štiavnica, je minimálne jedna kaviarnička s vlastnými kvalitnými zákuskami od BIO cez raw, bezlepkové až po klasické, všetko z poctivých, kvalitných surovín.

@bmuller len aby ste si nemysleli palmovy olej pouzivaju skoro vsetky restauracie je najlacnejsi v metre ho vsetci kupuju v tom 10 l baleni ja viem je to hnus ale bohuzial realita dnesnych dni a kedze dnes vsetci zijeme velmi rychlo musime sa obcas stravovat aj mimo domu ci uz kvoli praci alebo kvoli relaxu
@lucka227 pekne si to napisala.
@vanesanova pri všetkom je rozhodujúcim faktorom množstvo. Denný príjem tuku pre dospelého by sa mal pohybovať niekde okolo 80g. Z toho väčšinu by mali pokryť nenasýtené tuky. Malé množstvo nasýtených tukov je neškodné. Ak prevážia nasýtené nad nenasýtenými, je problém. Palmový tuk má vyšší obsah nenasýtených mastných kyselín, ako iné rastlinné oleje. Ale to majú aj tuky živočíšneho pôvodu. V reštaurácii si teda v prvom rade nedám vyprážaný bravčový rezeň so zemiakovou kašou. Tam máš tých nasýtených tukov kopec. Bravčové mäso, palmový olej na ktorom sa vyprážalo a maslo v kaši. Ak si dáš cestoviny s pestom, je ich tam minimum.
A avokado je plne zdravych tukov..tukov sa netreba bat..ak tal skor margarinovych...a potom edte napr.oleje zo semien su skvele..pestrec...lanovy/ aj ked ten je super ale zas lan brutalne zachytava tazke kovy z pody /
Mne o tukox a sttave pisat moc memusis..ja teoriu ovladam velmi dobre...
A este..tukov mozes jest kolko chces ked obmedzis ich kombinovanie so sacharidmi...prave tie nam nicis zdravie najviac..
@dkethe ja som odporca nasytenych tukov? ja som nic take nepisala, ja som len vymenovala tuky, ktore ja povazujem za zdrave.. preco? dam link, pockaj najdem ho..
kokosovy tuk je protizapalovy napriklad. ma dezinfekcne ucinky...
http://www.paleo.sk/rebricek-tukov
tu si precitaj moje dovody. dava to hlavu aj patu, nie som chemik, ale pochopitelne to je aj pre laika 🙂
@katrin21 ja to vidím inak, už len keď a ideš najesť mimo, tak v priemere ušetríme aj 10 eur. Služby, cestovanie a relax to isté.. Príklad kamoška ma fitko s trénerom n a mesiac za 70, v PP. Tu je to aj do 200 eur. Sú výnimky, ako vždy a všade. To je moja sociologicka sonda, žiaľ podoprena faktami a štatistikami... Stačí pozrieť správy, po klikať web, alebo hľadať štatistiky eú. Ma druhej strane je pravda, že a zo vyšším zárobkom vyrovnava, ja som však reagovala na konkrétny príklad autorky a nerobím sociologicka prieskum a neporovanavam
@vanesanova ved to... no vsak si nerobime iluzie, ze restiky studuju, ktore oleje su najzdravsie... zisk je prvsi 😝 ale da sa tomu jakz-takz vyhnut... varene zemiaky ci ryzu a nejake maso na prirodno, nie hranolky s vyprazanym reznom... to tak radsej doma pripravene 😉
@katrin21 zaujimava vec to s tymi pesticidmi ak najdes link posli.. otazka znie kolko toho ide do banana ja som citala ze od konca kde bol akoby kvet ze sa neodporuca poslednych par cm davat malym detom... nase decka zjedia tak jeden denne ale stane sa veru ze aj dva ja zjem niekedy aj 3 ale niesom si ista moc tym ci ten biobanan je o moc menej toxicky su tam sice len nejake biologicke hnojiva ale ja na bio moc neverim citala som ze niektore su skodlivejsie ako pesticidy... ked to porobnam ze velky rozdiel v tych bio a nebio nie je ani cena zas o tolko ina nieje ani velkost a tak ked kuknem na banani co ficali v egypte na dovolenke male zelene poobijane trochu ale ta chut no nieco uplne ine... jedine co som si na bio bananoch vsimla ze ich supla da viac lame a je menej pruzna... kupim raz za cas ked ide clovelk vecer na zlavy tak v kauflande ich dopredavaju za par susnov a kedze mi kludne banany aj z bodkami tak vzdy zoberiem vsetky... a v bile sa daju lacno tiez take vypredajove bio banany zohnat... este by ma teda zaujimalo kolko tych pesticidou sa dostane do toho vyrobku lebo aj moj tatko niekedy na zahradke strieka hrozno ale vie kedy uz ten postrek je nacisto prec a az potom ho jeme aj neskorej... ale zaujimava tema urcite kuknem lebo sme mali aj doma s krpcami knizku o plantazach s bananmi a nic taketo tam nebolo .. to bola taka dokumentarna ale stara asi 1975 :D ale zaujimava 🙂
inak hlavne s masom kolko ludi pocujem vzjadrit sa "tie lacne kurence s kauflandu" ani zadarmo... aj ked slovenskz povod... ale kolko ludi si uziva life a obeduje a veceria po restikach aj ked kvalitnejsich - hlavne drahsich.. chcem ich vidiet ako oni kupuju maso na farme ;)
@oskvarka ved somm dala link 🙂 pozri si prispevky co som dala, tam to bolo
Ja som parkrat kupila v lidli tie biobanany, ale mne chutili veru inak, ako tie klasicke.. ktovie..
ano, tie vypredajove, to nie je nic pre mna, vidavam ich tam. tie by som pouzila max. na placky, tie milujem, banan + vajce a urobit ako dolky, genialne na ranajky 🙂
@alaguema
@alaguema no trans alebo netrans netrapi ma to velmi teda mna urcite nie verim ze niekomu na tom zalezi ale mne teda veru nie pred tehu som zila veru zdravo a sledovala som to ako ty ale teraz ked kojim a vyciciava ma maly z podoby jem prve co chytim do ruky a straaaaasne vela polovyrobkov a spracov.potravin a sladkosti neni cas na varenie ale neberem to vazne nikomu kazdy nech si zije ako vie 😊
@bmuller no ja radsej ten rezen teda...nie som modelka a ani nechcem byt a potrebujem rychle kalorie kedze kojim nemam cas jest 6 krat denne male a zdrave porcie jem vela a vsetko hlavne nech je to syte.
Odporúčam prečítať tento článok, možno vás inšpiruje 🙂 http://www.prirodnebyvanie.sk/15-praktickych-tipov-ako-usetrit-peniaze-v-domacnosti/ dúfam že pomôže aspoň trochu 🙂
@vanesanova veď ti nikto nebráni žiť a jesť ako chceš. Mne osobne je to skutočne úplne jedno, reagovala som len na poznámky o tom, ako je mekáč vlastne celkom ok a dokonca sa tu spomenul ako zdravý a to teda nie je ani náhodou.
@katrin21 olivový olej a rybí tuk sú bohaté na omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, kokosový olej používam tiež, ale len na sladké jedlá a v menších množstvách, osobne si nemyslím, že by sme mali nejak vo veľkom jesť veci, ktoré si nevieme v domácich podmienkach aj dopestovať...no a kokosové palmy na sk asi v dohľadnej dobe neporastú. Bravčovú masť používam výnimočne. Ghee robievam a trvám na tom, že nasýtené tuky (teda aj maslo a bravčová masť) ak prevážia nad nenasýtenými tukmi, spôsobujú aj spomínané zápaly a aj iné zdravotné problémy. Ty sa subjektívne môžeš lepšie pri paleo, lebo je to vlastne delená strava, ktorá odľahčuje tráveniu, ale žiadne zázraky nerobí, zvlášť, ak sa niekto v celom koncepte pomýli a napcháva sa mäsom ako posadnutý po dlhú dobu. To si len zarába na ďalšie problémy. Každodenná konzumácia mäsa je vyslovene a celkom určite nezdravá. Tu nie je priestor na polemiku, je to dokázaný fakt.
@alaguema nevies vela o paleo, ak tvrdis, ze je to delena strava.... delena strava je uplne nieco ine.... v paleu sa neje nic co ma vysoky obsag sacharidov, cize muka, ryza, zemiaky( iba bataty, tie su ine), klasicky cukor - glukoza a fruktoza tiez obmedzene.... idealne z bobuloveho ovocia...
S dokazanymi faktami , ako si to nazvala, si dovolim oponovat, precitaj si knihu do Robba Wolfa PALEO DIETA ( aj ked to nestastny nazov, ,dieta to nema byt) a tam mas vedeckych dokazov a vysvetleni, preco a ako to funguje az az.. napr. porovnanie hustoty a pevnosti kosti ludi, co zili v paleolite a tych co za poslednych 150 000r jedia muku a ostatne polnohospodarske produkty. TAm nieje o com.. Co taky praclovek jedol? zeny maso a zas maso? v lete to, co sa urodilo - teda tie jahody, cucoriedky, maliny.... a nejake tie semena rastlin ,co su bezne v prirode? kokosove orechy a pod. ( zalezi v akom pasme zil, ze ano) ..nejake tie burinky zelene jedle.
NO a veru zili dost zdravo, nebyt drsneho sposobu zivota a krutej zimy , zili by zdravo dlhy cas ( kym ich nezozral sablozuby tiger alebo mamut neudupal :D) ... no ale tak to je extremny pripad. KAzdopadne, maso cloveku neskodi...skodia mu tie antibiotika a rasstove hormony, co bohuzial dnes v nom su.... :( ale bio masko, idealne aj divina a hlavne vsetko co papa ciste zdrave krmivo a hlavne zelene - chlorofyl ( cize krava, kura, morka, diviak, jelen , zajac ) to je upne TOP co mozeme mat..
Chapem, tvoj nazor, lebo tiez som mala najprv z toho zmiesane pocity , kedze vsade sa pisalo, ako je maso zasadotv orne, ako nas prekysluje.. ale po precitani tejto knihy a dalsich, aj o GAPS strave, som nazoru, ze nie, maso nam neskodi...
ale samozrejme, ono to neni o mase len.... da sa aj s prevahou zeleniny 🙂 a je to idealne.
S tou lokalnostou suhlasim, ale v dnesnej dobe je to uz tak trochu nerealne.... vela veci na trhu je mimo nasej lokality.. a sezonnosti.. neverim, ze si nekupis v zime aspon obcas rajciny, papriku, pomarance, banany, cittrony po cely rok...a tiez je to exotika.
@alaguema ale ja som o mekaci nespomenula ani slovo
@katrin21 snad sa nemusime vracat do praveku. za tiscrocia existenice ludstva sme sa pestovanim napr. obilnin vyvinuli aj na ich travenie, su zdrojom energie a v celozrnnej forme aj dostatku vlakniny a stopovych prvkov... kdezto nie sme masozravce ako napr. macky, preto velky prijem masa nam v dlhych crevach zbytocne zahniva 🙄
alebo, ako hovori overene slovenske prislovie - vsetko s mierou...
@bmuller no, ono prave zahniva ked sa konzumuje spolu so sacharidmi, lebo na travenie tychto potravin je potrebne vylucovat rozne stavy a enzymy... takze ani toto nie je pre mna argument... ale budis...
NO a preto je napr. velmi zle aj jest bielkoviny s ovocim, lebo ovocie kvasi ak sa kombinuje, idealne je ho jest nalacno, alebo aspon 3-4h po jedle, aby uz zaludok bol prazdny . vtedy prejde rychlo traviacim traktom a vstrebavaju sa z neho potrebne ziviny a vlaknina.... uplne ine, ako ked sa je s jedlom... alebo mliecnymi vecami a pod.... ak neveris, nastuduj si, ze je to tak. proste ine enzymy traviace su za tym.. ak do seba nahadzeme vsetko naraz, co vacsinou bohuzial v modernej dobe robime, tak nas zaludok ma akurat chaos a jedlo kvasi, potom je z toho naduvanie a pod...
Cize to uz potom aj ta delena strava je lepsia volba, ako jest to spolu... 🙂
@katrin21 princíp delenej stravy je tam uplatnený práve tým, že sa sa tam redukujú sacharidy. Na tzv. "prekyslení" svoju argumentáciu určite nepostavím, je to pre podobný nezmysel, ako napr. paleo. Napriek tomu sa na tom postavili celé weby a ľudia to jeden po druhom opakujú. Ale nie je mi jasné, čo to vlastne má znamenať. Každá odchýlka od normálu v pH krvi, znamená priame ohrozenie života! PH moču závisí aj od skonzumovanej stravy, ale nie je to pH organizmu, nemôže sa na základe tohto merania hovoriť o "prekyslení" no a žalúdočné kyseliny sú kyslé, to je proste tak - buďme radi, tie kyseliny tam majú byť. Takže neviem, čo to vlastne má byť "prekyslené". Nadmerná konzumácia mäsa časom spôsobí vyššie hodnoty kyseliny močovej v krvi bez ohľadu na to, či papkáš mäso z marketov, alebo BIO. Hormóny, ani ATB na to nemajú vplyv. Vplýva na to samotné mäso ako také. Takže súhlasím len v jednom - mäso neškodí a dodám - ak sa konzumuje s mierou. A to platí o všetkom. Pohár vína je pre telo liek, fľaša na posedenie je jed 😉
@dominika1991 áno, neapolského mastina

https://www.vitalia.cz/clanky/konvencni-banany-...
neviem ci to neni toto....
ale aj tu najdes nieco
http://www.biokolonial.cz/nejsou-banany-jako-ba...
inak samotne banany ano. vapnik, draslik.. super... len teda musia byt " bio"