icon

Ako vyžiť po rozchode?

28. jan 2022

Baby ,ako ste to zvládli s financiami? S partnerom ideme od seba,mám z toho mindraky.
Syn chodí do súkromnej škôlky , žiaľ kôli jeho problemom neprichádza do úvahy štátna škôlka kde je veľký počet detí.nezvlada to,potrebujeme malý kolektív. Ja teraz začínam po 5tich rokoch robiť,no robím v službách a tie sú každú chvíľu zatvorené respektíve obmedzené na OP čiže zárobok tam bude malý zo začiatku určite.k tomu to robím na živnosť a teda platiť réžiu musím bez ohľadu na to či zarobím alebo nie.
So synom absolvujem aj canisterapiu,plus ešte k tomu ešte jednu terapiu. Keď to počítam výdavky škôlka, nájom plus terapia sa mi vyšplhá na cca 850eur a to sme ešte nejedli,neobliekli sa a nejazdili
Akože fakt netuším kde vziať peniaze,niečo našetrené mám no to keď miniem môžem zabudnúť na vlastné bývanie do budúcna nakoľko pri malom sa mi už nepodarí zarobiť vzhľadom k výdavkom. Peniaze si míňam neustále nakoľko muž nieje ochotny platiť všetko čo syn potrebuje a tak peniaze sa míňajú a ja neviem čo a ako.
Ako to dávate vy?

aristka
28. jan 2022

@zmrzlinka2021 do akeho ústavu za sociku šlahli decko to by ma zaujmalo .

pandorra
28. jan 2022

Popri vyzivnom na dieta, ziadaj aj vyzivne na seba. Odporucam konzultaciu s pravnikom.

itka1
28. jan 2022

@petik22 nove zamky modra farbicka

mandarinka555
28. jan 2022

@andreakg Mňa doslova nasralo, ako napísala, citujem: "lebo dnes nám záleží na našich deťoch viac, ako za socializmu" ☹ Akoby našim rodičom na nás nezáležalo...trepe bludy, lebo dnes ak sa nejaké dieťa vymyká z kadejakých tabuliek, tak hneď ho natrepú ku psychológovi.

mandarinka555
28. jan 2022

@pandorra A čo tak ešte výživné na celú jej rodinu ?

ukulela
28. jan 2022

@liljana za sociku sa deti strkali do osobitnych skol a do ustavov za vysoke mury. Ten, co dnes s nejakou formou aitizmu napr vystuduje skolu a zaraba si, by v sociku bol v ustave. Tam je rozdiel. Ak decko v 25clennom kolektive neprospieva, tak hladam moznost. Ak tetapia pomaha, hladam prachy.... ak otec zarobi1200, v pohode mu vyrubia 400 vyzivne, ak to dieya potrebuje. A nech si zrata. Ci do neho zainvestuje teraz a dieta bude v dospelosti normalne fungovat, alebo nie a mozeskoncitako invalid s narokom na vyzivne od otca dozivotne.

evica17
28. jan 2022

@judar ved to, ze sukromnu skolku riesit kedna to nemam ? Naco, vsak na dedinach su skolky kde je par deti a myslim ze budu radi za dalsie aby im ju nezatvorili

evica17
28. jan 2022

@pandorra oni nie su manzelia. Moze teda ziadat vyzivne na seba, najma ak uz neni na RP ale diwta chodi do skolky ??

dadis
28. jan 2022

@evica17 A to kde? Na ktorych lazoch. Lebo co ja viem, tak je problem s umiestnenim deti v statnych skolkach..

evica17
28. jan 2022

@dadis no do dediny kde sme.sa pretahovali, cca 9 km od ruzomberka, maju malo deti v skolke, asi 6. A pokial viem tak viacero dedinskych skolok ma.taky problem

pandorra
28. jan 2022

@mandarinka555 ak sú manželia a bude spĺňať všetky zákonne podmienky pri rozvode má na to nárok. Prečo to však teba tak irituje?To fakt neviem...

judar
28. jan 2022

@evica17 ved prave a ona len rozmysla kde nabrat peniaze aj so spekulovanim o vyzivnom ....ale by ma naozaj zaujimalo co tomu dietatu je ked nutne ako 5 rocne potrebuje terapie so zviaratami....ci vlastne nezanedbali socialne zaclenenie dietata medzi deti ked az takyto extrem to je ze treba aj sukromnu skolku...potom sa niet divit nad jej extremnymi vydavkami za ich vlastnu chybu

autor
28. jan 2022

@judar kde som ja preboha písala že moje dieťa má 5 rokov a že chcem špekulovať s výživným????? Buď mám schizofréniu alebo si to nepamätám.moja otázka bola položená inak a nie ,,poraďte ako vydzubat s chlapom aby mi platil ako turek 🤦🤦🤦

autor
28. jan 2022

@evica17 tu v okolí sú škôlky na dedinach total plne ,jedna je s menším kolektívom ale tam nechcú brat deti s dg akú má moje dieťa.
@judar a áno,nezaclenili sme syna do kolektívu, od jeho narodenia som utekala maratóny len čo som na ihrisku uvidela nejaké dieťa aby nedajbože neprišli do kontaktu, zatvarala som ho doma v čase kedy bolo deti najviac vonku a chodili sme na prechádzky prevažne v noci len aby som z neho vychovala asociala lebo som mu chcela neskôr platiť drahu skolku 🤦🤦🤦môj syn je spoločenský a deti vyhľadáva,nerobí im zle a rád sa s nimi hra ale skrátka keď je vo veľkom kolektíve spojenom s väčším hlukom deti,je problém. Nemám potrebu vypisovať akú má diagnózu, nepýtam sa totižto na radu ako zvládať ,,iné,, dieťa.

ukulela
28. jan 2022

@evica17 vies co, ku nam na dedine vzali chlapca, 3mes hryzol celu triedu, ucka len okolo neho behala. Museli ho vylucit. o rok ho vzali na stvrt dna1x do tyzdna s tym, ze sa mu vtedy spec venuje 1 ucka a osyatne deti su prec. A deti si pamatali, ked je urltorok, tak hned v satni vravia, ze dnes pride jurko, to zas bude.... A bol sakra problem to vybavit, aby to vyslo. Urobili to dosliva ako slyzbu tej mame a maju s tym len ostaru. A aj v dedinach su plne skolky.... my mame 1200 ludi a malu skolky 1 a pol triednu plnu.
Staci, aby dieta malo NKS a uz ma v kolektive problem. Nemusi tam byt ziadna zanedbana socializacia.

kubkovamama
28. jan 2022

@liljana ty si veľmi empatická osoba 🤦

ukulela
28. jan 2022

Skratka poriadne si zrataj vydavky, podloz ich papirmi od lekarov a ziadaj, kolko treba. Jasne, ze si nazaratas kanarske2x do roka.... ale, kurde, skolka a potrebne terapie? Ved to je zaklad!

deinela
28. jan 2022

@pandorra je tam že sú partneri a rozchádzajú sa.

Ja odporúčam autorke ísť sa pozrieť do nedávnej búrlivej diskusie na tému "manželstvo áno či nie". Do budúcna sa oplatí aj budovať niečo spoločné, nie sa len k niekomu nasťahovať. On si môže spraviť s inou ženou ďalšie deti a to mu už súd nevyrobí pomaly žiadne výživné.

kubkovamama
28. jan 2022

Vieš čo,nič si tu z toho nerob.Presla som tým dva krát a s dvomi deťmi.Daj návrh na súd o zverenie do starostlivosti a určenie výživného.Sudca je na to a vie ako čo zhodnotiť,nie ženy na koniku.Ty vieš najlepšie čo tvoje dieťa potrebuje.U nás napr.je skoro bez šance dostať dieťa aj do malej dedinskej škôlky, jednoducho deti je viac ako škôlky v okresoch dokážu vykryť.Tiez som bola ako ty,živnosť,podnájom,decká choré každú chvíľu.Cez deň som si našla normálnu prácu,v noci vyrábala.Prvy rok bol o držku.Mala.som ale.stastie na dobrú prácu.Chyt sa každej šance,neváhaj sa presťahovat.Ja som išla do iného mesta.Neboj sa pracovať v niečom čo si nikdy nerobila.Kym sa ešte dá,urob si kurzy,školu ak máš rozrobenu.

evica17
28. jan 2022

@ukulela ok, su to zaklad, terapie a tak. Ale akoze ked na to nemaju, a ani chlap , tak proste sa treba uskromnit. Ved kolko ludi ma deti chore, a pomohli by im.terapie napr v adeli centre ale zial je to.nad ich moznosti, hladaju pomoc po internete, rozne vyhry. Alebo tie deti co potrebuju xy penazi na to aby mohli ist do usa na nejaky liek a boli zdrave ?
Takze ano, jedna vec ze chlap sa ma.podielat na vyzive deti, ale zase ho zdierat ? Proste matka ma urcity rozpocet zo svojej prace (hold ma pracu aku ma, nech si najde.inu) a vyzivne od.otca (on tiez potrebuje z niecoho zit) a musi sa do toho zmestit. Alebo tahat z uspor. Nik nemoze ziadat aby chlap daval celu vyplatu, pripadne uspory zene na.dieta a on bude zit o rozkoch.
@judar

evica17
28. jan 2022

@judar suhlasim s tebou. Proste musi.ubrat zo svojich narokov na vychovu deti, zial. Alebo.si najst inu.robotu.

autor
28. jan 2022

@deinela my sme sa mali brať v ten rok ako sa maly narodil, no vypýtal sa na svet nečakane strašne skoro a namiesto svadby sme začali riešiť lekárov.prvy rok sa točil iba okolo toho. A potom z toho už akosi zišlo a začali sme sa odcudzovat žiaľ....

ukulela
28. jan 2022

@evica17 ale tu mama vycislila 800e. Ok, plus rezia.. nak 1000. Ona neziafa celu vyplatu, len pol opravnenych nakladov. Terapia nie je na veky. Ani sukr. skolka.... ked dieta potrebuje staroslivost a ja na nu nemam, tak kurde riesim. A este. Dotetaz na to bolo. Ona platila a jemu ostala vyplata. Teraz zacne aj ona zarabat a nepochybujem, ze bude hladatspiaob, ako prijem navysit. Skratka nie. On na to ma. Nema hypo, ziadne vydavky, ma len vyzivovaciu povinnost. Taknech si ju plni! Ona to platila doteraz asi nie z pleziru. Ale ze to dietatu prospieva.

mandarinka555
28. jan 2022

@pandorra No asi preto, že niektoré ženy by z chlapa zodrali aj kožu....Čo tak ísť do roboty ?

evica17
29. jan 2022

@ukulela hej, len budu platit dva byvania. On energie na svoj byt a ona najom, energie. A ako.osklbat zas chlapa o znacnu cast vyplaty ? No parada, len preto ze ona potrebuje najom, sukromnu skolku, terapie .... A doteraz to platola z.uspor a nie z mesacneho rozpoctu. Ved by im to asi.ano nevyslo ked nepracovala, a pracoval.iba on

hatsepset
29. jan 2022

@dadis k tomu, ze 350e z 1100. Ja som davala naveh do svojej starostlivosti a chcela som 200e (tiez z cca vtedajších priznanych 1100 e) kuratorka ma sprdla jak malu, ze to je na jedno dieta vela 🤦‍♀️. Syn ma takisto odporucany maly kolektiv ma NKS ADD a rozne dysky, potrebuje tiez terapie. Nakoniec ho odporucili do striedavaj a vyzivne urcene nebolo, s tym, ze ja som ma RD a mam este manzela a este jedneho syna, tak otec sa ma podielat na plateni skoly a kruzkov a terapii vo vacsej miere. Terapie tie co navrhne on aj on nastastie plati. To co navrhnem ja, uz sam financovat odmieta. Berie zvýšený bonus na syna a SKD ideme na polovicu, Obedy donedavna na polovicu, proste nerad pusta chlp. Mne sa situacia zmenila mladsi syn ma tiez rovnaké problemy ako mal starsi a musela som s nim ostat doma. Mam teda 50e mesacne 🤷‍♀️.
Sudy su teraz silne prootcovske

ukulela
29. jan 2022

@evica17 ty chapes? To nepotrwbuje ona, alw ich dieta. Ona to doteraz na rodicaku calovala zo svojich uspor. Nezazojes, nepochopis. Ty radsej nechas chlapa, nech si spory, nez aby dal trwtinu vyplaty dietatu. A decko nech je traumatizovane v kolektive bez specialneho pristupu. Pisala, ze skoro predcasne narodene, nevieme dg, ale zrejme od psychologicky/ psychiatra. Tak co ma robit? Zaplayi 400 za sukromnu skolku, alebo ostane doma, lebo do statnej he nevezmu, resp vylucia, lebo nebude zvladat kolektiv? Opakujem .ON NA TO MA. Ma na to, aby jeho dieta chodilo do sukr. Ci spec. Skolky. Len je chuj, ze na to nechce dat €. A tak ako ona bude musiet zrejme hladat moznosti zarobit viac, moze aj on. Dieta je zodpovednost.

hatsepset
29. jan 2022

@mandarinka555 podla vasich komentarov nemate deti ktore vyzaduju specialnu starostlivost, cize nemate predstavu kolko casu a aj penazi je potrebné do nich vložiť, aby sa mohli v buducnosti zaradiť do života. A rodičia su vždy dvaja nie? Tak sa ma starat aj otec. Sud mu urci v akej miere podľa jeho platu a vydavkov a platu a vydavkov matky a vydavkov na dieta. Aj keby obaja zarabali 1200e, kludne mu sud moze dat 200, 300e platit na dieta. Ved dieta, aj to, ktore nema zdr. problémy, si musi nieco aj obliekat, aj obuvat, aj jest, aj niekde byvat, aj sa nejak dopravovat, aj byva choré... Preco by to mal vsetkp tahat len jeden rodic. Ved nech si ho otecko popyta do striedavej, tomu sud velmi rad vyhovie, a naklady bufu na polku. A potom na to dieta minie aj 500e, nie 200, alebo 300

hatsepset
29. jan 2022

@ukulela zbytocne vysvetľujete ludom, co uvazuju systemom "z vyzivneho si matka ide na dovolenku" :D.

dadis
29. jan 2022

@hatsepset Ja som za to, aby boli prootcovske. Niektori otcovia aspon v snahe usetrit na vyzivnom sa celkom dobre zhostia svojej otcovskej ulohy a to je viac ako akakolvek hodnota penazi. Mzdy su vsak na SK nizke, ani kompletne rodiny to nemaju jednoduche, bohuzial. Ja tiez vyzivne nedostavam a asi ani nebudem, som s tym zmierena, moj ex aj tak zaraba menej nez ja.