Ako vyžiť po rozchode?
Baby ,ako ste to zvládli s financiami? S partnerom ideme od seba,mám z toho mindraky.
Syn chodí do súkromnej škôlky , žiaľ kôli jeho problemom neprichádza do úvahy štátna škôlka kde je veľký počet detí.nezvlada to,potrebujeme malý kolektív. Ja teraz začínam po 5tich rokoch robiť,no robím v službách a tie sú každú chvíľu zatvorené respektíve obmedzené na OP čiže zárobok tam bude malý zo začiatku určite.k tomu to robím na živnosť a teda platiť réžiu musím bez ohľadu na to či zarobím alebo nie.
So synom absolvujem aj canisterapiu,plus ešte k tomu ešte jednu terapiu. Keď to počítam výdavky škôlka, nájom plus terapia sa mi vyšplhá na cca 850eur a to sme ešte nejedli,neobliekli sa a nejazdili
Akože fakt netuším kde vziať peniaze,niečo našetrené mám no to keď miniem môžem zabudnúť na vlastné bývanie do budúcna nakoľko pri malom sa mi už nepodarí zarobiť vzhľadom k výdavkom. Peniaze si míňam neustále nakoľko muž nieje ochotny platiť všetko čo syn potrebuje a tak peniaze sa míňajú a ja neviem čo a ako.
Ako to dávate vy?
@mandarinka555 čo tak sa naučiť čítať lebo píšem že začínam po materskej robiť 🤦🤦🤦
@hatsepset
@ukulela
@kubkovamama dik baby aspoň dakto sa ma tu zastal.v slabej chvíľke som tu položila otázku a akurát som sa dozvedela že nemám zdierat chudáka otca a mam sa o všetko starať asi sama,keď už som si porodila dieťa ktoré vyžaduje o niečo viac financií...som aspoň vytriezvela z debát na koňovi
@autorka Naozaj sa nenechaj tu na fore odradit. Niekedy mam pocit, ze matky by ani nemali od chudakov otcov pytat vyzivne 🙄. Btw. niekto tu pisal, ze v striedavej nedostanes nic. To nie je pravda, je rozdiel ci platis sama vsetko alebo polovicu prispieva otec. Tak uz len na tom by si si trochu pomohla. Vacsinou sa zdriaduje ucet, kde obaja rodicia mesacne davaju urcitu ciastku (dohodnu sa v rodicovskej dohode na vyske) a naklady sa potom uhradzaju z tohoto uctu.
Veed ok, to neni moj problem , riesvako vies a chces
Ja si osobne myslím,že netreba riešiť čo dakedy bolo,nebolo ako sa takéto deti clenili atď.To vôbec nieje podstatne.Autorka si najlepšie pozná svoje dieťa čo je pre neho potrebné a čo nie.Ci čo čakáte ,že Vám tu bývali celú diagnózu svojho syna?A na čo Vám to bude?Ak potrebuje špeciálnu škôlku,špeciálne pomôcky tak potrebuje.Co sa týka financií to Vám rozhodne aj tak súd ak teda idete od seba .Na tvojom mieste by som sa teraz sústredila na to aby som si zatiaľ dokázala zabezpečiť dostatočný príjem a to bohužiaľ keď tak 2 prácami.Ja keď som potrebovala nutné peniaze a to teda boli iné dôvody musela som sa obracať aj na 3 strany.Najdi si nejakú prácu čo je stabilná,niečo na doma čo budeš vedieť robiť na Pc ..je veľa takých ponúk,poprípade ak máš niekoho kto vie nejakú tú chvíľku tráviť čas so synom s rodiny,nájdi si brigádu..buď víkendy alebo niektoré dni v týždni.Vsetko je len dočasné kým rozhodne súd potom uvidíš čo bude ďalej ako ti to bude vychádzať.Nevidim inú možnosť,iba sa rozsekat na viac strán bohužiaľ...
O vyživne mozes poziadat aj ako vydata, ak nechce prispievat.
@mandarinka555 ty si riadne hnusna. Až sa ti to raz stane...
Bohužiaľ si tu natrafila na trafenu zostavu odpovedí.. alebo autoriek? Šak áno,chudák chlap.🤦Najdi si právnika. Ja som najprv nechcela,že dám to predsa sama.Zaciatok,návrhy atď som si podala sama,ale keď ani po roku sa nič nepohlo,zašla som za právničkou.Bola mi aj psychickou podporou počas toho celeho
Prečo by malo byt výživné 200 eur? Výživné často vycislia na tretinu otcovho príjmu... Všetko závisí od sudcu, ako posúdi potreby dieťaťa a možnosti jeho otca. Určite sa porad s dobrým pravnikom, žiadaj viac ako realne očakávas, pretože viac ako budeš pýtať, nedostaneš, určite menej. Držím palce.
Ja sa ta tiez zastanem, o vyzivne bojuj do maximslnej moznej vysky. Casto tuto temu preberame v praci a vzdy vzdy- chlapi ci zeny - z jednej ci druhej strany vztahu - dospejeme k zaveru, ze poslat nejaku sumu je 1000krat lahsie ako mat 24hodinovu pohotovost. Drzim ti palce.
Ja som sa vyjadrila k tomu, že výživné na matku je nezmysel, nech ide do práce. A nie k tomu, že aké sú povinnosti otca, keď je samozrejmé, že na dieťa platiť výživné musí.
@kubkovamama Čo sa mi akože stane ? Buď konkrétna ? A som len realista a stojím nohami na zemi a nelietam v oblakoch.
Necitala som detailne celu diskusiu.Je v poriadku ze platis drahe terapie a liecbu syncekovi, ale ja nikde nevidim ako mas poriesene byvanie po rozvode a zakladne vydavky.Lebo aj keby ti odklepnu vyzivne 400€,podla mna ti to nebude financne vychadzat ani v statnej skolke,nie to v sukromnej..Drzim palce
Kazdemu sa lahko súdi, keď "nenosi vase topanky". Iste je kopa žien kedy fakt chudak chlap. Ale nemyslím si ze je to vas prípad. Drzim palce 🙂. Dajte to na dud bude to najľahšie
Hlavne aby ste mala od doktorov doporucenia pre dieta, ktore spominate jasne definovane.
Ono s tým výživným to bude problém keď má muž tak nízke príjmy. Môj chlap keď kedysi zarábal priemerne 1500€ jeho ex chcela na dieťa 300€ a každý súd ju vysmial. Dostala 120€ a má ich dodnes deň. Tiež švagriná. Cirka 2 roky dozadu sa rozchádzala s otcom ich syna, tiež dieťa xyz diagnóz , ona bez príjmu, v sociálnom byte . Otecko mal priemerný príjem 2000€ v čistom a ona sa viac ako rok trepala po súdoch s právničkou , až na krajskom súde boli aby jej vôbec z jeho príjmu 200€ odklepli. Narobila si také dlhy za právničku že jej to mesačne splácala. A tiež , mali iba 1 dieťa, xyz doporučení, diagnóz, otecko žiadny úver ,nič , žil zadarmo u rodičov. Takže na tvojom mieste ak nechceš minút všetko čo máš našetrené by som už teraz dobre rozmýšľala nad tým čo reálne potrebujete a ako tých 800€ výdaje okresať. Poradiť sa s lekármi či dieťa naozaj ešte tu škôlku stále potrebuje lebo povedzme si že to tam je asi najväčší výdaj. Budeš to mať ťažké dievča. Držím ti palce
@pandorra OMG nikdy nepochopím takéto veci ako je výživné na manželku... Len preto, že mi vzťah nevyšiel, tak chlapa silou-mocou zderiem z kože? Choré... Autorku si asi zle pochopila, toto nie je nejaká vypočítavá, ješitná a neschopná chudera. Pracuje/pracovala ako normálny človek, stará sa o dieťa. Ohľadom výdavkov na dieťa by to samozrejme malo byť 50 na 50. Treba tieto výdavky spísať a zdokladovať a súd určí výšku výživného. Ak nebude postačujúca, tak treba hľadať riešenie ako tieto výdavky znížiť. Nič iné neostáva, verím, že ak má dieťa špeciálne potreby tak je to ťažké.
@bajka16 no ja zas vidím, čo rastie z tých dnešných detí. Keď je dieťa nevychovane, nezvláda učivo aj preto, že to rodičia odflaknu, tak sa im radšej diagnóza vymyslí. Za mojich čias neboli ADHD, ani dys poruchy, dieťa bolo v osobitnej, kde boli 'rovnake' deti a teda išli si svojím tempom. Toto 'hodnotenie s úľavami', integrácia a inklúzia nerobí dobrotu ( netvrdím vo všetkých prípadoch), mnohé deti a najmä rodičia to majú ako zásterku a samotné učivo základnej školy mnohé nezvládnu, len sa pretlačila, aby sa splnila povinná dochádzka. Ospravedlňujem sa, že som neodpovedala na tému, ale dovolím si povedať, že deti socializmu boli na tom v mnohých prípadoch lepšie ako súčasné deti.
@marfikchov neviem teda či niekto dokáže lenivosť zakryť radšej za nejakú poruchu ale myslím že o tom rozhoduje psychológ/psychiater. Nevymýšľaju si to rodičia doma. Je pravda že nie všetci sa učia, venujú deťom ako by mali aj preto deti trpia nejakou integraciou. Ono sa tým venovaním sa dá tomu predísť.
V tomto máte pravdu. Avšak poznám ľudí ktorí vyrastali za socializmu a do dnes niesu psychicky dospelí. Neriešené a neliečené traumy z detstva krásne cítiť z chovania a neustáleho kompenzovania.
Názorom som sa nechcela nikoho dotknúť ani uraziť. Ani som to nemyslela všeobecne na všetkych.
Narážala som na fakt že vtedy sa takéto poruchy a integrácie prehliadali a dodnes to na tom človeku vidno všakže. Veď predsa detstvo je to čo so sebou nosíme celý život všade. Prenášame to na naše deti.
Takže ja len toľko k tejto téme. Kukám viacero sa vás to dotklo. Nie nemyslela som to na všetkých.
@marfikchov ja by som Vam take dieta dopriala a kazdemu kto ma podobny nazor. kludne i tu lahsiu formu. hned by ste si dala zo dve po ustach 🤦♀️
@ivkaivka9 @pandorra pozor na nesprávnu interpretáciu zákona ....Zákon uvádza, že rozvedený manžel, ktorý nie je schopný sám sa živiť, môže žiadať od bývalého manžela, aby mu prispieval na primeranú výživu podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Nie je to výživné na manželku. To isté može podať bez problémov aj muž....a bežne sa to nepriznáva.....
@petik22 ja s takými deťmi pracujem, takže za svojím si stojím... Teda aj s takými a v mnohých prípadoch za ich stav môžu rodičia. Česť výnimkám, ktoré s deťmi pracujú a držia sa pokynov učiteľov a psychológov
@modry1985 podľa zákona je to tak, že ak bývalá manželka (resp. bývalý manžel) nie je schopná (schopný).... No v skutočnosti to býva tak, že nie je ochotná (ochotný)... To, že sa to bežne nepriznáva je len dobre. Je to totálna kravina. Vypočítavosť a nič viac. Ak je človek zdravý a svojprávny, čo vo väčšine prípade je, tak nevidím dôvod prečo by ho bývalý partner mal živiť. V ostatných prípadoch máme predsa iné formy pomoci a podpory.

@evica17 nechcela by som Ťa mať za kamošku od ktorej by som chcela podporu veru. Hej môjho starého chcem osklbat o peniaze,preto si od začiatku nášho vzťahu a to je cez 12 rokov platím všetko sama. Nevynímajúc posledné roky na materskej a rodičovskej.vyborna dedukcia. To,ze si on kupuje baterky nože batohy za stovky eur že ich ani není kam dávať je ok,ale že syn potrebuje aby napredoval niečo navyše je podľa Teba z mojej strany zdieranie🤦Asi Ta nenaučili čítat s porozumením pretože som sa ani jednou vetou nezmienila ani nespytala ako dosiahnuť aby mi starý platil šialene sumy a ako ho zodrať z kože 🤦🤦ja som realista a je mi jasné že výživné bude okolo 200 eur plus mínus.moja otázka znela inak.hned v úvode som písala že zacinam v práci,nejdem šúchať rit na gauči a čakať na peniaze.cely život som zvyknutá makať a nikto nikdy mi nič nedal zadarmo.take zakomplexovane osoby ako Ty by sa mali vyjadriť ak majú čo k danej otázke a nie iba svoje pocity písať.och toto sú ženy až mi je sablu 🤮