Ako vyžiť z málo peňazí?
Zdravím vás. Už som tu prispela niekoľkokrát, ale pod iným nickom, pretože sa trochu hanbím za to, čo tu napíšem. Mám depku. Máme malého drobca, nedávno sme sa presťahovali, všetko vyzeralo fajn, splátka hypotéky príjemne prekvapila. Po pár mesiacoch sme však zistili, že nám nevychádzajú financie. Som z toho zúfalá. 🤐 Bola som teraz na nákupe a snažila sa kúpiť základné veci tak, aby to aj vydržalo dlhšie- olej, múka, cukor, ocot, cestoviny, ryža, zemiaky, nejaké ovocie a zeleninu, syr a pri pokladni ma skoro šľak trafil- 80€! (pravda, bolo toho viac kg, lebo bola akcia a aj tak by som to v priebehu mesiaca znovu išla kupovať inde, no robím to takto každý mesiac). Mám papierik s najnutnejšími vecami a nakupujem len s ním. Nerozumiem, ako dokážu ľudia vyžiť z 200 € na stravu, ja som viac mesiacov po sebe rátala, a vychádzali mi to tak cez 400 (horšie je, že keď som zrátala, koľko nás stoja sladkosti alebo pochutiny, ako je mesiac dlhý, bolo to menej ako 20€, takže hlúposti nekupujeme). Párkrát do týždňa máme jogurty, ryby si tiež takto dovolíme len max 2x do mesiaca- niekedy len 1x, varíme si doma, občasne (2-3x do mesiaca ideme na menu za 3,50€, čo tiež nie je astronomický výdaj) a mäsom sa tiež netlačíme, máme ho tak 1x do týždňa. Bonus je domáca pekáreň na chlieb, ktorý takto vyjde len na okolo 0,50€. Zrátala som aj účtenky za niekoľko mesiacov, no na nič som neprišla. Snažím sa šetriť, kde sa dá, ale teraz do jedla investujeme ešte viac, než po minulé mesiace. Máte nejaké tipy ako ušetriť? Ja už akosi neverím, že sa to samé zlepší. Chceli sme dokončiť v prvom rade bývanie, lebo je to tu ako v bojových podmienkach, no keď už to nevychádzalo, radšej, než brať ďalšie pôžičky, sme si povedali, že počkáme. Ďakujem za každú radu.
@dohna viem, že je veľa rodín, ktoré sú na tom zle a robia priam zázraky ako vedia vyžiť - to obdivujem, ale viem, že zároveň je veľa takých, ktoré aj z toho mála, čo majú, nevedia gazdovať. Mňa napríklad zaráža, aké vedia mať nevýhodné paušály na tlf. a/alebo internet. Že kupujú polotovary a napríklad detské výživy, pričom uvariť doma ovocné pyré je najmenej. Nechajú sa dobehnúť na poistkách, alebo v banke na rôznych produktoch, chýba im finančná gramotnosť. Viac podliehajú reklame. Poznám takých ľudí osobne. Majú veľmi nízky príjem, napriek tomu si tieto veci nedajú do poriadku. Žiaľ, to sú smutné fakty tejto doby. Je priveľa lákadiel, reklamy všade naokolo a aj ľudia s nízkym príjmom proste túžia po veciach, po dostatku, chcú si dopriať aj veci, ktoré vlastne vôbec nepotrebujú. Často potom na konci mesiaca majú problém vyjsť s tým, čo majú. Veď stačí si všímať v obchodoch, čo ľudia dávajú do košíkov. Ak v niektorom uvidíš len základné potraviny, tak si môžeš blahoželať. Kde sa napríklad u nás zobral ten hlúpy zvyk kupovať balenú vodu, keď máme vo väčšine lokalít kvalitnú pitnú vodu. Ale národ kupuje o dušu stolové vody, minerálky s príchuťou, bez príchute, jemne sýtené, nesýtené...produkujú odpad a pijú vodu, ktorá sa dusila niekoľko týždňov v plaste a doma majú studňu plnú dobrej vody. Už je dokonca asi aj hanba ponúknuť návšteve vodu z kohútika. Ja to teda bez problémov robím 😀 My máme slušný príjem ale mám pocit, že som v obchode snáď jediná, ktorá tam len základné potraviny ako maslo, strukoviny, ryby, biely jogurt. Mäso kupujem sporadicky a len domáce, zeleninu si čiastočne dopestujem niečo dokúpim rôzne od susedov a známych po dedinách, v zime v obchode, alebo čerpám z mrazených zásob zo záhrady. Tu nejde ani tak o šetrenie, ale o návrat k zdravému rozumu. Ak mám pôdu, pestujem, ak mám vodu, tak ju nekupujem, ak mám suseda, ktorý predáva, nekúpim v supermarkete. Na dedine vidím kupovať vajíčka v obchode, tak ma mrákoty obchádzajú, lebo asi traja vajíčka predávajú, ale možno tu občas platí, že radšej sebe zle, ako susedovi dobre? Neviem.
@david93 podla mna teple jedlo na veceru nie je vhodne..je to dost tazke.. my si dame jogurt, pecivo s niecim, max prazenicu.... neviem si predstavit mat teple obedove jedlo aj na veceru...
Manzel je z rodiny, kde boli teple vecere, ja som toto na zaciatku zatrhla 😀
ale priznavam..niekedy objedname pizzu 😉
@jajka257 pritom u strukoviny velmi lacne a dobre 😉 Ale chlapom nevysvetlis a ten moj je fakt tolerantny a nenarocny.Doma mal mäso denne a mozno preto ho dnes casto mat nemusi..........................
My sme strukoviny mali doma casto na tanieri,ako privarky,polievky,prilohy a preto mäso denne mat nemusim.Aj zelenina na vsetky sposoby je u nas hit.Manzel nepohrdne ani vyprazanym zelerom ci karfiolom 🙂
@haruhi ja odporucam - hlavne pozor na tie ,,akcie,, 🙂 ono aj ked je nieco v akcii - moze ta to v konecnom dosledku stat viac ako keby si to v bezny den kupila v inom obchode.
resp. davaj pozor na to, ked ides kupovat nieco v akcii, kup len to - lebo obchody velmi dobre vedia, ze ked nalakaju ludi na 20% tnu zlavu na muku plus olej.....tak rovno kupia aj to ovocie, zeleninu syr - ktore su v tej dobe 2x drahsie 🙂 ( trosku prehanam.....mozno 1.5krat 🙂 )
@haruhi my sme 4-clenna rodina a miniem mesacne cca 200-250 eur mesacne...vyclenim si na tyzden 50eur a s tym nakladam...kupujem priebezne to,co potrebujem na jedlo ktore idem varit...napr.teraz cez vikend som robila sladku fazulu zo slizami,reznami a salat zemiakovy...nakup ma vysiel do 20eur a mame to do pondelka...a takto idem stale...kupim aj jogurty cca po 0,25eur+tiez sladke po 0,30 za kus a je...tiez sa snazim ako sa da...bo priatel robi na dohodu kde dostava 200eur mesacne,ja podpora 350eur a vyzivne na deti 190 od ex...byvame v prenajme,kde platim 320 mesacne do toho drogeria,lieky,strojcek na zuby dcera,auto(plyn)... a ideme...je to tazke,ale ide to...drzim palce.. 😉
baby tak som to vyrátala: u nás sa minie na jedlo denne v priemere 6,10€/ na 1 deň čo je 183€ pri 30-dňovom mesiaci a 189,10€ pri 31-dňovom mesiaci + každý mesiac veľký nákup 100€ mesačne. Takže za minulý rok to bolo spolu 3430€ na jedlo : 12 mesiacov = 285,83€ na mesiac pre 3 člennú rodinu.
Tento rok je to v priemere 5,64€/na 1 deň, čo je rozdiel oproti minulému roku 0,46€ na deň ušporených, takže od januára 2015 sme na jedle ušporili 63,48€ za 138 dní (počet kalendárnych dní január až 18.máj)
nepreháňajte, veď ste stále v strese a to škodí zdraviu, take it easy - relax
@alaguema neviem koľko máš rokov,palec hore až po strop 🙂 pozri môj album domáci supermarket ....niekedy je problém pri ponúkaní kvalitných vajíčok ,akoby som sa mala prosiť ( veď kúpte ....) našťastie máme pána,ktorý si príde po všetky vajíčka autom ,minie benzín a aj tak sa mu oplatí ( 20 km k nám a nazad )
@zibi áno základné potraviny ako olej, mlieko, múky, sirup, koreniny ....+ drogeria nás vždy vyjde do 100€ niekedy menej, ale viac určite nie, to ked tak len na Vianoce, ked je treba viac nakupiť kvôli pečeniu, 83€ som nespomínala, okrem týchto 100€ na základný nákup mám na 1 deň vyčlenených 6€ na nákup potravín, ktoré treba dokupiť na varenie, napr. tvaroh, bryndza,... šunka pre syna, mäso, cestoviny, .... jedálniček nemám, maximálne tak na týždeň, napr teraz sme mali v nedelu čínu s ryžou, vždy z nedele je aj na pondelok, v pondelok si navarím na utorok a stredu (momentálne to je fazulová polievka a rezance s tvarhom) a na štvrtok a piatok by mal byť predbežne paprikáš, ked sa nám nezmenia chuťe 🙂
@dohna nejak mi to nesedi, spominaš žecvyjdeš na mesiac so 183€, ale kedže nakupuješ ešte aj veľky nákup za cca 100€ každy mesiac, tak na to všetko minieš spolu 280€, aspon ja to tak chapem. Lebo tu to tak podavaš ,že vyjdete so 183 na mesiac, ale okrem zakladneho nakupu. To sa nerata? Nerypem, len sap ýtam, lebo ja som to tak z predchadzajucich prispevkov pochopila.Je to myslene tak?
Baby, mam jednu otazku pre tie co pisete ze miniete tolko a tolko na den. To znamena ze mate v penazenke len taku hotovost aby ste limit nepresiahli? alebo ste take organizovane?
lebo ja si tiez poviem ze idem setrit ale ked idem do obchodu, vidim akciu na nieco a potom prepisknem limit.
alebo idete do obchodu len so zoznamom co treba nakupit? dakujem
@dohna no ja v rámci šetrenia by som rozhodne vyhodila z nákupného zoznamu sirup, ktorý spomínaš. Ak myslíš tie lepkavé éčkové červené a oranžové umelé šťavy, ktoré sa dávajú do vody, aby vodu ochutili a zafarbili 😕 😕 😕 čudujem sa, že to niekto ešte v dnešnej dobe kupuje. Čistá voda je určite najzdravšia. Minule dcéra mala u nás doma kamarátku a do pohára s vodou jej šupla šumivý celaskon. Pýtam sa prečo? No lebo ona nevypije čistú vodu... nechápem... ako môže niekomu nechutiť čistá voda a miesto toho si tam šupne umelú zafarbenú príchuť?

@david93 to sa ti chce varit kazdy den?