Ako vyžiť z rodičovského príspevku?
Neviem či má vôbec význam písať, pretože viem že každá z Vás má svoje starosti. Ale už si ozaj neviem pomôcť sama, bola som žiadat pomoc aj na sociálnom úrade, a vyšli mi v ústretí aspoň so škoplskými pomôckami pre moje dve staršie deti a zlavnenými obedami. Avšak je to strašne málo. Kedže naša vláda schválila zákon o rodičovskom príspevku, po 20 mesiacoch mojej Milky mi znížili rodičovský z 256 na 190 Eur + prídavky. Manžel nepracuje a odmieta sa isť zaevidovat na UP, a aj preto som už 2 x odišla od neho, ale kedže nemám kde so 4 detmi bývat musela som sa vrátit. Verte že za jeho zodpovednosť nemôžem ani ja ani deti. Nechcem sa stažovat ale vyžit z 270 Eur 2 dospelý a 4 deti a platit pritom šeky, úvery, elektrinu, stravu, hygienu... oblečenie, teraz zase ide zima a nemáme začo kúpit ani drevo alebo uhlie...žijeme naozaj skromne, ešteže deti si nevyberajú stravu, pretože masko vidia raz za čas, no napriek tomu sa najviac do mesiaca okrem šekov minie na stravu a drogeriu. Ani neviem či je to dobré alebo zlé ale teraz už 3 den nie je manžel doma a ani netuším kde je. Ostala som navšetko sama...
No tazko sa nám žije ale som štastná že mám zdravé deti. Chcem poprosit dobrých ludí o pomoc aspon trošku spríjemnit mojim detom život. Dakujem
matasdetmi
@stardust Nestagnujú vo vývoji 🙂) len ženy sa začali hrať na mužov 🙂)) tak muži na ženy 🙂) akurát s tým rozdielom, že chlapi nechápu, že keď je žena doma tak neleží na gauči ale maká aj doma 🙂) varí, perie, žehlí, učí sa s deťmi...................................................................................................................................................... 😀
@stardust 🙂
@adriana7 ☹
@anjelicek26 no neviem, ja by som urcite nedala, mozno tak ak by som bola doma ako ty a mala ich viac-menej pod dohladom, ale aj to by som si 10x rozmyslela 🙂 ved aj dospely clovek ma niekedy problem spravne zareagovat pri nepredvidanej udalosti, nie to este dieta a staci minuta a moze byt neskoro. Mozno som az privelmi starostliva a bojazliva, no co uz 😀
je pravda ze azilaku su preplnene mozes tam bit 6mesiacou a potom dovidenia a pokial nemas peniaze za byvanie nemozes tam nastupit kamoska v ba chcela ist a kedze mala tyzden pred materskou ,mala smolu platit mala za seba a 1dieta 115€ za mesiac.no poviem ti ze moja mama bola na tom presne tak isto z 2700sk 4 deti s 10a 12r. rozdielom boli dni kedy som ju nenavidela ze som musela vo svojej puberte kedy ine chodia s kamoskami von robit pestunku!neraz som jej vykricala ze to niesu moje deti jedna vec je pomoct a druha zatazovat deti vychovov deti neuznavam z vlasnej skusenosti od 16r. som ale brigadovala a sama sa obliekala neraz cela vyplata skoncila na nakupe ale urccite by som nezivila chlapa co sedi doma na riti!ano ohladne deti som sa naucila vsetko no na ukor mojho dectva.ak sedi muz doma nehnevaj sa to co ma bit idem n sud poziadam o vyzivne aj na seba aj na deti pritom sa nemusis rozvadzat ak teda nechces alebo nemas na rozvod.to ze je nezamestnani sud nezaujima je zdravy ma robit!nezaplati pojde sedet a to si sakra rozmysli ci pojde do basy alebo do roboty!urcite tam mate tesco alebo dake hypermarkety na nocne by si mohla ist dokladat tovar,upratovat berem ze stym hackovanim sitim to neni take jednoduche kedze nemas kapital a material treba za nieco nakupit a je otazne kedy ho predas ale upratovacie prace su vsade !chod sa pytat po bakach aj na urade prace .verim že ked byvaju v panelaku travu asi kosit nebudu a v takej dedine si kazdy pokosi sam ak ma čo aby usetril a osobne ja by som 14r dietatu moje dieta nezverila a do 15r. je na sk nelegalne zamestnavat.no na tie 2-3h. postrazit by mohli aspon dokym teda nepojde mala do skolky aby si mohla ist pracovat.tiez by som sa spytala v skolke ci by to neslo aspon do 12.00 dat tam dcerku ked poznaju tvoju situaciu aby si mohla ist brigadovat keby len do tesca do pokladne ...vies kazdy to ma tazke a snazi sa ale necakaj ze ti niekto posle peniaze a bude dopovat chlapa co sedi doma!ak chces oblecenie,plienky pre dieta zaregistruj sa v unicefe kamoska ostala sama a odsuhlasili jej plienky na cely rok zdarma taktiez dostava oblecenie a brigaduje u nich ako upratovacka.
@matasdetmi
@stardust presne ako píše @adriana7 my nášho ocinka vidíme ráno pri raňajkách a večer pri večeri, a sem tam aj víkend musí byť v práci, ale to je život reálny, povie ti rovno že ak chceme žiť tak makať sa musí.
Ja nemám problém dať pri zbierke pre deti v domovoch alebo charity oblečenie, hračky ani peniaze pri zbierkach, tu ide len o princíp. Tie ženy čo sú tam nato odkázané, myslím charitu, aspoň preto, aby sa ich život niekam pohol zdvihli riť
@anjelicek26 ak jej aj daju nahradne vyzivne akonahle jej on sam zaplati 1 mesiac ona musi vsetko vratit!ja na zbierky nedam ani korunu pozrit vcerajsie tv noviny sama som videla ako brigadnicic s kasicky vyberali peniaze a ako bola zbierka na onkologiu a onkologia ziadnu erobila!znama tam chodi dost casto a informovala ma o tom.
@nibiru - predovsetkym na NEHO pritlacia sudne, ze musi zacat platit vyzivne, ergo zamestnat sa alebo do basy, mozno uz to postaci. Ak nie, bude nahradne vyzivne - jej ho treba na rok, kym mala pojde do skolky a ona do prace. ONA nemusi NIC vracat, ale ON to musi splacat, jej ziadne zaväzky nevznikaju. Samozrejme ak on zacne platit, musi prestat poberat nahradne vyzivne. Ale to su dve rozdielne veci.
@hajanka ani ja by som nedala svojich spuntov opatrovat decku. Nastastie to mame v DE o nieco lahsie ako v SR s opatrovanim deti. Napr. my sme nedostali miesto v ani jednej skolke pre chlapcov, ale mohli sme si poziadat o profesionalnu opatrovatelku, ktora je zaplatitelna, lebo kazdy plati podla vysky svojich prijmov. Narok na opatrovatelku maju aj nezamestnani na sest mesiacov, pricom tento cas aktivne vyuzivaju na hladanie si prace.
@anjelicek26 jasné, len ona by sa musela rozhýbať a požiadať súd o stanovenie výživného, to robí pre maloleté deti súd bezplatne
@nibiru s tým výživným má anjeliček pravdu, nevracia ho ona ale on, cez exekútora to potom ide. A s tou onkológiou som sa stretla, preto prispievame priamo tam 🙂
@ludka77 tá pani nevie,ako vyžiť, myslíš,že sa zamýšľala nad tým,ako správne zvoliť tému na modrom koňovi? je to smiešne.... ak viete, poraďte,ale prosím vás,maminy, nehodnoťte tu v každej téme každého,nikdy neviete,ako to môže tomu konkrétnemu človeku ublížiť.... čítam tu príspevky od báb,čo reagujú na každú zaujímavú tému veľmi konfrontačne a potom rozbehnú diskusiu,ktorá len ubližuje...a čítam napr. @traktor v mnohých témach a nikdy to nie je o súdení,hodnotení, nepremení sa to na tému:Ja som najmúdrejšia.....
@rolak ja som zas názoru, že ak jej to napíšeš rovno - reálne skôr ju to naštartuje aby niečo so svojím životom urobila, alebo jej skôr pomôžeš tým že ju budeš ľutovať? Takáto pomoc aspoň u mňa pomocou nie je
@martina2001 nehovorím o ľutovaní...ale o nejakej pokore pred životnou situáciou,o ktorej nemám ani šajnu... hovorím,je fajn poradiť konkrétne právne rady,alebo možnosti,ale načo pindať,kto je aký neschopný a kto má akého debila muža? niektoré maminy by tu asi vyriešili za 5 minút aj hladomor v Afrike,ale prečo to v praxi tak ľahko nejde????? 😉
@rolak myslíš, že mudrujem?? tak to ma mrzí, ja som zas typ človeka, ktorý ma rád úprimnosť a aj úprimne vystupujem, som proste typ, čo na srdci to na jazyku, síce je to niekedy na škodu, ale môj názor je taký, že plakať na fóre ako nemám čo do úst je zbytočné tu chleba ešte nikto nenašiel. Je to môj názor nesnažím sa ho nikomu vnútiť, ale keď niekto tému založí tak nemôže čakať, že mu všetci budú len ťahať motúze popod fúzy a budú tvrdiť, vydrž moja bude lepšie!! Ešte raz opakujem je to môj názor a za tým si stojí a nikdy nebolo mojím cieľom niekoho uraziť a myslím, že som ani tak neurobila!!!
@anjelicek26 no bohuzial kamaratka mala urcene nahradne vyzivne platil jej ho stat on zaplatil 1vyzivne oznamil to exekutorvi musela za ten mesiac vratit naspat automaticky sa vyzivne zastavilo kedze sa predpokladalo ze zacne patit poctivo co sa on dusoval ze ano .....jasne ze nezaplatil na dalsi mesiac a u nej kolotoc odznova cakat 3m.vybavovacky tresne oznamenie,exekutor atd...urobil jej to uz 2x no ale zakon nepusti. tak jej to povedal pani na socialke bohuzial su taky spekulanti a je ich dost staci ze zaplati 1mesiac a chudak matka.
ja budem asi hnusna, ale takychto prispevkov je plna rit na www.podajdalej.sk a nakoniec clovek zisti , ze su to darmozraci co zneuzivaju sucit inych. Vy im poslete obnoseme handry a oni ich predavaju dalej. Tiez ma chytia charita stavy a snazim sa pomahat adresne a z vlastnej skusenosti viem ze ak niekto fakt pomoc potrebuje neziada ju. A ak je mamina v hmotnej nudzi ma net pripojenie? a PC-cko ? no neviem mne sa to moc nezda
@rolak lebo dnes je taká doba, ja kde môžem pomôžem, ale chcem mať istotu že ten človek o tú pomoc stojí, nečakám vďaku, robím to preto že ja to chcem, a na neschopnosť muža sa sťažovala ona, baby aspoň čo som postrehla jej radili. ja pripúšťam v prvom rade som povedala môj názor, ale tým som nikoho nesúdila
osobne si myslim, ze z danej sumy je fakt tazko preuzit.
Osudzuje sa clovek lahko, ci uz preto, ze ma viac deti, alebo ze nepracuje...Viem, o com hovorim, som z viacdetnej rodiny. Rodicia su inteligentni a vzdelani ludia, otec pracoval, zarabal a zivil rodinu. Bohuzial, zo dna na den ochorel, vyrazne mu k tomu dopomohla jeho praca, takmer zomrel, ostal invalid. dostane par korun....mama bola na materskejm, boli dni ked sme mali jedlo na pridel, aby sa kazdy aspon trocha najedol, oblecenie sme nosili, ked nam niekto podaroval a co mama usila....
Ako 10 rocna som vedela varit, prat, zehlit, makat v zahrade, starat sa o mladsich surodencov...svoje detstvo som stravila pracovne a nie hrou.
Mama hoci mala vysoku skolu robila cokolvek aby nas nakoniec nejako uzivila...kucharku,m upraotvacku a pod.
pohlad zvonka moze byt dost subjektivny: "narobili si deti, nech sa staraju" "žobrat vie kazdy" "nech si zarobia ako vedia" "nech idu deti zarabat"
jasne, mozu ist deti na brigadu, ale rodinu tym neuzivia, ta korunka co si odmakaju by podla mna mala byt bonus pre nich aby si mohli kupit nieco co si rodicia dovolit nemozu, ale nie aby si za to sli kupit základne zivotne potreby. kazde dieta si zasluzi detstvo, aj ked sa musia naucit ze korunky nepadaju z neba samy 🙂)
ak nechceme pomoct aspon neosudzujme, nikto z nas nevie kedy sa v podobnej situacii ocitne, a bude ten, na ktoreho ludia ukazuju pohrdavo prstom. Ak chceme pomoct, pomozme a nekecajme o tom 🙂
matasdetmi pise, ze odisla, ale vratila sa k muzovi - stalo by asi za uvazenie, ci je taky manzel a otec vobec hodny svojich deti a zeny, ja by som asi poziadala o rozvod, a vyzivne, takto nema asi ani pocit ze by mal nejako prispiet rodine, ze je nejako zodpovedny. tazko sa sice podobne osoby donutia, ale za pokus to stoji.
a prosim, nerozmyslaj nad tym, ze by si si nejako ublizila..viem, ze mat taku zodpovednost a minimalne moznosti dohana cloveka k roznym myslienkam. ale kto sa potom o tvoje deti postara...? myslis ze muz? detsky domov...? aku buducnost im tym pripravis...?
..súhlasím s anjeličkom,že by ho mala vykopnúť a hnať kade ľahšie, len sa natíska otázka či je byt,či dom spoločný alebo jeho..ak spoločný tak pobaliť a vyšmariť🙂a rozvod!!čo sa týka výživného, ja som bola tiež na soc.dávke žiadala som o zvýšenie , zvýšili ale rozdiel mi potom napísali,že musím naspäť vrátiť,kedže výživné sa odpočítava zo soc.dávky..išlo ma poraziť,lebo prašule som už povracala atd..
@anjelicek26 mojko a kto ti u nás na Slovensku zaplatí za kosenie či umývanie okien,upratovanie, resp.iných prác v tých obciach a menších mestách ? tu si to robí každý sám a ku tým pár ľudom, ktorí si to nechávajú spraviť je percento mizivé,aby ťa zamestnali , naviac 14roč.deti.. za smiešnu sumu to urobia radi aj dospelí.. a avon? nie každý má na to povahu a podruhé každá druhá je už v avone ,oriflame...
@cigaretka5 mne osobne je to jedno,nech to predávajú,ke´d sa im chce... čo ja viem, v akej riti sa oni nachádzajú??? aj na tej stránke funguje aká taká snaha o čiernu listinu, ja som sa snažila nájsť nejakú charitu a oni to všetko dávajú bezdomovcom...tak ja si zas o bezďákoch myslím svoje, a moje nositeľné handry im nedám,radšej dám mamine,čo sa aspoň snaží starať o svoje decká...
@cigaretka5 Presne súhlasím!!! Ako aj starí rodičia toho Luboška, darmo im hovorím, že keď majú doma denno denne nejakú televíziu alebo časopisy, nech im povedia, že nech aspoň naprázno neprídu, že plienok nikdy nieje dosť, ale nie oni si nepýtajú :/ to sú ľudia, ktorí si fakt pomoc zaslúžia a nie taký čo napíšu do fora kde je nespočetné množstvo mamičiek a čakajú!! Si predstavte, že len každá 10 čo je tu zaregistrovaná by jej niečo poslala!!! fúúúú
Keď ste písali, že už na nejakom fóre táto mamička bola, tak čo?? tam jej neporadili?? alebo o čo potom ide??
@ludka77 podla mna sa zasa raz niekto nudi
@nibiru tak samozrejme ak dostane dvojnasobne vyzivne za rovanky mesiac, teda od statu a este aj od muza, tak statu musi vratit. Ale ak by to bolo tak, ze dostane od statu v januari, vo februari jej da muz, tak je jej povinnostou (si myslim) oznamit prislusnemu uradu, ze dostala od muza. Aj ked asi dobre padne dvonasobna davka 🙂 taketo zatajovanie sa niekedy nevyplaca. MM ked to urcite nahlasi, ze on zaplati, pride sa na to, ze obdrzala peniaze aj od statu a bude musiet vraciat.

Ani ja nemam problem pomoct - ci financne ci materialne - ale ide o to, ze je to DOCASNE - najneskor o dva-tri mesiace bude situacia rovnaka baby - pokial si nezvysia prijmy budu v rovnakej kasi zas.