Ako vyžiť z rodičovského príspevku?
Neviem či má vôbec význam písať, pretože viem že každá z Vás má svoje starosti. Ale už si ozaj neviem pomôcť sama, bola som žiadat pomoc aj na sociálnom úrade, a vyšli mi v ústretí aspoň so škoplskými pomôckami pre moje dve staršie deti a zlavnenými obedami. Avšak je to strašne málo. Kedže naša vláda schválila zákon o rodičovskom príspevku, po 20 mesiacoch mojej Milky mi znížili rodičovský z 256 na 190 Eur + prídavky. Manžel nepracuje a odmieta sa isť zaevidovat na UP, a aj preto som už 2 x odišla od neho, ale kedže nemám kde so 4 detmi bývat musela som sa vrátit. Verte že za jeho zodpovednosť nemôžem ani ja ani deti. Nechcem sa stažovat ale vyžit z 270 Eur 2 dospelý a 4 deti a platit pritom šeky, úvery, elektrinu, stravu, hygienu... oblečenie, teraz zase ide zima a nemáme začo kúpit ani drevo alebo uhlie...žijeme naozaj skromne, ešteže deti si nevyberajú stravu, pretože masko vidia raz za čas, no napriek tomu sa najviac do mesiaca okrem šekov minie na stravu a drogeriu. Ani neviem či je to dobré alebo zlé ale teraz už 3 den nie je manžel doma a ani netuším kde je. Ostala som navšetko sama...
No tazko sa nám žije ale som štastná že mám zdravé deti. Chcem poprosit dobrých ludí o pomoc aspon trošku spríjemnit mojim detom život. Dakujem
matasdetmi
skus sa poobzerat aj tu @matasdetmi
mozno by si nieco z toho vedela doma robit a nestalo by to az take peniaze, napr nejake sperky z koralok, alebo organzove sponky, brosne
http://www.sashe.sk/ololo_galant/detail/afrika-...
http://www.sashe.sk/ololo_galant/detail/prva-dama
http://www.sashe.sk/ololo_galant/detail/blisnut...
http://www.sashe.sk/kiwwi/detail/fialova-nalada-2
http://www.sashe.sk/kiwwi/detail/zlte-lekno
ale to je len tak na prilepsenie, na tom sa vela zarobit neda, lebo je uz toho fakt vela, ale organza nestoji vela, rolku kupis za 3 eura, plus nejake koralky, nite, ihlu mozno mas, nejaky zatvaraci spendlik, sviecku na opalenie okrajov organzy a brosna je hotova.
Rada daj si decka do skolky a hladaj si pracu az taka jednoducha na realizaciu nie je, ibaze by ste mali v SR luxus celodenneho opatrovania deti v skolkach. Nie kazdy robi v kancelarii od osmej do stvrtej, mnoho ludi prave naopak, nepravidelne a vela hodin. Nie som si ista, ci by autorka temy nasla ochotnu dusu na opatrovanie jej styroch deti.
@space1 ak píšeš o sociálnych bytoch, tak neviem, ako je to u vás, ale napríklad u nás sú okrem poradovníka strašne oklieštené podmienky na jeho získanie, musíš mať taký a taký plat, x-násobok minima životného, musíš mať stavebné sporenie a do nejakých x-rokov, tuším 5 byť schopný sa postarať o vlastné bývanie... takže nie je všetko celkom tak jednoduché ako si my myslíme ... 😉
http://www.sashe.sk/vimba/detail/fialova-celenka-1
dalsia inspiracia
@stardust - ona ochotnu dusu na opatrovanie 4 deti hladat nemusi. Dve su v skole, jedno v skolke a len mala je doma. Plus - Stale sa akosi zabuda, ze jej manzel sedi doma na zadku a nerobi nic. Preco by nemohla ona ist do prace a on ostat doma s detmi??? Stale mi dovod preco nie nejako unika.
neviem, ake mas vzdelanie, ale mozno niekto hlada aj take sluzby, ze ist po deti do skoly, napr takeho prvaka a potom sa s nim naucit, urobit ulohy a nech je u vas , kym si po neho pridu rodicia
@anjelicek26, ja nepoznam jej manzela, ale z toho co pisala, mam pocit, ze je nezodpovedny, ja by som takemu decko teda varovat nedala. Mozno je alkoholik, mozno ju bije, mozno im inak ublizuje, keby to bolo take jednoduche, uz davno necha dieta muzovi a ide si hladat robotu. A mimochodom je otazne ako rychlo by si ju nasla a ak jej nema kto postrazit dieta, asi to nie je bohvieco s deckom chodit na pohovory. Ty si rodeny psycholog, verim, ze to vsetko myslis dobre a chces jej poradit, len ta forma akou to pises, je naozaj silna kava, uz mi nedala nenapisat ti.
@anjelicek26 V okoli Detvy je to aj s pracou podla mna bieda
lebo jej manzel je nejaky divny, neda sa na neho spolahnut, lebo je mozno psychicky chory, lebo autorka uz treti den nevie, kde sa nachadza jej muz atd. atd. atd.
@stardust nic v zlom ale asi nezijes na Slovensku...
mata ma moznost vyuzit odpustenie skolkovneho pre obe deti a celomesacna starostlivost o obe deti v predskolskom zariadeni ju moze vyjst naozaj prijatelnu sumu ... /vyslovene par EUR/ len treba ziadat miestny urad ... rovnako je moznost pre manzela zucastnovat sa aktivacnych prac...
a k tym starsim detom tak neviem ja bezne poznam deti v tomto veku co pomahaju rodicom chodia napr. roznasat letaky vencit psov doucuju mladsich a co to si privyrobia.... pripadne mozu mame postrazit mladsie deti kym ona moze po veceroch ist napr. upratovat kancelarie.... ja som z rodiny kde bolo a je uplne bezne ze deti pomahaju rodicom... a nemam pocit ze je to nejake zle...
ale toto je vsetko druhorade v prvom rade si to musi poriesit s muzom ... a ak ju nechcu prijat do azyloveho domu tak moze poziadat samospravu aby jej miesto aj s detmi zabezpecila...
@anjelicek26 urcite jej muz, ktory nepracuje, nie je ani na UP, neplati si odvody, nie je normalny partner, chlap, s ktorym sa da sadnut a dohodnut dalsi postup v rodinnej situacii.
Ano, niektore zeny (mnohe) maju zial aj takych partnerov...a nedokazu ani smahom ruky vyriesit odluku od nich (ako pisala, problemom je aj byvanie)....
@maznacik007 suhlasim, ze to musi poriesit nejako s muzom
@anjelicek26 ty si prečítaj svoje príspevky a trochu sa nad sebou zamysli.kde pojdu tie deti?mozno tam u vas je to bezne,ale pochybujem,ze na dedine niekto zaplati nejakym detom za kosenie travnika a hlavne v novembri....
netreba brat detom detstvo,letaky to je dobra vec,ale opatrovat deti? ja by som svoje deti nedala nejakým cudzím 13-14 ročným detom strazit,no a za co ma nakupit mater. na pletenie,nakupi,napletie a nepreda?? radšej nerad niekomu ked sa nevieš vžit do jeho situacie,ona potrebuje aj podporu a nie taketo názory si tu čítat....
@katka1981 - ja neviem niekedy treba ludmi zatriast, ukazat im ine moznosti, lebo sedia doma a placu, v akej su biede. Natahovat ruku vie kazdy, ale postavit sa na vlastne nohy - to je vyzva. Podla mna je vela vela moznosti si privyrobit, a aj v Detve su upratovacky, je to robota, ktoru nitko robit nechce, ale urobit ju treba, nevyzaduje sa ziadna kvalifikacia, ani vstupny material, ked sa tu tak vysoko sklonuje, ze na zacatie sitia /hackovania/strikovania treba material.
V prvej rade aj tak musi poziadat o nahradne vyzivne pre deti, lebo ziju z menej ako zivotneho minima a to sa v konecnom dosledku moze znepacit socialnym uradom a odoberu im deti.
@maznacik007 ty sa v takychto veciach tusim trochu vyznas, nemozes jej do IP napisat, aj napr kde presne, na akych uradoch a o co moze ziadat? mozno by jej to pomohlo. Lebo viem,ze aj na uradoch su dost neprijemni a cloveka len odbiju, aj ked napr by na nejake veci mal narok.
@ajjkas - no citam svoje prispevky a zle na nich nic nevidim. Aku podporu ona potrebuje? Nazory na internete jej mozu byt jedno, mozu ju inspirovat ale viac nie, pomoct si musi sama. Mozeme jej poslat peniaze, oblecenie, hracky - ale v konecnom dosledku je o par mesiacov tam kde bola ak si nezvysi prijmy!
A len tak okrajovo - ake maju tie jej deti detstvo, ak ako rodina ziju z 270€? V akom asi chodia obleceni? Co asi jedia? Ako asi byvaju? Aky asi maju statut u priatelov, ked ziju v takejto biede? Aj nad tym sa treba zamysliet - je toto detstvo?
Tak matka odide vecer upratovat kancelariu generalneho riaditela miestnych strojarni a necha svoje starsie skolopovinne deti dohliadat na tie mensie. Stane sa doma vazny uraz alebo starsie dieta, ktore nevie odhadnut nasledky svojho konania, spravi nejaku blbost. Kto pojde do vazenia?
@anjelicek26 odkial mas informacie, ze v Detve je mozne najst pracu upratovacky ? Myslis predpokladam vo firemnych priestoroch...snad si nemyslis, ze si tam ludia davaju upratovat byty...
Robila som v banke (v BA), upratovanie nam tam zastresovala samozrejme ina firma a ked prisla ich "pani veduca" ku mne na maly pokec, ci sme spokojni s kvalitou ich prace, panie upratovacky sa skutocne "triasli" aby bolo vsetko OK a aby nahodou neprisli o miesto, kedze vobec nebolo jednoduche v tejto brandzi dalsie najst - a to hovorim o BA, s najnizsou nezamestnanostou v SR
@stardust - lenze takto to riesia stovky zien. Takze podla teba ma radsej sediet doma, plakat sama nad sebou a cakat na nejake "spasenie"? A v akej forme prosim ta ma to spasenie prijst? Ako ma okrem prace prijst k peniazom? Toto ma totiz nenormalne zaujima 😕
@anjelicek26, ako dlho zijes v UK? Podla mna dost dlho. Zije sa vam zjavne dobre, velmi ti to prajem ako aj kazdemu. Ale ona naozaj potrebuje v prvom rade pekne slovo, a ked sa ukludni, potom jej radit co dalej. Je velky problem, ze jej muz nie je evidovany na UP, to jej stazi vsetko. Aby dostala prispevok v hmotnej nudzi, potrebovala by doklad o ich prijimoch, cize aj manzelovom. Neviem, ci ten doklad nedostane len manzel do osobnych ruk. Ked to neriesi, asi nema zaujem o rodinu, o deti. Asi by bol na mieste rozvod, ale manzel jej to zjavne stazuje. Ale kym sa rozvedu a bude dostavat vyzivne od statu, lebo muz je bez prijmu, co dovtedy? Potrebuje pekne slovo, kamaratky mamicky z jej okolia, stretnu sa, poradia si, pomoze jej to. Ale zatriast s nou, jej rozhodne nepomoze. Co ti lepsie padne po celom dni, ked si zmohnuta od unavy a kazdodennych problemov, hlavu mas plnu myslienok, co dat detom do ust, odkial zobrat peniaze pre deti na skolky vylet, na nove papuce a podobne, co ti lepsie padne? Pekne slovo, ktore ta povzbudi, alebo ked niekto tebou potrasie a este ti vynada, ze co sa stazujes, ved daj niekam to najmensie a chod robit. Ja mam pocit, ze to malicke je momentalne to, co ju drzi nad vodou. Otriast pomoze jej manzelovi, jemu ano, ale poriadne s nim potriast.
@veve39 - upratovacka, dokladat regaly, predavacku v nocnom tescu, pani z verejnych zachodov, nocna smena v mc-donalde, v miestnej pekarni ci cukrovare. Su to miesta, ktore su vsade - zle platene - ale vsade. Lenze jej by pomohlo kazde euro.
Fakt kazdy hlada dovody, preco to nepojde. Lenze ono nieco bude musiet fungovat, inak ako rodina skoncili 🤐
@anjelicek26 pokud nestradaji i Laskou, neni to spatne detstvo...vazi si mala...a to neni zas tak spatna"investice" do vychovy a do zebricku hodnot..
Ja jsem vyrustala a mela detstvi, kdy jsem se delila i o ponozky s brachou a o kalhoty s mamou..po nocich jsem si je spinala pripinackama, a ve skole kdyz jsem zasedla do lavice, samozrejme vse se rozlitalo...
U nas to byla ale valka mezi rodici, jak znemoznit jednoho ci druheho pred spolecnosti..Neuvedomovali si, ze nejvice jsem stradala prave ja..nemela jsem kamarady..a nikoho nezajimalo, kdo selhava v rodine...
U nas to byla ale tragicka kombinace: Bez obleceni a bez Lasky
Dnes uz existuje spousta forem, jak se pekne obleknout a nemusi se vynakladat temer zadne fin.prostredky...
...ale taky a opet tenky led..kdysi jsem poslala obleceni na netu tatinkovi, ktery udajne prisel o zenu pri porodu, narodili se mu dvojcatka...nakonec se z toho vyklubala maminka a jeji potreba zahajit prodej v Second handu..😉Takze ja..uz jsem skoncila s humanitarnimi akcemi..pred lety☹
@anjelicek26 máš pravdu vo viacerých veciach,ale nepíš to tak chladne....nikdy nevieš do akej situácie sa môžeš dostať ty
@anjelicek26, aky maju statut u priatelov????????????????? Ak je niekto moj priatel, tak ma asi dobry statut, inak by nebol moj priatel, ale bol ty delis priatelov na chudobnych a bohatych? Cize dobry statut a zly statut? Alebo som to zle pochopila? Mimochodom na Slovensku zije vacsina ludi skromne, ak je zena na MD tak rozhodne. Ajked muz dobre zaraba, jednoducho nemozu vyskakovat.
@katka1981 - prave toto je stereotyp, podriadit sa vzniknutej situacii, sklopit usi a hovorit, ze nejako sa to da, nejako s tych par eur vyzijeme ale ono je to uz len otazka mesiacov, kedy ten rodicovsky prispevok chodit prestane a potom co? Situacia nebude ina, stale tam budu tie 4 deti co bude treba satit, zivit, dohliadat na ne a ona v rovnakej situacii pri hladani prace. Len skutocne uz budu v situacii, ze nebudu vediet kam sa pohnut. Toto fakt treba riesit okamzite.
A ano zijeme v zahranici uz takmer 6rokov, zije sa nam velmi dobre, ale to vdaka nasej vlastnej praci. Tiez nam nikto nic nedal a ani sme nezdedili ze ano.
@stardust no nemusi v pohode moze byt s 14 13 rocnymi deckami doma cele dni a cakat kedy pride socialka a zacne riesit vynatie deti do DD... potom bude rada ak ich uvidi raz za dva tri tyzdne... na hodinku dve.... to je realita baby ... ako fakt niektore akoby im toto unikalo ... bud sa zacne z toho vyhrabavat za pomoci samospravy ludi okolo pripadne inych institucii a nadacii a pod... alebo sa prepadnu sietou a decka skoncia v domove ako surodenecka skupina takmer bez sance na umiestnenie v nahradke...
toto je o dost pravdepodobnejsi scenar ako to ze 14 rocne dievca nedokaze postrazit svojho brata ci sestru...
IP napisem
Ja nepochopim jedno ako može mat žena s takymto chlapom 4 deti??? 😖 Vo vačšine pripadov je ten chlap taky darobny cely život tak načo teraz niekoho lutovat. Ja si nemožem dovolit napr. 3 deti lebo mame menši byt .Ale neni problem ich spravit,no nebudem potom hladat na nete pomoc že mi niekto da neviem čo.Ako sa hovori: Každy nech sa prikrije len takou perinou na aku ma!
@katka1981 - nehovorim o skromne, hovorim o biede. Lebo ak z 270€ plati najomne, elektriku, plyn, zlozenky, jedlo... nie je to uz o skromnosti ale o prezivani.
A deti su krute, vsimnu si kazdu odlisnost a nevrav mi ze nie. Skutocni priatel stoji pri tebe. Ale fungovalo toto v case, kedy sme chodili do skoly? Ja mam na to uplne ine spomienky.
@katka1981 ale oni dostavaju prispevky ved to mata pisala ze deti maju narok na obedy za korunu a prispevky na pomocky atd... takze oni hmotnu nudzu priznanu maju....
a s tym vyzivnym ona moze poziadat o vyzivne na deti aj pocas trvania manzelstva... nemusia byt rozvedeni.... prosto moznosti su len nie su jednoduche
ako fakt ja sa stretavam so zenami v podobnej situacii tak v drvivej vacsine sa to riesi dalsimi detmi aby bol aspon ten RP a naozaj je tazko naucit ze prosto pomoc si treba zasluzit a nie len natrcat ruku... a ono to v konecnom dosledku nic neriesi.... dnes je fajn ze zena si moze popri RP zarobit .... ale ono je to tak kto chce hlada cestu a kto nie hlada vyhovorky...

@nibiru nechcela som to navodiť na tému socializmus , ja som len chcela povedať , že mamičkám bez podpory oteckov hlavne tých biolog.otcov, to mali ťažké vtedy aj teraz...viem dostali byt, ale aj dnes sú soc.byty, hoci je poradovník ale je tá možnosť..a čo sa týka jaslí ok.beriem ale čo sa obrátiť na rodinu,kámošky susedy , ja nevravím že šup do roboty, len že to musí nejako riešiť...