icon

Ako vyžiť z rodičovského príspevku?

matasdetmi
4. nov 2011

Neviem či má vôbec význam písať, pretože viem že každá z Vás má svoje starosti. Ale už si ozaj neviem pomôcť sama, bola som žiadat pomoc aj na sociálnom úrade, a vyšli mi v ústretí aspoň so škoplskými pomôckami pre moje dve staršie deti a zlavnenými obedami. Avšak je to strašne málo. Kedže naša vláda schválila zákon o rodičovskom príspevku, po 20 mesiacoch mojej Milky mi znížili rodičovský z 256 na 190 Eur + prídavky. Manžel nepracuje a odmieta sa isť zaevidovat na UP, a aj preto som už 2 x odišla od neho, ale kedže nemám kde so 4 detmi bývat musela som sa vrátit. Verte že za jeho zodpovednosť nemôžem ani ja ani deti. Nechcem sa stažovat ale vyžit z 270 Eur 2 dospelý a 4 deti a platit pritom šeky, úvery, elektrinu, stravu, hygienu... oblečenie, teraz zase ide zima a nemáme začo kúpit ani drevo alebo uhlie...žijeme naozaj skromne, ešteže deti si nevyberajú stravu, pretože masko vidia raz za čas, no napriek tomu sa najviac do mesiaca okrem šekov minie na stravu a drogeriu. Ani neviem či je to dobré alebo zlé ale teraz už 3 den nie je manžel doma a ani netuším kde je. Ostala som navšetko sama...
No tazko sa nám žije ale som štastná že mám zdravé deti. Chcem poprosit dobrých ludí o pomoc aspon trošku spríjemnit mojim detom život. Dakujem
matasdetmi

anjelicek26
5. nov 2011

@stardust - jej len aj ine zeny maju 4 deti a chodia aj do prace. Ako je to mozne?? Teraz si dajme chvilku na zamyslenie 😅

Nikto nehovori, ze to bude mat jednoduche, ze je to super, makat po nociach a cez den behat okolo deti. Prave preto musi byt silna a nedavat hlavu do piesku, inak jej tie deti v dohladnej dobe - par mesiacov - vezmu. A to je bohuzial kruta bliziaca sa realita, kedze uderom troch rockov prijdu aj o ten jediny "prijem" rodicovsky prispevok.

stardust
5. nov 2011

@irriss Zase carujes, Saxana 😀 😀 Podla mna robi katolicka charita dost vela a nielen pre svoje ovecky. Poskytuju jednorazove prispevky pri narodeni deti, na skolach prispevky pre studentov v nudzi pocas skuskoveho obdobia, pomahaju zenam v nudzi, maju siet "obchodov" s oblecenim, kde si moze aj tato pani nieco vybrat pre deti a pre seba, robia poradenstvo atd. atd. A dost pomahaju aj v krajinach "tretieho" sveta.

sante81
5. nov 2011

skusim sa vzit do situácie maminy, a na základe toho čo napísala niečo poradiť
v prvom rade riešiť muža, ak nieje schopny sa postarať o rodinu a ani sám o seba, tak nech ani neje, žiady full servis, nech sa stará sám o seba. aj ked mi nieje jasné prečo s takym debilom mám 4 deti!!!
v druhom rade sa treba dať dokopy po psychickej stránke, deti matku potrebuju a nie rozmyslať nad samovraždou
nieje pomoc od rodiny ? babky? tety, surodenci? neviem, dotyčna nepíse ale skusila by som poprosiť o pomoc rodinu
no a ako písu baby, nejaku robotu na doma, alebo na dohodu, ako vraví jedno staré príslovie - KDE JE VOLA, TAM JE AJ CESTA

estterka
5. nov 2011

@diid nerada porovnavam so slovenskom,ale ked uz si zacala..tak u nas,ked clovek pracuje,tak zarobi vzdy tak a jedno co robi,ze si poplati vsetko a este sa ma dobre. a vydavky su rovnake. lebo ked idem na slovensku do obchodu,miniem napr v potravinach za rovnaky nakup rovnako. a teda u nas je materska 4 mesiace,ale potom,ak zena ma zaujem zostat doma a nezenie sa do prace,si moze vybrat nezamestnanecke a potom podporu a ak muz pracuje,je to uplne v pohode. nech to nikto neberie ako vyvysovanie,ale ja ked idem domov tak len cumim,ze ceny take iste ak nie vyssie ako u nas a platy a spol niekolkonasobne mensie. aj ked ludia kolkokrat makaju a poznam znamych doma,co maju aj tri prace naraz a dve deti a ledva vyjdu mesacne. hej,to mas pravdu,ze v zahranici neprispievaju viac na deti,ale no uz len tie rodinne priidavky na slovensku napr. vytrhnu niekoho z biedy,ze?

julianka777
5. nov 2011

no este som nevidela zeby niekto zarobil roznasanim letakov 100e 😅 sestra ich roznasa a zarobi ledva 40e...namiesto normalnych rad sa tu hada par mamin ,ktore su skoro v kazdej teme...ako pise @traktor,ze vycitat niekomu 4 deti je naozaj necitlive...my sme 4 deti a vzdy sme boli na tom dost zle,ale nejak sme prezili...pokym sme vsetci chodili do skoly,tak to bolo o drzku...mama musela popredavat vsetko zlato co zdedila po zosnulych rodicoch a otec sa nejak moc nestaral...v podstate nas vzdy zivila iba mamina,nove veci sme si mohli dovolit az ked sme zarabali,dovtedy to boli podarovane veci...takze plne chapem v akej je situacii...a naozaj je nemiestne ju odsudzovat...skor by ste mali pomoct

stardust
5. nov 2011

@anjelicek26 preco nenajdes na svete dvoch uplne rovnakych ludi?

anjelicek26
5. nov 2011

@stardust - mala by som?

ajjkas
5. nov 2011

@anjelicek26 dobre,ale trošku sa vži do slov,pomerov nemozu ist predsa kosit travnik,proste je to jedno,musí si určite nájst prácu,nech dá malú do skolky ako ja ked mala necele dva roky a urcite to pomoze,ale to bol tiez len moj nazor,

anjelicek26
5. nov 2011

Ako aj tak sa tu diskutuje zbytocne, tipujem, ze zakladatelka prijde vecer, pozrie IP ci jej nahodou niekto neponuka financnu/materialnu pomoc, zaraduje sa, rozposle adresy a uz len bude cakat na baliky 😔

irriss
5. nov 2011

@stardust
presne....presne tak..takto to funguje tady 🙂
bohuzel i s tou Saxanou 😉
☹ uz caruju snad 3.tyden a admin mi jeste nevzal 2carovnou hul"..zrejme jim to nejde odstranit..i kdyz to vygumuju, nabehne to zas.. ☹

diid
5. nov 2011

@michelleuk tak potom je to rovnako aj v uk, ziaden stat neuzivy 4 deti. A v dnesnej dobe si nedovoli mat 4 deti ani podnikatel, clovek musi dobre zarabat, nemat uver aby si dovolil decentne vychovat 4 deti. Mozno by bolo dobre mat zakon ako cina 1 dieta. Vtedy by po 3r, zena sup do prace a nie 12 rokov vysedavat, brat pridavky a nadavat ze nemoze vyzit, ciganska realita zivota, 1 dieta sa da uzivit ovela lahsie aj slobodnym zenam alebo rozvedenym ako viac deti.

space1
5. nov 2011

@zuzanocka11 no tiež som mala ten pocit,iné je tam len vek detí

stardust
5. nov 2011

@ajjkas a aj do tej skolky musia ist deti oblecene. Ale myslim si, ze ten, kto potrebuje si ma najst cestu sam. Napr. ist po to oblecenie do charity.

Pani napise dohromady dva kratke prispevky a podaktori uz dokonale poznaju jej pomery a vedia, ze je chamtiva a leniva ako vos. To je sen.

stardust
5. nov 2011

@irriss nie je chyba v tvojom internetovom prehliadaci?

maminuska
5. nov 2011

@diid no ja chcem mať 4 deti , som podnikatelka a nechcem aby moje deti živil štát. Mám úvery , pracujem a svoje deti vediem k zodpovednosti a to je nemať všetko.
Nie všetky mnohodetné rodiny natrčaju ruky k štátu 🙂.

anjelicek26
5. nov 2011

@space1 - pre toto si myslim, ze je to vymysel a po par dnoch budu veci, co jej maminy poposielaju po minibazary. Cim "srdcervucejsia" historka, tym väcsia ochota ludi pomoct.

traktor
5. nov 2011

@diid nie som ciganka , som biela..mam 4 deti, davam im vsetko co môzem, nevysedavam len doma..aj peciem, aj povarujem cudzim ludom deti..a keby som aj ciganka bola ..ak sa viem o svoje deti postarat..je kazdeho....... do toho , kolko ich mam..pokial necakam s vystretou dlanou..a nespolieham sa na len pomoc..tato tema sa zvrhava zas k niecomu inemu..a je to fakt smutne..budeme si vycitat kto, preco, kolko ma deti..ach jo .. 😖

irriss
5. nov 2011

@stardust
jakmile neco opravim..nejaky preklep...nalitne tam Saxany zaklinadlo.. 😉 ale ne vzdy

diid
5. nov 2011

@estterka jasne, pridavky pomozu, ale citam aj na inych strankach ako zeny nadvaju ze z materskej nevyziju, proste niektore zeny to beru tak, akoby stat im nariadil mat deti a mal im platit vsetky vydavky. v tomto priapde z materskej sa zivy aj zena aj muz. Viem, ze ceny potravin na sk. su drahe, porovnat sa da s usa, vid. bitka o sunku v Kauflande, to mne prvidelne sedi v chladnicke tyzden sunka ktoru koncom tyzdna vyhadzujem. Ja si planujem do predu, a rozhodnut sa mat 4 deti v dnesnej dobe musela by som si byt ista ze mam dobru pracu, pomoc rodiny, a nejake zadne dvierka otvorene pre zle casy.

stardust
5. nov 2011

@maminuska davky v hmotnej nudzi su na prekonanie zleho obdobia. Nikdy nevies, co sa ti moze prihodit a ci ich nahodou aj ty nebudes potrebovat. (aby si sa zase dostala hore).

tanika5
5. nov 2011

snažila som sa teda zdržať sa a nezapojiť sa do diskusie, ale nedá mi to! Nič v zlom, ale už sa konečne preberte! Anjelicek26 tvoje príspevky som si všimla už vo viacerých témach a ohromne mi pripomínaš moju švagrinu z Nemecka (zabudol vôl, že telaťom bol) , najskôr tu píšete, že je divné, že má PC a net a zrazu už existujú mobili?Trošku si protirečíš aj ty, na net nemá mať a na mobil ano?Ked sa mi niečo nezdá tak sa do diskusie nezapojím a nie dupať a dupať do niekoho o kom vôbec neviem ako zle na tom vlastne je, je pravda, že to môže byť vymysel, ale čo ked nie a čo ked sa po prečítaní takejto diskusie osoba zrúti totálne?Ak nemám pomôcť tak určite neublížim. U vás si ludia davaju pokosiť travu, tu si ju pokosí každý sám a osobne by som syna 14-15 ročnemu podotýkam Ďieťaťu strážiť nedala!!! Je zaujímave koľko vynimočných ludí sa najde v každej teme a dokážu sa vždy na niekom vybujačiť. Aspoň ja sa snažím v živote pomocť vždy ked môžem, ale nikdy by som nedokázala ublížiť vedome a odsudzovať človeka, hlavne ked neviem a nepoznám jeho život! "Váš čas je obmedzený, nepremárnite ho tým, že budete žiť život niekoho iného." = ked sa vám tu nezdá niečo načo tu teda strácate čas?

irriss
5. nov 2011

@traktor
ach jo...pripomina mi to v Praze,- kdyz jsem chodila s dvojcatovym kocarkem nakoupit a z kazde strany drzelo kocarek dalsi moje dite..chodili za nama "hlidaci prodejen-ochranka"...jednoznacne pro ne matka se 4ma detma MUSI byt zlodejka..
Jak potupne mysleni...to neni o cenem ci bilem...to je zvrhle mysleni...a vetsinou tech, co sami "kradou" ...bohuzel.. ☹

Mam 4 deti, zivym se prekladem a prispevky do casopisu a o toto zivobyti mne momentalne "pripravuje" sezeni na MK 😀 😀 😀 😝

maminuska
5. nov 2011

@stardust nepomýlila si sa ? Ja práveže obhajujem to som prešla veľmi ťažkým obdobím a bola som riadne down, preto velmi dobre viem čo je to poberat dávky v hmotnej nudzi 🙂 .
Neviem na čo reaguješ, na ktoru moju poznámku 🙂

anjelicek26
5. nov 2011

@tanika5 - zvlastny prispevok, neviem, co si tym chcela povedat 😕

Len ti poviem jedno - ak bude pracovat, bude mat aj na ten mobil, aby mohla detom poslat sms/alebo oni jej/ ze je vsetko v poriadku.

A ked niekto "vyplakava" o svojom zivote na fore, musi pocitat s tym, ze ludia napisu aj nazory, co sa jej nebudu pacit.

veve39
5. nov 2011

@irriss farnost su ludia, ktori ju tvoria, je to zive spolocenstvo veriacich, urcite farnostou nie su len knazi....ja mam s farnostami aj s knazmi len dobre skusenosti, su mojou duchovnou "rodinou", pomahaju ako mozu a mnoho veci robia v tichosti - len to "svet" nezaujima, nie je to atraktivne ani pre media....je velmi smutne, ak prave cirkevna hierarchia robi cirkvi nie dobre meno, iste su aj taki predstavitelia - ale len oni pre mna nie su "cirkev" - cirkev su vsetci veriaci....
sme vsak off topic 😉
ale je skvele, ak uz u vas funguje system prepracovanejsej pomoci nudznym...skutocne veriaci clovek nemoze ostat slepy a hluchy k potrebam druheho cloveka

diid
5. nov 2011

@anjelicek26 no raz som takej poslala velky balik zo zahranicia na sk. V inzerate chudobna, slobodna mamicka, s malym synom chorym na srdiecko ktorej rodicia zahynuli a nema pomoc, chcela aj zadarmo byt, oblecenie neskor peniaze, zaclony, oblecky, a pritom ma lcd tv, velku narezovku chladnicku, proste obnoveny dom . Jej kamaratka mi pisala o jej vymysloch a na fb som nasla fotky (syn mal oblecene veci co som poslala)rod. dom pekne zariadeny, syn zdravy, muz tiez, pracuje, fotky z dovolenky z madaraska alebo niekde pri mori... no nikdy viac, len osobne co poznam tak darujem.

stardust
5. nov 2011

@maminuska nie, nepomylilia som sa, na tento: no ja chcem mať 4 deti , som podnikatelka a nechcem aby moje deti živil štát. Mám úvery , pracujem a svoje deti vediem k zodpovednosti a to je nemať všetko.
Nie všetky mnohodetné rodiny natrčaju ruky k štátu .

zuzanocka11
5. nov 2011

@space1
To mohla zmenit....ale je to fakt len taký moj postreh,mozno chybný....napadlo mi,ze jej nieco poslem,ale obe príspevky zavánajú " divne",a vyvolali akurát to,ze zeny sa tu navázajú do seba a autorka je......

estterka
5. nov 2011

@diid na jednej strane,viem co chces povedat. ze inde ani tych 190 euro mesacne stat neda a na slovensku sa stale stazuju. na druhej strane treba pozriet,ake su platy partnera na slovensku a v zahranici. je to strasne,mam strasne vela priatelov na slovensko,cerstvo ukoncena vyska a bez perspektivy na byvanie,velakrat si nevedia ani pracu najst a to by viaceri uz prijali rodinu,no vedia,ze sa neda 😖

ludia sme rozni,niektori ako ty rozmyslaju dopredu ale niektori ziju jednoduchsie,prostejsie a preto aj ked maju viac deti,nemysleli do buducna. ja to tiez neviem pochopit,pretoze rozmyslam dopredu(alebo sa snazim 😉 ) ale zas uz tu tie 4 deti su a isto su mamou milovane a skusit poradit je to co potrebuje. priznam sa,ja neviem,co poradit. nevuiem si ani predstavit mat chlapa,co nic nerobi a nestara sa o rodinu. asi by som ho niekam kopla v prvom rade,ako tu uz vacere naznacovali. a @anjelicek26 ma tiez pravdu v tom,ze teraz jej poposielame veci a ako dlho takto bude fungovat? najbliezsie mesiace,roky im bude stale niekto posielat veci? nuz, rozhybat sa nejak musi ta zena.

tanika5
5. nov 2011

@anjelicek26 príspevok nie je zvlaštny 😉 sorry teda, že som spomenula len teba, tým som chcela povedať hlavne to čo som napísala v poslednej vete, ked sa niekomu niečo nezdá načo to rieči??? Ruky od toho preč a hotovo! 😉