Ako vyžiť zo 420 eur?
Ahojte, dáte mi nejaké rady ako vyžiť z 420e. Nejaké lacné recepty, kde kupujete lacnú drogériu. Po zaplatení poplatkov nám toľko ostane. Som sama a mám 3 deti, cca 70e mesačne precestujem. Takže ostáva 350e a neviem či to zvládnem so stravou a drogeriou. Dáte mi pls nejaké rady? Nechcem tu rozoberať naše poplatky ani nemám ako skresať výdavky a ďalšia práca neprichádza do úvahy kôli deťom. Prosím naozaj len o rady ako ušetriť. Na čom šetríte? Dá sa vlastne z tak mála vyžiť? Na stravu a drogériu.
toto je to mydlo o ktorom pisem..ja som ho kupovala v nejakej online lekarni takze ak dokupis co treba bude aj posta zdarma https://www.naureus.sk/natura-siberica-agafja-h...
Ahoj, hlavne vela strukovin, tie obsahuju vsetko co aj deti potrebuju, taka cervena sosovica aj dost bielkovin. Kedysi to bola so zemiakmi a kasami standardna strava nasich pra pra pra prarodicov, maso sa jedlo velmi striedmo. Pravda je taka, ze ceny isli nenormalne hore. Nepises odkial si, ale ozvi sa cez DM, radi ti s nakupom pomozeme v nejakej sume.
@ivkarel len ja napr. mäso v nasim potravinách nenakupujem, nepáči sa mi. Napr. v Lidli zvyknem skôr zeleninu, tam maso tiež nie, už som raz mala aj pokazené. Na mäso chodím inde. Tak to celé dni behať po obchodoch tiež nie je pre mna. A ked nakupim viacej, rýchlejšie sa zje. To tiež nie je dobré.
Ja som zena bez fantázie, mne pomáhajú zoznamy, tak asi si urobiť zoznam jedál a tie točiť dookola. či tak nejako.
350€ na jedlo a drogeriu uuplne vpohode.
Problem skor vidim, ze nemas moc priestor na tvorenie rezervy 😒 na vylety. Na kupu sportovych veci (vpoho staci z druhej ruky, ale ani to neni za 5€), na pokazene spotrebice. Na skolu v prirode...
Preto by som skusila stiahnut tuto sumu na 250-300, a 50-100 kazdy mesiac odlozit. Ale Neplat ziadne investicne poistky.
Na mk su skupiny o lacnom vareni, jednu som zalozila aj ja. .
Ťažko...
@rachel978 to plánovanie jedálnička - deti a muža som sa opytala čo chcu cez týždeň jesť, niečo nadiktovali. Napr. Segedin, palacinky, wrap s kuracím mäsom .. ok, kapustu mám v špajze vo fľaške, šľahačku krabickovu a cibuľu tiež, chyba mi knedľa a mäso, tak kúpim len tie dve veci. Na palacinky mám všetko, na wrap potrebujem len wrap, lebo zeleninu máme a prsia sú v mrazničke po rozporcovani celého kuraťa.
@rachel978 pozriem letak v 2-3 obchodoch, vyberiem si 1 najvyhodnejsi, a presne podla toho naplanujem jedalnicek. Dobre(rizikove) veci nakupim vo velkom (maslo, mrazena zelenina maso do mrazaku, a aj suche. Uz druhy mesiac jem polrocnu zasobu masla za 1.5 € 😆). Planujem i ovocie (rychlo kazive/trvanlivejsie) spotrebovanie zbytkov aby sa NIC nevyhodilo. Dokonca aj take ze kolac peciem len vtedy, ked zapinam ruru pre hlavne jedlo 👍
My nevyhodime nic. Ked som po RD nastupila do prace, mesiac mi sli do kosa sunky, masa, chleby... Nestihalo sa z noveho sokantneho rezimu 😲 ale rychlo sme sa spamatali
Ahoj, rada by som ti pomohla. Napíš mi tvoju adresu, aj telefónne číslo na môj email zazovavanesa@gmail.com a akej vekovej kategórie sú tvoje deti. Ahoj
Poznám to 😕 mne sa osvedčilo napísať si na týždeň menu, vždy som to dala na 2-3dni, napríklad v nedeľu spravila vývar, to zostalo na pondelok, utorok, z toho masa spravila rizoto, zostalo tiež do pondelka, na utorok príklad cestoviny s mletým mäsom a syrom zostane na stredu, na stredu a štvrtok zeleninová polievka, štvrtok piatok kapustnica, na sobotu paprikove zemiaky... ale vždy napísala dopredu a podľa toho som nakúpila... dá sa, len sa s tým treba pohrat... keďže moj muž nosí aj do prace obedy a moje deti bez polievky nevydržia... základ je teple jedlo, držím palce
Bola som v situácii ako ty ešte s nižším rozpočtom.Ako baby píšu,jednoduché jedlá a na zdravšej strave počítaj nižšie výdavky ako keď kúpiš šunky,mäso,sladkosti,polotovary,čo na prvý dojem vyzeráze ušetris.Drogerka všetko som si zvykla čistiť octom a sódou,zostalo mi to doteraz.Sódu bio kúpiš v DM 2kg vrecko,vydrži mi cca pol roka-na kuchyňu,kupelku,do prania-mas deti,načo agresívne bielidlá atd.Kozmetika bio a tuhá - zdá sa byť dráha,ale vydrží aj rok,
Zeby prispevok na rozputanie vasni???? Ani jedna odozva od autorky.
Nemyslím si žeby pani nedostávala výživné ako jej tu všetci radíte...podľa mňa jej tých 400€ ostáva z jej platu aj výživného, tiež mám tri deti a keď počítam žeby s ostala sama tak po zaplatení bytu,školy, škôlky,internetu, mobilu by mi ostalo cca rovnako z môjho platu a napr 100euroveho výživného na jedno dieťa...
@dkethe ktorá skupina o lacnom varení to je?
@labkosuch a to mydlo používaš aj ako šampón aj sprchác? Nie sú z toho mastné vlasy?
menštruačný kalisok, stojí cca 11 eur, ale iba ho umyjes vydenzifikujes a hotovo, vydrží aj viac rokov a navyše pohodlnejšie a eko 😄
Je fajn si urobiť kartičky do obchodov, je to zadamo, mozes ich mat aj v mobile (najmä tesco a billa ma vždy veľa produktov zľavnených cez karticku). Co sa týka drogérie, napadaju ma veľké šampóny a sprchace napríklad v lidli značka cien, malo stoja a sú fajn, celkovo v lidli je ta drogéria lacná.
@misinka0611 pokial by obchody rozdavali vsetko zadarmo, nikto by noc nekupoval a co by to znamenalo? Ked budete mat vy obchod a zrazu zistite ze ludia chldia len po to co je zadarmo, budete v tom pokracovat? Ja si pametam ze to tak este nedavno fungovala. Bud v piatok alebi v nedelu tesne pred zaverecnou, zelenina skoro zadarmo, napriklad ja som xx krat kupila v kauflande za 1c kalerab, alebo cgcela za 1c, mrkvu kilo za 10c. Uprimne chodila som do obchodu len vtedy. Potom sa to zacalo kopi, milion ludi a akcie prestali. Necudujem sa
@rachel978 ja napriklad vela kupujem cez dm.. Maju dobre akcie. Napriklad teraz bol sudokrem za 25x viac bodov. To znamena v praxi ze kupite 4ri a mate 5ty zadarmo. Inak sa vam zbieraju body a tie menite za peniaze. Za posledny nakup som dala 300 eur a nadpet mi slo 80. Mali aj palmolive akciu, tak som nakupila vuac ks na cely rok. A takto nakupujem drogeriu a veci pre deti
@summer23456 poslala som ti pozvanku. Nie je tak aktivna ako som si priala, lebo nastupom do prace sa toho u nas vela schaosilo, ale od septembra sa uz hecnem 👍
@kiki234 Bavíme sa o jedle ktoré by skončilo v koši alebo naspäť u dodávateľa. Syry, šunky, mliečne výrobky po záruke. Pečivo ktoré zvýšilo. O potravinách ktoré sú ešte konzumovateľné, ale samozrejme obchod ich už nemôže predávať. Bavíme sa o reťazcoch ako Kaufland, Lidl, Tesco. O monopoloch, ktoré verím tomu, že ak by nakŕmili pár hladných krkov by v strate neboli. A pokojne by sa to dalo poriešiť tak, že by sa to jedlo dávalo naozaj len pre ľudí, kt. sú na to odkázaní za pomoci mesta by to boli vytipovaní ľudia, nikde nepíšem aby tieto hyper a supermarkety potraviny rozdávali pánom v obleku na audine. Taký by sa na jogurt 1 deň po spotrebe zvysoka…
Nechápem prečo píšeš všetko. Sú to len potraviny ktoré by skončili v koši a takto by sa dostali do tých správnych rúk, resp. do žalúdkov. Ver tomu, že tí ľudia by až takú tržbu v Lidli nespravili.
@kiki234 Navyše tých pár potravín by neznamenalo, že už nemusia nakupovať v obchodoch a že vlastne by žili len z takejto pomoci, že by malo celý mesiac zadarmo, zas toľko toho obchod denne nevyraďuje, no určite by to tým ľudom pomohlo.
Kupovať len tovar v akcii.
@kiki234 ak má niekto 400€ na prežitie nemôže dať za nákup v DM 300...viem ako to myslíš, ale dm by som zďaleka obchádzala ak by som mala obmedzený rozpočet, len také kuchynské pre porovnanie v DM 2,20 tri kusy v kaufe 80centov dva kusy, toaletak to isté,prášok ak pozeráš cena za 1kg v miestnej drogerke kúpim oveľa lacnejšie
Kontaktuj charitu, vedia poskytnúť napr. oblečenie, veci do školy...
@dkethe ďakujem pekne, inšpirujem sa 🙂
Drogériu napr dixi šampóny, výborné žihľavove a podobne, mydla tuhe, ocot ako čistiaci prostriedok (máme ešte starú kuchyňu a minule som vyliala ocot a zrazu zmizli fľaky čo som nevedela ničím odstrániť). Potom my v Nitre máme skupinu na FB kde ľudia darujú veci, častokrát sú tam kopy a kopy oblečenia pre deti aj dospelých. Treba pozrieť pripadne skúsiť založiť vo vašom meste..Strava...no keďže aj mäso treba tak čím lacnejšie a pripravovať s omáčkami s mrazenou zeleninou, aby bolo toho viac. Popri tom cestoviny, zemiaky, sledovať akcie, chodiť na nákup raz za týždeň a len dokupovať pečivo.

Inak ja autorke len také moje drobné rady.
U nás maju v potravinách vo Freshi po 20 hod. 70% výpredaj nebaleného pečiva, nič pečivu nie je. Kupím naraz aj 30 ks pečiva a vyberám z mrazničky.
U nás zvyknú mať aj nakrajanú šunku v 50% akcii.
Už aj syr Lerdammer som našla v 70% zľave.
Všetko čo sa dá predávam cez net, aj z dôvodu, že nerada skladujem všetko možné čo už nepotrebujem. Ja všeobecne nerada veci vyhadzujem, ked nepredám, tak darujem konkrétnej osobe určite nie do smetiaka. používam bazos.sk, aplikáciu vinted. Tam pozor na podvodníkov, už som bola raz oslovená na zadanie čísla karty.
Drogériu som nikdy nekupovala vo veľkom, myslím, že menej je viacej a netreba všetko s chémiou čistiť, samozrejme základ mám ale uplny základ a myslim, že to stačí.