icon

Ako zabezpečiť deti?

15. apr 2022

Tie, čo máte väčšie deti rozmýšľate ako ich zabezpečiť, pomôcť s kúpou auta, dať na štúdium, byvanim....
Myslím, že sme stredná vrstva máme 2 deti puberta, hypo už len 3 roky nízka splátka, obaja fajn praca.
Včera sme boli na stretnutí so známymi väčšia skupinka ľudí čo už majú staršie deti 18-25 r.

Prekvapili ma sumy o akých hovorili za jazykové kurzy, štúdium v zahraničí rok v USA, Anglicku.Dalsi prispeli dieťaťu na auto a ja som si uvedomila, že aj, keď máme našetrené chytá ma hrôza čo nás ešte čaká🙂

Pomáhate svojim dospelým deťom prispejete na dovolenku, všetky deti o ktorých píšem bývajú ešte doma, študujú, niektoré brigádujú iné nie.

Kamarátka 24 r dcére tankuje do auta, ďalší sa chystali dnes na nákupy, lebo 20 r syn potrebuje tenisky

Na jednej strane už pomáham rodičom, na druhej deti bude čas, že si len tak odletíme sami s mužom na dovolenku?
Sme opicia generácia?
Neviem si predstaviť, že dvom deťom prispejem na bývanie, nábytok a podľa reči, ktoré som včera počula sa to považuje za štandard a všetci rodičia sú ochotní dotovať aj veľké deti.

Deťom doprajeme kupujem kvalitné oblečenie, chodíme na dovolenky, myslím, že nešetriime, ale rezonuje mi to v hlave, že vlastne s porovnaním ostatných dávame malo a toto všetko nas ešte čaká.

Mne rodičia tiež dopriali kúpili prvý byt vyplatili krstnu boli to vtedy smiešne sumy, zaplatili VP, dovolenku, nikdy som nebrigadovala nechceli iba som chodila do školy.

Nemala som núdzu o peniaze a potom som už mala dobrú prácu.Aky máte vy postoj?Sú rodičia vlastne stroj na peniaze celý život?

zuzka1117
15. apr 2022

Podľa mňa je najdôležitejšie vychovať deti k samostatnosti, podporiť ich vo vzdelaní , ale svoj život si už musia zariadiť samé. Možno nejaka menšia pomoc na začiatok, napríklad vystrojiť im svadbu, ale kupovanie bytu mi príde prehnané. Len nech si pekne zariadia život podla seba a budujú ho postupne, nemusia mať všetko hneď.

sasa1310
15. apr 2022

vidíš ty si byt dostala, takže hypotéku si si nemusela brať. Mohla si si zobrať na ďalší byt, ktorý by vám splácali iní ľudia. Dala by si ho do prenájmu. Na cene by stúpal a mala by si potom pre deti. My máme takto 2 byty. Zatiaľ nás v podstate nestáli nič. Neskôr pomôžu deťom

andrejkap123
15. apr 2022

Ano tolko, plus je pravda ze ked bolo treba zimne topanky alebo dake extra oblecenie tak tiez. Do konca studia.

lucia147852
15. apr 2022

Nikto mi žiadne takéto veci nedával. Ani auto, ani byt ani nic. Všetko sme si budovali sami a nikomu to nezazlievam. Aj to je dospelosť. A takisto neplánujem teraz šetriť kde sa dá, len aby dcére kúpila raz byt, alebo auto. Davam jej kvalitný život, aj dovolenku, aj veci čo sa jej páčia, ale odtiaľ potiaľ. Človek pomôže koľko vie, ale toto už je moc. Potom si to “deti “nevážia

zuzanka.zuzu
15. apr 2022

poplatime komplet skoly, dostane svoj byt a auto. ale zase napr.na svadbu co tu boli spomenute stedre dary tak mi pojdeme s kyticou a dobrou naladou 🙂

tncka
15. apr 2022

Ja si nepripadam ako stroj na peniaze. Dcera ma uz teraz byt,odkladam jej na studium a zaciatok zivota,kedze mam,tak jej dam. Komu mam dat ked nie jej...v buducnosti nech si s tym co dostane robi co chce.
Mozno preda byt a kupi pozemok a postavi dom. Ale to uz je jej vec co spravi...to vsak bude vsetko co od nas dostane. Nebudem platit svadbu ani ziadne ine napady.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
lucia147852
15. apr 2022

@mb2021 veď to je samozrejme, ale píšem o materiálnych veciach. Ja som im za to vďačná, že má vychovali ako samostatnú osobu, ktorá nenatahuje ruku hneď, ako niečo chce/ potrebuje.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
15. apr 2022

@lucia147852 áno nevážia. Ale úprimne? aj ja chcem mať kľud. My sme mohli brať hypo 100 %. Teraz ledva 70 %. A keďže nechcem, aby som ich mala 10 rokov ešte u seba, dokým našetria 30 % na 250 000 eurový byt, tak im budem musieť pomôcť s tou časťou. Ani nie len kvôli nim, ale aj kvôli sebe. Chcem mať kľud. Nech si riešia svoje životy s partnermi niekde inde, nie u nás

lalala94
15. apr 2022

Tak ja ešte nemám veľké deti, ale s manželom sme v tomto za jedno - podporíme deti v štúdiu a určite ich pošleme na zahraničný študijný pobyt už počas strednej školy. Nech vidia svet, spoznajú nových ľudí, kultúru, jazyk a nech vidia, že svet nie je iba malé Slovensko. Ak sa rozhodnú študovať na VŠ či už na Slovensku alebo v zahraničí, pomôžeme.

Nie som zástankyňou darovať dieťaťu len tak byt, auto a neviem ešte čo všetko. Žijem v tom, že ak investujeme do ich vzdelania, tak sa uchytia aj samé a budú si vedieť všetko zaobstarať bez našej pomoci. Každý nech dá toľko na koľko sa cíti. Ja nepovažujem za povinnosť zabezpečovať dospelé deti - výchova, vzdelanie, to áno, ale dať im hmotný majetok v podobe nehnuteľnosti, to nie.

joannita
15. apr 2022

Nie nesetrim pre dieta. Setrim pre nas, aby ked sa nieco stane, alebo ked budeme nieco potrebovat, aby sme mali.
Teraz davam dietatu vsetko co potrebuje, ale pride mi chore aby som dietatu setrila na byt. Keby som mala v banke zvysnych 300 000e ok kupim mu byt, ale teraz som rada ze zijeme slusne a mame z coho platit nasu hypoteku.
Ak bude studovat na VS, budem ho podporovat financne, ale ziadne ze tu mas prachy a kup si co chces.

kikushaa
15. apr 2022

Stotoznujem sa s @lalala94. Studium, kruzky, pripadne vodicak alebo pobyt v zahranici aby sa naucili jazyk. Boh vie co bude kym budeme na dochodku, mozno ani na dochodok nebude🤷‍♀️ Takze v prvom rade budem zabezpecovat seba a muza aby sme neostali na krku detom a neboli sme ich olovena gula na nohe. Tak isto nechcem aby boli oni nasa olovena gula ked budu mat 25 a absolutne sebestacni 👍

jablkovastrudla
15. apr 2022

Odkladame malemu na vysku, zijeme v zahranici a vysoka je tu draha. Detske pridavky idu jemu na setriaci ucet ktory sme zalozili ked mal par mesiacov. Nehrozi ze mu kupim byt alebo auto, dom 😁 slusne domy tu idu tak po pol milione 😅

sense
15. apr 2022

@danik1505 ja som nedostala na štart do života ani byt ani auto, ešte aj vodicak som si zaplatila... Ale nevadí aj keď beriem v 18 so. To brala ako krivdu keď som videla ze spolužiaci na k 18 vodicak, k maturite auto...
Ale naučila som sa zodpovednosti, sebestačnosti a ze sa treba prikryvat len takou perinou na akú máš.... A k tomuto vediem aj dcéru.
Tym ale nechcem povedať ze ti co dostali "štartovné do života" sú horší ako ja.
Nemám všetko, ale mam zdravie a zdravé dieťa (dúfam ze to ešte tak dlho zostane), milujúceho partnera, mam istú prácu do penzie ak nespravím fatalnu chybu a tým zabezpečený pravidelný príjem, nemám dlhý, mam nejaké úspory, dovolenku 2-3krat do roka, čas a financie na zážitky a konicky. Nejem síce každý deň steaky a kaviár, ale na konci mesiaca nemusím rozmýšľat ci kúpim dieťaťu banán alebo jogurt.

satoshi
15. apr 2022

Obrazne povedané: Môžeš deťom zaplatiť osobného trénera, ale nikdy im nekúpiš pevnú vôľu a odhodlanie. Môžeš im kúpiť ten najlepší bicykel, ale žiadne peniaze nebudú stačiť na to, aby za nich vyšliapal Kráľovu holu. Toto kupovanie áut, motoriek a bytov svojim deťom je v mnohých prípadoch len maska rodičov, ktorí sú tak chudobní, že vedia ponúknuť iba peniaze, a vidia sami seba potom v lepšom svetle, vďaka čomu odporú svojim deťom pocit niečo dokázať vlastným úsilím a pochopiť svoju silu a odovzdať ju ďalej. Nenechaj sa obalamutiť a dištancuj sa týchto pretekov o to, kto nalial viac peňazí svojim deťom do vačku 🙂 Veď raz tu nebudeš, a ostanú na svoj život samy. Ja som za finančnú pomoc pri štúdiu vysokej školy, ak chcú študovať, ale tak, aby si niečo museli privyrobiť aj samy. Naši to praktizovali nejako takto, zaplatili mi aj nejaký jazykový kurz a vodičák keď som mala 23, prispeli na prvý byt (k hypotéke), niečo som si našetrila, niečo mi požičiali, čo som do roka vrátila, ostatné bolo na mne, a mám sa fajn, asi by som ani nechcela aby mi zasponzorovali úplne všetko v 20 rokoch, veď potom netreba ani dochodiť strednú, netreba sa o nič snažiť ani pracovať, keď všetko materiálne prichádza automaticky....

kikushaa
15. apr 2022

@jablkovastrudla tak aj tu u nas, v bratislave scifi kupit dom pod 500-600tis. Tak aby to nebola uplne rozpadnuta barabizna pripadne aby si sa mohla zapisat na tp (lebo ano su aj domy v rekracnych oblastiach a je to klasifikovane ako celorocne obytna chata🤣)

h2
15. apr 2022

@satoshi Tak ale to, čo píšeš ty, je už druhý extrém. Dať deťom na štart do života, pokiaľ na to mám a nebudú mi tie peniaze chýbať, je niečo iné, ako sponzorovať deti tak, aby nemuseli ani do práce chodiť.

minutka
15. apr 2022

@jablkovastrudla po pol milione idu domy aj tu. A to ani nezijem v BA 😏 svk sa cenami zapadu dorovnava. Len platy stoja

jablkovastrudla
15. apr 2022

@kikushaa keby sme aspon v hlavnom meste, nepoviem pol slova 😀 my sme v malej zaprdenej diere a musis predat ladvinu aby si nieco poriadne kupila 😏

veltraud
15. apr 2022

Ja mam rodicov pomerne zabezpecenych, uz na dochodku, rodinny dom v BA. Osamostatnila som sa pomerne mlada, okolo 22 som sla do prenajmu. Ako mi rodicia nikdy nehovorili do zivota, tak mi neprispeli financne. Teda vlastne prispeli, pozicali mi asi 3k pri kupe bytu a nechceli to spat (za co som nesmierne vdacna). Prispievaju vsak neustale tym, ze su. Ze sa mam s kym porozpravat, poradit. A v neposlednom rade, som velmi vdacna za pocit, ze sa mam vzdy kam vratit, keby bolo najhorsie. Takze nie, rodicia mi nevydlazdili cestu zivotom, nechali ma ju objavovat, so vsetkymi stastiasmi i strastami. Mam v nich vsak zachrannu siet, a ta je viac ako peniaze...

alex666
15. apr 2022

Na autorkinu otazku - ano, sme opicia generacia. Dopriat detom vzdelanie - ano. Nejake startovne do zivota (hotovost, auto atd.) ano. Ale takto skakat okolo dospelych deti mi pride chore. Rodicia cely zivot dru, staraju sa o deti a ani na stare kolena nemat pokoj, nedopriat si, len behat detom okolo zadku...no co ja viem

liz_lemon
15. apr 2022

@kikushaa znama si kupila nedavno RD v BA a stal menej ako nas byt, je to sice radovka, ale normalny dom 4i

andrejka1974
15. apr 2022

Ja mám troch dospelých synov a u nás vždy boli dokiaľ skončili strednú školu vysokú absolvoval len najstarší aj to bol na internáte zvolil si to tak sám a teraz sa starajú sami o seba našli si prácu alebo brigádu každý dostal nejaké peniaze ale všetko si musia kúpiť za vlastné peniaze ,keď tak sme im peniaze požičali a po čase vrátili nič nemali zadarmo

evkamotka
16. apr 2022

Ja mam este male deti, no po koniec VS (ak pojdu) ratam s tym, ze im budeme platit vsetko co bude treba, tj byvanie s nami, jedlo, cestovne. No budem v nich podporovat letne brigadovanie, aby si mohli speciality nnavyse zaplatit uz oni (festival, chatovacka). Ziadny byt a auto od rodicov nedostanu, no s manzelom ratame uz teraz s tym, ze ked sa osamostatnia, vzhladom k nasim aktualnym usporam v tej dobe im dame vyssi obnos penazi na start do zivota.

A k uvodnemu prispevku, ten priklad, ze 20r chalanovi kupit tenisky mi pride normalne. Ved ak chodí do skoly a nezaraba, tak ho rodičia satia

kakawah
16. apr 2022

Synovi sme od narodenia šetrili na stavebnom a mal poistku so šetrenim v kooperative.Za tých 18r.preslo infláciou x krát, ale ok, niečo od nás dostal na štart do života. Teraz si už zarába sám, prispieva na bývanie, stravu ale tie peniaze mu odkladam( nevie o tom). Malej dcérke tiež šetrim, mam podúčet, a tam presúvam po troche. Nám rodičia stále pomáhajú. Nemusia, vieme si zarobiť dosť sami, ale oni, že už toľko nepotrebujú, tak nám stále niečo dajú. Ja to mam tiež, snažím sa aby deti mali, kým budem môcť pomozem im, ale zas neprehanam, chcem si aj ja užiť peňazí. Zas každý nech šetrí deťom a pomáha toľko, na koľko má. Niekde lietajú 100-stá, tisíce, niekde tisíce, niekde v po stovkách...

autor
16. apr 2022

@evkamotka chlapec brigáduje, tak ma to prekvapilo, že ho vezu do Rakúska a idú mu kúpiť teniskyJe dospelý mal by si sám menezovat také veci

Ďakujem za príspevky spravila som si ako taký prehľad.

Tak potom je to v poriadku, keď dospelým deťom rodičia prispievajú takmer na všetko.Ani sa nečudujem, že potom, keď sa oženia, vydajú majú rodičia stále potrebu sa im starať do života, vnúčat, kde si kúpia bývanie a podobne.

@evkamotka deťom do 26 r budeš platiť stravu, cestovné?A potom ten šok, keď sa osamostatnia

mamula20
Odpoveď bola odstránená
liljana
Autor odpoveď zmazal
martul
16. apr 2022

Prosím ťa mne len vysvetli jednu vec. Už som ti na začiatku témy písala, zdá sa ti to divné, nechápeš prečo to rodičia robia, hovoríš o opicej láske, deti si to nebudú vážiť, rodičia budú stále sa starať deťom do života,.......... pritom sama si napísala, že tebe rodičia kúpili byt, nechodila si na brigády.......tak potom?!