Ako zabezpečiť deti?
Tie, čo máte väčšie deti rozmýšľate ako ich zabezpečiť, pomôcť s kúpou auta, dať na štúdium, byvanim....
Myslím, že sme stredná vrstva máme 2 deti puberta, hypo už len 3 roky nízka splátka, obaja fajn praca.
Včera sme boli na stretnutí so známymi väčšia skupinka ľudí čo už majú staršie deti 18-25 r.
Prekvapili ma sumy o akých hovorili za jazykové kurzy, štúdium v zahraničí rok v USA, Anglicku.Dalsi prispeli dieťaťu na auto a ja som si uvedomila, že aj, keď máme našetrené chytá ma hrôza čo nás ešte čaká🙂
Pomáhate svojim dospelým deťom prispejete na dovolenku, všetky deti o ktorých píšem bývajú ešte doma, študujú, niektoré brigádujú iné nie.
Kamarátka 24 r dcére tankuje do auta, ďalší sa chystali dnes na nákupy, lebo 20 r syn potrebuje tenisky
Na jednej strane už pomáham rodičom, na druhej deti bude čas, že si len tak odletíme sami s mužom na dovolenku?
Sme opicia generácia?
Neviem si predstaviť, že dvom deťom prispejem na bývanie, nábytok a podľa reči, ktoré som včera počula sa to považuje za štandard a všetci rodičia sú ochotní dotovať aj veľké deti.
Deťom doprajeme kupujem kvalitné oblečenie, chodíme na dovolenky, myslím, že nešetriime, ale rezonuje mi to v hlave, že vlastne s porovnaním ostatných dávame malo a toto všetko nas ešte čaká.
Mne rodičia tiež dopriali kúpili prvý byt vyplatili krstnu boli to vtedy smiešne sumy, zaplatili VP, dovolenku, nikdy som nebrigadovala nechceli iba som chodila do školy.
Nemala som núdzu o peniaze a potom som už mala dobrú prácu.Aky máte vy postoj?Sú rodičia vlastne stroj na peniaze celý život?
@sasa1310 vies ale nam tiez tolko penazi nikto nedal a museli sme si to nejako zariadit..jasne ze ak budem mat v tej dobe tolko penazi tak im to s radostou dam ale nieze im teraz na to cielene setrim a odopieram sebe/im ine veci..a hlavne nasetrit tolko pre dve deti, no dakujem pekne
@lenka1208 ani ja som nepotrebovala ani cent, aby mi dali hypotéku na náš prvý byt. Moje dieťa bude potrebovať cca 75 000 eur na 3izbak, aby mohlo ešte len začať splácať. Ja ich nepotrebujem mať doma do 40ky a nepotrebujem, aby splácali hypotéku niekomu cudziemu vo forme podnájmu. Tak sme kúpili byt my na prenájom, aby mali. Ale to je jedno.
Netreba sa diviť, keď niekto chce pomôcť svojim deťom už len pre vlastné súkromie
Kým som chodila na VŠ rodičia mi platili internát, a dali mi 20eur na týždeň (5rokov dozadu)... Z toho som si platila vlak, urobila nákup potravín a zaplatila MHD na fakultu a keďže mi to nestačilo po víkendoch som brigadovala v bare... Sama som si z toho ešte aj nasetrila na prvé auto 3500eur👌🏼, ked som po vysokej začala pracovať prispievala som 150eur rodičom, potom som šla bývať do prenájmu s priateľom neprispeli mi nič ani finančne ani materiálne (vôbec im to nemám za zlé, práveže som rada musela som sama dobre rozmyslieť čo kúpiť ako prvé, čo je podstate do bytu) auto my rodičia netankovali nikdy ani ma to nenapadlo😬.. Otec ma cely čas učil že sa mam spoliehať na seba že ani on ani chlap ma cely život živiť nebude 👌🏼 doteraz sa toho držím a som hrdá že som to dokala sama v 24rokov aj pri dnešných cenách bytov si sama kúpiť novucky 2izbacik (150tis)
🙈😱 coze? V 18 tich brigády,zabezpecene základ.potreby zvysok nech si dokupia za svoje
Mne a nam nikto nepomohol a som za to vdacna,teraz,po case ked vidia ze vieme aj sami,zaplatia nákup,..ale to az.po tom.ako sa.nam.narodila prvá..inak vôbec a som za,aj ked maju,tak ziadne dotovavanie..cosi kupia ale takto platiace veci ani nahodou,vy pekne na dovcu a ziadne papericko detickam,co si 🙈 nech sa naucia,zarabat si a kupovať za svoje,vsetko
Pozri sa každý môže skákať pokiaľ siaha jeho laťka...takže vôbec nerieš ostatných, rieš seba a svoje deti svoje peniaze svoju rodinu...ak mám nadštandardné príjmy a ja mám nadbytok tak by som synovi určite zaplatila VP,školy a kurzy a zahraničné pobyty ak by mal záujem,lebo do štúdia je predsa najlepšia investícia a do koho keď nie do môjho dieťaťa, ale aby som mu platila dovolenku s kamošmi,kupovala nové auto,či mu platila nadštandardné koníčky tak to nie.Takže ak na to nemáš určite to nesil a na co aj.Investuj čas, aby si im vysvetlila,že ty tiu nebudeš vždy a ze sa musia vedieť zabezpečiť sami,že im vždy rada pomôžeš,ked bude treba,ale aby si nenavykli na nejaký štandard, ktorý keď tvoje príjmy poklesnu,nebudú vedieť udržať.
Zaplatili mi vodičak, ale nie nikdy nemali moji rodicia peniaze tolko nato aby nam lupovali nehnutelnosti vsetko som si odmakala aby som si mohla kupit auto a svoju novu izbu 😂moj brat detto ma 20r maka a odklada si na nehnutelnosť , ja mam z muzom 3 deti zatial su male mo planujeme im našetriť vacsi obnos penazi ktory v prvom rade pojde na školu a vodičak ... a teraz sme dostavali dom kde je miliom roboty este takze budeme im pomahať ako mozme to urcite ale musia sami nejaky ten štart do života im skusime a hlavne vzdelanie dotoho budeme investovať
To, co si mozem dovolit ja pre svoje dieta, bolo pre mojich rodicov nepredstavitelne. Kazdy ma ine moznosti a hoci moji rodicia nikdy nemali penazi nazvys, vzdy boli a aj su najlepsi rodicia. Odkedy som sa stala mamou, vidim, ake je to narocne a chce to velku obetu, vychovat dieta. Oni to zvladli paradne a som im nekonecne vdacna aj za to, ze mi este aj teraz pomahaju s mojim dietatom, kedze ja mam vela inych priorit a nezvladam byt iba mamou a zenou v domacnosti. Kazdy si moze dovolit nieco ine a netreba sa nekonstruktivne porovnavat s inymi. O svoje deti sa dobre starate. Maju vsetko. To, ze ini daju viac, lebo si to mozu dovolit je rovnako nepodstatne ako to, ze niektori nemaju ani tolko, co vase deti.
Mne rodičia každý mesiac dávali 150€ až dokym som nevyštudovala výšku, celých 5 rokov. Chceli to tak, vraj má podporia až kým nedostudujem. Z toho som platila intrak/ubytko/stravu/dopravu. Výšku som mala ťažkú, technicky smer, seriózne som začala brigádovať až vo 4rocniku. Na dovolenky a oblecenie som si šetrila peniaze od mala meniny/narodky/brigády atd. Vodičský som si tiež sama platila v 18tich z letnoprazdnknkvych brigád. Svadbu mi tiež rodičia platili z polovice, pretože chceli, aj keď sme s tým nesúhlasili. No vždy som peniaze od nich prijimala s ťažkých srdcom, pretože sa za cely život ťažko narobili.
Nerozumiem takymto uvaham.Nieco bokom setrim obom detom na sporiace ucty,ano,ale nie su to ziadne obrovske sumy.O moje deti sa budem financne starat kym budu studovat,ked budu na vyske budem ocakavat, ze si budu privyrabat brigadovanim,a ked sa zamestnaju viac ich nebudem financne dotovat.Takto som to mala aj ja,nikto mi nic len tak nedal,nekupil byt,auto,nevybavoval pracu,anisom to nikdy neocakavala.Moji rodicia na to nemaju ale poznam takych co na to maju ale tiez to tak neurobili.Raz ked pride cas,budu dedit.Moji rodicia ma podporovali financne na vyske,zaplatili vodicak,dodnes pomahaju kolko mozu s detmi vzdy ked treba.Nikdy som necakala ine veci.
Rodicia ti dali byt a ty sa cudujes preco by si mala dat ty svojim? 🤣🤦♀️ neverim co citam. Rozumies ze su ludia co nedostali od rodicov ani sestak? Kde si dala peniaze ak nie do hypoteky ktoru ti netrebalo? A netriete biedu?
Ak taki ludia ako ty uz nie su schopni si zabezpecit 1 startovaci byt pre deti tak kto iny?
Ja aj muz sme prisli do manzelstva s holym zadkom, poctivo sme si splatili hypo a teraz vo veku 45+ uz riesime 2.nehnutelnost ktora bude sluzit ako vynos neskor. Chodime na dovolenky, nezgrlosime, normalne zijeme, len mame sedliacky rozum.
Pozor, toto sa nedá zovšeobecňovať. Aj tu na MK sú maminy z rôznych vrstiev, od horných 10 tis., cez strednú triedu aj matky samoživiteľky v podnájmoch. Každý určite chce dieťaťu dopriať čo najviac, ale niekto proste tie peniaze nemá. Sú tu aj takí čo žijú od výplaty k výplate, narobia si 4-5 detí a nehrozí, aby im našetrili na vlastné byty. Ja konkrétne brigádujem od 15tich, všetko som si musela platiť sama, aj vodičák, aj VŠ. Byt som od našich nedostala, ani pozemok. Deťom sa budem snažiť odovzdať dobré vzdelanie a hodnoty, ak sa dovtedy výraz nezlepší naša fin.situácia, asi to viac ani nebude.
@kik3677 odkial si mala 10-20% svojich penazi na 150t byt ?
@michal711 tak to je blbé,že vo svojom okoli máš ľudí,čo sa na svojich rodičov vy**u.. ja takých nepoznám.. moji rodičia doopatrovali svojich, svokrovci tiež, moji dokonca doopatrovali otcovho brata, známu osamelú ženu a ja takisto nenechám rodičov ani svokrovcov na pospas.. a to sme z tých,čo nám aj rodičia dali,ale sme im vďační a čo sme dostali sme už niekoľkoznasobili... A ja tiež zabezpečím svoje deti podľa možnosti.. keď bude,dám, keď nebude nedám.. také proste
My sypeme do pubertaka, jeho športu a jazykov strašné peniaze. Lieta po Európe, do materiálu idú peniaze, platím mu učiteľku jazykov... neviem, či sa to niekedy vráti v podobe úspešnej budúcnosti, ale robíme, čo môžme. Asi by som si to vyčítala, keby sme to nerobili. Radšej nebudem jazdiť, alebo si nechám moje 9 ročné auto, len, aby on mal konkurencieschopný materiál. Vďaka nemu aj my viac cestujeme. Aj teraz sme boli za ním v Belgicku. Mladšieho tiež chcem v 16-17 rokoch "vyhodiť " na rok niekam do sveta.
Nehnuteľnosti tiež riešime tak, aby mali deti v budúcnosti a nemuseli riešiť prvé bývanie a potom, keď sa osamostatnia, budeme mať my na dôchodok.
@tehulka2011 našetrila som, Vš mám len Bc.. Skončila som ako 21 ročná, 3 roky pracujem... Plat tak 1500e +-, 700e v pohode odložím kazdy mesiac
@nelusiatko naco si clovek ktory na to nema a zije z ruky do ust potom narobi viac deti ci cakaju ti ludia ze decko sa od mala o seba este aj o nich postara? Ja to asi nikdy nepochopim. A vzdy pre nezodpovednych rodicov potom trpia deti 😡
Neviem , čo je to za diskusia. Premýšľať, prečo financovať take veľké deti a na konci napíšeš, že ti rodičia kúpili byt. SIce smiešna suma, na tu dobu asi nie pre rodičov.
@kik3677 18 rokov by si musela mesačne odkladat 700€. Aby si mala 150000€ byt 😊😛
Zvláštna doba. Polovica ľudí čaká kým zomrú rodičia a budú dediť a druha polovica daruje byty a domy deťom.
Naša mini je ešte malička, ak do študuje a bude mať 2 zdravé ruky tak ja jej dám psychicku podporu že zvládne sama všetko (áno mat partnera je super len závislá na partnerovi je nebezpečné - vidíme tu rozchadzat 20 ročne manželstva a plakať ženy začínajú od nuly).
Jedna naša známa to ma podla mňa fajn, VŠ vyštudovala, pritom brigadovala, rodičia trosku pomáhali, a samozrejme bývalá doma. Momentálne pracuje už 4.rok, ma byt na hypotéku má tam nájomníkov ktorý zarobia na ten byt + niečo do plusu (áno v dobrých časoch kúpila byt, ale ma to ako pasívny príjem do konca života alebo môže aj predať)
Dieťaťu som odložila nejakú sumu, no pri inflácii 10% bude to smiešne ako dostať 1500 eur v mojej 18ke, co mama šetria 10 rokov....
@mooonika1975 a o 18 rokov za 150tisic nekúpi byt 😅

Ja nechapem ze co je to teraz za 'modu' ze rodicia kupuju detom byt..my sme dve sestry a nasi nas zabezpecili tak klasika, kym sme chodili do skoly tak nam platili vsetko, co sme si zarobili na brigadach sme mali ako prilepsenie pre seba. A dali nam peniaze z poistky,co bolo par tisic-mozno 2000 eur? ktore som pouzila ked som brala hypoteku. Po skole som si zacala zarabat a tym padom mi uz nasi peniaze nedavali, mozno nieco mi kupili do bytu ked sme sa nastahovali. Neviem si predstavit v dnesnej dobe ked vacsina ludi ako my plati svoje hypoteky aby este nasetrili dvom detom na vlastne byty..bohuzial ako sme sa museli zariadit my, budu sa musiet aj nase deti.