Ako zabezpečiť deti?
Tie, čo máte väčšie deti rozmýšľate ako ich zabezpečiť, pomôcť s kúpou auta, dať na štúdium, byvanim....
Myslím, že sme stredná vrstva máme 2 deti puberta, hypo už len 3 roky nízka splátka, obaja fajn praca.
Včera sme boli na stretnutí so známymi väčšia skupinka ľudí čo už majú staršie deti 18-25 r.
Prekvapili ma sumy o akých hovorili za jazykové kurzy, štúdium v zahraničí rok v USA, Anglicku.Dalsi prispeli dieťaťu na auto a ja som si uvedomila, že aj, keď máme našetrené chytá ma hrôza čo nás ešte čaká🙂
Pomáhate svojim dospelým deťom prispejete na dovolenku, všetky deti o ktorých píšem bývajú ešte doma, študujú, niektoré brigádujú iné nie.
Kamarátka 24 r dcére tankuje do auta, ďalší sa chystali dnes na nákupy, lebo 20 r syn potrebuje tenisky
Na jednej strane už pomáham rodičom, na druhej deti bude čas, že si len tak odletíme sami s mužom na dovolenku?
Sme opicia generácia?
Neviem si predstaviť, že dvom deťom prispejem na bývanie, nábytok a podľa reči, ktoré som včera počula sa to považuje za štandard a všetci rodičia sú ochotní dotovať aj veľké deti.
Deťom doprajeme kupujem kvalitné oblečenie, chodíme na dovolenky, myslím, že nešetriime, ale rezonuje mi to v hlave, že vlastne s porovnaním ostatných dávame malo a toto všetko nas ešte čaká.
Mne rodičia tiež dopriali kúpili prvý byt vyplatili krstnu boli to vtedy smiešne sumy, zaplatili VP, dovolenku, nikdy som nebrigadovala nechceli iba som chodila do školy.
Nemala som núdzu o peniaze a potom som už mala dobrú prácu.Aky máte vy postoj?Sú rodičia vlastne stroj na peniaze celý život?
@mooonika1975 a áno byt na hypotéku je tvoj 🤷🏽♀️, di na liste vlastníctva? Si... Neuznavam keci ze je banky, banka ti len pomôže k nadobudnutiu, ked budes riadne platiť je proste tvoj
Ahoj. Bola som na stretnutí asi 5 rokov po skončení gymnázia, takže akurát sme väčšinou všetci končili VŠ. Viac než polovica z nás dostala autá, byty. Ja som bola rada, že rodičia prišli na promóciu a dostala som kyticu. Myslím, že zlatá stredná cesta je najlepšia. Ak na to mám, tak svojmu dieťaťu prispejem. Mne osobne mama prispievala na stravu a internát kým som skončila VŠ. Viac som od nich peniaze nedostávala a bolo by mi to trápne keby mi tankovali do auta.
Nám napr moji rodičia aj svokrovci dali -nie požičali po 2000€ na ojazdene auto lebo by nám pôžičku nedali v čase korony keďže muž podniká. Vrátiť ich nechcú, dajú aj surodencom rovnako
Mne samej to bolo trapne ale auto sme potrebovali
Viem, že sa o nich postaram keď budú starí, chorí aj teraz sa snažíme im pomôcť
Deťom som dala poistky so sporenim, majú aj vkladne knižky. Teraz sa nám veľmi šetriť výžijeme ltt ale ked sa bude dať budem im šetriť a dám keď budú dospelý. Hoci aj na auto či nábytok prispejem.komu dám keď nie deťom? Nenecham sa využívať ale keď bude treba pomozem aj mne rodičia pomohli aj teraz prispeje mama na tabor synovi aspoň 20€ tábor stojí 270€ syn si tiež prispeva z toho čo má ušetrené. Učim deti, že si treba zaslúžit
Zijem v drahom developerskom projekte, krasne byty, velke terasy, dobra a draha lokalita a skoro v kazdom rodiny s malymi detmi ako my. A drvivej vacsine z nich pomohli rodicia, niekde kupili rovno cely byt. My sme jedni z mala, co im rodicia dali iba vzdelanie, inak sme si vsetko zaplatili samy od nuly, vo vysledku mame obrovsku hypoteku a musime pracovat fakt velmi vela na ukor casu so svojimi detmi. Na jednej strane pracujeme radi a nie sme nikomu nic dlzni (az na tu banku🙂))), na druhej strane chcem svojim deckam pomoct tak ako ich rodicia pomahaju nasim susedom, pze vidim, ze otcovia ostatnych rodin maju omnoho viac casu na potomkov a nie su to ziadni rozmaznanci, vsetci ziju usporiadany zivot, maju fajn pracu a su to vsetko stastne rodiny. A tiez vidim, ako nasi rodicia svoj zivot premarnili, zatial co ostatni sa chopili prilezitosti, co sa v poslednych rokoch ponukali a teraz mozu pomahat potomkom Navyse pri cenach nehnutelnosti si uz nase decka asi na vlastnu od nuly nezarobia. Benzin, dovolenky, oblecenie by som urcite neplatila, hotovost svojim deckam tiez davat nebudem, ale s velkymi vecami im chcem pomoct. Sama som si skusila, ake je to vybudovat si relativne luxusny zivot od nuly a sice pekny pocit, ale obrovska drina na ukor casu s rodinou.
Ja mam deti ešte malé, ale od malička každému sporime /investujeme po 50€ mesačne (každému po 15€ babky a po 20€ my)
Myslím, že do skončenia VŠ sa im tam nazbiera pekná suma aby mali aspoň na časť k hypotéke napríklad, aby sa mohli osamostatniť. Nemám v úmysle mat synov v mama hoteli do 40tky.
A teda najväčšia investícia sú zatiaľ samozrejme krúžky a kurzy. Chceme.ich naučiť všetko robiť poriadne (čiže napr neučím ich plávať ja, hoci plávať viem, ale učí ich tréner, ktorý vie učiť plávať.).
@ckatka žiaľ 50 eur je zlostne malo,
Za 12x18x50 eur je 10800 eur, aj keď bude hyper super vynášať dostane tak 15 tisíc, ojazdené auto zato nekúpi o 18 rokov.
Viem že rodičia to myslia v dobrom. Ja som takto dostala na 18ku asi 1500 eur a to som zarobila sama za 2 mesiace a moja matka sporila 10 rokov.
Nechcem sa mi čítať celú diskusiu....my to máme nastavené tak že to čo deckam aktuálne dáva štát(prídavky a daňový bonus)sa im odkladá pravidelne na fondy,my si dávame na takýto tretí účet rovnakú sumu. Základ pre enas je zapaltit im vzdelanie a naučiť ich finančnej gramotnosti. Takže my im časom neodovdame peniaze ale účet na fondoch. Máme kúpený byť investičné a už uvidíme čo s ním keď bude treba riešiť. Deckam zaplatíme školu,kurzy,čo budú potrebovať až do konca vysokej. Moja mamka keď sme spolu mi tiež ešte dnes zaplatí keď si chcem niečo kúpiť🤣ale paradoxne už aj ja jej občas ❤️a na výške mi ešte bežné kupovala normálne veci čo som potrebovala aj keď som už brigádovala plne od 2.rocnika....samozrejme veci nad na to som mala mesačne "vreckové" čo mi dávali na intrak aj na stravu a na zvyšok som si zarobila. Dodnes som im vďačná.
Ja poskytujem detom najlepšie možné vzdelanie a rozhľad. Možno aj nejaké drobné štartovné. Byt a ani peniaze na byt sa dávať nechystám, vôbec netuším, kde sa moje deti usadia.
@zemiakovysalat suhlasim to bude uplne malo,co pise ckatka
@zemiakovysalat trochu pridaj, je to dlhodobé investovanie s celkom dobrým výnosom.
A vravím pri skončení VS. Neviem prečo rátas 18 rokov. Ale teda pri akomkoľvek stave tých cez 15000€ je úplne minimum ktoré dostanú v cca 25 rokoch.
To stačí aby vedeli zložiť zálohu za byt, keď budú potrebovať brat hypotéku (a v prípade že to už bude s nejakou partnerkou, tak o to lepšie)..Určite to nebudú peniaze, ktoré im dám že na-miň! Lebo si dostal titul. A samozrejme rátam s tým, že sporiť ich naučíme tiež a budú mať aj nejaký vlastný zdroj príjmu.
Nemám v úmysle im o tých peniazoch hovoriť, budú to mat ako bonus. V prípade že budem vidieť ich vlastnú snahu.
My sme od rodičov okrem finančnej podpory počas VŠ nedostali takmer nič. Nemali. Všetko sme si zabezpečili sami. Z jedinej poistky ktorú mi roky platili, som dostala v 18tke sumu ktorá stačila len na vodičský preukaz 🤷♀️😂
A teda - vodičský preukaz dostanú obaja ako darček k 18 tke. Na všetky kategórie na ktoré budú chcieť. Rovnako som ochotná zaplatiť im akýkoľvek kurz, seminár, čokoľvek o čo prejavia záujem.
@malinovka333 vy ako počítate dievčatá?
Hovorím pri skončení VS...co je cca v 25ke plus mínus....rátaj 15 tisíc plus výnosy.
Ale teda rátame minimálne s 15 tisíc.
Nikto nevie aký bude trh o 25rokov 🤷♀️ či si za to niečo kúpia alebo nie.
Ale lepšie 15 tisíc ako nula, nie?
Koľko by ste na našom mieste sporili vy? Mam dve deti čiže je to 40€ mesačne my a 30€ mesačne každá babka. (Babky majú viac vnúčat takže viac dávať nemôžu a my im platíme kadejaké krúžky...vybavenie)
Plus všetky peniaze čo dostanú pomimo - sa im odkladajú.
Netrieme biedu, ale predsa....som na rodičaku....takže možno keď začnem pracovať a rodinný príjem sa zvýši, môžme to zvýšiť. Zatiaľ je to tak akurát, že nás to mesačne nebolí, a im to na štart trochu pomôže, ak bude treba.
Necitala som celu diskusiu. Investovat do vzdelanie beriem ako primerane od rodicov. Ale nedopriat si napriklad dovoelnku aby som potom sporila dietatu na byt alebo auto?
Nasi ma ucili samostatnosti. Nikdy nezabudnem ako som prisla domov s mojou prvou vyplatou v zivote a ocino mi podaval papier. Pytam sa co to je? a on: tvoja zivotna poistka, ja som uz odhlasil. Ja akonahle som zacala pracovat, tak som si aj mobil aj poistky aj vsetko platila sama. A doteraz som im vdacna za to ze ma ucili sa vediet o seba sama postarat, lebo zial uz v 23 som bola sirota. Keby som dieta co vsetko dostane ako na tacke, tak neviem co by som robila...
A to mam kolegynu co ma 30 rocne deti a plati im aj poistky aj stavebko aj mobily, pritom decka maju svoje rodiny a poriadne zarabaju. Som pozerala ci je nacisto pomylena.
My sme traja surodenci, nikdy nam nic nechybalo, ale boli sme vedeni tak, ze nam rodicia vzdy kupili iba to, co sme potrebovali. Manzel s bratom to iste. Ak sme nieco chceli, nasetrili sme si a kupili sami zo svojho. Nikdy sme nedostavali vreckove, vzdy do bufetu a na autobus domov. Na brigady sme chodili odkedy sa oficialne dalo. Dokonca aj neoficialne.
VS sme studovali externe a popritom sme boli zamestnani. Vsetci traja sme mali od 23- 25 rokov vlastne byvanie. Nebavime sa o garsonkach. Nasi konkretne mne pozicali na kuchynsku linku, lebo uz som bola vyplieskana z penazi. Ale poctivo som im ju splatila. Nasi nam prispeli financne na svadby, no samozrejme nie vsetko. Vzdy sme kazdy dostali rovnako. A sme naozaj vdacni za to, ze sme sebestacni a nezavisli na rodicoch.
Ja mam politiku, ze od urciteho veku maju deti pomahat rodicom a nie rodicia stale detom.
Ale to je moj nazor, s ktorym samozrejme nesuhlasi kazdy. Ako pri vsetkom, tak aj tu plati 100 ludi-100 chuti 🙂
My mame s manzelom 3 dcery, ja mam 33, muz 31. Davame im nieco na setrenie, vsetky ich peniaze od krstin, narodenin, Vianoc atd im davame bokom. Kupuju si za to napriklad aj hracky, s ktorymi my nesuhlasime, ale su to ich peniaze.
Avsak o setreni im urcite povedat nechceme, aby sa nespoliehali na to, ze dostanu X-tisic, ked dovrsia napriklad 20 rokov a budu to brat, ze mozu lezat "hore kardanom" 🙈 Lebo nasi mi daju.
Pevne verim, ze sa nam podari z nich vychovat zodpovednych a sebestacnych ludi. Tak ako sme vychovani my s muzom.
Ale samozrejme, ked bude treba a bude z coho a baby nebudu "lenive lemry", tak komu by sme pomohli, ak nie im 🙂 Ale vsetko bude zavisiet v prvom rade aj od nich a od ich vlastneho snazenia 🙂
Za mna odtial potial.. mama 21 rocnu dceru, hned po strednej si nasla pracu (byva so mnou) a posiela mi prispevok na byvanie (ktory som neziadala, sama sa rozhodla). Do auta tankujeme na striedacku, nakupy tiez na striedacku, ked treba nieco vacsie s autom, psikom atd, to zaplatim ja. Na dovolenku setrime spolocne. Teraz ide na vysku a na tu tiez setrime spolocne. Je velmi zodpovedna, ale zas vie, ze keby daco, tak pomozem, no necaka to ako samozrejmost. Na byt, nabytok, auto jej neprispejem, nekupim, pri tych sumach ake sú, (som samozivitel) si to nebudem moct dovolit. Stuzkovu, vodicak sme jej zaplatili s ex. Cize za mna odtial potial a hlavne to nemozu deti cakat ako samozrejmost.
@veronicka88 do 25 rokov ak dieťa študuje denné štúdium VŠ, sa berie ešte ako nezaopatrené. Aj rodičia dostávajú ešte prídavky na ne. Takže to, že ti platili intrák a stravu bola v podstate ich povinnosť.
@nelusiatko máš x ľudí ktorý museli ísť do roboty a VS si robiť externé. Ja som vďačná našim že som východiská denne stufium bez stresu z peňazí. Možno to bol formálna povinnosť ale ja to tak neberiem
Ako ja riadne pozerám na tie komentáre, že byty, domy auta a podobne.. na jednu stranu je to dobre, že keď máte dáte a aj pre tie deti, že vedia že sa nebudú musieť trápiť v živote... mne nezaplatili rodicia ani vodičak, urobila som si ho keď som mala až 28rokov. Keď sme sa sťahovali do domu dostala som paplóny 🙂 u nás to takto fungovalo a nemám pocit, že by som o niečo prišla.
dcere setrime od malinka, ma na slusny depozit na vlastne byvanie a pracuje. Zo zarobku jej stahuju peniaze cisto na byvanie, ktore si casom kupi ... Byva s nami prispieva k jedlu, kupuje si co chce. Ked bude vo svojom vramci moznosti jej kupime co bude treba. Mladsieho syna vedieme rovnako nech si setria na vlastne tak ako sme setrili my.
Ja som od svojich rodičov nedostala nič, sami mali problémy a môj partner taktiež nič nedostal. Všetko sme si zabezpečili sami, vlastné bývanie zariadenie veci pre deti. Sem tam niečo kúpia ale nežiadam od nich. Sme predsta dospelí ľudia a dospelí ľudia by sa mali dokázať postarať sami o seba po všetkých stránkach. Svojim deťom ale šetríme nech majú aspoň niečo ale tiež by som bola rada keby s nich vyrástli sebestačný jedinci a to po všetkých stránkach. Myslím si že rodičia nie sú stroj na peniaze a tiež majú právo si užiť ešte život po svojom keď ich ratolesti "vyletia" z hniezda.
Ja si myslim ,ze strkat peniaze dospelym zarabajucim detom ,uz nie je pomoc ale rozmaznavanie,rychlo si na take nieco zvyknu a potom uz to beru ako samozrejmost,a dolezite je aj kolko rodic zaraba,lebo je rozdiel dobre zarabajuci rodicia a jedno dieta ,alebo slabsie zarabajuci rodicia s piatimi detmi,takze podla moznosti a schopnosti,ale vzdy tak, aby to bola dobra vola rodicov a nie povinnost a urcite by si deti vazili viac veci na ktore si sami zarobili a kupili a ocenili ze by im rodicia nejaku tu sumicku dolozili alebo prispeli,a bola by spokojnost na oboch stranach
Mne za 3roky dali svokrovcov viac ako moji rodičia dohromady za moje roky....keď som chcela vodičák -spravis si keď budeš zarábať.. ešte i babka sa z toho smiala keď jej to povedali
Keď sme šli zo základkou do grécka -ani sa o Tom ne bavili so mnou keď som im to nacrtla...jedine čo som od rodičov dostala boli nejaké € na práčku alebo chladničku a možno občas dali nejaké €na narodky....takže všetko čo budem mať v budúcnosti bude mojím zapricinenim....takže z toho plynie ponaučenie: mám rada rodičov ale skôr by som na staré kolená pomohla svokrovcom ako im ...aj na vnúčatá serkaju pošlú raz za rok 50€ a vybavené....deťom šetria svokrovci do budúcna ....už som sa s tým zmierila že mám takých rodicov
Pri tejto teme mi napada este otazka, kolko tak mesacne by bolo treba odlozit aby po tych 20-25 rokoch malo aspon na tych 20% hypoteky? kolko tak odkladate tie co setrite detom 'na byt'? a bavime sa o dvoch detoch 😂
@zemiakovysalat
Lenze je rozdiel setrit a rozdiel investovat do fondov napr. etf... Ak tam budes 25 rokov odkladat peniaze po 50 EUR, tak tie peniaze dokazu velmi krasne pracovat + si tam pravdaze z brigad bude odkladat aj dieta a pojdu vsetky peniaze co dostane od babiek, tetiek a neviem koho..
@nelusiatko Nič nie je povinnost. Pokial rodicia nemaju peniaze, tak proste nemaju z coho zaplatit intrak a vydaje na zivot v inom meste. To je proste realita viacerych rodin, vratane mojej, z ktorej pochadzam.
@lenka1208 no zavisi ake budu potom sumy nehnutelnosti. Ak za 25 rokov bude byt stat milion eur, tak 200 tisic sporis 😉
Pred desiatimi rokmi sme kupovali trojizbaky po 60 tisic,teraz tie iste stoja 180 tisic,pricom platy sa za desat rokov urcite pomerovo k cenam nezvysili.Dnes zacinat od nuly nie je med lizat,urcite detom pomozeme najviac,ako bude v nasich silach.Tak ako sa budeme snazit postarat sa o rodicov.Ako aj oni v zaciatkoch pomohli nam...A kolobeh pokracuje...
ja si od 19r na vsetko zarabam sama a to som studovala nie uplne jednoduchu VS, platila si intrak a vsetky ostatne bezne vydavky, od 23r som uz byvala v prenajme a od rodicov som obcas dostala na narodeniny / Vianoce 50€, pripadne nabalili jedlo, ked som ich prisla navstivit, ale inak ziadne auto, ziadne dovolenky, ziadne byty, ziadne jazykove pobyty a tu som :D mam 30r a mam dom, auto, chodim na dovolenky, kupujem si znackove veci a na vsetko som si dokazala zarobit sama 😉 takze detom vobec nemusis pchat tisice kazdy mesiac, urcite to zvladnu aj same a budu si aj lepsie vazit veci, ked si to samy odmakaju, ako ked vsetko dostanu rovno pod nos od rodicov
@zmrzlinka2021 plus odovzdanie finančnéj gramotnosti ako bonus☺️
@zmrzlinka2021 veru tak...makali obaja aby sme so sebou vyštudovali...otec si po 5 rokoch ako sme odišli prvý krát kúpil veľký foťák a Astro výbavu🤣dovtedy si to pre nás odopieral....a ak s abufe dať a bude to potrebné pomôže obom stranám aj my s mužom.

@mooonika1975 hypotéku poznáš? Stačí ti 10-20% ceny bytu... Dneska ma problém človek pri tych cenach odložiť aj tych 10% kedze pod 100 000 v krajskom meste hociktorom novy byt uz nekupis