Ako zabezpečiť deti?
Tie, čo máte väčšie deti rozmýšľate ako ich zabezpečiť, pomôcť s kúpou auta, dať na štúdium, byvanim....
Myslím, že sme stredná vrstva máme 2 deti puberta, hypo už len 3 roky nízka splátka, obaja fajn praca.
Včera sme boli na stretnutí so známymi väčšia skupinka ľudí čo už majú staršie deti 18-25 r.
Prekvapili ma sumy o akých hovorili za jazykové kurzy, štúdium v zahraničí rok v USA, Anglicku.Dalsi prispeli dieťaťu na auto a ja som si uvedomila, že aj, keď máme našetrené chytá ma hrôza čo nás ešte čaká🙂
Pomáhate svojim dospelým deťom prispejete na dovolenku, všetky deti o ktorých píšem bývajú ešte doma, študujú, niektoré brigádujú iné nie.
Kamarátka 24 r dcére tankuje do auta, ďalší sa chystali dnes na nákupy, lebo 20 r syn potrebuje tenisky
Na jednej strane už pomáham rodičom, na druhej deti bude čas, že si len tak odletíme sami s mužom na dovolenku?
Sme opicia generácia?
Neviem si predstaviť, že dvom deťom prispejem na bývanie, nábytok a podľa reči, ktoré som včera počula sa to považuje za štandard a všetci rodičia sú ochotní dotovať aj veľké deti.
Deťom doprajeme kupujem kvalitné oblečenie, chodíme na dovolenky, myslím, že nešetriime, ale rezonuje mi to v hlave, že vlastne s porovnaním ostatných dávame malo a toto všetko nas ešte čaká.
Mne rodičia tiež dopriali kúpili prvý byt vyplatili krstnu boli to vtedy smiešne sumy, zaplatili VP, dovolenku, nikdy som nebrigadovala nechceli iba som chodila do školy.
Nemala som núdzu o peniaze a potom som už mala dobrú prácu.Aky máte vy postoj?Sú rodičia vlastne stroj na peniaze celý život?
@mooonika1975 ja som reagovala na to co si napisala mne.. ale ok :D
@mooonika1975 no...bolo to tak povedané lebo tréner to vie lepšie ako ja.
Teda....vysvetlim.
Viem plávať. Naozaj viem. Preplávam čokoľvek a akokoľvek dlho a keď som unavená proste sa otočím na chrbát a ležím na chrbte a držím sa nad vodou. Párkrát som mala tréning s ozajstným trénerom plávania.. A pri ňom som zistila, že neviem plávať 😂😂 resp moje rekrecne techniky sú len moje rekreačné techniky a mohla by som plávať omnoho efektívnejšie. A teda....určite nedokážem učiť plávať deti 0-6rokov. Tak to nechávam na ľudí, čo sa tomu venujú.
Tiež lyžovanie. Zjazdim hocičo. Chodíme na týždňové lyžovačky do Álp, ale predsa som samouk.a narobím sa ako kôň. Jeden deň s trénerom a šlo mi to oveľa lepšie. Čiže nechcem učiť deti moje zle návyky. Ale.chcem aby to.odzaciatku vedeli dobre.
Také korčuľovanie..
Manžel vzal 4r syna, ze ho naučí korčuľovať....skončilo to revom a korčulami zavretými v skrini. Poslali sme ho na kurz, po prvom dni vedel jazdiť....a po piatich dňoch decko akoby sa s korculami narodilo...
Takže u nás je oveľa efektívnejšie, keď deti učia ľudia, čo to vedia (učiť).
Mne rodicia finančne nijak extra nepomohli, všetko som si vždy platila sama od mojich 19tich rokov a toto pre moje deti nechcem. Takže od narodenia odkladám kazdy mesiac rodinné prídavky, danovy bonus a všetky peniaze, čo dostáva k sviatkom a urocim ich aspoň na 10% urokoch, nech sa to dorovna inflacii. A keď si raz bude kupovať byt alebo pôjde na štúdium do zahraničia trebárs, tak im tie peniaze dám. To je minimum co môžem pre nich urobiť, že im dám aspon malý start do budúcnosti, co som ja nikdy nezažila 😊
@ckatka tak ono záleží aj od dieťaťa, naše absolútne odmietali kurzy. Akonáhle niečo bolo povinne, tak nechceli. Učili sme ich hrou .dotrenovat sa dá vždy. Samozrejme, čo nevieme, ine športy, to sme ich dali na kurz. To už chceli oni sami. Ale áno, aj toto je možnosť. ❤️
My mame v plane dietatu umoznit rozvijat SA a vzdelavat kolko pojde a bude mat zaujem. Sporenia a podobne su pre nas nezmysly, pretoze poplatky a inflacia tie penaize prakticke zozeru. Takze peniaze, co dostal drobec sme investovali, dufame, ze rozumne a ze SA zhodnotia. No v kazdom pripade planujeme drobca naucit aj financnej gramotnosti a tomu, ako funguju peniaze.
Nas rodicia zivili do konca VS, resp. Kym sme si po VS nasli pracu, no uz od 12 rokov sme si privyrabali kde SA dalo.na vyske nam prispievali na ubytovanie, stravu, pomocky a podobne, no obaja sme brigadovali, aby sme mohli ist dakam na vylet alebo si dopriat nieco navyse. Kedze po skole.som.mala problem SA zamestnat, mohla.som byvat u nich, no zato som varila, upratovala a prebral vacsinu domacich povinnosti. A kedze mi vysla aspon absolventska prax, nejake peniaze na prilezitostny nakup.som mala. Odkedy som SA zamestnala k.rodico. chodime uz Len na navstevy, pricom vzdy donesieme nejake jedlo, nech ich nevyjedame, hoci Oni to nepovazuju za nutne. A teda pred.koronou sme kazdy rok s manzelom.vzali rodicov spolu na dovolenku niekam, cele v nasej rezii. Podla mna pomoc.v rodine je spravna, ale nemyslim si, ze kupit detom byt a podobne je az take prinosne. Pretoze dnes chcu.mat ludia vsetko krasne a hned a Bez cakania. Lenze aj to cakanie a zarabanie si na to, co clovek.potrebuje, ma.svoj zmysel, aby sa ludia naucili troska skromnosti, nie vsetko dokonale a hned, hoci na to nemam.
Samozrejme, ak to bude v našich silách / v množstve peňazí / určite pomôžeme. Už teraz šetríme, vieme aký je ťažký život. Na začiatku im prispieť, nevidím na tom nič zlé. Ak budeme mať, veď čo? máme šetriť do hrobu? Sme predsa rodina a to je hlavné.
Chcem len povzbudit vsetky “normalne”, standardne zarabujuce slovenske rodiny, ktore nemaju moc z coho prispiet detom. Mna s bratom rodicia vychovali harmonicky, v laske a skromnosti. Nikdy u nas nechybal smiech, spolocenske hry, hodiny a hodiny rozhovorov. Hlavne o tom, ze to co v zivote das, sa ti vrati. Ze treba byt vdacny za kazdy den a ak mas dve zdrave ruky a moznost pracovat, mas viac ako kopec ludi okolo seba. Neboli sme pri mori, v tabore, nechodili na platene kruzky. Venovali sa nam rodicia, vyletom bola opekacka, na lyze sme si slapali kopec a miesto hokeja hral brat hadzanu ;) Nedostali sme nehnutelnosti, poistky, ani nasetrene peniaze. Vzdy nam vsak boli rodicia oporou a pomohli so vsetkym (manualne, radou a pod.), takisto v dospelosti. Dostala som vzdelanie v podobe kvalitneho 8 rocneho gymnazia, VS som si uz ako externista platila sama. Kupila byt, dom, auta a dnes patrime k nadpriemerne zarabajucim rodinam. V detstve som bola obklopena spoluziakmi v drahom obleceni, okolo ktorych rodicia lietali ako helikoptery a odhadzovali kamienky z cesty pred nimi. Nie vzdy to malo pozitivny efekt. Dnes som uz rodic a svojim detom budem chciet pomoct. Ale viem, ze keby im mesacne odlozim po 1000 eur a nevychovam ich spravne, tak im to nepomoze. A ak im nedam nic financne a dostanu vklad do zivota v podobe vzdelania, uvedomenia si vlastnej sebahodnoty, uctu k ludskym hodnotam - tak to bude dobre ;) zivot s peniazmi je jednoduchsi, to rozhodne. Ale nie je to podmienka stastia.
@elenka.k samozrejme, nepochopili sme sa 🙂 to je caro pisaneho textu, chybaju mu emocie. Nemyslim to tak, ze v bohatych domoch ziju bezcitne macochy a v skromnosti sa vychovavaju impozantne Popolusky 🙂 je super, ak rodicia maju peniaze a ak ich odovzdaju detom, peniaze prinasaju moznosti. Ak chyba laska a vsetko ostatne, peniaze nepomozu. A ak peniaze nie su (existuje vela rodin, kde vychovavaju napriklad ZTP surodenca, samozivitelov a podobne), nic nie je stratene. Je zbytocne si mesacne odopierat po 20 eur, ktore mozem pouzit na super zazitky a rozvoj dietata - oproti tomu, ze ich odlozim a budu mat zlomok hodnoty o 20 rokov. Tak som to myslela 🙂
Neni to normálne. Ano keď chcem aby študovali na školu prispejem ale nebudem dotovať dospelé deti somarinami. Kino, zurky oblečenie na to nech si zarobia po brigádach inak majú smolu. Doučovania a podobne nech si zabezpečia. Deti majú byt co najsamostatnejsie nie odkázané na pomoc rodičov. V budúcnosti to má byt vaša voľba ci finančne pomôžete deťom alebo nie. Ja s tým nikdy nerátam ale keď mi svokra dala na auto čiastku tak má to potešilo
@ninyart to je super, ak dovolíte, trochu Vás poopravím, aby neprišli do omylu niektorí diskutujúci. Investovať sa môže rôzne - do nehnuteľnosti, zlata ap. a aj do fondov a pri fondoch nie sú úroky ale výnos. Ten môže byť vysoký, napr. v roku 2021 akciové fondy zarobili až okolo 30 %, ale môže byť aj v mínuse, kedy klient prerobí, ale z dlhodobého hľadiska sa to opäť vráti do +. Úroky sú teraz jedna veľká bieda, 0,01, 0,10 a niekde aj 0
Určite deťom pomôžeme... keby chceli aj zostať bývať v našom meste, na tých 10-20% hypotéky by potrebovali cca 40-50tisíc eur, neviem kde ich má 22ročný človek zohnať.
Príde mi lepšie mať pre neho našetrenú túto sumičku a následne ho vypakovať z domu ako mu nedať tie prachy a obchodiť ho ďalšie desaťročie doma kým si na to našetrí sám...
@laurita285 Ahoj, žijete v zahraničí? Kde? To vychádza aj že ak by sa chceli osamostatniť, byt by ich stál 200 tis. € - 500 tis. €, to je fakt o hubu, a to som si pôvodne myslela že v Bratislave sú jedny z najdrahších nehnuteľnosti v EU.. :(

@simca06022011 tak nechápem, načo reaguješ na to, čo pišem niekomu inému.