icon

Ako zarobiť na nehnuteľnosť?

16. jan 2023

Situácia:
Som čerstvo po škole, som zamestnaná, zarobím 1 100 € v čistom. Úspory nemám skoro žiadne. Bývam v prenájme s dvomi spolubývajúcimi, zaplatím 300 €. Plus strava, doprava. Nechodím do reštaurácií, nie som ani taký ten diskotékový typ, varím doma, občas idem s kamoškou na kávu. Snažím sa fakt šetriť, ale skutočne neviem, ako si z tohto platu zadovážiť vlastné bývanie. Mám pocit, že sen o tom, že budem mať vlastné sa mi vzďaľuje čoraz viac.

Strana
z4
domiklik
16. jan 2023

Neviem koľko máš rokov a v akom meste chceš kúpiť byt, ale dám ti radu, začni svoje financie riešiť s človekom, ktory im rozumie, ma niekoľkoročnu prax a s tým suvisiace kontakty.

summer23456
16. jan 2023

Baby väčšina tu odporu ste finančného poradcu. Kde ho človek nájde? Naozaj sa snažia čo najlepšie poradiť? Koľko stoja jeho služby?

maranta_leuconeura
16. jan 2023

@lucilaines na garzonku na kraji mesta by som si dala pozor, aby to nebolo tak, ze ta cena zas az tak nestupne a tym padom si autorka nebude moct dovolit nic lepsie casom, pretoze cenovy rozdiel sa medzi tym co chce a tym co ma sa rokmi len prehlbi. Treba vyberat rozumne aj s ohladom na lokalitu a stav budovy, nie brat prvu prasivu budu na konci sveta, len preto, ze je lacna.

katkaseiner
16. jan 2023

@summer23456 jeho sluzby teba nestoja nic... je plateny instituciou ktoru ti 'dohodi'. Skus v skupine svojho mesta hladat (niekoho blizko) a kludne by som oslovila aj dvoch, a vyberala lepsiu ponuku (nezabudni ze nie vzdy najnizsia cena je najlepsia... fakt si daj vsetko vysvetlit)

summer23456
16. jan 2023

@katkaseiner aha, ďakujem,to som netušila veru...

saxana000
16. jan 2023

Ked si teraz.so spolubyvajucimi a nevadi ti to sla by som do svojho a vzala podnajomnicku na vykrytie nakladov.. ale nepojde to hned este rok-dva pockaj co sa da odkladaj zachvilku je leto brigad bude dost popri svojej praci isto najdes nieco dalsie.. daj si sama inzerat vencenie zehlenie upratovanie strazenie deti okolo hlohovca je vela vytazenych mladych parov ktorym by dobre padla vypomoc cima viac si toho navalis tym skor to bude a nezabudni ze peniazky sa najrychlejsie sporia ked ich nemas kde a kedy minat...

karola987
Odpoveď bola odstránená
zuzanagregorova189
Autor odpoveď zmazal
lucilaines
16. jan 2023

@maranta_leuconeura aj keby cena garsonky na kraji mesta nestupla ani o euro. Aj tak, ak bude teraz dalsich niekolko rokov platit 300€ najom a povedzme 200 € si setrit bokom, zvlast pri vyske dnesnej inflacie, stale to bude menej ako keby celych 500€ davala do svojej hypoteky. Potencialny narast hodnoty nehnutelnosti su len dalsie mozne peniaze do plusu.

atinkaa
16. jan 2023

@autorka, no hlavne to nebude hned. Na Slovensku mame take ocakavania, ze vsetko musi byt okamzite, tak tomu daj najma cas.

Radili ti tu poradcu, tak len s nimi opatrne, u nas je casto poradca niekto kto najma potrebuje proviziu, teda napady vedia mat niekedy aj take ze mimo toho, co je standard inde. Skus ked tak viacerych, aj sama citaj, ak zacnes napr. HN a ich rubrikou o financiach nic nepokazis.

A uplne za okraj, ak mas dobru pracu a zmluvu na dobu neurcitu, tak stale je moznost mat aj v banke vynimku, pretoze posudzuju komplexnu situaciu, teda ani tu nie je dovod hadzat flintu do zita, pokojne to skus, vysvetli situaciu, nechaj si napisat z prace alebo aj zo skoly nejake kvazi doporucujuce dopisy, nie do banky, ze preco ti maju dat uver, ale obyc ako do zamestnania, kde je cosi viac o tebe, o tom aka si, co by mohlo dvihnut tvoju bonitu. A pytaj sa na moznosti, ktore by pre teba mali, nechces odist do zahranicia, chcela by si ostat v regione, preco mas rada pracu, a chcela by si sama zvladnut byvanie. My sme sice velmi malo napomocni, ale obcas aj motyka vystreli a uprimnost a taka ta mladeznicka dravost, moze zabrat. Nech ti to klapne!

ibajaanikiny
16. jan 2023

Ja sa zas na to divam inak,ako tu pisu ine,ale kam sa ponahlas?pises,ze si cerstvo po skole,cize asi cca pol roka pracujes na TPP,asi s nejakym zakladnym platom,bez nejakeho osobneho priplatku a podobne. Teraz chces sama kupit byt a bez nasetrenych penazi?to nie je len kupit a dalej nic,ale po kupe mas dalsie poplatky,kataster,poistenie nehnutelnosti a domacnosti,zacnes platit energie a spravcovske poplatky,pripadne opravy,prerabky,ak budu nutne. A nie je pravda,ze 300e zaplatis za hypo,ako teraz v podnajme. Predpokladam,ze pozeras nejake 1,5 az 2izbove byty,preratala si si to s cca 4-5% urokom? Porovnala si to napr s podnajmom sama niekde v 1-izbaku?co ak si najdes partnera a o nejaky cas kupite spolu? Zrazaj si vysku splatky,splatku za spotrebak,energie a zistis,ci sa ti to teraz oplati. Svoj prvy byt som kupila par rokov po skole a nic mi neuslo. Hej,napise niekto,ze peniaze do podnajmu mi usli,ale ked som si to preratala na hypo,vtedy by som po zaplateni vsetkeho zivorila. Niekedy je lepsie pockat a pozriet sa na to globalne,ved na kupu bytu v konecnom dosledku nebudes mozno vobec sama…

ttonicum
Odpoveď bola odstránená
milanpetras
Odpoveď bola odstránená
Strana
z4