icon

Ako žijete v dnešnej dobe z nízkej výplaty?

7. aug 2025

Dobrý deň, ako vnímate dnešnú situáciu človek chce ostať žiť pracovať na Slovensku ale ako ked si pozriete pracovne ponuky všetko je okolo 1200 v hrubom v čistom cca 1000€
Bývať niekde treba podnájom alebo hypoteka aj to je hypoteka otázna kedže byty su drahe a 1000 platom cca 120 tisic hypotéku ani človek nedostane . podnajom niečo stoji par stovak ostane po zaplatení účtov nakladov na život strave . Ako z tých penazi našetriť na dostojný život ? To ma človek pocit že chodí do prace a musí riadne otáčať každe euro aby prežil do ďalšieho mesiaca. Ako si založiť rodinu dieťa pracujuci človek je dnes 1000 platom odsudený na chudobu prežitie z mesiaca na mesiac . Ako to máte vy? robim niekde chybu ozaj sa snažím nemíňať na hlúposti

mizoko
10. aug 2025
@subartic

@mizoko nezjednodušujem , ja tú záhradu mám tak viem ako sa jej venujem . No ak chceš mať počistené hriadky , alebo všetko upravené no tak to sa narobíš . Ja to mám inak , slama , tráva nasadené . pemakultúra. Slimáky nemám , lebo i tam sused púšťa indických bežcov , ak by som mala tak to riešim normálne biootravou. O tomto ma nepresvedčíš. A kosenie ? kosia moje deti , 15 a 11 ročné , raz za týždeň v sobotu .

@subartic tak ja mám deti mladšie. Tie rozhodne nekosia. A pozemok máme veľkú + hospodárske budovy. Tiež závisí aj od oblasti kde žiješ. U nás padne sneh ešte aj v máji. A už začiatkom septembra je chladno. Takže áno zjednodušujes. Ako píšem mala som nasadené a máločo vzišlo. Mali sme aj tak ako ty,že má mali slamou zakryté - muž sa tomu venoval. A nie nemám super tip top záhradu. Milimetrový travnicek. Načo? Mám asi 10 ovocných stromov,20 kríkov a tiež hrozno. Už to je dosť. Bývame v chladnejšej oblasti takže ti to nevzíde tak skoro ako inde. Jednoducho nie je to také ako to máš ty všade. Nemám rada tieto zovseobwcnovania - ja to tak mám tak určite to tak majú všetci. To je strašné zavádzajúce a klamlivé. A ako som písala - keď fyzicky robíš desať hodín denne si rada keď padnes do spotele. Nemá každý kancelársku prácu. To je len príklad. A nie nesťažujem sa na svoju prácu. Len tí píšem že takéto zovseobwcnovania robí strašne klamlivy dojem.

mizoko
10. aug 2025
@columbovazena

@milanemila Čiastočne máš pravdu, ale...Nie je predsa normálny, aby pracujúci človek ( myslím tým akúkoľvek , aj manuálnu prácu, ktora.je potrebna) nemal šancu dôstojne žiť, to je predsa absolútny nezmysel. Predstav si, že by odrazu prestali existovať napr.pekari, mäsiari, upratovačky, smetiari, farmári, pracovníci vo výrobe, vodiči verejnej dopravy, učiteľky v MS, ZS, zdravotné sestry, atď.,atď... Žeby proste zrazu neboli. Vieš si to vôbec reálne predstaviť ako by to bolo, ako by sme ďalej existovali? Nie, nevieš, a neviem ani3 ja. Sú proste to proste profesie, ktoré sú potrebné, musia existovať. (Samozrejme aj iné profesie). Nemôžu byť všetci IT ckari, lekári, manažéri, marketeri atď., lebo by sme nemali čo jest, čo si obliecť, proste nič. Myslíš si, že oni nemajú mať nárok na dôstojný život? Prečo? Však pracujú, vykonávajú užitočný prácu. Ono - " demokraticka" - rozumej kapitalisticka spoločnosť je tak skur...e nastavená, (teda aspoň na Slovensku, stratenej krajine), že takýto obyčajní ľudia majú problém vyžiť, aj keď ich práca je pre spoločnosť potrebná. Je to úplne choré a scestné

@columbovazena presne ako píšeš. Ale zase tu je aj to že či to čo vyrobis,a ber to v hrubej mzde,zodpovedá aj tvojmu platu. Ak vyrobis 1000€ tak ako za to môžeš dostať 1200€ plat. Lebo jedno je mzda a druhé je hrubá mzda. A kde je ešte zisk pre zamestnávateľa? Lebo bez toho tá firma fungovať nebude. Nemôže len dávať všetko alebo aj viac do miezd lebo nebude mať na chod prevádzky. Veci sú o dosť komplikovanejsie

subartic
10. aug 2025
@mizoko

@subartic tak ja mám deti mladšie. Tie rozhodne nekosia. A pozemok máme veľkú + hospodárske budovy. Tiež závisí aj od oblasti kde žiješ. U nás padne sneh ešte aj v máji. A už začiatkom septembra je chladno. Takže áno zjednodušujes. Ako píšem mala som nasadené a máločo vzišlo. Mali sme aj tak ako ty,že má mali slamou zakryté - muž sa tomu venoval. A nie nemám super tip top záhradu. Milimetrový travnicek. Načo? Mám asi 10 ovocných stromov,20 kríkov a tiež hrozno. Už to je dosť. Bývame v chladnejšej oblasti takže ti to nevzíde tak skoro ako inde. Jednoducho nie je to také ako to máš ty všade. Nemám rada tieto zovseobwcnovania - ja to tak mám tak určite to tak majú všetci. To je strašné zavádzajúce a klamlivé. A ako som písala - keď fyzicky robíš desať hodín denne si rada keď padnes do spotele. Nemá každý kancelársku prácu. To je len príklad. A nie nesťažujem sa na svoju prácu. Len tí píšem že takéto zovseobwcnovania robí strašne klamlivy dojem.

@mizoko no tak ale však máš ovocné stromy, nasadené , každemu občas niečo vzíde občas nevzíde, ja to zas tak neprežívam , urodi sa neurodí , zmrzne no aj to je život . Ale kriky ako ríbezle , egreše, osturžiny , maliny minimálna údržba. A prepáč ja jednoducho nemám pochopenie pre anglické trávniky , fontánky svetielka a sťažnosti ako je všetko drahé ovocie a zelenina . A je množstvo odrôd ktoré vydržia aj drsnejšie podmienky , žila som 15 rokov na severe Slovenska.

anonym_51c246
11. aug 2025

@anonym_autor ludia s ktorymi sa zrejme porovnavas kupili nehnutelnost este pred covidom ked boli neporovnatelne lacnejsie.

dorizzz
11. aug 2025

12 strán? Pointa je v tom, že toto jednoducho je zlá doba. Nemôžeme všetci byť vzdelaní do aleluja a mať teplé miestečko s platom 4k. Niekto proste musí robiť aj obyčajné veci, ako piecť chlieb, upratovať kancelárske priestory a podobne. A aj títo ľudia, ktorí robia menej kvalifikovanú prácu by mali za svoju odvedenú prácu dostať taký plat, aby z neho dokázali slušne vyžiť-to znamená zaplatiť si bývanie a náklady s ním spojené, má mu vyjsť na normálnu stravu a má si vedieť aj niečo odložiť. Nehovorím, že majú brať 4litre ale mali by dostať toľko, aby tieto základné veci boli splnené. Niekto tu spomínal Ameriku? Že dve tri práce? No áno, ale čo to je za život? Z roboty do ďalšej roboty a potom ešte do tretej a iba toto dookola? Nemať rodinu, nič, iba robotu aby som si mohol zadovážiť základné veci? No ďakujem pekne za taký život.
Tie pradajky na balkóne to je tiež pecka inak, mala som po dva roky, a záleží aj na akej strane je ten balkón, ja mám JZ balkóny a teda bol to des. 30 paradajočiek na to hektolitre vody, ktoré treba samozrejme zaplatiť, hnojivo, zemina. Absolútne sa to neoplatí.

anonym_1d07be
Autor odpoveď zmazal
dorizzz
Autor odpoveď zmazal
gabrielabydzo
11. aug 2025
@terry658

@anonym_autor jedine sa uskromniť. Nájsť ešte nejaký príjem.
My sme išli do dieťaťa, keď manžel zarábal v čistom 650 eur. Druhé sme mali keď zarábal 850 eur. Ja som bola po škole. Potom robil veľa nadčasov a dostal sa na 1500 eur. Dali sme si postaviť dom.
Terza čakam štvrté. Popri deťoch som si spravila VŠ. Pracujem od jedného roka môjho tretieho syna. Striedame sa s mužom. On je teraz na materskej a ja v práci. Ideme z mesiaca na mesiac, resp. odložíme na povinné platby le to je všetko. Dovolenka nehrozí. Kúpili sme deťom obrovský bazén a ohrev k tomu a máme leto doma.

@terry658 nie v zlom ale ozaj 1500€??To by som ostala pri jednom dieťati ale 4??No akože dovi dopo.Môj zarába viac a toto by som si nedovolila.No veď ale ako tu jedna píše ži a nechaj žiť.Alebo živoriť.

anonym_e22faf
11. aug 2025
@gabrielabydzo

@terry658 nie v zlom ale ozaj 1500€??To by som ostala pri jednom dieťati ale 4??No akože dovi dopo.Môj zarába viac a toto by som si nedovolila.No veď ale ako tu jedna píše ži a nechaj žiť.Alebo živoriť.

@gabrielabydzo vidis a aj napriek tomu sa najdu rodiny,vdaka za ne,lebo aspon kto si bude robit na nase dochodky,a nie ze 0,5 na dochodcu.
My mame 5deti a nikdy som nedoniesla take krasne peniaze domov ako nosim z toho fuj,fuj,hnusneho zavodu.Tento tyzden 1500eur,muzovi 2000eur a este pride rodicak s pridavkami,780eur.Po novom roku mi konci rodicak ale obom fuj,fuj zavod zdvihne plat o 10percent min.Takze o nic neprideme.A toto sme mali slabe vyplaty.Minuly mesiac ja sama 2200eur,muz 2500.13te platy obaja.

kaca222
11. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_ebd1e5 ale pracuju na Slovensku za slovenské mzdy ? ,,vo vlastnom´´ myslene že su zadlžené na celý pracovný život ? poznam x rodin ktorý maju 300 tisic hypoteky v zahraniči muži robia celý život . Aka je to potom rodina ? Viete žil som 7 rokov v Nemecku rok som spať ale ked vidim že podnajom je tu o par stovak lacnejší no platy 1000 tak to si poviem ma to zmysel žit tu ? 2 či 3 prace mať to je čo za život a potom sa čudovať že 45 ročný muži maju infarkt ked nemá čas na regeneráciu oddych. Na Slovensku bud podnikať alebo ste odsudená na chudobu normalna práca je almužna. A to si neviem predstaviť slobodne matky ktore musia vyžit uživiť dieta s minimálnym výživným bez pomoci rodičov ulica

@anonym_autor Vprvom rade to tí ľudia robia tak, že rozmýšľajú nad financiami a vedia, že hypotéka nie je zlo a nie je nič zlé na tom, byť zadĺžený (hypotékou) do konca pracovného života

terry658
11. aug 2025
@gabrielabydzo

@gabrielabydzo teraz už zarába viac a ja tiež....

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
radostka
11. aug 2025
@matkamirko
Odpoveď bola zmazaná

@matkamirko su statistiky, ze aj ked platy rastu, ludia si mozu dovolit menej. Pretoze napr. ako pises, mas plat o 300€ vyssi, ale nechas tu sumu v potravinach, drogerii, v sluzbach a este ti aj chyba…

anonym_525c1d
11. aug 2025

mne príde práveže táto doba dobrá plná možností ako sa realizovať . Od dospievajúcich detí až po ľudí v zrelom veku . Bývame na dedine, rekonštruujeme starší dom , máme viac detí , muž podniká a ja pracujem v administratíve. Viac detí znamená 4+. Príjem celkom na rodinu asi 3500 v čistom mimo prídavkov a daňového bonusu , máme všetko čo tu bolo písané teda posadené v skleníku , ovocné stromy a sliepky. Tri staršie deti 15+ celé leto brigádujú , peniaze sú len ich , žiadne prispievanie do domácnosti . S mladšími deťmi ideme teraz na dovolenku do Grécka na 10 dní . staršie už s nami nechcú , je s nami proste brutálna nuda. Muž keď je doma neustále rozmýšľa kde čo vylepšiť , zjednodušiť , zefektívniť. Ja osobne túto dobu nepovažujem vôbec za zlú .

columbovazena
11. aug 2025

@anonym_e22faf No to je fajn, že niekde dokážu zaplatiť zamestnancov. Ak sa môžem opýtať, zamestnávateľ je pravdepodobne na západe Slovenska?

strelkyna1
11. aug 2025

Vseobecne je tazke zit na Slovensku, ale nie je to lahke ani vo svete. Ale teraz konkretne k autorovej situacii. Momentalne je cca v polovici svojho financneho ciela, ma 120 000. Takze ak si kupi dvojizbak, da donho najomnika a pojde este na 7 rokov do Nemecka, kde zarobi druhu polovicu, tak o 7 rokov dosiahol svoj financny ciel, ma dom bez hypoteky a zvysok zivota bude pokojne zit aj s rodinkou z mensieho platu? To nie je take zle. A to ratam, ze nevesta pride s uplne holou ri... Ak je na tom financne ako on, tak mozu kupovat dom uz teraz. Ak sa teraz len stretnu, ona nema ani fuka a pojdu spolu do zahranicia obaja, tak teoreticky za 3 a pol roka maju dosetretnu chybajucu sumu a mozu sa vratit domov.

mimixxxx
11. aug 2025

Tajomstvo: Ľudia majú bude 2 práce alebo podnikajú alebo dostávajú k výplate peniaze načierno alebo robia v zahraničí. A áno, je to des. Kuk ceny v rakúskych obchodoch napr. Hainburg, veľa veci porovnateľných alebo lacnejších je tam. Áno, služby sú tam zatiaľ ešte drahšie, ale už nie je ten rozdiel taky veľký.

pako24
11. aug 2025

Poznám vo svojom okolí x ľudí, čo zarábajú v SR slušné prachy kvôli svojej šikovnosti a napr. vo sfére inštalácií, účtovníctva, autoopráv, zároveň poznám y ľudí s VŠ, ktorí ani zďaleka nezarábajú ako tí skôr uvedení a tiež poznám VŠ vzdelaných s niekoľkotisícovými zárobkami mesačne. V hociktorom autoservise mi za 50-60e za 15-20 minút chlapík prezuje 4 kolesá a minie na to okrem svojej práce a amortizácie vyvažovačky a prezúvačky ešte závažia v cene do 5 eur, pri tomto tempe je to čistý zárobok cez tisícku za jeden deň... podobne EK, TK... provízia realit. makléra 3-5% z ceny - bežne 3-5tis. ... Chcem tým len povedať, že nie je to len o tom, či máš VŠ alebo nie, či chodíš stále do nejakého kurzu.... je to o odvahe - pustiť sa do podnikania alebo nového zamestnania, vycestovania za prácou, o schopnosti učiť sa aj manuálne zručnosti, logickom myslení - nachádzaní riešení, šikovnosti - efektivite práce, zručnosti - kvalite práce, zavádzaní mechanizácie a robotizácie, charizme a správaní sa - získavaní zákaziek, atď., atď. kto chce, má tu možnosť zarobiť, ale treba pre to niečo urobiť - nepoznám takých, ktorí by za málo roboty zarábali veľa peňazí, ale poznám veľa takých, ktorí sa spoliehajú na sociálne dávky, aj keď by nemuseli, alebo robia za minimálnu mzdu a aby sa ich príjem zlepšil nemajú ochotu nič urobiť (okrem sťažovania sa na všetko možné). Aj pre tých, čo sa starajú o deti či nevládnych príbuzných je často možné pribrať za úhradu starostlivosť o ďalšie osoby, alebo robiť prácu z domu, alebo si založiť domáce hospodárstvo, alebo, alebo... jediná kategória, pre ktorú je objektívne problém zvýšiť svoj príjem sú bezvládni alebo mentálne ťažko postihnutí ľudia, ktorí objektívne potrebujú pre svoj život pomoc druhých - pre také okolnosti sa treba poistiť a poisťovanie je opäť príležitosť privyrobiť si, každopádne, zatiaľ ekonomika v SR ako-tak funguje a dáva možnosť zarobiť na služné živobytie, ale nič nie je večné a môže sa to rýchlo zmeniť, napr. aj zvyšovaním miezd bez zvyšovania produkcie tovarov či služieb alebo nepriaznivým demografickým vývojom, alebo kombináciou viacerých faktorov.... vyhliadky v SR nie sú ružové, ale žiaľ ani v Nemecku...

anonym_00e442
11. aug 2025

@anonym_autor vrat sa do Nemecka tu to nemá význam , my sme odišli z Rakúska kúpili byt a máme dieťa a muž aj tak chodí robiť vonku lebo tu by sme nevyžili , ľutujeme že sme sa vrátili keby nemáme syna autistu ideme nazad a takto sa len pretlkame životom , ja stále na rodicaku robota ani nehrozí pre mňa pomoc zo strany rodiny žiadna a muža ani nevidím on nás živý , takže mysli na budúcnosť svojej budúcej rodiny deti tu pokiaľ nemáš peniaze známosti žiješ v chudobe

evkatk
11. aug 2025

Na východe bežne žijú y hrubého do 900 Eur. Ale k podstate. Ak je príjem nízky, treba hľadať spôsob ako ho zvýšiť. Mne sa to podarilo. Ostala som sama s 3 malými deťmi, sirotské a vdovské bolo úbohé. Najprv som sa dala na ďalšiu VŠ príbuznú tomu, čo som mala vyštudované a ukončené, aby som mohla kandidovať na vedúcu pozíciu a potom ďalšie štúdia postgraduálne, aby som mohla sa dostať na najvyššiu funkciu. To však nestačilo, keď deti začali študovať. No nastala možnosť pracovať v inej sfére na niečom novom a to na vypracovaní európskych projektov. Veľmi dobre platená práca, ale ešte lepšie by bola, ak by som mala ukončenú príslušnú VŠ. Tie moje 2 nestačili ani doktoráty z nich. Tak som sa ako 46 ročná dala na štúdium ekonómie a promovala ako 51 ročná v poradí s doktorátmi už 5. krát. Veľmi to pomohlo. Príjmy rozprávkové, všetky deti vyštudované aj s doktorátmi a tiež zabezpečené. Treba iba nabrať odvahu a ďalej študovať. Prístup k dobre platenej práci je potom jednoduchší. Čím viac odborov sa vyštuduje, tým lepší výber dobre platenej práce sa vyskytne.

evkatk
11. aug 2025

Našinec v zahraničí zarobí, no väčšinou neplatí odvody v plnej výške. Preto sú tie zárobky relatívne vysoké. To sa mu zúročene vráti v dôchodku, keďže neodvádzal odvody a dôchodkové v zahraničí máloktorí cudzinci platia. Tam je dôchodkové poistenie veľmi vysoké, to by sa im neoplatilo robiť vonku. A tu nebude mať odvody za už potrebných 40 odracovaných rokov. Potom súd stanoví deťom výživné na rodiča, ktorý nepoberá dôchodok a dieťa bude musieť platiť.

anonym_69a349
15. aug 2025
@w123

Je to des, ľudia čo majú vlastné bývanie majú buď vyššiu výplatu alebo im pomáhajú rodičia finančné, nie z 1000 cky sa naozaj nedá dôstojne vyžiť. A vidím ako problém to že slováci sú proste lakomci vo všeobecnosti, preto tu máme zamestnávateľov ktorí viac niesi ochotní dať, lebo lepšie je napchať si vlastné vrecká.

@w123 skus zacat sama podnikat, zamestnaj par zamestnancov a potom napis. Toto dnes uz hadam nenapise ani ziak Ii.stupna ZS 🙉

hiro
Autor odpoveď zmazal
hiro
15. aug 2025

@alica110 "nájdi lepšie platenú prácu" nuž každý mal tú možnosť rozhodnúť sa koľko chce zarábať už na základnej škole. Ťažko sa sťažovať že no vybral som si zle. Myslím že nie je nijaká iná možnosť ako zarobiť viac - len tým že si vyberiem zamladi zamestnanie kde zarobím dosť alebo dúfať že v to moje si vyberie málo ľudí a tak bude viac ocenené.
Alebo ako píšu tu - kašľať na ponuky a sám si zarobiť majland vlastným snažením. Je X možností ako sa uplatniť vo vlastnom podnikaní a brať násobne viac oproti priemernému zárobku od manuálnych zručností po intelektuálne. Alebo zamestnať druhých nech robia na mňa.
Ak nie tu tak hocikde v EÚ alebo trošku zložitejšie inde vo svete.
Každý z nás vyšiel zo školy a nemal nič. Mohol byť čím chcel byť ísť kdekoľvek chcel. Raz som išiel na 3 mesiace preč a mal som 30€. Nakoniec sám si musel zarobiť na seba aby mal niečo. Zdediť je ľahké. Sťažovať sa že som nič nezdedil tiež. Keby sme mali tie 40% dane z dedičstva ako majú v UK tak ľudia asi inak rozmýšľajú.

alica110
15. aug 2025
@hiro

@alica110 "nájdi lepšie platenú prácu" nuž každý mal tú možnosť rozhodnúť sa koľko chce zarábať už na základnej škole. Ťažko sa sťažovať že no vybral som si zle. Myslím že nie je nijaká iná možnosť ako zarobiť viac - len tým že si vyberiem zamladi zamestnanie kde zarobím dosť alebo dúfať že v to moje si vyberie málo ľudí a tak bude viac ocenené.
Alebo ako píšu tu - kašľať na ponuky a sám si zarobiť majland vlastným snažením. Je X možností ako sa uplatniť vo vlastnom podnikaní a brať násobne viac oproti priemernému zárobku od manuálnych zručností po intelektuálne. Alebo zamestnať druhých nech robia na mňa.
Ak nie tu tak hocikde v EÚ alebo trošku zložitejšie inde vo svete.
Každý z nás vyšiel zo školy a nemal nič. Mohol byť čím chcel byť ísť kdekoľvek chcel. Raz som išiel na 3 mesiace preč a mal som 30€. Nakoniec sám si musel zarobiť na seba aby mal niečo. Zdediť je ľahké. Sťažovať sa že som nič nezdedil tiež. Keby sme mali tie 40% dane z dedičstva ako majú v UK tak ľudia asi inak rozmýšľajú.

@hiro Ach, tá naivita 🥲😅

hiro
15. aug 2025
@alica110

@hiro Ach, tá naivita 🥲😅

@alica110 To mne hovor čo som na prvej výške jedol raz za 3 dni a cez leto na prácach buď nič alebo keksy z 1kg balenia rozdelené na týždeň či čisté cestoviny varené 4 hodiny na tuhom liehu 😉
Ľudia dnes sú rozprdení. Bývať hneď v paláci. Ja som býval zo 1,5 roka v stane len na deke, dnes niekto nevydrží ani pár týždňov na dovolenke na nafukovačke.

subartic
15. aug 2025
@hiro

@alica110 To mne hovor čo som na prvej výške jedol raz za 3 dni a cez leto na prácach buď nič alebo keksy z 1kg balenia rozdelené na týždeň či čisté cestoviny varené 4 hodiny na tuhom liehu 😉
Ľudia dnes sú rozprdení. Bývať hneď v paláci. Ja som býval zo 1,5 roka v stane len na deke, dnes niekto nevydrží ani pár týždňov na dovolenke na nafukovačke.

@hiro akých si mal rodičov ? Dobrých ? Viedli ťa ku vzdelaniu ? Mal si zaplatené obedy, desiaty do školy, kontroloval ti niekto úlohy , niekto dával pozor kde sa pohybuješ s kým sa pohybuješ atď ?

hiro
16. aug 2025
@subartic

@hiro akých si mal rodičov ? Dobrých ? Viedli ťa ku vzdelaniu ? Mal si zaplatené obedy, desiaty do školy, kontroloval ti niekto úlohy , niekto dával pozor kde sa pohybuješ s kým sa pohybuješ atď ?

@subartic Väčšinu z toho som mal. A?
Chceš mi povedať že drtivá väčšina detí toto nemá keď si radšej vyberajú maturovať z iného predmetu ako matematiky? Výber škôl len aby dáka bola a hlavne jednoduchá? Kde sa dá ľahko získať titul aj keď m je potom nanič?

dorizzz
17. aug 2025
@evkatk

Na východe bežne žijú y hrubého do 900 Eur. Ale k podstate. Ak je príjem nízky, treba hľadať spôsob ako ho zvýšiť. Mne sa to podarilo. Ostala som sama s 3 malými deťmi, sirotské a vdovské bolo úbohé. Najprv som sa dala na ďalšiu VŠ príbuznú tomu, čo som mala vyštudované a ukončené, aby som mohla kandidovať na vedúcu pozíciu a potom ďalšie štúdia postgraduálne, aby som mohla sa dostať na najvyššiu funkciu. To však nestačilo, keď deti začali študovať. No nastala možnosť pracovať v inej sfére na niečom novom a to na vypracovaní európskych projektov. Veľmi dobre platená práca, ale ešte lepšie by bola, ak by som mala ukončenú príslušnú VŠ. Tie moje 2 nestačili ani doktoráty z nich. Tak som sa ako 46 ročná dala na štúdium ekonómie a promovala ako 51 ročná v poradí s doktorátmi už 5. krát. Veľmi to pomohlo. Príjmy rozprávkové, všetky deti vyštudované aj s doktorátmi a tiež zabezpečené. Treba iba nabrať odvahu a ďalej študovať. Prístup k dobre platenej práci je potom jednoduchší. Čím viac odborov sa vyštuduje, tým lepší výber dobre platenej práce sa vyskytne.

@evkatk toto čo píšeš je super a obdivuhodné, nie každý má však kapacity na to aby vyštudoval niekoľko škôl, a keby aj mali ľudia toľko kapacity tak každý nemôže byť na vedúcej pozícii, jednoducho stále bude potrebné aby niekto upratoval priestory, piekol chlieb, opatroval seniorov atď., a aj títo ľudia by mali dostať viac než 816 v hrubom, veď to je výsmech, prečo by človek aj menej vzdelaný nemohol žiť dôstojne a slušne? Nehovorím o rozprávkových platoch ale aspoň adekvátne k sumám potravín, oblečenia, obuvi, nákladom na bývanie, aby si človek vedel zabezpečiť z toho platu všetko potrebné a aby si vedel aspoň trošičku ušetriť a ísť na malú dovolenku či už u nás na Slovensku alebo kľudne aj do Chorvátska, alebo si kúpiť nový kus nábytku, či čokoľvek iné potrebné.

kaca222
17. aug 2025
@evkatk

@evkatk si skvelá, máš môj obdiv. A podľa mna nejde ani tak o to, že “niekto nemá kapacity vyštudovať toľko vš”, ale skôr o to, že si hľadala spôsoby ako sa vynájsť namiesto celoživotného lamentovania