Ako získať hypotéku bez vlastných zdrojov?
Ahojte, chcem sa spýtať brali ste v poslednej dobe niketo hypotéku na výstavbu domu, bez 10% vlasntých zdrojov? Ak áno v ktorej banke. A či si niekto uplantil novomanželskú podporu.
Dakujem
Nie 10%, ale 20 až 30 %. A vieš prečo ich treba mať? Aby banka vedela, že vieš šetriť a budeš vedieť splácať. Stavať dom bez vlastných zdrojov je nerozvážnosť
@angie17 na výstavbu domu ti len tak hypotéku nedajú, potrebuješ mať múry domu vystavané aspon 1m, aby si dostala hypo. + teda s 90% hypotékou sa môžeš rozlúčiť, v najkrajšom sne dostaneš 80%.
Prosím ťa načo chceš ísť do stavby domu, keď na to reálne nemáš. Tých 20 % je minimum + schopnejší plat.
Milujem túto logiku Slovákov, nemajú na dom, ale zoberú na rohy toľké peniaze. Potom sa sťažujú, že mesačne splátky ich vyjdú nad 1000 e a kde je jedlo, ošatenie a život 😱
Neviem ci ti to pomoze ale ja som kupovala byt a brala som medziuver z pss na dofinancovanie. Mala som sice vlastne zdroje ale len 10% cize dalsich 10 som si doriesila tym medziuverom.
A potom že samé exekúcia a osobné bankroty
@angie17 bez vlastných zdrojov do toho nechoď. Banky majú limit tak 20-30%. Desať som ani nepočula. Aj keby ti ju dali, pri cene domov bude splátka tak 500-1000 mesačne. Na to máš?
Ak neviete dať na hromadu tých 20% tak ani nesnívaj o dome alebo byte, pre vás je nájom. A riešiť to spotrebákmi je tiež ekonomická samovražda.
Ak neviete dať na hromadu tých 20% tak ani nesnívaj o dome alebo byte, pre vás je nájom. A riešiť to spotrebákmi je tiež ekonomická samovražda.
@anonym_5a3333 buď odpoviem na danu otazku alebo sa k téme nevyjadrujem ale dik za nazor 😀
Jedine šfrb ak spĺňaš podmienky. Ale neviem ako je to s výstavbou domu, my sme kupovali dom.
Preco idu byty stale hore? Lebo si hypo beru aj ludia, ktori ziju z ruky do ust a nedokazali nic usporit. Alebo sa im nechce pockat 3-4 roky, kym nieco nasporia a chcu mat hned vlastny dom pomaly v 18r. Co zenie ceny nehnutelnosti stale nahor. Kym neboli hypoteky a ludia museli kupovat za svoje, tak ceny boli polovicne. Takto kazdy hypo a dufa, ze byty pojdu ako vzdy este viac hore a dokonca o par rokov este aj zarobia.
Tie vlastne peniaze su kvoli tvojej ochrane, aby si nenabrala prilis drahu nehnutelnost, prilis vysoku hypoteku, ktoru nebudes moct na materskej splacat a potom budes nadavat na stat, ze ta nechal na ulici, lebo si nemala na splatky.
Milujem túto logiku Slovákov, nemajú na dom, ale zoberú na rohy toľké peniaze. Potom sa sťažujú, že mesačne splátky ich vyjdú nad 1000 e a kde je jedlo, ošatenie a život 😱
@anonym_156ac2 Hej. 5 korun vo vrecku, ale podme stavat "domcek". Co by sa tak asi mohlo pokazit? 🤔🙄 fakt financna gramotnost 0. Ked na nieco nemam, tak si to NEKUPUJEM.
Neviem ci ti to pomoze ale ja som kupovala byt a brala som medziuver z pss na dofinancovanie. Mala som sice vlastne zdroje ale len 10% cize dalsich 10 som si doriesila tym medziuverom.
@anonym_7236e4 nepomôže, ona nemá ani tých 10
Preco idu byty stale hore? Lebo si hypo beru aj ludia, ktori ziju z ruky do ust a nedokazali nic usporit. Alebo sa im nechce pockat 3-4 roky, kym nieco nasporia a chcu mat hned vlastny dom pomaly v 18r. Co zenie ceny nehnutelnosti stale nahor. Kym neboli hypoteky a ludia museli kupovat za svoje, tak ceny boli polovicne. Takto kazdy hypo a dufa, ze byty pojdu ako vzdy este viac hore a dokonca o par rokov este aj zarobia.
@anonym_0f9b7d nie. Keby to tak bolo ako ty píšeš, tak by ceny nehnuteľností klesali lebo dané osoby by nezvládali splácať a museli by predávať
@anonym_5a3333 buď odpoviem na danu otazku alebo sa k téme nevyjadrujem ale dik za nazor 😀
@angie17 ja ti to tak napíšem. My sme náš dom kupovali minulý rok bez úveru. Postavený, hneď sa dalo bývať. Nič čo by trebalo hneď prerobiť. Kúpeľňa, wc nové, fasáda atd tiež. A môžem ti povedať, že dom je aj o 200% väčší žrút peňazí ako byt. Takže keď nemáš nič ušetrené a chceš bývať, tak kúp byt, aby sme nemuseli neskôr byt v bankrote alebo v dome bez kuchyne
Myslím,že niektorí nevedia,čo je stavať dom.Dom sa ešte postaví,ale potom tie sumy,čo do neho idú.Ideme meniť len kuchyňu a spotrebiče po 15 rokoch a z ceny mám dosť.A áno treba mať aspoň 20 % nasporené pre hypotéku.A považujem to za správne,fakt kto na to nemá,nech nestavia.
Jedine šfrb ak spĺňaš podmienky. Ale neviem ako je to s výstavbou domu, my sme kupovali dom.
@anonym_c3c635 tam treba vyplnit žiadost? či treba poriešit najskor banku?
Prosím ťa načo chceš ísť do stavby domu, keď na to reálne nemáš. Tých 20 % je minimum + schopnejší plat.
@zmrzlinka2021 no lebo mladým treba rovno dom, nevieš také jednoduché. Plus k tomu 2 auta a letnú a zimnú dovolenku. To, ze ma to nemaju je pre nich nepodstatne.
Ja poznám.dokonca taky prípad, že za deti splácaní hypo rodicia lebo dáma na RD samozrejme a muz mal ťažký uraz, takže pomaly ročná PNka. A bolo vymaľované
@anonym_c3c635 tam treba vyplnit žiadost? či treba poriešit najskor banku?
@angie17 rieši sa to cez šfrb, banka sa vôbec nerieši. Žiadosť vypĺňaš až v podstate na záver. Najprv musíš vybrať nehnuteľnosť, pozrieť sa či spĺňaš každú jednu mini podmienku atď, miliom krokov kým vôbec podávaš žiadosť.
@angie17 Kúp pozemok, urobte základy a a vyžente múry do výšky 1 meter, potom môžete žiadať o hypotéku na rozostavanú nehnuteľnosť. Dajú vám ccca 80% hodnoty domu - ale musíte mať na to adekvátny príjem, stabilnú trvalú prácu a žiadne dlžoby. Dôležitá je aj lokalita.
@zmrzlinka2021 no lebo mladým treba rovno dom, nevieš také jednoduché. Plus k tomu 2 auta a letnú a zimnú dovolenku. To, ze ma to nemaju je pre nich nepodstatne.
Ja poznám.dokonca taky prípad, že za deti splácaní hypo rodicia lebo dáma na RD samozrejme a muz mal ťažký uraz, takže pomaly ročná PNka. A bolo vymaľované
@anonym_6d02ec Ja poznam tiez pripad, ze si 25-rocna zmyslela, ze chce mat naraz dieta, svadbu a rovno aj byt v novostavbe v BA, s priatelom na to ovsem nemali €, nie ze by sa zariadili podla svojich financnych moznosti (obaja robili v nejakom obchode v nakupaku asistentov predaja), radsej isli rodicov zatazovat. Tak jej rodicia im nakoniev byt kupili - zobrali na seba hypoteku a ich dali na list vlastnictva ako mensinovych vlastnikov.. Super svojich rodicov takto zatazovat kvoli vlastnej nechopnosti a rozmarom, ze? Suma sumarum, prislo dieta, vypadol komplet jeden prijem, ledva to zvladaju platit, mlady pada kazdy mesiac na hubu, keby im nepomhaju rodicia, asi to nedavaju vobec. Ja neviem, kde toto ti ludia beru, ze vsetko a hned a uplne tip-top nablyskane mat. (A to pisem ako 27rocna, takze ziadna kritika starsou generaciou…)

@angie17 to existuje aj take, ze novomanzelska podpora? Co to je?