Ako získať nové auto bez našetrených peňazí?
Ahojte, stala sa nám taká blbá vec (teda rodičom), že sa im pokazilo auto (automatická prevodovka, oprava vyššia ako hodnota autá :/).. Naši mali to auto na leasing (brali už ojazdené), leasing im skončil len pred 3 mesiacmi a to auto je teraz nepojazdné, nepredajné, nič… :/ Potrebuju nové, lebo bez autá sa im fungovať nedá (bývajú daleko od nás, v malej dedine, nezasli by peši do obchodu atd atd), no nemajú bohviečo našetrené a ja im teraz pomôcť nemôžem, som na rodičovskej a s druhým babom v brušku… Nechceme, aby si kupovali nejakú “starú šunku” za pár eur, lebo zase budú len problémy s opravou atd, už by som chcela nech majú pokoj a nové auto, predvazdacku alebo max tak rok jazdené, len neviem ako to vyfinancovať :/ Nemá niekto skúsenosť, že si dôchodcovia brali leasing napríklad? (dôchodky nemajú zle, dokopy tak okolo 2k majú, dlhy žiadne). Alebo nemáte skusenosti s operatívnymi leasingom ale pre fyzicku osobu? Premýšľam ako im pomôcť ale bez toho aby mali našetrené je to ťažké :/ Majú jeden dom, ktorý by mohli dať na predaj, len to nebude hneď a auto potrebuju dobre že nie dnes…
Inak starí ľudia často zavádzajú čo sa týka našetreného, je dosť možné, že majú oveľa viac a s takým dôchodkom už tobôž, ale súhlasím s ostatnými, kupovať dôchodom nové auto je úplný nonsens...
@simona92101 jj, automat musí byt, otec mal pred pár rokmi úraz a manuál sa mu zle šoféruje (zvládne ale nie je to úplne OK a asi by to auto časom nedalo 😀)… jj, ja si myslím, že ho oklamali, neporadil sa s nikým len zrazu odišiel na starom a prišiel na novom aute.. mamu išlo poraziť.. ale viacerí automechanici nám vraveli, že tieto autá majú problémy s AP, takze asi to bola otázka času..
@pribinak čo Ti poviem… my s mužom keď už počujeme tému auto je nám zle…
Tak s tým niečo rob? Oci, do servisu si vieš zavolať aj sám.
Kupovat pre ich potreby nove auto je uplna hlupost. Auto straca na hodnote kazdym dnom... nech si kupia nieco z toho co maju nasetrene a nech sa naucia setrit kazdy mesiac. Maju kralovske dochodky, to musia aspon 500e kazdy mesiac odlozit. Z 2k vyziju aj 4-5 clenne rodiny, nie dvaja dochodcovia. Takze ano, su financne negramotni, darmo sa paprcis.
Autorka
Priprav sa na to, že buď ty alebo oni budú musieť ísť bližšie alebo rovno k vám/vy k nim. Je to ťažké, hlavne ak si jedináčik.
@kulumulu123 ok, ďakujem.. určite by im do tých 350-400€ mesačne vyšlo v pohode, len som nevedela ako to funguje pri dôchodcoch.. alebo som aj premýšľala nás operatívnym, medzi časom by predali tu nehnuteľnosť a za to by sa mohlo potom nejaké auto kúpiť aby nemali dlhy… neviem no..
No je pravda ze za 4tisicky automat nekúpila. Takže cesta je leasing. Teraz mali aké auto?
Nemôže im to pozrieť iný mechanik nech si vypočujú ešte jeden nestranný nazor ?
Im by stacilo aj nieco male,napr.Kia Ceed len teda do tych malych sa automaty davaju ojedinele..a zial,oprava automatu je ozaj financne narocna..
Neviem pri dochodcoch preto sa treba popýtať v predajni.. Ja keď som kupovala nové auto n a leasing tak som potrebovala doložiť príjem za posl 6nesiacov výplatnej pásky... Ak sú na dôchodku tak asi stačí výpis z účtu fakt neviem... Možno budú potrebovať nejakého ručiteľa keby sa im niečo stalo tak kto vyplatí auto... Alebo nech si kúpia ozaj ojazdené daj ho skontrolovať v servise ktory je nezávislý od toho kde auto kupuješ tam ti nemajú prečo klamať... Auto sa nápoji na počítač a ten nájde aj najskrytejsie závady nestojí to veľa...
Pozri citroen.
Moji svokrovci majú nasetrene dosť. A aj tak auto kupovali na úver. Tuším do 70 rokov sa dá.
Kúpiť jazdené auto je hop, alebo trop. Buď ideš fakt s mechanikom, ktorý sa vyzná, ale aj to nie je záruka, že nebudeš musieť investovať o pár mesiacov- áno je lepšie kúpiť nové auto, máš záruku niekedy aj predĺženú a vieš presne čo kupuješ a pri niektorých psychicky labilnych jedincoch, čo držia v ruke volant je určite lepšie mat spoľahlivé auto. Či preto, že sú dôchodcovia im už netreba? Nekúpila by som jazdenku- lebo raz sme to urobili aj my, bola aj kontrolovaná v servise pred kúpou a po pól roku nás oprava stala 2500€ . Sla by som pozrieť nejaké predvádzacie vozidla, sj keď tie väčšinou majú nadštandard výbavu, takze najlacnejšie nebývajú, alebo operatívny lízing teraz, kým nejako doriesia financnu stránku.
A čo operatívny lízing? O niečo také by rodičia nemali záujem?
Nevidím dôvod, prečo vy nemohli zrušiť TV. Vždy sa dá, max nedostanú úroky. Takže podľa toho koľko tam majú peňazí. Nechať si rezervu (spomínaných 4-5t alebo ten TV), druhu časť použiť na kúpu autá a zvyšok, ak ti bude nutne dofinancovať z malého SÚ s poistením ( do 5000). Takú splátku z dôchodku musia v pohode zvládnuť.
Za 20000€ najazdili ledva 30000 km (+náklady na palivo ešte). No to sa im oplatí TAXI a vlaky. Život bez starosti. Naši dôchodcovia sa tak vozia, do obchodu peši, naspäť taxíkom. Pre nás paráda.
Niektore leasingove spolocnosti poskytuju operativny leasing ziadatelom az do vysky 74 rokov, rovnako ako su banky, ktore hypoteticky vedia poskytnut bezucelovu hypoteku aj ziadatelom s vyssim vekom (niekde len 65,68 inde aj 73), skuste sa pripadne poradit s nejakym financnym poradcom, co to ma obehane.
Ja uz by som v ich veku nove auto a na leasing/uver nekupovala ale je to na vas. Pises, ze maju uspory, to by bola prva vec, ktoru by som urobila hotovost, zrusila terminovane vklady a kupila zmysluplne ojazdene auto. Terminovane vklady sa samozrejme zrusit daju akurat prides o cast/cely urok.
Ja sa nestarám, len nahlas uvažujem, kľudne ma ignorujte. Pri 2k príjme, dvaja ľudia, na dôchodku nevedia našetriť? veď za rok by som ja mala našetrené minimálne 12k, dlhy nemajú, pôžičky nemajú, hypotéku memajú. Nech minú 1000€ mesačne, ale 1000€ sa ušetriť dá...teda, jedine, že o našetrených peniazoch nehovoria pravdu, alebo rozdávajú, rozhadzujú kade tade.. ale ako som písala, nestarám sa, len uvažujem nahlas.
@katulkagajdos 68 rocny dochodca, ktory od 2 roky nemusi prejst lekarskym posudkom, pripadne cokolvek ine sa moze udiat, si kupi auto za 20 tis. na leasing alebo uver, ako ti to znie? Ak by mali dostatocne zdroje, tak jasne pokojne nove ale v tejto situacii...
@earlgrey to je komplikovane… moja mama sa snaží šetriť, jej dochodok chodí na iný účet (ale ona má len niečo cez 600€), no tie našetrené peniaze sú “jej”… oco (niekedy si myslime, že už nie je kompletný), je schopný si objednať hoc akú somarinu z netu za 80-90€.. minule takto kúpil nejaký bike dcére mojej, samozrejme že z nejakej fake strany cez FB a písali mu email, že to musí zaplatit a zaplatil asi 150€ a nikomu sa nepriznal.. bike samozrejme neprišiel, ja som na to dosla len náhodou keď som pozerala im niečo na emaily… a takto on šetrí mama je už zufala 🤷🏽♀️
@petamich ja som napísala svoj názor- o tom tvojom ma nemusíš presviedcat.
@elenka74 veď práve som nad tým premýšľala, že to by mohla byt cesta, na teraz keď nutne potrebuju auto, na splatky mat budú a buď by si za ten čas niečo nasetrili, alebo z toho predaja by časť peňazí dali… len nemám žiadnu skúsenosť s OL na fyzicku osobu..
Cize tebe pride ako dobry napad, aby si tvoj otec hypoteticky trpiaci stareckou demenciou kupoval nove auto na leasing/splatky? Zaujimave, ja by som sa teda snazila mojim rodicom vyhovorit to. Chapem, ze auto potrebuju ale riesila by som to teda skor z dostupnych zdrojov a cenovo dostupne vozidla.
@zuzanockamt to mi napadlo ako prvé.
@petamich no ja viem, že mám len zle a horšie možnosti… ale rodičia bývajú 350km od nás, bližšie ísť nechcu, k nám cestujú tak cca každé 1-2 mesiace, takze potrebuju niečo aj na dlhšie cesty.. ja som tehotná s malým dieťaťom a nemôžem k ním chodiť.. keď im kúpime auto za 5k (automata asi ani nenájdeš), tak s takým autom budú isto problémy a kto ich bude riešiť? len ja a môj muž a my na to kapacitu nemáme… a aktuálne mám rodičov bez výraznejších úspor, daleko odo mna… mna to vôbec neteší a minuly rok som predávala ja svoje auto (hyuindai i20) a nechceli ho, mohli mat pokoj.:: 🤷🏽♀️
@petamich stále sme sa nepochopili- informácia, že má stareckú demenciu nebola spomínaná, kým som napisala príspevok, ja som napísala svoj názor- ty svoj - my nenájdeme názorový prienik a o tom ani nie je tato diskusia, je o autorke, ktorá sa pýta na názor a ona si z toho nejaký výstup spraví 😉
@petamich ok, ďakujem, skúsime.. na tých terminovaných si nemyslím že budú nejaké horibilne sumy.. možno tak do 5k…asi ten operatívny bude najschodnejšia cesta.. aj keď nie je to ekonomicky výhodne ale na rýchle riešenie asi fajn a uvidia časom čo a ako a vždy majú nové auto.. a tie limity (15k km ročne ak sa nemýlim zvykne byt) by asi nemuseli oni prekročiť..
@katulkagajdos ďakujem za príspevok, ja mám tiež zle skusenosti s jazdenkami, my sme tiež išli do nového lebo sme chceli mat klud.. a oco nemá demenciu, to som len tak napísala, že už nám všetkým pije krv, len je takej povahy… nepovie, urobi po svojom a nerozmýšľa..: to robil aj keď má 35-40 😀
Tak koľko stálo to auto čo sa pokazilo? Aké je to auto? Píšeš, že stálo 15k, spolu s leasingom 20 tisíc. Prešli na ňom 30 tisíc km a hodnota je nižšia ako oprava. To vôbec nevychádza.

Keď sa kupuje nové auto na leasing tak zaplatíš 1r splátku co môže byt 200/300€ mesačne krát 12 mes... Takže na tu jednu plátku majú a môžu odísť aj s autom... Presne o rok príde sek na ďalšiu splátku a o rok zas a tak ďalej... Verím že z 2000eur dôchodku dokážu dat tých pár stoviek každý mesiac bokom.... Nech si zbehnúť do predajne áut podľa toho aké by chceli a po pýtajú sa tam....