Ako získať peniaze z dlhu po smrti?
Dobrý deň. Pred pár dňami som sem postla status ohľadom toho, že by som potrebovala radu ako vyriešiť situáciu s dlhom, ak osoba zomrie. Overila som si isté veci a situácia je takáto. Budem naozaj vdačná, ak by niekto bude vedieť poradiť vyriešiť to, nakoľko je to veľmi dôležitá vec.
Situácia je takáto. Môj známy v minulosti požičal peniaze jednému známemu. No nemal sa k činu vrátiť to, tak to šlo na súd - Prebiehalo súdne pojednávanie, kde sa normálne fyzicky zúčastnil poškodený (teda môj známy).
Po sedeniach súd nariadil dotyčnej osobe, aby dlh splácala vo forme mesačných splátok na účet. Istý čas to chodilo, no potom už začala osoba posielať čoraz menej peňazí, až nakoniec nesplácala. Ten dátum právoplatnosti a začatia súdu je zrejme asi možné vyčítať na fotografii v prílohe. Je tam veľa dátumov a presne neviem identifikovať, kedy sa akože berie to, že začal súdny proces ohľadom vrátenia dlžnej sumy.(vid.foto v prílohe).
Takže zase sa to riešilo, kedže dotyčný nesplácal koľko mu súd nariadil. Zašlo to až exekútorovi. Ten vydal exekučný príkaz a príkaz na úhradu trov exekúcie. Exekútor určil sumu, ktorú má ten dotyčný zaplatiť. Na papieri je dátum 13 januára 2022, tak predpokladám, že asi to sa berie za začiatkom exekúcie. Takže to riešil potom zrejme exekútor. Potom prišiel koncom roka 2022 tomu poškodenému papier zo sociálnej poisťovne, že nemôže vykonávať zrážky z dôchodku na úhradu pohľadávky, ktorú nariadil exekútor z dôvodu, že dotyčný zomrel (to bolo v septembri 2022)- takže nárok na výplatu dôchodku trval len do istého času, kým osoba nezomrela.
Potom nastalo prihlásenie pohľadávky do dedičského konania.
Text na dokumente od exekútora:
Vo vyššie uvedenom konaní vedenom v prospech oprávneného .........a v neprospech povinného ......na základe poverenia na vykonanie exekúcie č.: , ktoré vydal Okresný súd v konaní dňa 25.06.2021
prihlasujem týmto pohľadávku oprávneného a trovy exekúcie v nasledovnej výške do dedičského konania. Tu je napísané, akoby zase tá exekúcia bola začatá 25.6.2021 Na tom druhom papieri-exekučnom príkaze je dátum vyhotovenia 13.1.2022. No neviem. Problém je, že do dedičského konania nebolo zahrnuté absolútne nič, kedže tá osoba nič nenechala ako dedičstvo. Počas života stihla však veci prepísať na svoje deti. Myslím, že to mohlo byť v roku 2020. ked sa už zrejme súdili. No exekúciu vtedy nemala ešte. Podľa právnika sa s tým už nič nedá robiť. Lenže stále mám ešte štipku nádeje, že predsa len tam niečo bude. Ved predsa nemôže to tak fungovať, že ked je niekto niečo dlžný, tak aby som sa vyhol tomu, tak to prepíšem na deti. Prosím, je nejaká šanca, ako dostať tie peniaze naspäť, respektíve napadnúť tento úkon, kedže to zrejme prepísali už počas trvania súdnych sporov? Neviem čo všetko mala tá osoba pred prepisom, to už asi nezistíme. Ale radi by sme peniaze dostali naspäť, lebo to nebola malá suma.
Podľa právnika, ktorý riešil aj súd - kedže zomrel dotyčný, tak sa s tým nedá už nič robiť, kedže nezanechal v rámci dedičstva nič. Takže teraz veselo všetko čo vlastnila osoba, maju jej deti bez toho,aby niekto dlh splatil.

@crysol
Už v minulej diskusii som Vám napísal, že bez poskytnutia úplných informácií sa radiť nedá.
Odporovať možno tri roky od prevodu, ak prevodca mal dlhy a prevodom okrem iného ukrátil veriteľa.
Iné by bolo, ak by k prevodu došlo až po tom, čo dlžníkovi bolo doručené upovedomenie o začatí exekúcie.
@crysol
Netuším, či ma trollujete alebo len poriadne nečítate.
Ak nebola exekúcia, tak bolo možné prevod odporovať do troch rokov od jeho vykonania. A je úplne jedno, či bolo nejaké súdne konanie alebo nie. Stačilo hlavne to, že dlžník prevodom na blízku osobu ukrátil veriteľa. Veriteľ mal byť bdelý a strážiť si svoje práva, alternatívne, ak sa v o veci nevyzná, včas angažovať advokáta, aby využil všetky dostupné právne možnosti.
@crysol exekútor mal vtedy zaplombovat majetok. Neurobil to takže veselo si mohol predať deťom všetko. Ak by to bolo exekútorom zaplombovane tak nepredá. A šlo by do dedicstva. A tým že mal aj majetok aj dlhý tak by dedili. Keby sa vzdali dedičstva tak aj majetku aj dlhov. Majetok by exekútor predal a vyplatil by dlhý aspoň z časti. Takže naozaj k peniazom sa nedostanete od nich. Čo je smutné. Každý kto o Tom spôsobe vie, tak toho využije. Ľudia viac rozmýšľajú ako niekoho odrbat miesto toho aby sa vrátili dlhy
Dlhy sa dedia do výšky majetku, ak nezanechal nič tak sa malo dedicatvo jednoducho odmietnut a nebolo by co dedit. Čiže ak by zanechal majetok v hodnote 2000 a dlhy 10000 tak by sa aj dlhy mali počítať len v sume 2000
@crysol
@draik
Draik je právnik, predo mnou ti odpísal, že to trebalo do troch rokov riešiť.
Teraz už s tým naozaj nič neurobíš.
Teda ak prevod bol v tom roku 2020 ako si písala.
Fakt si nabudúce dobre premyslite, komu požičiate peniaze.
Mňa by to tiež poriadne štvalo, ale rokmi som sa naučila, že sa nemám rozčuľovať nad vecami, ktoré zmeniť nedokážem, ubližujem tým len sebe
@tatiana149
Nemusel "zaplombovať" majetok. Dal by sa uspokojiť exekučny nárok aj z predvedenej nehnuteľnosti, ak k prevodu došlo po doručení upovedomenia o exekúcii dlžníkovi. Vtedy totiž môže vykonávať dlžník len bežné úkony.
Ale v tomto prípade nemáme všetky info a písať o všetkých možnostiach nie je kapacita, keď si ani zadávateľ otázky nedá námahu poskytnúť úplne info.
@crysol v prvom rade zisti,kedy predala majetok detom
@rony2255 ale dedičstvo môžeš odmietnuť
@ibatanecnica áno to viem
@petulda333 predala ho , keď sa súdili....dozvedela som sa,že to je ok..nebolo to v čase exekúcie čo je škoda :(
@ibatanecnica Ale ona nezanechala dedičstvo. To čo malo byť v dedičstve štíhla pooredat deťom aby neboli ukratene
@crysol ale ja som to pisala na margo poznamky - ze sa dedia aj dlhy.

@draik Ked hovorite o troch rokoch, tak to sa ráta tri roky od coho? Od oficialneho datumu pojednavania? Alebo od exekucie? Co znamena, ze do tých troch rokov by sa to dalo odporovat? To by sa potom ako dalovyriesit, ked by sa to do troch rokov stihlo?