Ako získať vlastnú nehnuteľnosť bez rodinnej pomoci?
Mám 27, vysokoškolské vzdelanie, zarábam 1100€. Mesačne platím nájom 400€.
Chcem vlastné bývanie, vlastný byt a chcem žiadať o hypotéku. To, že banky požiadajú minimálne 20% z ceny nehnuteľnosti je pre mňa naozaj ťažko. Chápem, že si tým chcú zabezpečiť to, že peniaze požičiavajú bonitnému klientovi. Bohužiaľ, naozaj nemám toľko našetrené. Rodina takisto nepomôže. Nemám ani možnosť založiť nejakú rodičovskú nehnuteľnosť. Možnosť je zobrať si na tých 20% spotrebný úver + hypotéku, ale myslím, že to by ma finančne položilo.
Pozerala som aj Štátny fond rozvoja bývania, tam ale zasa viacerí varujú pred tým, že predávajúci naozaj nie sú schopní čakať rok kým všetko v ŠFRB schvália.
Som z toho naozaj nešťastná. Rovesníci majú vlastné bývanie, ale potom z nich vypadne to, že im to zabezpečila rodina.
Kolegyňa sa chválila v práci s tým, že s partnerom kúpili 3 izbový byt s tým, že 80 000€ mali v hotovosti od rodiny. Priznávam sa, že sa jednoducho pristihnem pri tom, že závidím a súčasne sa hanbím, že jednoducho bývam v nájme.
V celej spoločnosti je silno zakorenené to, že človek by si mal zabezpečiť vlastné bývanie, aby zabezpečil seba a svoje deti a viem to, túžim po tom.
Ako ste sa k vlastnej nehnuteľnosti v súčasnej dobe dostali vy, keď ste v podobných podmienkach ako ja?
@anonym_autor prepáč, mas IBA 27 rokov, o čom snivas, ze musis mat byt ihneď? My sme brali hypo dačo po 30tke. A tiež nám nikto nepomohol, nelodedili sme nič. Holt, treba si nájsť ešte nejakú brigádu a šetriť. Uplne normalne.
@anonym_autor nájdi si finančnú poradkyňu, bude ti vedieť najlepšie poradiť aké máš možnosti, dofinancovat sa dá aj inak ako spotrebakom (ak sa nič nezmenilo). Prvý byt som kupovala v tvojom veku, maly jednoizbak, bez nejakých úspor. Riešili sme to hypotékou a medziúverom zo stavebka, do roka sa dalo spojiť oba úvery v inej banke, tam už neriešili koľko percent z nadobudacej ceny to je. Teraz po pár rokoch ho mením za väčší. Takže určite sa dá, len na to treba chcieť a ísť do toho.
Da sa povedat, ze oboje. Aj pomoc rodiny aj vlastnym pricinenim.
Bol som roky v zahranici, ale bolo to aj vela sebazapierania. S otvorenou narucou ma nik necakal takze bolo treba sa obraciat.
Dnes uz je situacia ina. Ceny nehnutelnosti idu raketovo hore cize stale to trva dlhsie a dlhsie si zarobit na vlastne byvanie.
Mnohi odchadzaju do zahranicia aby si na to zarobili pretoze podmienky hypotek sa zmenili a dnes je tazke na to dosiahnut.
Ako uz bolo spominane, kto sa nenarodil pod stastnou hviezdou alebo nevydal do dobrej rodiny to ma veru tazke.
Si mlada a si sama… mozes ist na 2-3 roky do zahranicia, zdielane byvanie, nudle z dozy, 2 prace a po navrate budes mat viac ako 20% . Nezavid, ale hladaj moznosti … Ono kupovat nieco s chlapom tiez nie je vyhra …. Nemas zaruku, ze vztah vydrzi a k niekomu sa pristahovat to je 50:50, ze skoncis s holou … a igelitkou. Mozes sa inspiroval mt max tymi, co nieco dosiahla sami alebo
Zavidiet tym, kt zdedili/ dostali … len to je irelevantne, lebo tam kde nic nie je ani smrt neberie .
@anonym_756494 prosím, to čo si dovoľujete?
Toto je môj prvý príspevok na MK
@anonym_autor nie je. Máš 27 alebo 28, učíš, máš plat 1100 eur v čistom. Bývaš v prenájme a chceš požiadať o pôžičku z ŠFRB. Ale tam je to na dlho a nikto ti nebude rok čakať kým ti to schvália. Chceš kúpiť byť na západnom Slovensku, Záhorie. Zmluva je na dobu neurčitú. Zabudla som niečo? Madaf&ka?
@anonym_autor mám 48, 30-ročnú prax (odpracované roky), k vlastnému bývaniu som prišla prvýkrát v roku 1998 ako 20-ročná, v tom čase som brala rovnako príšernú hypotéku na dané pomery/platy a jednoducho som splácala. Keďže nehnuteľnosti šli stále hore (ešte nikdy neklesali), tak keď som ju predala po cca 2-3 rokoch, tak som na tom niečo "zarobila". Potom sa mi tak zadarilo ešte s jednou nehnuteľnosťou a tak sa mi hypotéka vďaka nárastu cien zmenšila z 20 rokov splácania na 15.
Chcem tým povedať, že aj v minulosti to nebolo jednoduché, to si len dnešná mládež myslí. Rovnako som v pomere k vtedajším platom musela vziať hypotéku na 20 rokov. (podotknem, že šlo o nehnuteľnosť v malom, nezaujímavom meste bez pracovných príležitostí, v takej BA by ma tá cena vyšla možno na viac ako 30-ročnú hypotéku).
V súčasnosti bývam vo väčšom meste, ale "vydalo" len na 1-izbový byt, bohužiaľ. A to mám takmer 50 rokov... Neviem, čo teba trápi. Nemáš deti, rodinu. Na úvod ti stačí aj garsónka.
Brali sme hypo ako par. A uskromnili sme sa a ze sakra uskromnili na 1,5 roka. Ja som mala po VS plat 550 v cistom, muz 800 eur a byt stal takmer 100 tisic. Platili sme podnajom.
@anonym_autor nie je. Máš 27 alebo 28, učíš, máš plat 1100 eur v čistom. Bývaš v prenájme a chceš požiadať o pôžičku z ŠFRB. Ale tam je to na dlho a nikto ti nebude rok čakať kým ti to schvália. Chceš kúpiť byť na západnom Slovensku, Záhorie. Zmluva je na dobu neurčitú. Zabudla som niečo? Madaf&ka?
@anonym_756494 vážne si ma s niekým mýlite, to nemôžu byť dvaja ľudia tu na MK v podobnej situácii?
@anonym_autor prepáč, mas IBA 27 rokov, o čom snivas, ze musis mat byt ihneď? My sme brali hypo dačo po 30tke. A tiež nám nikto nepomohol, nelodedili sme nič. Holt, treba si nájsť ešte nejakú brigádu a šetriť. Uplne normalne.
@anonym_13673f napríklad ju k túžbe vlastniť byť vedie to, že bola po intrakoch, alebo musela zmeniť viackrát podnájom, alebo nechce zažiť, že ju niekto vyhodí z domu, alebo to už zažila? Čo je divné na tom, že 27-ročný človek nechce byť v podnájme ale mať svoje? Niekomu to možno vyhovuje, niekomu nie...
@anonym_756494 😂😂😂 ty si sa uderila?
@anonym_autor mám 48, 30-ročnú prax (odpracované roky), k vlastnému bývaniu som prišla prvýkrát v roku 1998 ako 20-ročná, v tom čase som brala rovnako príšernú hypotéku na dané pomery/platy a jednoducho som splácala. Keďže nehnuteľnosti šli stále hore (ešte nikdy neklesali), tak keď som ju predala po cca 2-3 rokoch, tak som na tom niečo "zarobila". Potom sa mi tak zadarilo ešte s jednou nehnuteľnosťou a tak sa mi hypotéka vďaka nárastu cien zmenšila z 20 rokov splácania na 15.
Chcem tým povedať, že aj v minulosti to nebolo jednoduché, to si len dnešná mládež myslí. Rovnako som v pomere k vtedajším platom musela vziať hypotéku na 20 rokov. (podotknem, že šlo o nehnuteľnosť v malom, nezaujímavom meste bez pracovných príležitostí, v takej BA by ma tá cena vyšla možno na viac ako 30-ročnú hypotéku).
V súčasnosti bývam vo väčšom meste, ale "vydalo" len na 1-izbový byt, bohužiaľ. A to mám takmer 50 rokov... Neviem, čo teba trápi. Nemáš deti, rodinu. Na úvod ti stačí aj garsónka.
@anonym_b87707 až na posledný odstavec súhlasím - prečo by mladý človek bez detí a partnera nemohol chcieť alebo mať väčší byt? Napr, oddelená kuchyňa je základ, a aspoň dve izby, keď príde návšteva... Ale úprimne, pre človeka bez záväzkov to nie je nedosiahnuteľný cieľ -> dve práce 🤷🏻♀️
@anonym_autor autorka bud rada, ze mas pracu a strechu nad hlavou a mozes si dovolit 400 eurovy najom a ziadat o hypo. To stavbne sporenie je dobre na pokrytie tych 20%.
Ja som si riesila byvanie s platom 900 euro, uznali mi este aj 300 eurove vyzivne na dieta a dala som sa na stavbu domu, nie je to luxus, ale nam to staci. A toto som riesila aki 33 rocna s 12 rocnym dietatom. Od rodiny som dostala 0 euro, mala som este 15.000 z BSM. A tiez sa bavime o zapadnom SR.
@anonym_autor No, ja som začala robiť v ďalšej práci a dúfam, že do 2-3 rokov si našetrím tých 20%. A druhou prácou som si zvýšila aj príjem, tým pádom aj výšku hypo, ktorú budem môcť žiadať, a tým pádom si budem môcť dovoliť aj väčší byt alebo dom 🙂
@123profil321 ahoj a tu druhu prácu máš na dohodu ? Lebo banky neuznávajú pri vypocte vysky hypotejy dohody, a pokiaľ viem 2 TPP tiez nemôžeš mať ak prekrocis 40h tyzdenne, alebo máš živnosť?
@123profil321 ahoj a tu druhu prácu máš na dohodu ? Lebo banky neuznávajú pri vypocte vysky hypotejy dohody, a pokiaľ viem 2 TPP tiez nemôžeš mať ak prekrocis 40h tyzdenne, alebo máš živnosť?
@simi8658 nie, mám to na TPP. A o tom, že by som nemohla mať dve práce na TPP som ešte nepočula 🤔 náplňou práce sú úplne odlišné
@anonym_autor skúsim zas a znova. Po VŠ som mal 8 000eur odložených z brigády. Uvedomil som si vtedy ešte s priateľkou že na Slovensku na byt nezarobime. Šiel som makať vo Rakúska a manželka robila v BA obaja sme dva roky dreli. Manželka mala dobrý príjem a ešte aj cez víkendy brigádovala. Mali sme zdieľaný byt s ešte dvoma osobami ale platili sme dvaja asi 250eur. Dva roky prešli kúpili sme prvý byt. Teraz manželka na materskej s druhým dieťaťom ja robím na Slovensku a máme už 4ty byt. Všetko sa dá
@anonym_13673f napríklad ju k túžbe vlastniť byť vedie to, že bola po intrakoch, alebo musela zmeniť viackrát podnájom, alebo nechce zažiť, že ju niekto vyhodí z domu, alebo to už zažila? Čo je divné na tom, že 27-ročný človek nechce byť v podnájme ale mať svoje? Niekomu to možno vyhovuje, niekomu nie...
@123profil321 keď ma peniaze, nie je to tom nič divne. Keď ich nemá, moze o tom akurát tak snívať a vylievat si srdiečko na MK. alebo preto reálne niečo urobiť, t.j.pracovat a zarobiť si.
Ja fakt nechápem, kde mladý došli k tomu, že okamžite musia mať vlastný byt. Asi tak ako to ze nástupný plat musia mať min.2k netto👌
@anonym_autor skúsim zas a znova. Po VŠ som mal 8 000eur odložených z brigády. Uvedomil som si vtedy ešte s priateľkou že na Slovensku na byt nezarobime. Šiel som makať vo Rakúska a manželka robila v BA obaja sme dva roky dreli. Manželka mala dobrý príjem a ešte aj cez víkendy brigádovala. Mali sme zdieľaný byt s ešte dvoma osobami ale platili sme dvaja asi 250eur. Dva roky prešli kúpili sme prvý byt. Teraz manželka na materskej s druhým dieťaťom ja robím na Slovensku a máme už 4ty byt. Všetko sa dá
@anonym_c6e9e2 inak uprimne, naco sú tí vlastne 4 byty?
@123profil321 keď ma peniaze, nie je to tom nič divne. Keď ich nemá, moze o tom akurát tak snívať a vylievat si srdiečko na MK. alebo preto reálne niečo urobiť, t.j.pracovat a zarobiť si.
Ja fakt nechápem, kde mladý došli k tomu, že okamžite musia mať vlastný byt. Asi tak ako to ze nástupný plat musia mať min.2k netto👌
@anonym_13673f možno preto, lebo si chcú založiť rodinu a vedia, že potrebujú zázemie....
Tomu druhému ani ja nerozumiem 😃😃
@anonym_c6e9e2 inak uprimne, naco sú tí vlastne 4 byty?
@anonym_c6e9e2
@anonym_13673f no, inak, toto ani ja nechápem. Myslím, že tu raz bola diskusia o tom, že kto vlastní viac ako dve nehnuteľnosti, mal by platiť vyššie dane 🤔 potom jasné, že sú nehnuteľnosti také drahé, keď je väčší dopyt ako ponuka...
@anonym_13673f možno preto, lebo si chcú založiť rodinu a vedia, že potrebujú zázemie....
Tomu druhému ani ja nerozumiem 😃😃
@123profil321 každý bude bývať v jednom, ci ako? Chápem ešte 2 byty, ale 4 už sú za mna kseftari. Resp.takto točia byty developeri. a nie, nezávidím. O pár rokov im to bude na nic, teraz majú pocit, ze su "majetny"
Nemyslel 4.byt tak, ze 3*nenili za vacsi?
@123profil321 každý bude bývať v jednom, ci ako? Chápem ešte 2 byty, ale 4 už sú za mna kseftari. Resp.takto točia byty developeri. a nie, nezávidím. O pár rokov im to bude na nic, teraz majú pocit, ze su "majetny"
@anonym_13673f v tom komentári, ktorý si označila, som ti odpovedala na otázku prečo mladí chcú mať hneď byt... 😃😃
@anonym_c6e9e2
@anonym_13673f no, inak, toto ani ja nechápem. Myslím, že tu raz bola diskusia o tom, že kto vlastní viac ako dve nehnuteľnosti, mal by platiť vyššie dane 🤔 potom jasné, že sú nehnuteľnosti také drahé, keď je väčší dopyt ako ponuka...
@123profil321
@anonym_13673f tu som ti napísala ku štyrom bytom 😉
@anonym_13673f na tie 4 byty si sa náhodou nepýtala tejto: @anonym_c6e9e2? Či tohto?
Nemyslel 4.byt tak, ze 3*nenili za vacsi?
@ahhola po treťom prečítaní áno 😅😅😅
za čím sa to ženieme? Ak žiješ sama, nezaväzuj sa hypotékou. Šetri si, bývaj v kľude v podnájme. Na to, aby si mala super život nepotrebuješ mať svoj byt či dom. Ak ti príde niekto do života s kým budeš chcieť žiť, potom budete riešiť hypotéku. A všetci budú zas závidieť tebe, že budeš mať lepšie a novšie kachličky.. Keby si žila medzi nižšou triedou, ani by ti nenapadlo závidieť. Si zdravá, máš prácu, máš kde spať. Naozaj potrebujeme paláce a hrdiť sa bývaním, na ktoré mi požičala celá široká rodina? To, čo pýtajú za nehnuteľnosti sú dnes astronomické sumy. Časom si aj ty našetríš, aby si dostala hypotéku na ten palác, kvôli ktorému budeš celý život otročiť a báť sa dostať výpoveď. Ja neviem, čo tu dnes mladých drží. Inak, ak by si si kúpila maličký byt v maličkom meste a prenajímala ho, možno by to bolo o niečo rýchlejšie dosiahnuteľné.
Bud zmeniť prácu alebo/a ešte mat dalsiu prácu na 1/2 úväzok. Zmeniť podnájom za lacnejší, dosetrit 20% a ísť do svojho bytu kuchynoobyvacka plus spálňa, cca 35-40 m2 s balkónom.
Zacinala som v najme v zdielanej izbe s kamoskou a prve roky som byvala v boroch, kde Nas byvalo viac, podla poctu izieb, v niektorych aj po dvoch na izbe. Az ked som sa dala dokopy s mojim muzom a teda vedeli sme, ze chceme byt spolu, sme isli do vlastneho byvania. Bolo to tak najlacnejsie a najschodnejsie, hoci nie uplne pohodlne.
Necitam všetky komentare...ale...skutocne si nemysli ze vsetci ludia okrem teba nehnutelnost resp 20% na nehnuteľnosť dostali. Fakt to nie je pravda...si 2-3 roky po vysokej skole a neviem čo čakáš... máš cca nastupny plat. Preco neides este na nejaku brigadu cez víkendy, zarobis, budes mat menej casu na minanie a potom aj na nehnuteľnosť bude. Tiez som sa hypoteky bala ako cert kríža. Pozemok som mala od dedka, ale ja som ho vobec nechcela lebo je 100km od BA, co mi prisli daleko. Jeho hodnota bola cca 10tis e, co keby som chcela kúpiť vtedy pri Šamorine, tak to bolo okolo 30tis.e . Rozhodli sme sa teda ostať v rodnej dedine a zacat stavat, zili sme ale s muzom v Uk a mali sme niekolko robot. Den volna sme mali 1x za 2-3 mesiace, fakt nezartujem. Dom sme teda postavili bez hypo po 5,5 roku v uk. Odvtedy uz zijeme v SR a aj sme kupili byt (na hypo) a este mozno jeden dame. Nic ale neslo uplne hladko...na materskej som bola 1x 6 mesiacov a 1x 7 mesiacov. Zbytok cely cas pracujem, pretoze zivot je drahy a nam sa zivorit nechce...a to fakt nechodime na dovolenky na Maledivy, ale teda chodime inde, napr v maji 2 týždne v Španielsku...
Nevešaj hlavu a hlavne si nemysli ze kazdemu dali rodičia. Kym si sam, ano, je to ťažšie, ale fakt vezmi brigady a všetko bude...drzim palce

@anonym_autor úplne chápem, v tvojom veku som riešila niečo podobné, nakoniec som si kúpila malý jednoizbák. Ale aj to som ľutovala neskôr, lebo na lepšie som nemala a nebývalo sa mi až tak najlepšie. Teraz už s manželom bývame v dome a sme spokojní.. Z mojich skúseností odporúčam radšej počkať, sporiť si, zmeniť prácu aby si mala vyšší plat.. najlepšie je keď do toho pôjdeš s partnerom/manželom v budúcnosti.. Nie je nič na tom bývať v podnájme zatiaľ, hlavné je že máš cieľ zmenia sa podmienky zmeníš bývanie.