icon

Ako zlúčiť bankové účty po svadbe?

26. aug 2026

Ahojte, akým spôsobom sa dajú zlúčiť dva bankové účty do jedného? Dá sa to vôbec? Po svadbe myslím môj a snúbencov. Alebo treba vytvoriť nový, previesť všetky peniaze? Zároveň normálny účet môže mať dve karty? Alebo ako to funguje?

Strana
z2
anonym_92aec9
26. aug 2026

@anonym_autor v akej banke? Jedina banka, kde sa daju v sucasnosti mat naozaj naozaj spolocny ucet je mbank... Tam to funguje tak, ze k jednemu z uctov sa priradi druhy majitel... zlucit sa nemaju dat ako (neviem si to predstavit nikde), lebo co s cislom uctu... bud jeden alebo druhy...
Ostatne banky maju uz len disponentske prava... takze majte kazdy oddelene ucty a ak chcete, majte jeden spolocny (ci naozaj ten v mbank ak uz nemate individualne ucty v mbank, potom to nejde) alebo v inej banke (napriklad fio je zadarmo, 365 ten zaklad je zadarmo)... odtial mozete platit spolocne veci a stale si zachovat nejaku historiu a ked tak "vreckove" (darcek pre druheho apod)... samozrejme, vsetky peniaze po svadbe (okrem vynimiek) budu spolocne

anonym_ee5878
26. aug 2026

Normálny účet môže mať 2 karty aj viac kariet, pozri si cenník svojej banky, FIO dáva 2 karty zadarmo k účtu (Visa+MC) a ďalšie karty za 4€/na 4 roky

Iba mBank má možnosť mať 2 majiteľov, ostatné banky len disponenta, v prípade smrti majiteľa účtu sa disponent automaticky ruší a účet sa blokuje. Majiteľ účtu môže disponenta kedykoľvek odobrať.

anonym_95eff5
26. aug 2026

Odporúčam žiadne účty nezlučovať. Veď si normálne dohodnite, kto čo bude platiť

simca06022011
26. aug 2026

A potrebujete mat jeden ucet? NIkdy v zivote by som toto nerobila... kazdy svoj ucet. ak treba, spolocny na veci spolocne otvorit novy a posielat si tam napr veci na domacnost a platby a kadeco a z tade si davat prikazy na tieto veci. Ale teda nech si kazdy podla svojho...
co sa otazky tyka, neviem ci ucet moze mat dvoch majitelov, davaju sa tam iba disponenti a to aj s existujucim uctom vies spravit, iba v banke doplnite disponenta. Zlucovat sa da tak, ze jeden zrusis a peniaze sa prevedu na druhy.

anonym_ee5878
26. aug 2026
@simca06022011

A potrebujete mat jeden ucet? NIkdy v zivote by som toto nerobila... kazdy svoj ucet. ak treba, spolocny na veci spolocne otvorit novy a posielat si tam napr veci na domacnost a platby a kadeco a z tade si davat prikazy na tieto veci. Ale teda nech si kazdy podla svojho...
co sa otazky tyka, neviem ci ucet moze mat dvoch majitelov, davaju sa tam iba disponenti a to aj s existujucim uctom vies spravit, iba v banke doplnite disponenta. Zlucovat sa da tak, ze jeden zrusis a peniaze sa prevedu na druhy.

@simca06022011 * neviem ci ucet moze mat dvoch majitelov *
môže mať dvoch, troch aj viac
https://www.mbank.sk/blog/post,1075,spolocny-uc...
https://www.mbank.sk/individualni/ucty/mkonto-s...

simca06022011
26. aug 2026
@anonym_ee5878

@simca06022011 * neviem ci ucet moze mat dvoch majitelov *
môže mať dvoch, troch aj viac
https://www.mbank.sk/blog/post,1075,spolocny-uc...
https://www.mbank.sk/individualni/ucty/mkonto-s...

@anonym_ee5878 dobre jeden ucet v mbank :DDD moze.. :D

anonym_4ce883
26. aug 2026

Jeden účet je blbosť jak mraky.

anonym_2014aa
26. aug 2026

Je fajn,ze budete jedno telo,jedna duša,ale jeden účet mať nemusíte.Vacsinou platí, že majiteľ účtu je jeden, druhý ním len so súhlasom majiteľa môže disponovať..

negymama
26. aug 2026

naco zlučovat ucty? Nechajte si obe ucty, ak pre vas tie poplatky za vedenie nie su rozhodujuce.

staci ak jeden druhemu urobite disponenta k uctu.
my s muzom mame este stale svoje ucty ktore sme si zriadili ako slobodni po skole.
Po svadbe som len dosla s OP, a zmenili mi priezvisko a adresu podla noveho OP.
Mojho muza zapisali v mojom ucte ako disponenta. - na moju ziadost samozrejme, nie je to automaticke.

Takisto v jeho banke on urobil mna disponenta k jeho uctu, teda viem disponovat jeho prostriedkami na ucte. Dokonca ja mam v jeho banke /VUB/ apku pod svojim menom, a viem z jeho uctu robit vsetky fin. operacie, prevody, presuny z uctu na ucet, presuny na sporenie atd. A samozrejme mozete mat viac kariet k jednemu uctu.

Osobne si myslim, ze mat dva ucty je prakticke.
Mame vacsi prehlad, a takisto urcitu mieru sukromia.

anonym_9e4aa0
26. aug 2026

Za mňa je ideál si nechať svoje účty a vytvoriť napr. V mBank jeden spoločný. Tam každý mesiac pošlete dohodnutú sumu - napríklad polovicu nákladov za nájom/stravu/atď a z toho sa to bude platiť. Zároveň si so zvyškom môžete hospodáriť podľa seba

katkaseiner
26. aug 2026

Podla mna si urobte tak ako vam najlepsie sedi...
My sme sa z UK vratili uz davno a kedze moj ucet bol aktivny, tak sme ho zacali uzivat obaja. Manzel je samozrejme disponent (ucet je vo Vub). Sranda ale je, ze hypoteku vo svojich prihlaseniach vidi, ale investiciu nie. Za mna to nefunguje tak ako ma ale my sme si zvykli na pouzivanie jedneho uctu a nemienime to menit.

anonym_718986
26. aug 2026

… laska je pekna, ale otvorte si jeden novy spolocny, ku ktoremu budete mat pristup obidvaja. Budete na neho prispievat obidvaja a hospodarit z neho obidvaja … on nepotrebuje pipnutie kazdej kavicky, co si das a ty kazdeho rozka s treskou …

anonym_88f7ad
26. aug 2026
@anonym_4ce883

Jeden účet je blbosť jak mraky.

@anonym_4ce883 Toto je velka, obrovska chyba. Na 99% to olutuje.

anonym_31a46d
26. aug 2026
@anonym_9e4aa0

Za mňa je ideál si nechať svoje účty a vytvoriť napr. V mBank jeden spoločný. Tam každý mesiac pošlete dohodnutú sumu - napríklad polovicu nákladov za nájom/stravu/atď a z toho sa to bude platiť. Zároveň si so zvyškom môžete hospodáriť podľa seba

@anonym_9e4aa0 presne tak to máme my 😉 už roky.

anonym_0ada97
26. aug 2026

@anonym_autor účty sme si ponechali a dali sa navzájom na ne ako disponenti. Čiže ja viem narabať s financiami na jeho účte a on na mojom. Maximalne nám to vyhovuje takto.

anonym_42860a
26. aug 2026

Nic sme nezlucovali, navyse k uctom boli radene aj hypoteky, nevidim dovod si komplikovat zivot. Samozrejme vsetko sa stalo spolocnym. Tj koho karta bola po ruke, alebo kto mal akurat viac na ucte, tym sa platilo, a je uplne jedno co to bolo. V zivote sme toto neriesili, z koho uctu to islo, jednoducho oba sa stali spolocnymi.

autor
26. aug 2026

Ďakujem za rady, my budeme mať jeden spoločný účet. Nepotrebujeme pred sebou zatajovať kávičky ani nič podobné. Vytvoríme si jeden spoločný účet a prevedieme peniaze naň. Súkromné zrušíme. Ďakujem 🙂

avanka
26. aug 2026

@anonym_autor my to tak máme, od cca 2 mesiacov, čo sme boli spolu a len sme spolu byvali. účet v Prima banke na moje meno, kde chodia obe výplaty, manžel je disponent, karty máme obaja a druhý účet v Prima banke na manželove meno, kde mu preposielam všetky peniaze, ktoré ušetrím každý mesiac z výplat. Tam má kartu len manžel, lebo to je sporiaci účet, ale ja som samozrejme disponent. Všetko, čo máme, je naše spoločné s už sme spolu 20 rokov

anonym_688b60
26. aug 2026

My máme ČSOB spoločný účet kvôli hypotéke. Ja som majiteľka, ale priateľ je disponent. Už budeme čoskoro manželia. Hypotéku máme spoločnú. Obaja sme si nechali ešte VÚB účty, ktoré sme mali za slobodna, ale ja si svoj čoskoro už zruším. Jemu chcem ponechať, aby pre každý prípad k dispozícii aj svoje peniaze, keďže v prípade, že by sa mne niečo stalo, ČSOB zablokujú. Ale my sme k sebe otvorení ohľadom financií a riešime tieto veci spoločne. Žiadne také, že jeden si tajne škrečkuje a druhý nie. V pohode si ukážeme zostatok na VÚB účtoch a keď bola potrebná vyššia čiastka, čerpali sme aj odtiaľ našetrené peniaze. Ešte keď sme nemali spoločný byt a to, že sa ideme vziať, sme si toto vydiskutovali. Mne by prekážalo mať každý zvlášť účet a žiaden spoločný a stále sa len dohadovať, kto čo kedy z akého účtu zaplatí. Výplaty nám idú na ČSOB, všetko dôležité sa platí odtiaľ, máme každý kartu.

petamich
26. aug 2026
@anonym_autor

Ďakujem za rady, my budeme mať jeden spoločný účet. Nepotrebujeme pred sebou zatajovať kávičky ani nič podobné. Vytvoríme si jeden spoločný účet a prevedieme peniaze naň. Súkromné zrušíme. Ďakujem 🙂

@anonym_autor ale tu predsa nejde o zatajovanie kaviciek 🙂 mne osobne pride trapne, ze kamoska ide muzovi kupovat darcek na narodeniny a bud najskor vyberie hotovost alebo mu povie laska vymaz notifikaciu, aby si nevedel, ze za kolko a kde 🙂 kazdopadne nepytala si sa na nazor na to ako mate fungovat a plati co tu zaznelo, rovnocenni majitelia len v mBank, vsade inde vztah majitel a disponent (pozor majitel moze disponenta kedykolvek zrusit bez toho, aby o tom vedel a rovnako v pripade nejakej necakanej nemilej udalosti, v pripade umrtia majitela sa ucet zablokuje)

negymama
26. aug 2026

baby ale tu asi ide o to, ako sa chape spoločny úcet.

Ja napr. ucet , kde je muz majitel a ja som disponent nenazyvam spoločny.
To je jeho ucet. to ze mam tiez nanho pristup a som disponent je samozrejme v ramci nasej dovery.

Podobne moj ucet, je moj, aj ked muz ma na nom disponenciu, ktoru ale bezne nevyuziva. On vcelku take veci nechava na mna, bankovu apku pouziva len na zistenie zostaku, ci kontrolu nejake platby ci prebehla spravne. Obcas uz ked musi, tak urobi aj nejaky prevod.
"svoje" ucty mame aj preto, aby sme mali aj spominane darceky ako prekvapenie, a nemuseli si vzajomne smirovat drobne banalne nakupy.
Bezne ale vsetky co len trochu vyssie platby a fin. vydavky preberame spolu, ukazujeme si zostatky , uspory, radime sa pred kupou vacsej veci, co je u nas cca 50 eur a viac, podla okolnosti.

simca06022011
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor vobec nejde o zatajovanie kavicok 😂 ale tak samozejme, ked chces urob tak. Ked jeden ostane zrazu bez uctu, moze ostat neprijemne prekvapeny. O tom ze aj v manzelstve niekedy je lepsie mat rezervu mimo dosah. Veci sa deju...

negymama
26. aug 2026
@simca06022011

@anonym_autor vobec nejde o zatajovanie kavicok 😂 ale tak samozejme, ked chces urob tak. Ked jeden ostane zrazu bez uctu, moze ostat neprijemne prekvapeny. O tom ze aj v manzelstve niekedy je lepsie mat rezervu mimo dosah. Veci sa deju...

@simca06022011 presne, stat sa moze hocico,
Priklad muz ci zena ma nehodu, je v bezvedomi v nemocnici,, a druhy partner ma malo na svojom ucte a partnerov ucet nema pristup aby si previedol peniaze, na to je dobra ta disponentura.
a zase nedajboze v pripade smrti, ak maju len jeden ucet, ten sa automaticky zablokuje a druhy partner je bez penazi a odblokovanie uctu moze trvat nejaky cas, hlavne ak z neho idu splatky dlhov, hypo atd.
Plus pri jednom ucte mozu nastat komplikacie pri platbach energii, inkasnych platbach.

simca06022011
26. aug 2026
@negymama

@simca06022011 presne, stat sa moze hocico,
Priklad muz ci zena ma nehodu, je v bezvedomi v nemocnici,, a druhy partner ma malo na svojom ucte a partnerov ucet nema pristup aby si previedol peniaze, na to je dobra ta disponentura.
a zase nedajboze v pripade smrti, ak maju len jeden ucet, ten sa automaticky zablokuje a druhy partner je bez penazi a odblokovanie uctu moze trvat nejaky cas, hlavne ak z neho idu splatky dlhov, hypo atd.
Plus pri jednom ucte mozu nastat komplikacie pri platbach energii, inkasnych platbach.

@negymama aj kadeco ine sa stava.. ale tak, kto chce kam 😇

negymama
26. aug 2026
@simca06022011

@negymama aj kadeco ine sa stava.. ale tak, kto chce kam 😇

@simca06022011 a kazdy asi chape, ze ked je nedovera alebo vazne dovody si robit rezervu bokom, napr. pre tyranie, ekonomicke tyranie partnerom a podobne.
Tak ani spolocny ucet nezabrani nikomu si uliat peniaze bokom.
ved dalsi ucet sa da zalozit bez vedomia partnera a nemusi byt na vlastne meno, ale na meno inej doveryhodnej osoby.

U nas napr. je muz ten viac marnotratnejsi, takze teoreticky by som mohla ja viacej dovodov ziadat kontrolu nad peniazmi, ale ja to nechcem. Nechcem vediet o kazdej srubke co kupil v hornbachu, ani to ci si cestou na sluzobku kupil na benzinke hot dog a 3 kavy. A on tiez netuzi vediet, ze sme so segrou sadli na kavu a kolac, ci som dokupila ponozky, alebo pozvala dceru na zmrzku. Take banality si hovorime skor v ramci zdielania zazitkov dna, nez pre konkretne halierove cifry.

anonym_95eff5
26. aug 2026

Napiste prosím tak o rok ako sa vám ten spoločný účet osvedčil. Vôbec nejde o zatajovanie kaviciek, ak by vam ich manžel vyčítal tak spoločný účet nie je vás najväčší problem.
Naozaj sa potrebujete úplne vzdať nezávislosti? Potrebujete aby váš manžel vedel, koľko ste dali za topanky alebo kabelku? To iba ako ilustračný príklad uvádzam.

anonym_b58a79
26. aug 2026

Asi som stara skola, ale mat deti a mat kazdy svoj ucet pokladam za totalnu hlupost velky risk v pripade, ze sa nieco stane. Asi zijete vo velkej zalaskovanej bubline a nevidite ake nasledky moze mat takyto pocin, zvlast ak partner plati zo svojho uctu hypoteku, alebo ine nakladne veci do domacnosti. Neviem si predstavit platit vsetko 50:50 a zvysne peniaze skryvat pred partnerom-manzelom. Neviem si predstavit drankat peniaze na druziny, skolske obedy, zosity, ceruzky, zmrzlinu…. a takto by som mohla do nekonecna. My mame od zaciatku manzelstva Mbank, lebo iba tato banka ponuka ucet pre dvoch plnohodnotnych majitelov, neviem si predstavit, ze by sa stala nejaka tragedia a mne zablokuju ucet az do casu dedicskeho konania. Ja mam este kvoli “rezerve” a online platbam 365ku, ale manzel o tom vie, a ziadne velke peniaze tam nie su, ale mam aspon lepsi pocit ak by sa nieco stalo.

anonym_177710
26. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tu nejde o skrývanie, ak sa jednému z vás niečo stane druhý sa nemusí dostať k svojej výplate a podobne.....

anonym_aa9fc0
26. aug 2026

Mame 1 ucet,obe vyplaty chodia tam,obaja mame z neho karty,mame k uctu,poducty,kde sa setri.Ucet je muzov,ja som disponent.

anonym_5e1667
27. aug 2026

neodporúčam jeden účet, zatajovať si nič nemusíte, ale pri jednom účte nebudete rovnocenní majitelia, bude písaný na jedného, druhý už nebude mať také možnosti s ním nakladať ako prvý, určite je teraz všetko ružové na obláčiku, ale keby jeden všetko vybral/prehral na automatoch, druhý má smolu, a aj keby teda ste boli ideálny pár, nikdy neviete kto Vás oklame a omylom ho pustíte ku všetkým Vašim peniazom. a v neposlednom rade, ak bude účet na manžela, on nebodaj zomrie, tak účet zamrazia až do skončenia dedičského konania, čo môže trvať niekedy roky

Strana
z2