Ako znížiť náklady na stravu a drogériu?
Ahojte. Ja by som len chcela vedieť, koľko vám príde normálne minút na stravu pre dvoch dospelých. Nám príde prehnané minút cez 600€, chceli by sme to aj skresať, len nevieme dôjsť k záver na koľko to nastaviť. Keď však nemáme limit, tak vždy dojdeme k záveru, že skúsime o mesiac. A nie, do reštaurácie nechodime, fast food tak raz za mesiac.
Podla mna 50-60 e na svk na osobu ak sa doma vari je uplne adekvatne, nechapem co sa tu vsetky navazate a pletiete pridavky na deti. Pokial sa niekto stravuje vonku ked len 1-2x do tyzdna 60e nestaci.
Autorka podla mna na 2 minate vela do 500 by ste sa mohli zmestit ked teda to je len strava doma a prilezitostny fast food.
@tiezjedna no ze im bude skvrkat v bruchu 😁.
@bublinka1426 nechápem tiež na čo tu spomínaš prídavky aké ma v Nemecku
@anjelicek26 ? Však tam sú úplne iné ceny všetkého ako u nás , jak to môžeš porovnávať ? Vzhľadom k cenám potravín služieb a všetkého je či 200 či 300 eur úplne rovnaké na hlavu ako u nás 60 na hlavu .
Pre mňa je 600e pre dvoch veľa, keď sa stravujete doma. Ale záleží čo jete a kde nakupujete. Je iné kúpiť 3kg mäsa do mrazničky a rozdeliť na polkilove balíky, a iné, keď ti muž zje za dvoch. 😃 A či musíte mať teplé večere a každý deň mäso.
Či musíte mať každý deň čerstvé, alebo zjete aj na druhý deň. Jogurty, mliečne výrobky, ovocie, zelenina. U nás to je najdrahšia položka, mäso nemusíme mať každý deň.
Tak, keď sa stravujete obidvaja doma a pravidelne varíš je to normálna suma.Urcite vieš niečo okresať, ale ak to nutne nepotrebuješ načo?
Presne ako niekto píše ja kúpim hovädzie mäso druhá si spraví soté z tofu na stravu vieš dať naozaj od do záleží čo jete
@madeincssr píše, že chcú priškrtiť. Tých 400 € bol príklad. Ak zistia, že to nestačí, môžu zdvihnúť na 500 €. Len nechápem, na čo je dobrých x strán diskusie. Kto chce šetriť, môže a nemusí im škŕkať v bruchu. Len to samozrejme vyžaduje určité kompromisy a dobré plánovanie. A nie že hodím cifru, ale naďalej pôjdem podľa pôvodných návykov...
@tiezjedna jasneee, to bol len zart na odlahcenie.
NECH CLOVEK priemeruje
napise svoj prijem celkovy a nech deli na osobu/ aky ma rozpocet. na osobu od odpocitani povinnych platieb/ tyzden ked a o tom bavime
@madeincssr chňápem😀🌹
Ďakujem každej za vyjadrenie. 😀 Aspoň ako taký prehľad som si spravila na naše míňanie. Skúsime teda aspoň plánovať čo variť a poprípade pozerať akcie. Takže aj za tento tip ďakujeme a uvidíme ako to dopadne. 🙂
Podla mna to neni vela… bohuzial.
Sme dvaja, varím takmer každý deň- manžel si bráva obedy do práce z domu.
3 mes.som si to písala, čisto len na stravu to bolo 550-600 €, plus drogéria a to je mesačne okolo 100 €.
Plus každé 3 mes.ďalšie peniaze na granule/konzervy pre psa a mačku.
A neokrešem nič, ani keby som chcela.
Kupujem domáce vajíčka,domáce mäso,-ak nie je , tak u mäsiara,jeme veľa ovocia-zeleniny.
Kto nakupuje vie, aké sú ceny.
A áno, aj si sem tam objednáme, ideme do reštaurácie.
@anjelicek26 ale ved ludia minu kolko si mozu dovolit. jasne ze do toho spada plat a pridavky a ine aspekty. ludia neziju zo vzduchu...vy ste velka rodina, oni len dvaja.aj to skresluje. inac sa stravuje dospeli inac male dieta, dieta vo vyvoji
aj ked este raz ako pisem, suhlasim, strava je velmi dolezita
@bublinka1426 50€ na stravu na dieta je vysoka suma? Podla mna uplne primerana. Ja mam 2 male deti- 6 a 2a pol a len na ovocie dame tyzdenne cca 25€. Jogurty 10 €. Nejaka sladkost 5€. To uz mas 40€ len na "hluposti" a este v tom nemas obed a veceru.
Ale teda nezijem na Sk, ale ceny su tu +- rovnake ako na SK. A pridavky tu neexistuju.
Autorka- mna tych 600€ pride ok. Ak chcete skresat, prejdite si, co jedavate, ci nemozete 2-3 krat do tyzdna uvarit nejake lacne jedlo a usetrit dajme tomu 50€. Drogeria- neviem, co vsetko kupujete, ale mozno vychytat akcie 1+1, 1 + druhe za polovicu.
Minimálne na drogérii vieš ušetriť. Ja napr. Kupujem v dm(zbieram body,keď si rozumne naplanujes nákup, dá sa pekne usetrit) prasok na pranie kupujem tam ich značku, namiesto sprchovacieho šampónu kupujem tuhé mydla, dlhšie vydržia, nepoužívam žiadnu avivaz,žiadne spreje do ovzdušia a podobne... ich zubnú pastu, žiadne hlúposti nekupovat..iba to najnutnejsie..na telo vieš namiesto všelijakých krémov použiť kokosový bio olej, takisto aj na odlicenie...vieš si doma urobiť sliz na pranie, čistiť sodou bikarbonou , octom ...aj tak sa dá...otázka je ze ci to takto chceš
@anjelicek26 tvoj výpočet sedí aj na nás... len by ma zaujímalo, či niekedy boli nakupovať v zahraničí... nemecko a ani rakúsko nie je už ani zdaleka tak drahé ako bolo kedysi...
Zeny, koment @anjelicek26 nebol vobec odveci. Ano, pridavky su vyssie, ale vydaje takisto. Vydaje su omnoho vyssie... Nerozumiem, preco by to malo byt odveci. Ak si myslite, ze je to tam med lizat, tak nech sa paci odstahovat sa da zo dna na den.
Takisto nemozete porovnavat prijem a vydaj rodiny zijucej v Bratislave v prenajatom byte a rodiny byvajucej vo Vranove nad Toplou vo vlastnom rodinnom dome. A mnoho inych aspektov.
Aby sme tuto otazku mohli objektivne zodpovedat, potrebujeme presne vediet o akych ludi s akym platom, byvanim atd sa jedna.
Co pomoze autorke ked jej povie niekto, kto ma zahradu, vajcia od babky a ziadne intoleranice, ze je to vela v pripade, ze autorka nic z toho nema a ma k tomu este aj fyzicky narocnu pracu, cize zje 2x tolko?
@rebrambora už len porovnávať dve krajiny je odveci.
Nepotrebuješ vedieť, aky plat má autorka. Položila jednoduchú otázku..dostala rôzne odpovede, z ktorých si osvojila to, čo ju oslovilo. Ako jej pomôže priemer z Nemecka? Pri 6 clennej rodine s priemerom 60€ na hlavu na týždeň?🤔
Možno prišla autorka na to, že nakupuje bezhlavo, bez rozmýšľania. Neplánuje varenie a nákupy dopredu . Zo 600€ by vedela ušetriť, tak Max stovku .ale bude musieť nákupy zmeniť, okresať atď .otázka je, či jej tá stovka za to stojí ..že bude dumat pri regáloch, či sa vôbec obmedziť chce a potrebuje. My, za 4 osoby, minieme menej, ako ona za dve. Ale my sme tí s domom s vajickami od suseda. To ten, v Bratislave , v byte, nemá šancu robiť zásoby do špajze (zeleninu , zemiaky atď) už len donáška pizze na dedine stojí menej,ako v meste .
Mne osobne pride vela za 2 ludi 600€ ale tu ani neide o skresanie ak si to mozes dovolit...hlavne keď v tom nie su reštiky, max by som si usledovala ci niečo nevyhadzujes, neplytveš. Lebo ked ti povieme ze zaraď viac múčnych jedal tyzdenne, ok usetriš ale neviem ci ti ide o to najest sa lacno alebo o udrzanie si štandardu
My sme štyria, mesačne to vychádza cca 600€, obedy má len najmladšie dieťa, traja sa komplet spravujeme doma. Vajíčka máme domáce, kúsok záhrady na trochu zeleniny, bylinky v kvetináči... ak chcete znížiť sumu na stravu, robte to postupne. Teraz máš na týždeň 150€, daj si limit 130€. Ak to dokážete, zníž zas o trochu, až do sumy ktorú si ochotná dať. Planuj si jedlá aby nadväzovali, jeden deň budeš robiť brokolicu, vývar z brokolice a hlúb si odlož a druhý deň použi na polievku. Jeden deň bude zemiaková kaša, ostane, na druhý deň znej urob placky s mliekom.. atď.
My na stravu a drogériu miniete do 400 eur. Varíme si obedy do práce. A snažíme sa jesť zdravšie, čiže fastfoody nejeme. Raz za mesiac spoločne rande na obed, vecera ale to do tej sumy nerátam.
Dvaja dospeli, cca 300-350€ mesacne dokopy, k tomu 2-3x vecera vonku, takze 99% stravovanie doma. Jeme zdravo a pestro, staci mat prichystany jedalnicek a nakupovat podla neho na tyzden dopredu. A teda nie v Yeme, Kraji a podobne.
My sme dvaja dospelí
Chlap- jedlo krabičky 20 prac.dní- 400€
Zvyšných 8-12 dní bez krabičiek cca 200€
Ja miniem cca 500 eur mesačne na jedlo, kupujeme ovocie aj zeleninu, ovocie často aj "letecké" .
Drogériu objednávam nárazovo 2-3x za rok po cca 100€

tak ja mám takúto sumu na 3 osoby, na stravu, ale máme intolerancie, takže oproti iným dosť preplácam tie bezlepkové a bezlaktozové. Záleží aj na tom, ako sa stravujete, či varíš doma, alebo chodíte do reštiky, aké potraviny kupuješ. Dosť sa dá ušetriť, keď sú potraviny v akcii. Ja nakupujem čo je v akcii, nie všetko, ale dosť, a podľa toho varím.