Ako zrušiť uznanie dlhu?

27. feb 2020

Dobrý deň.
Píšem anonymne, pretože nám sem chodí mama a nechceme so sestrou aby mala starosti.
Moja sestra má problém a nevieme ako jej poradiť :( . Má priateľa ktorý si asi pred 7 rokmi zbral úver 12 tisíc z banky. Sem tam zaplatil ale nakoniec prestal úplne lebo nemal z čoho...Dal sa dohromady s mojou sestrou cca pred 3 rokmi, medzitým banka v tichosti dala od úveru ruky preč a zobral si to Intrum Slovakia. V lete 2018 sa to rozhodli riešiť s Intrumom lenže to už bol dlh 16 tisíc. A pretože jej priateľ je stála v práci tak sa sestra dohodla s Intrumom, prišla pani čo pre nich pracuje, podpísala uznanie dlhu (a podpisala to aj keď nemala žiadnu plnú moc od priateľa, pani z Intrumu to vôbec nevadilo) ... a teraz moja otázka...Intrum si tam hádže úroky a penále ako chce, sestra s priateľom sa chcú brániť. Chcú apelovať na to, že všetky zmluvy z banky o pôžičkách boli neplatné, pretože boli zle napísané a že to uznanie dlhu nepodpísal jej priateľ ale ona, neprebehol žiadny súd, nikto ho neinformoval o tom, že to dostal Intrum a podobne. Už sa radili s právnikom, poslali dllllllllllhýýýýýýýýýý dopis ale Intrum sa ohradil len tým, že majú podpis na papiery, že dlh uznal. Čo teraz? Ako sa brániť? Ako postupovať? Právnik ich stál nemalé peniaze a žiadny efekt. A pretože je tu veľmi veľa múdrych ľudí tak sa chcem poradiť, či náhodou niečo spolu nevymyslíme 🙂 .
Veľmi ďakujem za prečítanie , prípadne za rady.

mala_bodka
27. feb 2020

Jednoducho.. vybrat hlavu z piesku a platit svoj dlh ..

pribinak
27. feb 2020

Osobný bankrot?

autor
27. feb 2020

Ďakujem za odpoveď ale právnik povedal, že pokial to banka nedala na súd tak Intrum nemôže nič. Lenže oni sa stále vyhrážajú. Okrem toho zmluva z banky bola zle napísaná, v tej dobe boli všetky zle napísané. Tak možno preto dali od toho ruky preč a neriešili to súdne. Intrum umelo navyšuje sumu.

autor
27. feb 2020

Okrem toho dohodu o uznaní dlhu nepodpísal jej priateľ ale ona, takže keby to išlo na expertízu tak sa zistí, že ten podpis je neplatný.

mogaa
27. feb 2020

;Prepáč , ale zle napísaná zmluva z banky? To hádam nemyslíš vážne.....Úverové zmluvy tlačí systém, znenie zmluvy všeobecnej schváli právnik....Systém doplní len údaje o dlžníkovi, prípadne aj o ručiteľovi a podľa sumy vyráta výšku splátok.....Ak banka odpredala svoj dlh inej spoločnosti, buď sa dlh dá na vymáhanie exekútorovi alebo sa dlh odpredá inej spoločnosti - to je bežná vec a vy s tým nemusíte súhlasiť ale nič s tým neurobíte....Skôr si myslím že vymáhačská firma má s bankou zmluvu a vymáha pre nich pohľadávky, Ak aj priateľ nepodpísal uznanie dlhu, ak by sa to dostalo na súd je preukázateľné že dlh spoločnosť odkúpila od banky kde bol neplatič-takže dlh je nespochybiteľný...rovnako ak má vymáhačská firma zmluvu s bankou a vymáhajú to pre nich.A že vymáhačská spoločnosť si navyšuje sumu je prirodzené, predsa z toho žijú - odkúpia dlh a navýšia si sumu za vymožiteľnosť - to isté robia exekútori - je to legálne.......Priateľ si zobral úver, dostal peniaze ktoré nesplatil......Naozaj si myslíš že nejaký súd zruší jeho dlh?

n_i_ka
27. feb 2020

Otázkou je kto bol uvedený na uznaní dlhu..ak on priateľ by to mohol napadnúť ako neplatný právny úkon, ktorý môže napadnúť len on alebo samotný intrum, nakoľko tam malo byť splnomocnenie...riešilo by sa to cez súd kde by sa robil znalecký posudok, tým pádom by ale poškodil sestre nakoľko intrum uviedla do omylu ...treba si zvážiť či ísť dotoho alebo radšej platiť

n_i_ka
27. feb 2020

Ak priateľ nemá majetok nech sa hodí do konkurzu

autor
27. feb 2020

Veľmi pekne ďakujem za odpovede .

kvevka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
n_i_ka
27. feb 2020

Ak sa s tým nič nebude robiť uznanie dlhu je platné a môže to ísť až do exekúcie

gab1sol
27. feb 2020

Priateľ si zobral úver, ktorý (ako sama píšeš) viac neplatil, ako platil. Banka má zlé napísané zmluvy? To ako na to prišli? V čom sú zlé? A že banka poverila inú spoločnosť vymáhaním pohľadávky, je bežná prax. Nerozumiem ani tomu podpisu sestry na uznení dlhu. To sa podpísala menom priateľa a teraz to chcú napadnúť? Že v podstate sfalšovala priateľov podpis? A to chcú vystupovať ako tí poškodení?

Tak si to zhňme - priateľ si zoberie úver, ktorý nespláca, uznanie dlhu podpíše sestra, ktorá to chce napadnúť, že podpis je neplatný (takže sfalšovaný, to len dedukujem) a chcú sa zbaviť dlhu a nezaplatiť to. Možno by som sa bála, aby to neotočili voči ním ako úverový podvod.

evalin88
27. feb 2020

A nepozical si od nebankovky??? Neviem o tom, ze by zmluvy o úveroch v normalnych bankach boli "zle napisane". Ale,zmluvy v nebankovkach su opakovane napadane pre neprijatelne zmluvne podmienky, rozpor s dobrymi mravmi atd atd... Daksia vec, urcite to budu vymahat cez exekutora ci uz tam neake uzbanie dlhu je alebo nie. On tie peniaze predsa realne dostal. Exekucia nezacne len na zaklade zmluvy o uvere alebo uznania dlhu.. Intrum nebankoviek poda navrh na: " Rozhodcovsky sud"

autor
27. feb 2020

Nie, hovoril, že si zobral úver od Slovenskej sporiteľni.

evalin88
27. feb 2020

A odkial zobral, ze je zla zmluva??? Nerozumiem.

janne318
27. feb 2020

Nie som síce právnik, ale logika mi dáva, že ak to uznanie dlhu podpísal niekto iný, nie dlžník, podľa mňa nemôže byť platné. A keď to je viac ako 3 roky od splatnosti (asi - nie som si istá), tak by to malo byť premlčané. Skús napísať do skupiny Právne poradenstvo, tam vždy milé dievčence (a milý chlapec) ochotne poradia.

evalin88
27. feb 2020

Pred materskou som s tym tak trochu robila s exekuciami, pravnik nie som ale dohoda o uznani dlhu nie je podklad pre exekutora, to je iba platobny rozkaz alebo rozhodcovsky rozsudok, voči obom sa da branit na sude. Ale pochybujem ze obstoji pred sudom argument " lebo nemal z čoho." A každý úkon ktorý ta spoločnosť spravi prirodzene navyši sumu, o sudbe poplatky trovy pravneho zastupenia ( nie vašho pravnika ale tej spoločnosti) trovy exekucie atd..

lucyluv
27. feb 2020

Znamej sa tak stalo, zle napisana zmluva a jej dlh tym padom nemusela splatit, tiez bola neplatic a neskor sa na to doslo. Tiez to s pravnikom tusim riesila.

autor
27. feb 2020

Veľmi pekne ďakujem všetkým za odpovede 🙂

duracellko
28. feb 2020

@lucyluv takže jej boli vyplatené peniaze na základe neplatnej úverovej zmluvy - zákonom určené dôvody sú viaceré a nemusela vrátiť ani cent. Ktorá spoločnosť takto poskytuje peniaze?

lucyluv
28. feb 2020

@duracellko to si uz nepamatam, ale bolo to minimalne 10r dozadu, niekto ma stastie 🙂

autor
28. feb 2020

Ďakujem všetkým za odpovede. V dopise od právnika bolo mimo iné, že žiadajú aby Intrum na sumu ktorú požadujete zaplatiť máte legitímne právo, že v nej nie sú započítané neprijateľné zmluvné sankcie, či vysoké úroky z omeškania. Ďalej poukazovali na to, že banka ho nedala na súd a hneď to posunuli Intrumu, ktorý sa ani nepreukazal splnomocnením od banky. Ďalej, že v dohode o uznaní o splátkach s Intrumom bola neprijateľná zmluvná podmieka a to: Riešenie sporu rozhodcovským súdom. Ďalej upozornili na to, že keď banka pohľadávku postúpi, v zmysle zákona o bankách, je povinná vyzvať dlžníka na úhradu pohľadávky, upozorniť ho na to, že je tento v omeškaní, a následne mu zaslať aj vyhlásenie o mimoriadnej splatnosti (uvedené musí preukázať doručenkami), ak si túto povinnosť banka nesplní, nie je v danej veci postupník vecne legitimovaný (podľa ust. § 5b zákona o ochrane) a že on žiadne dopisy nedostal. No je tam toho viac, naozaj je ten dopis od právnika dlhy, ale Intrum len odpisal : Podpísali ste dohodu o uznaní dlhu. Hotovo. A to, že v tých rokoch mala banka neplatné zmluvy sa dozvedeli náhodou, právnik im to potrvdil takže do toho šli

zarabajteraz
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stanulienkat
1. máj 2020

@zarabajteraz 🖕🤛

marca12
1. máj 2020

Netaraj prosim ta. Banka nedala od nicoho ruky prec,ale postupila pohladavku,to bezne robia,ked clovek nesplaca. Nechapem takychto dlznikov. Vie,ze ma dlh a on ide vymyslat ako sa vyhnut splacaniu. Namiesto toho,aby to zacal konecne splacat. Uroky nabiehaju na zaklade zmluvy,ktoru podpisal s bankou a coskoro moze ocakavat exekutora. Ma moznost podat zalobu na sude,ale ci mu to stoji za to? Tak ci tak sa nevyhne splacaniu. A jasne,ze pravnik bude tvrdit opak,je to jeho praca branit klienta a zarabat na nom.

marca12
1. máj 2020

Tak potom,preco sa nejdu sudit,ak tam pravnik nasiel tolko chyb?

zarabajteraz
Odpoveď bola odstránená
Zobraz