Ako zvládať financie a čas pri troch deťoch?
Prosim extra zaneprazdnene mamicky, podnikatelky a neviem este ake, ktore otazka irituje aby preskocili, a pokracovali dalej 🙂
Pre tie ostatne, zaujima ma ako to zvladate? Hlavne finance, pride mi to ako sci-fi. Momentalne mam 1 dieta, snazime sa aby mala vsetko potrebne a aj sa niecomu venovala. Vzdy sme chceli mat vacsiu rodinu, 3-4 deti. dcera sa ale zadarila o nieco skor ako sme planovali 😂.. No teraz nech ratam, ako ratam, stale mi to nevychadza. Pride mi to velmi drahe v dnesnej dobe, keby sme v priebehu 3-4 rokoch mali dalsie deti.
Clovek si aj najde dobre platenu pracu, ale na ukor casu:(. Kedy mate potom cas venovat sa detom?
Cele zle, som len ja taka skepticka alebo ako to naozaj je? Vo svojom okoli nemam moc vela mamiciek, tak sa pytam tu.
@dievcacitajucelist ja pracujem mam kvalifikovanu a dobre ohodnotenu pracu tak aby som nemusela po praci roznasat letaky a obalky 😉
@mamina7070 tak zas ja nevidím nič zle´na roznášanie letákov a obálok , aj keď ja sama to nerobím . Ak by som to robila , tak by som si zobrala palice na chodenie a spojila by som spoločné s užitočným , pohyb + vyčistenie hlavy + pár drobných k tomu .
Ja tiez zasnem ako to ludia zvladaju. Vždy som chcela 3-4 deti ale rozhodli sme sa ze 2 budu stacit, tu neide len o jedlo a picet izieb, u mna ide skor o komfort - ci viem dat detom vzdelanie, kruzky, zážitky. Ano bolo by lepsie ak by mali za vsetko "bojovat" ale to by mozno ani nepoznali moznosti.
Obdivujem kamošku co ma 4 deti, manzel pracuje (vypravca, cize ziadny lekar/pravnik s mega platom), ona je na rodicovskej s najmensim, a zije krasne, cisto, deti chodia na krúžky, vzdy muzovi hovorim ze určite ma čarodejnícky kurz. Ja ked som si na deti spocitala co ma stal september, tesila som sa ze nie su 4...
@mamina7070 😂😂😂
@subartic môžem sa spýtať, prečo bazirujes na ruštine? Nám kedysi na strednej, ked lákali a jazyky, rustinarka vravela ze cely trh sa bud orientovať na Rusko často, lebo je veľké atd, že najlepšia investícia ale odstupom času sa mi to zdá ako premarnena príležitosť sa naucit iny jazyk, napr nemčinu co viac využijem. Tak by ma zaujímalo prečo ty práve ruštinu popri anj
@lauritta0407 ja ti poviem takto, ak zvažuješ že by si mala viac detí prvé si polož otázku či si ty a tvoj muž dostatočne silné osobnosti že by ste zvládli vychovať deti aj jeden bez druhého. Pretože nikdy nevieš čo sa môže stať. Ja mám 5 detí a som na nich už skoro 7 rokov sama, a ľahké to veru nie je. Keď odmyslím financie je tu ešte kopec iných vecí, učiť sa s nimi, venovať sa, aktivity, do toho domácnosť, práca... Ale zvládnuť sa to určite dá. Moje deti chodia aj na krúžky, dcéra dokonca na štyri, chodíme aj na výlety aj majú všetko čo majú iné deti. No myslím že nie každý má povahu na to aby to zvládol. A samozrejme závisí aj veľa od toho aké je dieťa lebo ja keď prídem ku kamarátke čo má jedno odchádzam odtiaľ vyčerpaná viac ako od mojich päť. Jej malý je energický, všade ho je veľa, všade lezie, všetko otvára, ja toto nepoznám moje vždy boli také kľudnejšie typy.
@hortenziaj pretože ruština je svetový jazyk , vo všetkých krajinách bývalého ZSSR sa s nimi dohovoríš , aj v krajinách v ako Estónsko , Lotyško , Litva, Moldávia ,Bielorusko dobre sa ňou dohovoríš aj v Mongolsku . Rusy nie sú hlúpy národ , majú len veľmi nevhodného vodcu na čele a vojna medzi Ukrajinou a Ruskom nebude trvať naveky . Ja sa na to dívam ako na jazyk , nevnímam cez to politiku , pre mňa to je len svetový jazyk kde si v origináli prečítam Puškina, Dostojevského alebo Solnežicina. Naopak nemčina je pre mňa strašná , nech to použiješ v akomkoľvek kontexte, vždy je to ako pochod vermachtu .
@hortenziaj moja dcéra chodí na ruštinu, lebo sa jej páči a zaujímala ju s bavia ju jazyky.Ja som sa ju učila v škole 2 r a teraz si ju oprasujem s ňou som prekvapená ako som nezabudla azbuku.Pracovala som v doprave a tam je rusky jazyk a iné nie úplne bežné jazyky žiadaný.V Turecku som sa rozprávala s recepcnou po rusky radšej ako po anglicky
@veronika1754 sú slušne výchované 🙂😉 preto nikam nelezú
@dievcacitajucelist tak pri takom počte detí musí byť rodič bo výchove dôslednejší, ale myslím že u mojich je veľkým faktorom aj lenivá povaha, od mala to boli deti typu kde ma položíš tam budem aj o pár hodín 😁
@veronika1754 Máš môj rešpekt, zvládnuť výchovu 5detí sama 👍
@hortenziaj ono záleží aj na tom, v akej oblasti pracuješ, kde pracuješ. Ja som v práci tiež párkrát využila ruštinu. Väčšinou síce využívam AJ a teraz som začala s nemčinou. Predsa len, pohybujem sa v oblasti, v ktorej si nájdem prácu skôr v nemecky hovoriacich krajinách, keby niečo. Žiadny jazyk nie je zbytočný. Pokiaľ to nie je nejaký jazyk domorodcov, ktorým hovorí pár ľudí.
Určite áno, páčia sa mi viacdetné rodiny, ale treba sa vedieť o tie deti plnohodnotne postarať. A nemyslím len jedlo a oblečenie. Ale dať im vzdelanie, krúžky, rôzne kurzy, vidieť aj svet a nesedieť len doma pred tv. Vlastnú izbu tiež považujem za dôležitú.
Ja mám ešte dvoch súrodencov a teda veľa mi toho v detstve chýbalo. Mali sme traja súrodenci jednu izbu, súkromie žiadne. Keď som sa chcela učiť, musela som buď k našim do spálne alebo do obývačky. Potrebovala som strojček na zuby, naši mi ho nedali, lebo by museli doplácať. Tak som to musela riešiť v dospelosti a mnohonásobne drahšie. Oblečenie som nosila to isté, v škole sa mi za to smiali. Nemohla som chodiť na krúžky, na tanec, šport ani na hudobný, lebo neboli peniaze. Na dovolenke sme boli len jedenkrát v Chorvátsku, spali sme v stane. Ako rodina sme spolu nikam nechodili, v zoo, v múzeu, v divadle som bola až zo školy. Brala som to dosť dlho ako krivdu, už sa na to pozerám inak, naši boli zaneprázdnení prácou a aj tak sme ledva prežívali. Ja ale takýto život pre svoje deti nechcem.
@valeria_h tak ano, treba sa vediet o deti postarat. Jasne ze viac deti, viac vydavkov, aj ked to nie je priama umera. Su rodiny co financne zvladaju iba jedno ci dve, niekto viac.
Ja som tiez z troch, vyrastali sme za sociku v takom normalnom standarte, sice sme mali tiez len jednu izbu, ale bola velmi velka a boli sme tri sestry blizko vekove /dvojcata + o 1,5 r mladsia/, takze nam to vyhovovalo a od 14 rokov bola mladsia sestra na internate. Mali sme velky byt v centre mesta v podstate len o par stvorakov menej ako mame teraz dom so styrmi detmi. Boli sme 2x pri mori a popritom v lete neustale pri vode Domasa /tam sme mali doslova na skok/, Sirava - mam krasne zazitky z detstva.
Nase styri maju aj kruzky, ak niektory skoncili, len pre svoj nezaujem, nikdy nie ze na to nemame. Vsetko co chceli absolvovat sme im zaplatili, lyziarsky, skoly v prirode, skolske vylety atd.
My ako rodina sme chodili hlavne do Madarska, ich termalne kupele a aquaparky mame pochodene doslova desiatky. Milujeme vodu. Muz ma nadstandartny plat, ja som zivnostnik, da sa to teda vyjst aj so 4 detmi, ale ta puberta a skolske naroky od toho druhe stupna po vysoku je najnarocnejsie.

@lauritta0407 nezáleží na ničom inom ako na tom, aký štadard máte a aký chcete deťom dopriať. My máme tri deti, a jednoznačne by sme ich s priemerným platom neuživili. Nie tak, ako sme si kedysi dávno s mužom predsavzali - teda, že sa príchodom detí nechceme obmedzovať, ale naopak, chceme s nimi zdieľať všetko, ako sme boli zvyknutí bez nich -kopu zážitkov, dobré vzdelanie, krúžky, ktoré ich budú baviť, cestovanie, ukázať im svet atď... Ale takto to máme hodené my. Sú rodiny, ktoré majú viac detí než tri, menej peňazí ako my a žijú spokojne a šťastne, pretože to majú proste nastavené inak👍 Univerzálny recept nenájdeš 🙂