icon

Ako zvládať financie počas materskej a rodičovskej dovolenky?

20. júl 2024

Ahojte, ako zvladate ten prechod medzi tym ze obaja partneri naozaj nadstandardne zarabaju a zrazu žena ostane na RD a no normalne mi je do placu a depku mam ze z kolko eur budeme musiet vyzit.

A ako to dame. Ja neviem ci vobec na daky vylet budeme moct ist. Ako to teda zvladate?

Strana
z3
natalienka12
21. júl 2024

@babulkomale Ona vie vzdy vsetko “extremne dobre” pani dokonala 😂 ja ked vidim jej prispevky, musim sa smiat poriadne.

17alexis
21. júl 2024

Pri nadstandardnych platoch mate aj nadstandardne uspory, ak nezijete nadstandardne oproti svojmu nadstandardu. Aj ja som mala dobry plat, muz ma tiez ako programator a poriesili sme to tak, ze som zacala neplanovane podnikat, odkial mame niekolkonasobne viac penazi nez som zarobila. Inak by sme zili normalne, mame uspory, muzovi kazdy rok dvihaju plat, niekedy aj 2x a aj v predoslej praci som robila z domu popri MD, ale s firmou som to uz musela pustit.

ibatanecnica
21. júl 2024

No ak buide.nadstandardne zarabat aspon 1 tak na tie vylety by ste mali mat. Okrem toho peniaze nie su vsetko. Bud budes mat dieta a nejaky cas nizsi prijem alebo nebudes mat dieta a nemusis plakat nad prijmom. Nehovor mi ze.nemate nic nasetrene

eliska13
21. júl 2024

@mondolina polka z 5 t je 2500 eur.Priklad 600 hypo, 600 strava, 150 eur benzín, 250 energie, poistky, mobily, iné výdavky lieky, zubár.Vydavky nie sú len strava a nájom kde je nejake posteľné prádlo, veci do domácnosti, oblečenie bežná rezia.Autorka šetriť treba pokým nie sú deti potom je rodina bezodna diera😂ťahala som z úspor, keď mi bolo malo nikdy som už neusetrila toľko ako slobodná, bezdetna.Je to aj psychologický efekt, keďže ste zarábali dobre tak polovica je málo.

30katrusa40
21. júl 2024

Ak obaja nadštandardne zarábate tak nebude hádam problém. Buďte fungovať z rodicaku a manželovho príjmu. Neušetríte mesačne toľko ako teraz ale na rezervy nemusíte snáď siahnuť. A čo sa týka výletov , snáď nepotrebuješ pobyty a predražené víkendy či výlety každý mesiac .

mk1111111111
21. júl 2024

Vzdy som mala dojem, ze ludia, co lepsie zarabaju maju aj rozum a vedia si spociatat 1 a 1.
To, ako chces napisat, ze si sa az teraz dozvedela, ze nebudes mat tolko, ako si mala? Vedela si. Tak naco Ti je dieta, ked sa nechces na cas uskromnit?
Je pravda , ze 2500 je nic moc, ale tak mala si si to spocitat skor.

autor
21. júl 2024

@eliska13 konecne niekto kto to pekne zhrnul aj so sumami. Ja inac nehovorim ze nie sme na to financne pripravení. Ja sa pytam ako ste psychicky zvladli prist o 50% prijmu na dva roky. Z uspor by som nechcela ist aj ked asi pojdeme.

juliet86
21. júl 2024

ppzri.
. vybavu pre babo bies mat za 10tisic aj za tisic. je to na tebe. kojenie tiez setri. latkove tiez setria.

autor
21. júl 2024

Ale hej asi najdrahsia je zacistocna vybavicka pre dieta, kocik, vajicko, postielka, potreby pre babo. (Vela sme aj podostavali) a vlastne to babo nepotrebuje nasledne vela 🙂 a ako tu niekto pisal dovolenky ma babo zadarmo nikde sa za neho neplati

autor
21. júl 2024

@juliet86 hej. Vybavicku sme “drahsiu” kupovali len v pripade bezpecnostnych, hygienickych a praktickych dovodov napr vajicko, kocik… oblecenia sme vela podostavali aj hraciek dokonca aj nabytku 🙂

aurora33
21. júl 2024

Ak sa toľko bojíš, tak ten nadštandardný príjem asi nie je až taký nadštandardný.

letfenixa
21. júl 2024

@autorka aj počiatočna vybava pre bábätko vie byť v unosnych medziach, kočík mi kamarátka pozicala, ja som až športový kupovala

majka99999
21. júl 2024

Normalne sme zvladli vypadok polky prijmu, dokonca sme si urobili druhe, a dokonca, ked som bola na rodicaku s mladsim (necelych 200 eur pred 9 rokmi), tak starsi siel do skolky sukromnej (250 eur). Hypo sme mali vyssiu ako teraz, ostatne naklady podobne ako teraz, len prijem teraz 3x tolko (kedze obaja zarabame uz), potraviny su drahsie a deti stoja viac, tabor pomaly 200 eur na 5 dni a to tam ani nespia.. Ono babatko, ak je zdrave, nestoji vela, najma, ak dojcis. Urcite rodicak postaci, ak clovek nerozhadzuje. Aj na dovolenku ostane, hoci ja nie sim zastanca lietania pre male deti (jasne, ze ked sa inac neda, tak musia). Kludne prvy rok ostante na SK a v okoli, dalsi rok podniknete kludne vacsi vylet, ked uz dieta bude mat dufajme rezim.

eliska13
21. júl 2024

Buď rada za úspory sú ľudia čo ich nemajú čo nepochopim, keď viem, že prídem o plat a budem mať dieta.Zivotny štýl sa zmení mala som časy, keď bolo veľmi dobre nadštandardne a tie horšie.A veľmi ma to frustrovalo.Je to dočasne vždy máš niečo za niečo.Az, keď máš menej zistíš ako si peniaze predtým minala na zbytočnosti🫣

patta89
21. júl 2024

My sme tiez s manzelom nadstandardne zarabali, ale teraz som na RD s druhym dietatom a vobec ma to netrapi, ze sme s platom spadli na polovicku (ani to psychicky neprezivam)...Setrili sme si predtym, aj teraz sa nam podari usetrit a buduci rok, ked dcera bude mat 1,5r pojdeme aj na exoticku dovolenku...vsetko sa da zvladnut a myslim, ze si dost rozumna a dopredu si treba uvedomit, ze to dieta nieco stoji a tak sa onho pokusat a ist do toho...Pri starsom syncekovi som isla do prace po 2r a 2m, teraz pri dcerke pojdem az po 3r...deti su male len raz a preto si to chcem uzit, ziaden nadstandardny plat mi za to nestoji 😉

kristinapetronela
21. júl 2024

Neušetríte nič ale budete mať krásne dieťatko ...stojí to za to a ver že ušetríte .každý normálny človek vie niečo našetriť

autor
21. júl 2024

@aurora33 aha tak pardon vsetkym ktorí mi napisali ze 5000€ v cistom teda nadstandardny príjem nie je. Ja sa nechvalim ale viem ze vacsina Slovenska nezije z takych platov aj ked robia na to dvaja. Viem ze nie sme ani milionari na druhej strane. Niekoho velmi skre ze som pouzila slovicko “nadstandardny”.

autor
21. júl 2024

@kristinapetronela ano ❤️❤️

pieksamaki
21. júl 2024

@kristinapetronela. Moja svokra nevie.....🙂 podľa mňa má diagnozu nakupovania

aurora33
21. júl 2024

Tak potom niekde robíte chybu, keď sa jednoducho niečoho bojíš.

owecka
21. júl 2024

Ach, mat tieto problemy...su ludia, co ziju od vyplaty po vyplatu a nestazuju sa...vcera mi pani vravela v obchode ze na karte nemam peniaze a co, som tu...5 tisic eur...ach 😂😂😂

owecka
21. júl 2024

@colsami dokonale vystihnute... cista provokacia...ma vela moznosti, moze sa zariadit. Co by ludia dali za normalnu pracu. Zase nejaka frustrovana s nadstandardnym prijmom🤣🤣🤣

natalienka12
21. júl 2024

Mila autorka, ak psychicky nedavas “vypadok” teraz, ked ste vedome a pri plnej vaznosti sulozili bez ochrany a vysledkom je tvoje tehotenstvo, zaujimalo by ma, ako to “psychicky” zvladnes, ak by jeden z vas ostal dlhodobo chory, nebodaj invalidny. Zivot naozaj prinasa rozne situacie, aj dieta sa moze narodit postihnute a nebudes doma 2 roky ale 15. Samozrejme ti to neprajem, ale trosku pokory by ti neuskodilo. Ak to psychicky nezvladas, tak smer psychiatricka ambulancia, lebo sa neskor zblaznis.

slavomira236
22. júl 2024

Dalsia co sa potrebovala pochvalit so svojim prijmom?..ale pismenka znesu vela..tolko zarabate a bojis sa co bude ked bud budes mat dieta?? Ved to je na smiech.

Strana
z3