icon

Ako zvládať financie počas materskej a rodičovskej dovolenky?

20. júl 2024

Ahojte, ako zvladate ten prechod medzi tym ze obaja partneri naozaj nadstandardne zarabaju a zrazu žena ostane na RD a no normalne mi je do placu a depku mam ze z kolko eur budeme musiet vyzit.

A ako to dame. Ja neviem ci vobec na daky vylet budeme moct ist. Ako to teda zvladate?

autor
20. júl 2024

@qetka asi hej ani u nas sa zahranicie konat nebude…

juliet86
20. júl 2024

tvoj partner moze ist na,polroka,tiez matersku to hned pomoze. ostavaju uz,len 2 roky. dostanete prispevok pri narodeni a od mesta to je aoby dalsi mesiac v suchu. ak pojdes do prace v 2rokoch ci 2 a,pol dietats tak ide o vykrytie cca,12mesiacov. cize aby ste mali standard co teraz bavime sa o cca,2tisic extra mesacne lebo rodicak apridavky su tych cca,600 euro cize rezerva 24tisic eur je potrebna aby ste si neznizili standard. cize ak mate odlozenych 5platov tak to date.

subartic
20. júl 2024

no a ako máte podelené financie ? Ste manželia alebo partneri ? Idete 50:50 alebo máte spoločný príjem ? Alebo z rodičovského žiješ ty a dieťa a muž je samostatná jednotka?

patinqaa
20. júl 2024

To je aj nas pripad. Uspory sme mali aj mame ale snazime sa vyjst z toho co mame. Ja som padla o skoro 1/4 platu. Ale sme ok
Trochu som ubrala z nakupov, nemusim mat nove saty kazdy mesiac ani vazy a pod.
Cakame hned druhe babo po roku. Chceli sme 2 deti ale zas nechcem doma 6r sediet tak sme to vybavili takto. Chystam sa potom cim skor spat do roboty ale zas nie na ukor deti tak po 2-2,5r 🙂

autor
20. júl 2024

@subartic budeme manzelia a mame momentalne oddelene stylom 50:50 (je to fer) ale ako nahle ostanem bez prijmu budeme mat spolocne peniaze. Uz to tak aj berieme ze su spolocne… toho sa zas nebojim… delenie nebude.. ved ani sa to nedá 😀 v takomto pripade…

autor
20. júl 2024

@juliet86 hej no dobre povedane. Ved nebudeme triet biedu. Len som trochu frustrovana kolko vsetko stoji … a proste ze bude mensi prijem a bude nas viac.. to je vsetko…

autor
20. júl 2024

@patinqaa presne ja nechcem z uspor brat.. praveze chcela by som nadalej aj setrit aj ked viem ze sa nebude dat. Tak ako pred tym… tiez by som nechcela doma byt 6r vyriesili ste to super 🙂 ale ja tiez nechxem ist do roboty po pol roku. Pekne si uzit dva roky doma… a ked budeme na to pripraveni tak male pojde do skolky/jaśiciek a ja do roboty

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
misana84
20. júl 2024

Ja som mala na bežnom ucte sumu asi 3000 a k tomu chodila materská, rodicak… a vystačilo mi to na celé obdobie a k tomu som platila ešte aj účty…ale ja som fungovala aj tak, že som kúpila na bazarikovh veci pre dieťa ( kvalitne) a za tu istú cenu aj predala… čiže moje výdavky na dieťa boli 0€všetko som predala za sumu ako som kúpila

guiseppinka
20. júl 2024

Stale nechapem co riesis... hypo vysoku nemate, restiky, kadernicky, kozmeticky neriesis, nenakupujes a hospodaris rozumne, tak musis mat 5 miestnu rezervu minimalne, lebo tie peniaze sa nerozkotulaju... a ked hospodaris normalne, tak akurat neusetris 2000 ale usetris "len" 500e...

colsami
20. júl 2024

Takze prve dieta na ceste, ked skoncis na RD i tak budete mat cisty prijem cez 3tisic a ani nemate velku hypoteku.
Tvoj vylev je prepac, ale trapny. Nech to znie pre Teba akokolvek neprijemne cele.

Ak to nie je vymyslene a z tohto naozaj mas depku, tak maj, lebo to nie je normalne zmyslanie 🙄
Bezne ludia nemaju ziadne nadstandardne prijmy, a zabezpecia sa aj s jednym priemernym prijmom. Ak to nezvladnete dvaja ludia, s malou hypo a s babatkom co vobec tak vela este nestoji z TROCH CISTYCH TISICOK, tak nieco nie je ok.

Pripomina mi to hysterky-biflosky na skolach, ktore robia scenky po pisomkach ako "nic nevedeli" a "vsetko pokazili" a i tak to maju vsetko napisane na 110% 🙄

guiseppinka
20. júl 2024

@colsami to si vystihla uplne dokonale... presne takto to vnimam aj ja

harrisson
20. júl 2024

Úplne v pohode. Treba žiť tak aby domácnosť dokázal potiahnuť aj jeden partner

subartic
20. júl 2024

autorka , ja neviem čo stresuješ. Ty rodíš, kojíš a staráš sa o dieťa. Primerane vás zabezpečiť je momentálne úlohou muža. Tak mu troška ver a prestať hysterčiť. Keby ste aj potiahli z úspor , do hrobu si ich neodnesieš , svet nepadá ani sa nesype.

kikushaa
20. júl 2024

Chcem tam upokojit autorka to co ty budes mat okresane na tvojej rd, zarobime ja spolu s manzelom dokopy, vyzijete aj na vylety bude, aj na obcasne zajdenie do restiky aj na dovolenku ✌️ a to mame deti dve ❤️

pieksamaki
20. júl 2024

@autorka. Verím že si si stihla precitat môj príspevok....držím palce...určite to zvládnete

gab1sol
20. júl 2024

Aj, keď prídete o tvoj príjem zo zamestnania/podnikania (neviem, čo presne robíš), tak sa podľa mňa nemusíš obávať. Áno, prvotné náklady na dieťa sú vyššie (kočík, postieľka, výbavička), ale potom to bolo obdobie, kedy nás deti stáli najmenej. A to sme si dopriali, chodili aj na dovolenky, aj na výlety. Dokonca dovolenky boli super, lebo za tak malé deti sme neplatili. Neskôr sa tie náklady na deti zvýšili, ale to som sa už aj ja vrátila do práce.
Pri 3tis. eur mesačne, nízkej hypotéke, dobrému hospodáreniu (žiadne reštiky, kaderníčky, nechty, nákupy každý týždeň…) by ste určite nemali mať problémy.

autor
20. júl 2024

@pieksamaki vsetky citam ❤️

jarnajar
20. júl 2024

Ak neviete relatívne bezstarostne vyžiť z jedného platu, tak buď nemáte nadštandardné príjmy alebo máte nepatričné výdavky.

autor
20. júl 2024

@jarnajar ale vieme len neusetrime nic 😀

enusamt
20. júl 2024

Popravde.. Cele roky na MD/RD som mala omnoho lepsie peniaze ako v praci 😄 Takze dobre.. Trebalo si to len dobre spocitat a rozvrhnut

abbey1
20. júl 2024

Vždy som pri deťoch čiastočne pracovala. Prácu milujem, čiže pre mňa relax a peniaze plus, kludne i s bábätkom v náručí.
Avšak prišla vážna choroba syna, ja bez možnosti niečo zarobiť, manžel obmedzená možnosť pracovať, keďže stav syna sa dramaticky menil zo dňa na deň. Výdavky vyleteli nečakane vysoko.
Vtedy sne ešte len pochopili, čo znamená žiť finančne na doraz.
Čiže pokiaľ ste dvaja mladí zdraví, s určitou úsporou, zahoď starosti, teš sa na dieťatko a potom si krásne užívajte spoločný čas
Vieš, ako sa hiviri: peniaze boli a budú, len my už nebudeme.

jarnajar
20. júl 2024

No tak neušetríte, šetriť ste mohli doteraz. Prečítala som si neskôr, že vyššie uvádzaš aj sumu, ktorú budete mať k dispozícii. Pokiaľ nenakupujete nonstop v yeme a hypotéku máte do 500 €, tak z tej sumy bude v pohode aj plávanie, baby balance a dovolenka. Nie exotika, ale bude. A ak dáte nejaké apartmány, tak bude aj na pár predĺžených víkendov. Ozaj to nerieš. Moja rada - kým budeš mať ešte materské, tak začnite hospodáriť tak ako keby ste mali už len rodičovský príspevok. Nastavíte si to, vychytáte detaily a najmä uvidíš, že to funguje.

tramtada31
20. júl 2024

Tak veď sa tvoria uspory snáď na to, aby sa vedeli vykryť takéto obdobia. Ja som normálne išla s našetrených peniazmi na matersku a počas celého obdobia som zvladala si sama z nich platit aj hypotéku (na moju nehnutelnost), od muza som nič nevypytovala. Veď to je podstata úspor, vykryť obdobia s obmedzeným príjmom. Teraz mate rôzne tehotenské dávky, my sme nič take nemali a rodicak 190 eur a pridavky 20 eur, z toho sa nedalo zit. Z tohto, čo je teraz sa dá normálne vyžiť, ak si človek doloží z úspor. Ak s tým mate problem, musis znizit zivotne náklady.

ekira1
20. júl 2024

Paradoxne na md/rd som ušetrila najviac. Takže buď sa uskromnite a vyžijete iba s pár tisíc, alebo siahnete do úspor, alebo pôjdeš po MD do prace. Neviem, plačeš, že ti štát bude málo platiť za to, že budeš 2,5 roka doma? Ja som bola na rd za 180€, zvýšili na 220€, keď mi končil bol tuším 370€..

babulkomale
20. júl 2024

My sme "na dieta" specialne ziadne velke uspory neplanovali, normalne sme zili z muzovho nadstandardneho platu a pocas prvej RD sme kupili dom. Ani som nesla skor do prace, venovala som sa dietatu a celkovo rodine.
Praveze sme castejsie chodili na pobyty a kratsie dovolenky, ako teraz ked uz su deti dve, vacsie, kopa kruzkov, povinnosti a uz pracujem aj ja.
Samozrejme pokial mate vydavky nastavene ze vam mesacne tych 5000 zozeru, tak mate problem.

danyelia
20. júl 2024

Oki, tak si sa nám pochválila, koľko ,,málo,, peňazí vám ostane na živobytie 😃 Prosím Ťa, veľa bežne zarábajúcich rodičov by si priala len tento váš spoločný ,,znížený,, príjem, koľko ľudí žije od výplaty k výplate a to majú aj dve práce. Ja Ti nezávidím, doprajem Ti, ak je Ti to málo, tak pracuj aj popri rodičovskej, čo iné Ti poradiť... 🤔

lienka.7
20. júl 2024

Autorka sa pravdepodobne boji toho, že keď ona padne na prijme, bude si musieť pýtať peniaze od frajera, lebo keď bola zvyknutá mat 2,500 € tak logicky jej 500€ nebude postačovať.

babulkomale
20. júl 2024

@zuzanockamt to sme už čítali, ale nikdy nič konkrétne, ved poraď autorke, ako sa šetrí.
Okrem dedenia, vyciciavania rodičov, obedov v šk.jedálni namiesto menu za 10€ v krajskom meste a tak podobne.

michal711
21. júl 2024

Vyhľadaj odborníka .