Ako zvládať hypotéku a šetrenie na materskej?
Dobrý deň, s priateľom sme mali dneska tému dom. Rozprávali sme sa o pôžičke že by sme si zobrali 100000-150000 na domček. Pozemok máme. Len mám takú otázku do budúcna. Tento rok budeme mať 24 rokov. A v budúcnosti plánujeme aj rodinu tak okolo 30 ak by sa podarilo. Ako to všetko zvládate keď máte aj hypotéku, a ste na materskej, zostane vám niečo z vyplaty čo si dokážete ušetriť?
S takým prijmom by som do toho nešla. Vyhliadky do budúcnosti na SK sú menej ružové ako vaše predstavy. Na vašom mieste by som išla do zahraničia poriadne zarobiť, užiť si kus života, lebo potom keď si tie okovy nasadite ,s takým príjmom, plus dieta, zaplačete. Je veľmi pravdepodobné, že vám to vychádzať nebude po materskej, možno už ani s materskou (podla úrokov, neustále sa zvysujucich cien a poplatkov) . Išla by som do toho jedine, keby aspoň frajer 2000e zarábal keď uz budete mat rodinu. Šetriť uz nebudete mať z čoho, ver tomu, že dom pohltí všetky prachy, aj tie co mate odložené, pretože 150000eur vám bude málo, aj svojpomocne ,dom sami nepostavite tak skoro a tie ceny idu kazdym rokom len vyššie a vyššie.
My máme vyssi príjem ako vy o par stoviek, ale takúto slučku na krk by som si neuviazala, no je veľa rodín takých co áno. Aj s ostatnymi vecami majú ženy pravdu. Ako sa vraví, hlúpy sa učí na vlastných chybách a múdry na chybách druhých, tým samozrejme ja osobne nikoho nechcem nazvať hlúpym, dá sa to povedať krajšie ale toto je originál. Na druhej strane, nevyskusas-nevies, risk je zisk a pod. Z tvojich komentov bohužiaľ to vyznie, ze si naozaj príliš naivná, čo ti nevycitam, si mladá a pravdepodobne máš v zivote šťastie a dejú sa ti pozitívne veci , si aj tak nastavená, čo je fajn.
Všetko čo tu je napísané, skvelé rady od žien, trocha si to naozaj vezmi k srdcu, v dobrom , myslí na to pri splnení vášho sna. Keď budeš vždy o krok vpred a pripravena na prípadné nezhody atď, bude to lepšie ako o 15 rokov si hlavu bit aka som bola hlúpa. Nikto ti nechce zle 🙂 držím palce, nech si uz zaumienis cokolvek, nech ti to vyjde 🍀
@veronika342948 Rozumiem ale ten dom bude stat iba na jeho pozemku, to treba ošetriť. Tiež sme tak plánovali stavať takže viem že sa to všetko ošetriť dá ale treba na to myslieť. A ja by som si ošetrila aj tie splátky aby som mala dôkaz o tom že som polovicu platila ja pretože bez svadby nie ste v BSM takže peniaze sa neberú z právneho hladiska ako spoločné aby to nebolo tak že mu budeš napr každý mesiac dávať hotovosť za “svoju” časť a on potom povie že ti nedlží nič lebo si mu nič nedala a platil to sám a ty nebudeš mať dôkaz 😊 S mojou tetou v podobnej situacii vydzubal vlastný syn takže naozaj treba dať na to obrovský pozor, ludia sa menia a vedia byť riadne svine, bohužial.
@veronika342948 najlepsie je si to nejak rozumne financne naplanovat. My sme napriklad okolo 30, ked sme sa rozhodli mat deti boli na tom finacne dost dobre, takze nam dieta nenarusilo rozpocet.
Pri stavbe domu si urcite spravte s partnerom podrobny rozpocet a prenasobte ho tak krat 1.3, lebo zvycajne sa kazda stavba predrazi tak o 30 %, ci uz neocakavane vydavky, alebo ceny materialov idu hore, alebo budete kupovat nieco co ste zabudli zaratat. Potom si prehodnodte ci sa vam taka suma zda rozumna, aku hypoteku budete mat, kolko zarabate a kolko budete platit. Niekedy je to okej, niekedy sa musi par velmi obetovat, aby im to vyslo. Moze to byt dobre rozhodnutie a moze sa stat, ze budete stavat roky a stale hladat nejake financie, aby ste dom vobec dostali do obyvatelneho stavu.
To co ti zeny pisu, ze si mas davat pozor, hlavne ak pozemok ostane vo vlastnictve partnera nemyslia v zlom. Ak by sa nahodou nieco stalo, je jedno, ze dom mate na polku, pokial by bol muz vlastnik pozemku, moze ti nan aj zakazat vstup. Je uplne jedno, ze dom bude na polku, ked pozemok bude iba jeho.
Je to normalne osetrenie si svojich financii, nema to nic spolocne so sklamanim, laskou, ani nicim emocnym. Je to sucast financnej gramotnosti, ak sa zamyslas ako budete vychadzat o 10 rokov, ked bude dieta, je vhodne sa zamysliet aj nad tym, ze ako by si dostala spat peniaze, keby sa zrazu rozidete, keby umrie, keby sa muz zadlzi tak, ze by mal exekucie a podobne.
@veronika342948 mam otazku, tvoja calozivotna ambicia je len vlastnit dom ? Pretoze z tych info o financiach, vam to bude na tesno vychadzat aj bez dietata. Naozaj ma to zaujma , lebo keby mne niekto toto navrhol v 24, tak mam depresie uz len z predstavy. Co si realne budes moct dovolit kupit alebo zazit ?
@paradajkova ďakujem, takto nejako som si to predstavovala že mi to niekto napíše.
@stefi_k tak ja už všetko čo som chcela mam, aj priateľ. Už len stavať by sme chceli. No ja si myslím že 24 je akurát ten vek sa posunúť ďalej. Nehovorím že by som hneď išla stavať. Len dneska sme sa bavili o dome, že či by sme nešli stavať. Chcela som vedieť ako to ľudom vychádza finančne keď stavajú a nečakane príde im do toho dieťa. A to je všetko. Nikde som nenapísala že chcem dieťa, na to som ešte mladá.
@veronika342948 aj ste si to prerátali? Boli v banke? Akú pôžičku vám vôbec dajú? Čo z tej sumy dokážete urobiť? Toto sú základné informácie, na ktoré máš odpoveď?
@1andrea111 nikde sme neboli, len sme sa o tom rozprávali.
@veronika342948 Tak keď bývate u jeho rodičov, pracovali ste v Nemecku, tak už dávno ste mohli mať našetrené aj na časy materskej dovolenky kedy bude len jeden príjem. Ja by som ti poradila, že v časoch kedy sa máte dobre mysli na časy kedy môže byť horšie. Teda v preklade - šetrite si. A dá sa to interpretovať aj na to vaše nie úplne šťastné riešenie, že pozemok je jeho. Dnes je Vám spolu dobre, zajtra (obrazne povedané) nemusí. Prečítaj si napríklad tu na MK aké príbehy píše život, nikdy nevieš čo bude.... Ty v podstate chceš stavať polku svojho domu na cudzom pozemku.
@veronika342948 v podstate okrem ružových okuliarov nemáš nič, ale ok (nemáš peniaze, istoty, len tvoje domnienky co a ako bude). Z ostatných, čo si prešli v živote zlým sa tu v podstate vysmievas, ze si za to môže vlastne same, lebo nemali chlapa uhanat do chomuta 😳🤦♀️
A neviem, ty nemáš rodinu, mamu, otca, sestru... to je jedno koho, kto by ti vysvetlil základné veci okolo stavby domu, ako aj majetku?
Bývaš u svokry .. mas tam vôbec nejaké slovo, alebo si tam iba "na navsteve"? Vedies tam vašu domacnost? Lebo to je podstatný rozdiel. Pripominas mi tu jednu mladu z diskusie, ktorá tiež chcela stavať dom, dokonca rodina ju k tomu vraj dotlacila, lebo vsak roky už na to majú, len tie peniaze akosi neboli... Dom mala stavať rodina, ktorá od toho dala ruky preč a teraz co? Aj na toto si myslela? Ze môže hocikto umrieť? Co budeš robiť potom? Lebo aj to je život... pises, ze ste boli robit v zahraničí. Koľko máte teda cash keď potrebujete aj tak brat hypo? Vsak pozemok mate, resp.ma ho tvoj frajer
Ja tu nevidim ziadne negativne komentare. Ty si beries osobne ze nemas argument na rozumne dotazy. Si mlada a neskusena. Nemas nic odzite. = to nieje urazka len konstatovanie. Ked pridu realne povinnosti tak budes potrebovat stabilnu zem pod nohami. A tou je z velkej casti vlastny majetok.
Mysliet pozitivne to ano, ale treba mysliet aj rozumne pozitivne.
A este dodam.. som o 10 rokov starsia a kedze uz sme si s manzelom presli nejakou tou klasickou stagnaciou viem mimoriadne ocenit, ze som sa tych 12 rokov dozadu zabezpecila.
Autorka, baby ti tu radia dobre, aj ked sa to tazko pripusta. Ono rozchadzaju sa aj pary, ktore neboli zobrate. Po 4, 6, 12, 20 rokoch. A rozvadzaju sa aj tie, kde nikto nikoho netlacil do svadby. Aj ked tu na MK vseobecne panuje nazor, ze najskor svadba (!!!), s ktorym sa tiez nie vzdy uplne stotoznujem a sama sa nim neriadim. Ale rozne krizy, ktore prinasa zivot neustali uz aj velmi stabilne pary. Ludia sa menia cely zivot, to ze si s niekym rozumies dnes, uz o rok nemusi byt take ruzove.
V 24 rokoch som tiez s vtedajsim snubencom mala spolocny dom. Najvacsia chyba mojho zivota - po rozchode sa mi vyhrazal, ze si ma pocka pred domom ak mu nevratim peniaze, ktore mu sice nepatrili, ale surne si za ne potreboval nieco kupit. Dovtedy to bola 3-rocna laska ako svet, velke plany do buducna. Tie emocie dokazu s ludmi zamavat a nevidia veci realne, velakrat sa preberu az po “facke od zivota”, ktora pride po rozchode, ked zrazu kazdy zacne mysliet sam za seba.
@veronika342948 "Chcela som vedieť ako to ľudom vychádza finančne keď stavajú a nečakane príde im do toho dieťa. A to je všetko. Nikde som nenapísala že chcem dieťa, na to som ešte mladá." Ale takto otazka na zaciatku nebola polozena. Na zaciatku si pisala, ze stavba domu o rok a dieta tak o 8 rokov. Pokial by sa vam pri takych prijmoch zadarilo dieta pocas stavby domu, tak to bude "huste" a mozno budete stavat velmi dlho. Ale pokial byvate u rodicov a tym to nevadi....
Susedny pozemok si kupil mlady parik. V roku 2023 kopali zaklady domu. Je jar 2025 a este maju len mury vytiahnute. Medzitym sa im narodilo dieta. Byvaju v jeho detskej izbe u rodicov. Som zvedava ako dlho budu este stavat. I take veci sa deju.
Pozri si na internete hypotekárne kalkulačky. Tak priblizne zistíš aku sumu vam požičajú a aka bude cca splátka. Napis si na papier vase naklady na zivot (mobil, poistky, dane, poplatok za odvoz komunalneho odpadu) plus si tam prirátaj priblizne mesacne naklady na dom (napriklad kolko platia svokrovci mesacne za energie, vodné a stočné, ....). Nezabudni na stravu, drogériu a oblecenie. Vsetko spočítaj a zistíš kolko by ste minimalne potrebovali penazi.
My sme pred stavbou domu odkladali cely moj plat a este z manzelovho platu sumu vo vyske mesačnej splátky hypotéky. Tak sme si vyskúšali, ci by sme dokázali vyžiť iba z manzelovho platu.
Autorka dam aj ja svoj pohlad na vec.
Uprimne v 24 rokoch by som do stavby domu nesla, radsej by som investovala do bytu, pre mna za mna aj napoly s partnerom.
Ak uz sa rozodnete pre stavbu domu tak by bolo fajn oficialne urcit kto kolko investoval vlastnych zdrojov, urcit podiely na dome a urcit co ak. To ze teraz beriete uspory z Nemecka ako spolocny kapital to je fajn, ale podla mna ak nevies realne dokazat kolko je naozaj tvoj podiel na nasetrenej sume, tak by som sa bala.
Stavba domu svojpomocne, veru nechcela by som a asi by som do toho ani nesla. Nepamatam aka bola doba pred 40 rokmi, ale teraz minimalne v okoli vidim, ze s tou svojpomocou je to take ake je a nie teda ruzove. Ak si myselela svojpomocou ze vam niekto dohodi niekoho na dielcie prace, tak tam treba naozaj zvazit aj to, ci to budi brat ako oficialnu pracu alebo fusky, kedy im ostane cas. Treba pocitat s tym, ze casovy horizont dokoncenia moze byt obrazny, naozaj nevies co sa moze stat, kto nepride, nebude mat cas a tak dalej a tak dalej. Pises ze mas otca stavbara tak musi mat predstavu kolko vychadza stavba a radsej ako bolo pisane pocitat s navysenim, casovym a financnym.
No a este k tomu tvojmu vztahu, absolutne nikto ti nezela nic zle, ale ani nevies ako sa vie situacia niekedy zmenit. Pisala si, ze v Nemecku ste spolu pracovali a aj byvali predpokldam. Ty vies ako to u vas je a ako bolo, ale ja by som velmi vnimala kto robi vacsinu domacich prac, lebo kym nie je dieta a kym mas cas tak sa vsetko stiha a zvlada, ale ak teraz vedies vacsinovo domacnost sama, tak pri/po dietati to bude narocne a myslim, ze v tomto smere naraza vela parov.
Spat k stavbe domu, vela zavisi aj od oblasti, toto ja by som si velmi zvazila kde, to znamena, aka je vybavenost obcianska, kde a ake su skoly, ako daleko by bolo do prace, pripadne aka je v okoli moznost zamestanania, ako daleko je rodina. Rozumiem, ze do podnajmu asi nechcete, ale ak chcete nieco vlastne asi by som zvazila ozaj aj byt, ked mate iba 24.
@veronika342948 vieš prečo sa máš najprv vydať?
Právna istota sa to volá. Ale tvoje peniaze, nie moje.
Ako prvé keď už chcete musíte do banky. A tam zistíte či dostanete hypotéku v akej výške a aké podmienky má banka na spustenie čerpania. Niekde chcú hrubú stavbu, niekde steny do určitej výšky.
A potom si sadnúť a urobiť si rozpočet. Všetko ide hore aj materiál.
Ach jaj. Tieto krásne plány. Tu asi nič nezmôžeme, pretože život ta naučí. Ako nás mnohé. To nie je negatívne uvažovanie, ale triezve. Hovorí sa, rátaj s horším, dúfaj v lepšie. Vzťah sa môže zmeniť zo dňa na deň. Nikto nejde do vzťahu s tým, že ho chce skončiť. Každá z nás mala vysnívaný život. A vieš čo? Lusknutim prsta sa to často preklopi do situácie, že si dvaja proste prestanú rozumieť. Ostanú len oči pre plač. Tu si môžeš myslieť, že ti ženy chcú zle, že sú negatívne. Dobre teda, spýtaj sa právnikov, aké príbehy píše život. Spýtaj sa kohokoľvek. Treba rátať proste so všetkým a byť pripravená. Fakt si myslís ze budete rovnakí v 34 ako v 24, alebo 44? Ľudia sa menia. Ci chceš ci nie. Nedávno tu jedna plakala, že začali stavať dom a nemajú ani na slanú vodu. Kiež by mala viac rozumu keď do toho šli. Kúpte si na začiatok byt, na polovicu, bývajte spolu, hospodárte spolu, šetrite spolu. Ak sa aj po 5 rokoch budete cítiť na dom, ako rozumní ľudia si to poriadne ošetrite u právnika ak nechceš svadbu. A posunte sa ďalej. Stavať teraz je fakt zle rozhodnutie.
@veronika342948
Je len ze co sa môže stat keď pozemok nevlastnis...
https://www.facebook.com/reel/1289747562090099?...
Ahoj, my sme začali prv svadbou, bývali sme u našich, dsco sme posetrili, to som mala 21, potom prvé dieťa a druhe dieťa, medzitým sme začali stavať a skončili minulý rok. Takže som na rodicsku, platíme hypo, nemáme ešte všetko dokončené na dome, postupne... Ale bývame cca rok a šetriť sme začali len nedávno - aktuálne som veľmi spoko ako sa nám darí , inak šli všetky peniaze do domu, je to zrut, boli sme úplne svorc... ale neľutujem, mame svoje, aktuálne mam 25r a niektorí v mojom vekuozu snívať o dome...
Btw nás dom vyšiel 120tisic začali sme stavať keď všetko zdraželo.. , aktuálne nám chýbajú len nejaké maličkosti dnu a von záhradu dokončiť ešte... (mame dom 140m2, všetko robil muž, nemáme extra lacné materiály, dokonca aj smart systém v dome atď)
Ale určite odporúčam aj ja svadbu...
@veronika342948 synovec dokončuje domček, veľa veci sa robilo svojpomocne, na isté veci chodili firmy, čo bolo výhodnejšie, napr. základy domu, strecha, omietky a potery tie robila firma a bolo to aj oveľa rýchlejšie a lacnejšie. Máme v rodine elektrikára, vodara- kurenara, stolára. No stavba zhltla aj tak dosť peňazí. Treba si vybrať domček, zvážiť výšku hypo. Veľa šikovných rúk, čo pomôžu želám. Určite choďte do toho, niet nad vlastne bývanie 👍.

@veronika342948 my sme neusetrili nic 😀. Zacali sme stavat pred 5 rokmi, stale nemame dokoncene, stale vrazame peniaze do domu, ale uz som chcela našetriť, tak sme zacali. Pre ten pocit, ze setrime, 50€ mesacne 😀 potom 100€, potom 100€ kazdy a az teraz, ked obaja pracujeme sa podarilo nasetrit vacsiu sumu, ale hypoteka tu stale je..a nie jedna, casom sme na dokoncenie brali druhu. A hlavne ci chces ci nechces, cim su deti starsie, su fianancne narocnejsie. A to manzel zaraba nadstandardne. Raz som tu citala, ze je dom zrut penazi, a veru obrovsky, treba sa na to pripravit. 150 000 sa mi zda v dnesnej dobe ozaj malo. Ale drzim palce 🙂