Ako zvládať rastúce náklady v domácnosti?
Som nešťastná, všetko je drahšie a drahšie. Náklady stúpajú a výplaty sa nedvihajú. Pracujeme s manželom obaja, máme dve deti, snažíme sa a makáme, možno niekto povie: ,,mali ste sa lepšie učiť, viac na sebe makať,, áno možno sme mali, ale nemôžeme byt všetci vysokoškoláci, treba aj obyčajné profesie ako predavačky, murárov,...
Pracujeme stále, teraz uz budeme pracovať ešte viac, sviatky sa rušia, ruší sa zákaz predaja cez sviatky, no neviem, som nešťastná.
Rozmýšľam nad peniazmi, ako to budeme dávať, keď budú aj tie emisné povolenky a ďalšie veci o ktorých počúvam dookola.
Nechcem riesit politiku, len som sa asi prišla vysťažovať.
Zvládate to finančne, nebojíte sa toho co bude?
@anonym_6591be nie, nebudú im padať pečené holuby, ani to nikto neočakáva, ale žiť sa im tam bude ináč a rodičov si môžu časom zobrať k sebe, tak, ako to urobili deti mojej sesternice. Najskôr odišiel jeden, žije v Dánsku asi 8 rokov, minulý rok druhý a mama predáva na Slovensku byt a ide za nimi.
@anonym_a8f459 úplne vás chápem, urobila by som to isté
@anonym_6fa505 presne tak
Castokrat, neni realne problem vo vyske financii, ktore sa zarobia ale v planovanii a cieloch ako narabat s financiami. Aby neznelo, ze mudrujem tak ja sama to akurat riesim a uvedomujem si, ze je u nas problem asi tu. Skus si toto skontrolovat
@anonym_autor a ty si mysliš, že vysokoškoláci zarobia viacej??? 🤣🤣🤣Ja mám dokonca dve VŠ a môj hodinový plat nie je ani polovica z toho, čo si dnes zobral vodár za výmenu batérie, (práca zhruba na 20 minút. )
@anonym_286bf8 Máš pravdu, trvá to už dlho. Manžel v prvom zamestnani po VŠ mal plat 2600, murári a udrzbari, ktorým robil vyplatu 3500-4000.
Ale pravda je, že jemu postupne plat stupal, remeselníci mali stále rovnako.
Mimochodom, ak rodič pošle dieťa do ucitista na remeslo, pripravuje mu dobrú budúcnosť. Veď si len skúste spomenúť kedy a či vôbec vám taký inštalatér vystavil doklad. Zarobia koľko chcú, odvedú z minimalky, len dúfam, že ti múdrejší si mesačne odkladajú na staré kolená, lebo ich dôchodok bude minimálny.
@anonym_52cf7a má to s Ficom všetko. Všetko rozkradli, nehanebne. A to nepíšem o tom, o čom sa verejne vie. Poznám pár smerakov a ich rodiny aj vzdialené a to by ti dekel urvalo, keby si videla ako raketovo a neuveriteľne zbohatli oni už ani nevedia koľko majú tých peňazí.
Matovic aspol sú len smiešni, trápni minizlodejíčkovia oproti nim.
@anonym_2dc6c1 tak to asi nevieš o tom, koľko toho v Trnave vlastní Matovičova žena...
@anonym_autor Napíšem to tak trochu sebecky. Správy, politiku, ceny, vojny, choroby som prestala už dávno riešiť. Nemáme sa výborne s hviezdičkou. Snažím sa žiť pre prítomnosť. Neriešim čo bude o 10rokov, pretože viem, že zaoberať sa o budúcnosťou by mi spôsobovalo úzkosti! A u mňa je psychická pohoda na prvom mieste, vlastne zdravie celkovo…..
@zajinkakoni úžasne napísané 👍👍👍❤️
@anonym_52cf7a a cenu za naivitu ziskavaaa........ziskavas ty😆
@anonym_a8f459 a potom takýto ako ty chodia voliť 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@anonym_2b6c8e ano, vsetci odidte, v zahranici vam budu pecene holuby do pusy padat. A potom nechajte vasich starkych volit Fica.
@anonym_6591be tu nejde o starký poznám aj mladých okolo 40/45 rokov čo ho volili🤷
Keď som zostala sama s troma deťmi, moje vzdelanie nestačilo na také zamestnanie, ktoré by finančne zabezpečilo moju rodinu, aby žila tak, ako predtým a to som deťom urobiť nemohla. Vdovské a sirotské bolo iba zopár korún, keďže som nebola v dôchodkovom veku a zarábala. Hľadala som, kde by bolo možné oveľa viac zarobiť a našla, ale moja VŠ na to nestačila. Prihlásila som sa teda na ďalšiu VŠ a študovala. Keď som ju dokončila, vyskytla sa možnosť fantasticky zarobiť na projektoch EU, ale to chcelo inú, ďalšiu VŠ. Tak som sa na ňu tiež prihlásila a chvalabohu ako študujúcu ma na to miesto zobrali. Poslednú VŠ som končila ako 50 - ročná, ale s príjmami o akých som predtým nesnívala, len pracovný čas bol cca 17 - 18 hodí. Teda robila som na projektoch aj celé noci, len aby deti mali, čo potrebujú a mohli študovať aj v zahraničí VŠ. Ak ste obaja mladí do 45 rokov, začnite študovať a nenechajte rodinu v strádaní a neustálom napätí, ako sa z peňazí vyjde. Deti budú potrebovať stále viac. Nepokazte im pre peniaze budúcnosť a lepší život s možnosťou študovať na dobrých VŠ.Určite chcete, aby sa im žilo lepšie ako vám a mali lepšiu prácu. Každý, kto nie je lenivý, dokáže vyštudovať aj viac VŠ a dohoniť to, na čo sa za mlada nechcelo a zanedbalo sa štúdium. Teraz sa vám to zúročene vracia ako nízke príjmy, veľa ťažkej roboty, nespokojnosť, bezbrannosť. Štúdium popri zamestnaní je reálnym východiskom z finančných problémov. Pri trocha vôle, dá sa zo.
V zahraničí pečené holuby z nikade nepadajú a zárobky pre ľudí bez VŠ sú nízke, pretože sa tam viac strháva na poistky. Zdravotné poistenie okrem základného, ktoré nerieši vážnejšie ochorenie, operácie,... je síce nízke, ale kto chce mať z poisťovne zabezpečené to, čo u nás, musí zaplatiť niekoľkonásobne vyššie poistné a to zvlášť na celú rodinu. Neplatí sa ako tu z výšky príjmu a štát tiež vonku nedopláca polovicu poistného ako u nás. Inak by bolo dvakrát také. Vonku sa platí podľa toho aké poistné chceš , čo má zahrňovať. Našinci, ktorí idú privyrobiť vonku, poistné neplatia, iba ak základné a dôchodkové tiež neplatia. Preto sa zárobky zdajú vysoké. Ale s plnými poistnými, nenormálne vysokým podnájmom je to tam s rodinou biedne.
@anonym_autor čo sú emisné povolenky?
Normálne som asi rada,že robím u súkromníka ,ktorý mi síce platí odvody minimálne ale o to viac mám na ruku v čistom... On ušetrí na odvodoch ,ja mám o 400€ viac na ruku... A áno reči typu ,že kvôli takýmto podnikateľmi sa tu mame tak ako máme sú možno opodstatnené,ale keby naša vláda prihliadala aj na takýchto podnikateľov a mali by lepšie podmienky ,tak by to bolo tiež inak
..a hlavne majú ísť príkladom....Dôchodok ma nezaujíma ,ten nebudem mať tak či tak za 30 rokov..
@anonym_3d344f ano,je to velmi frustrujuce pracovat len na jedlo a ubytovanie.
A je strasne ze sa prispôsobujeme a uvazujeme ako sa uskromnovat stale viac a viac. Namiesto toho aby sme zvolili ludi,ktori tuto krajinu posunu dopredu. A ziadali od politikov viac. ...a ak to nedokážu nech idu prec oni.
Je to strasne ze najzranitelnejsi uz idu uplne na hranici chudoby
@efka77 je to bohužiaľ pravda. Volili veru nesprávnych. Idu si za svojim a my sme im ukradnutý. Musíme sa prispôsobovať situácii. Je mi ľúto našich detí čo budú mať z toho života.
No o rozkrádaní po tom, čo za Mečiara a ďalších Ficových predchodcov sa robilo, Ficovcom na rozkrádanie od r. 2006 nezostalo nič. Všetok štátny majetok, z ktorého bol aký taký zisk, bol predaný (rozkradnutý). Posledný majetok elektrárne (nestratové) boli predané za Dzurindu. Všetko v štáte, čo vytváralo zisk, sa predalo súkromným osobám, často pod cenu. Toto konanie sa dá pomenovať rôzne. Po nástupe Fica kradnúť nebolo čo, tak si poniektorí privylepšili korupciou, teda "všimným" za možnosť získať zákazky. No na akejkoľvek korupcii sa nedalo toľko zarobiť ako pri predaji všetkého štátneho majetku. A mnohí, čo sa na tom v minulosti podieľali teraz vykrikujú, že to rozkradli Ficovci. Nie, tí už nemali čo rozkrádať, všetko štátne už bolo predané. Nie som na strane ani jedných, no zdá sa mi, že mnohí nevedia, ako sa rozkrádalo všetko, čo sme mali a kto to robil.
Minimálne odvody nie sú výhrou. Z minimálnych odvodov sú dôchodky do 350 Eur, z čoho sa vyžiť nedá. Aj valorizácia ich je malá. Človek v starobe je odkázaný na príspevok detí. Rozdiel medzi minimálnym a reálnym odvodom nie je 400 Eur. To skôr ak by bol plat v čistom okolo 2000 Eur je taký rozdiel. Ale budúcnosť je riadne podkopaná.
Stale plati a bude platit aj buduci rok to slavne,neslavne:znizit vydavky,zvysit prijem.Nemat tie vydavky tak,aby sa nedali este znizit,ked je nutnost,potreba.A zvysit prijem,nova praca s lepsim platom.Ak je aj muz v rodine,docasne von a hned sa bude lepsie dychat aj buduci rok.
Emisné povolenky, na to tlačí západ, aby sme nepúšťali ani z domácnosti do vzduchu emisie. Kúriť by sme mali iba elektrinou a likvidovať všetko, čo má komín.
Na kazdy komin sa bude davat merac,a ak to prekroci limit,co stanovy blba Ursulka s jej poskokmi tak ludia budu platit.Uvidime to v praxi v cr,co to s nimi urobi.U nas sa moc o tom este nehovori,ale od urciteho roku to uz bude povinne.Napr.Niektore zavody,to uz maju teraz,udaje idu na zivotne prostredie a ak je to prekrocene,musia zjednat napravu.
Minimálne odvody nie sú výhrou. Z minimálnych odvodov sú dôchodky do 350 Eur, z čoho sa vyžiť nedá. Aj valorizácia ich je malá. Človek v starobe je odkázaný na príspevok detí. Rozdiel medzi minimálnym a reálnym odvodom nie je 400 Eur. To skôr ak by bol plat v čistom okolo 2000 Eur je taký rozdiel. Ale budúcnosť je riadne podkopaná.
@evkatk presne tak máš pravdu,z minimálnych odvodoch máš minimálny dôchodok ,ale kde je napísané ,že o 30 rokov bude vôbec na nejaký dôchodok? A áno jedná sa v tomto prípade o vyšší zárobok v čistom ...a ten rozdiel si viem sama investovať do svojej budúcnosti ,a bude to v mojich rukách ,nie v štátnych....
Mne je skôr v tomto smere ozaj najviac ľúto ľudi,ktorí sa v živote veľmi narobili ,zarobili najmenej a nakoniec aj ten dôchodok stojí za hovno...
A bez "obyčajných" ľudí ,kt.robia tú pracu s ktorou by si iní ruky nešpinili by to aj tak nešlo ..
Normálne som asi rada,že robím u súkromníka ,ktorý mi síce platí odvody minimálne ale o to viac mám na ruku v čistom... On ušetrí na odvodoch ,ja mám o 400€ viac na ruku... A áno reči typu ,že kvôli takýmto podnikateľmi sa tu mame tak ako máme sú možno opodstatnené,ale keby naša vláda prihliadala aj na takýchto podnikateľov a mali by lepšie podmienky ,tak by to bolo tiež inak
..a hlavne majú ísť príkladom....Dôchodok ma nezaujíma ,ten nebudem mať tak či tak za 30 rokov..
@anonym_8416e9 to je fajn, že dôchodok ťa netrápi. Len či ťa nebude trápiť I PN, podpora, očr, materská z minimálnych odvodov..
@anonym_8416e9 to je fajn, že dôchodok ťa netrápi. Len či ťa nebude trápiť I PN, podpora, očr, materská z minimálnych odvodov..
@ekira1 vieš čo trápiť by ma trápila Pn z dlhodobého hľadiska,ale to predpokladám aj druhých...pre tieto situácie sa človek môže pripoistiť...ocr je krátkodobá situácia a môže ju využiť aj manžel...materskú mám už za sebou ...snažím sa žiť a finančné zabezpeciť, tak ,aby ma 2 týždňova PN nevyviedla z miery....
V zahraničí pečené holuby z nikade nepadajú a zárobky pre ľudí bez VŠ sú nízke, pretože sa tam viac strháva na poistky. Zdravotné poistenie okrem základného, ktoré nerieši vážnejšie ochorenie, operácie,... je síce nízke, ale kto chce mať z poisťovne zabezpečené to, čo u nás, musí zaplatiť niekoľkonásobne vyššie poistné a to zvlášť na celú rodinu. Neplatí sa ako tu z výšky príjmu a štát tiež vonku nedopláca polovicu poistného ako u nás. Inak by bolo dvakrát také. Vonku sa platí podľa toho aké poistné chceš , čo má zahrňovať. Našinci, ktorí idú privyrobiť vonku, poistné neplatia, iba ak základné a dôchodkové tiež neplatia. Preto sa zárobky zdajú vysoké. Ale s plnými poistnými, nenormálne vysokým podnájmom je to tam s rodinou biedne.
@evkatk konecne to niekto napusal, ako to je. Cerstvy pripad dvoch mlafych chalanov, ktori spadli tento tyzden v Nemecku z 38m vysokej plosiny. Poistka im nestaci, obidvom rodina otvorila transparentne ucty na liecebne naklady v Nemecku.
@anonym_6591be tu nejde o starký poznám aj mladých okolo 40/45 rokov čo ho volili🤷
@majka2 ti by mohli odist na Mars 😄
6 rokov hovorím dcére ako nastúpila do 1.rocnika, nech ma hlavne poriadne remeslo,,, len je dievča 😁 chlapec by to mal v tomto jednoduchšie,,, každý mi ale povie hlavne ju motivuje na VŠ nie remeslo 🤣 na anglinu je talent a chce ďalší
@anonym_autor ja tiez som studoval vs a dokonca nie jednu. Ale radsej by som robil kachlickara alebo kadernika. Dream job for me. Mozno si urobim nejaky rekvalifik.
@anonym_e56c17 tak dnes ten co vie remeslo veľakrát zarobí viac ako ten s VŠ...
@anonym_8416e9 už aj ja som tak premýšľala keď vidím co s nami robia,, kolegyna tak je a sama hovorí, prosím ta a akého dôchodku sa my dozijeme
@bale1rinka asi to je tajomstvo, ako sa da na Slovensku prezit- nemat hypoteku. A ty ju nemas, lebo si nestratila 5 rokov na VS, popri ktorej by sa dalo nanajvys tak brigadovat. A aj tak by ti bola nanic. Len skoda, ze tento tvoj plan sa neda tak lahko okopirovat. To musi byt clovek, kym je este bez zavazkov, niekde, kde zarobi a usetri.
@anonym_2b6c8e moje deti maju hypoteky, aj podnikatelske uvery, robia vela, aj.nadstandardne zarabaju. Dopomohlo im k tomu nielen ich vs vzdelanie, ale aj dalsie vzdelavanie vo vystudovanych odboroch. Takze tajomstvo je dobre vzdelanie, sikovnost a cielavedomost. Nestudovat slovenske pofiderne sukromne VS, nesediet doma na rodicaku a nenadavat na stat, ze sa nevie o teba postarat. Stat sa ma postarat o starych a chorych. Zdravy nech sa o seba a svoju rodinu stara sam.
My posledné 2mesiace žijeme od výplaty do výplaty ale zase teraz su také výdavky v septembri že nové okuliare pre syna 100€ do školy triedny fond 30 a tak. V októbri by už malo byť trochu lepšie. Ale ano obraciam každé euro a menej nakupujeme, viac šetríme a viac rozmýšľame čo kúpiť. A teda v práci v lete neberiem nadčasy ale teraz na jeseň už áno tak 2x za mesiac. Aby som mohla napr zobrať syna do kina, na výlet alebo aspoň niečo odložiť na dovolenku. Leto nás finančné vždy vyžmyka-vylety, dovolenka, kúpalisko zmrzlina atď. A uz začnem v októbri kupovať na Vianoce lebo potom to bude naraz veľa. A mám obavy z budúcnosti našej aj našich detí. K politike sa radšej nevyjadrujem lebo sa nechcem zbytočne rozčuľovať
Inak úprimne možno sa dôchodku ani nedozijeme, ja mam ist na 67r teda ešte 30r makať a ak áno budem mat minimálny dôchodok. Síce si šetrím aj sama ale nie je to veľa

@anonym_autor ja tiez som studoval vs a dokonca nie jednu. Ale radsej by som robil kachlickara alebo kadernika. Dream job for me. Mozno si urobim nejaky rekvalifik.
@anonym_e56c17 Presne tak. Dobrého majstra dnes človek len tak nenájde, aj tým, že sa porušili mnohé učňovky a rodičia tlačia deti len na gymnáziá. Nie nadarmo vraveli naši prarodičia, že remeslo má zlaté dno. Poznám pár takých. Na ZŠ prospech nič moc, ale uchytili sa v remesle ako barberi, kaderníčky a obkladači a zarobia násobne viac ako vyštudovaní právnici, o učiteľoch ani nevravím.