Ako zvládate zdražovanie?
Ahojte, chcela by som sa opytat ako zvladate sucasne zdrazovanie? Dostavam 300€ rodicak, muzovi po zaplateni hypoteky a vsetkych uctov ostane asi tak 100€ a v poslednej dobe co sa zdvojnasobili ceny potravin z toho mame problem vyzit 4 osoby. Doteraz sme vychadzali a teraz si musime poziciavat aby sme mali na jedlo a na lekarov. Neminam zbytocne peniaze, nekupujem nove oblecenie ani hracky, vsetko aj nabytok mame z druhej ruky. Bolo mi od okolia vycitane ze preco nejdem do roboty, lenze mam dve narocnejsie deti s PAS so specialnymi potrebami a nema ich kto postrazit. Sukromna skolka alebo opatrovatelka by bola moc draha ze by sa to neoplatilo. Navyse 2x tyzdenne musim chodit s detmi po doktoroch, na terapie a na rehabilitacie, kde niekedy nechame aj niekolko sto eur a neviem ci by mi tolko absencie v robote tolerovali. Teoreticky by sme mohli predat byt a kupit si mensi dom niekde daleko na dedine lenze to si zas neviem predstavit to dochadzanie autom k lekarom, do roboty, do specialnej skolky a kolko by to zozralo benzinu. Skusam si po veceroch zarobit vyrobou handmade vyrobkov no nieje to ziadna slava. Zda sa mi to ako bezvychodiskova situacia, neviem co budem robit ked ceny pojdu este viac hore. Podla vas existuje nejake riesenie? Mate to podobne alebo len ja? Potrebujem psychicku oporu. 😅
vydržat do 6 rokov, pripravit poriadnu diagnostiku a požiadat o opatrovatelsky bude lepšie, kompenzacie moc nedavaju respektivne ako komu a kde ale opatrovak by mali
momentálne by si mohla požiadat o kompenzaciu aspon na benzin, parkovaci preukaz skusit je to nejak 40e mesačne ale lepšie ako nič,
skusit Dobry anjel alebo niektoré z týchto združení možno sa niekto nájde kto prispeje ale to je zase o tom že musiš dat zo svojho sukromia a to nie každy vie a dokáže
lekárov skusit nájst kde sa neplati alebo ak tam nie je zmluva otravovat poistovnu o čast preplatenia aj ked je to nezmluvny lekar ako opruz papierovačky ale da sa
na balkon dat paradajky alebo okno,uhorky to pomôže aspon troška zalievat vodou čo umyješ ovocie odpuštaš vodu
Mňa by zaujímalo koľko máte hypotéku a aké účty ...a koľko zarába manžel, že mu zostáva len 100€. Lebo je to veľmi málo aj keď ceny ešte neboli také aké sú. Veď ja len teraz týždenne čo idem do obchodu, tak 60-70€ miniem. A to nemám auto ani necestujem..a ani deti nepotrebujú žiadnu špeciálnu starostlivosť lekárov.
Skus tu brigadu cez vikend, ked bude muz s detmi... podla mna taka win-win situacia...aj keby niekam upratovat sukromne, alebo strazit dalsie dieta.
A k teme zdrazovanie, my mame celkom velku rezervu este, kym nas to bude nejako obmedzovat, ale uprimne - aj ja pozeram na cenovky, co som nerobila roky rokuce, chodim s nakupnym listkom, nekupujem tolko blbosti, ako kedysi...
My s mužom nezarábame zle, dopriali sme si, nehovorím, že sme nejako hýrili, no aj ja už začínam sledovať cenovky, kupovať niektoré potraviny napr. horčicu, kečup, cestoviny do zásoby, keď sú v akcii atď. ... nákup, ktorý som pred týždňom urobila za 20 EUR ma teraz vyjde 27 EUR ... napr. dnes kukám Pribináčik kakaový včera za 1,25 EUR, dnes už za 1,39 EUR.
V prvom rade treba upratat vacsie zavazky ako su hypoteky, spotrebne uvery, leasingy a pod. Casto sa to da aj ked je zena na rodicaku a muz pracuje, ci opacne. Ja som tak klientom usetrila aj stovky eur mesacne. No a ja sama coraz viac planujem jedalny listok aj podla toho, co maju v obchode v akcii. Nekupujem zbytocnosti, sladke radsej upeciem.
Je to strasne to zdrazovanie.ja som nikdy nepozerala cenovky,nie ze by som nejak utracala to nie,nuz ale teraz pozeram akciove veci a pozeram cenovky a veruze prepocitavam a kupim to co sa viac oplati.je to nenormalne.velmi minieme za stravu. Snazim sa zit zdravaie v ramci diety a teda neoplati sa to. A to kopec zeleniny dostavame.ale aj tak je to sialene
@dzulli1980 pribinacik isiel neskutocne hore..
Ja zatiaľ mám dosť, kedže sa zakrývam perinou na akú mám a nemám veľké výdavky mesačné. Ale ušetriť sa mi už podarí málokedy a len malú sumu. Lebo to nie sú len potraviny a benzín, ale všetko išlo a ide hore. Prezutie auta 3 roky dozadu 25, teraz 60, vývoz septiku 50, teraz 75 a tak dalej. A platy nikomu nestúpli minimálne dvojnásobne aby sa to dalo v pohode vykryť.
@vierakuli začína to byť zaujímavé.Nikdy som si nemyslela, že budem rozmýšľať či kúpim oriešky za 4 eur a čučoriedky.Vsetko išlo veľmi hore čo som videla, to kúpila nemusela som sa obmedzovať.Teraz viac sledujem premýšľam čo uvariť, aby to bolo výživné.prestala som kupovať drahé časopisy na tom som dosť ulietavala, znížila som paušály na mobil, menej jeme vonku.
Dosť sa obávam vyúčtovania elektriky
Tebe by pomohla brigáda večer, alebo cez víkend.
My nemame vysoke vydavky,hypoteku som brala tiez len do takej vysky,aby som ju aj v najhorsich casoch vedela splacat. Doteraz som nejako nehyrila,ale nehladela som az tak na ceny,v jedle sme si dopriali. No uz zacinam pozerat na ceny,ked nechcem pomaly celu vyplatu nechat v obchode. Nekupujem nic navyse,drzim sa zoznamu. Snazim sa jazdit len do prace a na nevyhnutne cesty.
My sme dvaja a teda poriadne premýšľam, čo dám do košíka. Nechcem nechať celú výplatu v obchode. Kupujem hlavne v akcii, základné veci, zeleninu a ovocie si dopestujeme. Snažíme sa stravovať zdravo. No strašne ide všetko hore, ale doslova všetko. Keď benzín zdražie ešte viac, som rozhodnutá jazdiť na bicykli 😁
Uf noo. Možno by ste sa mohli poobzerať po lacnejšom bývaní aspoň trochu - požičiavať si je skutočne zle systém, veľmi zly. Pozrozmyslaj či dom v blízkosti mesta by nebol predsa len výhodnejší a mala by si možnosť si niečo dopestovať,vychovať . Určite skúsiť nejakého finančného poradcu + pozisťovať či nemáš nárok na nejaké prispevky , pomoc. Lebo 400 eur na mesiac je dosť natesno ak máš deti so špecialnymi potrebami. Ja nejako tie ceny potravín špeciálne nevnímam. Teda vidím rozdiely v cenách , to určite a veľké ,ale stále sa dá ešte v akciách kúpiť za relatívne normálny peniaz. Nechcem zbytočne vyhadzovať peniaze do vzduchu tak sledujem letáky. A tiež častejšie používam autobus a vlak. Veľa sa dá ušetriť aj pri dobrom a rozumnom hospodárení s vodou, plynom či elektrikou. Drzim prsty.
@dzulli1980 pribinak si vieš urobit aj doma stači tvaroh, cukor a smotana kysla a máš zdravšie kolko zješ a lacnejšie v prepočte
@sara07 To bol príklad ... len mi v obchode naň padol zrak, dcéra ho občas jedáva a zrovna deň predtým som jej ho kupovala ... ja osobne sladké nemusím, nadrapuje ma z neho na zvracanie, takže to, že by som ho vyrábala doma sama, nehrozí.
@dzulli1980 doma robeny je o niečom inom ja pribinak nemusim vôbec ak tak jedine lipanek dám do ust
No je to brutál, všetko išlo hore. Ale že extrémne. My už kupujeme iba potraviny :D a to nezarábame až tak zle. Pred týždňom sme pozerali, že Bratislavský priemer je 1500 v hrubom. Máme skoro toľko (obaja) a žijeme s jedným dieťaťom veľmi na tesno. Mňa to len prekvapuje, koľko známych má teraz čerstvé deti alebo sú čerstvo tehotní... Kebyže sa mi dieťa nenarodilo ešte pred koronou, tak počas korony by som si ho nerobila a teraz už zďaleka nie. A nieto ešte viac ako jedno, veď to dvaja dospelí pracujúci ľudia, čo nezarábajú nadpriemer (vysoký nadpriemer) musia žiť veľmi veľmi skromne a naozaj si nedopriať nič. My sme pred pár rokmi hocikedy zašli do wellnessu, na večeru, do kina, do divadla, do SPA hotela na predĺžený víkend. Teraz zarábame viac a nemôžme si dovoliť nič z toho. Ja by som sa chcela venovať svojmu hobby, ale bohužiaľ, nemám na to peniaze. Proste len základné výdavky. Bývanie, škôlka, potraviny, základné veci pre dieťa (plienky) a nič viac. Úplne šialené. Za posledných pár mesiacov sme sa doslova stali otrokmi. Firma moc nechcela zvysovat platy, takže sa reálne väčšine ľudí znížili. Tí, čo zarábajú samozrejme 3-4k a viac, tí to necítia. Ale priemerne zarábajúci a podpriemerne zarábajúci, tí to teraz budú mať veľmi ťažké. Myslím, že nás viacerých čaká zmena práce, lebo to čo bol minulý rok dobrý plat, dnes už je iba na základné prežite
My sice nemame az take financne problemi ale vyssi ucet v obchode zamrzi. Vzali sme to ako novu vyzvu ked mozme aj pre seba nieco spravit a ideme po kvalitnej zdravej strave. Kupujeme prevazne len ovocie, zeleninu, maso raz za dva tyzdne a setrime na potravinach celkom dost.
Normálne. Ani si to nevšímam. Vždy sa zdražovalo.
@onats to je nápad, prepočítať si výdavky, ja to nerobievam vôbec. Zatiaľ nebol dôvod.
@elementissa ja som si uvedomila, že tým, že boli dlho zatvorené obchody prestali sme chodiť po nakupakoch a to bol vždy žrút peňazí.Nieco som si kúpila na oblečenie, dieťa knižku či nejaku maličkosť, alebo sme sa vonku najedli...išli do kina..toto odpadlo nekupujem už toľko oblečenia mám dosť, dokonca som v nakupaku odkedy sa otvorili bola asi 2x🙂ale zistila som, že to čo som kúpila z roztopase, že majú pekné sandále kúpim si, či voňavku, alebo len tak závesy pre zmenu teraz nekupujem nič iba platíme poplatky, stravu a zase teraz dosť miniem na kvety na záhradu, kochliky a iné veci, ale žijeme úplne inak ako pred 3 r kde sme si tiež dopriali ako píšeš masáže, kozmetiku...pandémiou mi to prestalo chýbať a dobre aj tak...Mini nákup 45 eur a to nekupujem zbytočnosti.
skrateny uvezok
@vierakuli zdražovanie vnímame aj my a dosť, sme 4 členná rodina, ja na RD s druhým synom, ale našťastie pracujem popri nich z domu už 4.rok, tak príjem stále slušný, manžel má v práci mzdu povedala by som BA priemer, ale popri tom slušne rozbehnuté podnikanie, kde si adekvátne zdvihol ceny a ľudia mu to zaplatia, takže finančne sme na tom stále veľmi dobre, ale ja stále hovorím, že na toto všetko najviac doplácajú ľudia, čo majú príjem len ako zamestnanec, lebo presne ako bolo spomenuté, platy sa tak rapídne nezdvihli, okrem iného išli všetky služby hore, lebo každý bol nútený ceny zdvihnúť, ale odnesie si to vždy konečný spotrebiteľ, ktorý má príjem len zo zamestnávania, V tvojom prípade by som riešila nejakú formu privyrobenia, čo sa dá skĺbiť pri deťoch, keď je manžel doma.
Myslím si,že úplne bez problému si vieš zarobiť počas voľnych dní tvojho muža upratovaním,zehlenim v domácnostiach...a podľa mňa zarobia aj celkom fajn.Urcite si daj inzerát,popis situáciu a nájde sa kopu ľudí čo ti ponúkne prácu
@vierakuli
Kolko zarobi manzel ak mu ostane 100 EUR? Kolko platite hypoteku? Energie?
To čo si napisala, je vlemi tazke posudit.
Kazdopadne, tvoj manzel okrem seba zivi dalsich 3 ludi, čo je sakra naročné a proste sa to musí niekde odzrkadlit, ak si si nechcela vziat chlapa, co zarobi nadstandard.
Proste bez prace, a dalsieho prijmu nečakajte zlepšovanie situacie.
@luccija ja nenávidím nákupné centrá, vždy sme kupovali iba potraviny, oblečenie kupujem iba keď sa už to čo mám v skrini úplne rozpadne a aj to len v second-hande čo mám pri paneláku. Pre dieťa som vždy kupovala iba z bazáriku, topánky mám v každom ročnom období iba jedny, kozmetiku nepoužívame. Takže my sme vždy kupovali iba potraviny, ale ostávali nám peniaze, mohli sme ísť na večeru von, mohli sme ísť hocikedy na predĺžený víkend, mohli sme ísť na dva týždne na poznávaciu dovolenku po Slovensku, mohli sme ísť napríklad na kolotoče, keď boli pristavené, hocikedy súkromný wellness a stále sme veľa investovali. Teraz máme viac peňazí, kupujeme to isté čo predtým, no už si nemôžme dovoliť žiadne voľnočasové aktivity, okrem tých, ktoré sú úplne zadarmo. Aj investovať môžeme menej ako sme investovali predtým. A to ešte nemá syn krúžky, lebo ešte je iba v najmenšej triedičke ale od septembra proste budeme potrebovať obaja dvojnásobný plat. Ešte minuly rok zarábať 2200€ v čistom na rodinu s dieťaťom (bez auta) bola uuuuplna pohoda, taký lepší príjem. Roky sme robili za 600-700/os. v čistom a vedeli sme si dopriať a dovoliť a naozaj si užívať život. Teraz zarábame takmer dvojnásobok v čistom a už si nemôžme okrem základných životných potrieb dovoliť nič a to je hrozne smutné a cítim to tak, že aj nespravodlivé. Ani si nechcem predstaviť moje kolegyne s ktorými som pred pár rokmi pracovala v obchode, keďže viem, že tam sa platy nezvyšovali takmer vôbec. Za tých 580-650 v čistom musia doslova trieť biedu
@lucinka1988 no presne toto, že ešte tí, čo popri zamestnaní aj podnikajú sú na tom celkom dobre, ale zasa nie každý má vlohy podnikať. Keby mal, tá by zamestnanci absolútne neexistovali. Vždy je tých ľudí, ktorí vedia podnikať a teda tvoriť pracovné miesta menej ako tých, čo pre nich pracujú ako zamestnanci. A byť živnostníkom tiež nie je med lízať, lebo klientelu si treba nejako vybudovať a kým nemáš nejaký fakt super jedinečný nápad, je to náročné, lebo trh je presýtený kvantom všetkého.

Sme na tom podobne. Manžel nezaraba zle, ale odkedy som na RD a ešte splácam leasing na auto (kupovala som pred manželom a dieťaťom) a manžel hypotéku, tak je to brutál. Nevravím, že nemáme peniaze, ale už sú to iné nákupy, nie 100e zakaždým keď sa išlo.