icon

Ako zvládate zdražovanie?

vierakuli
19. máj 2022

Ahojte, chcela by som sa opytat ako zvladate sucasne zdrazovanie? Dostavam 300€ rodicak, muzovi po zaplateni hypoteky a vsetkych uctov ostane asi tak 100€ a v poslednej dobe co sa zdvojnasobili ceny potravin z toho mame problem vyzit 4 osoby. Doteraz sme vychadzali a teraz si musime poziciavat aby sme mali na jedlo a na lekarov. Neminam zbytocne peniaze, nekupujem nove oblecenie ani hracky, vsetko aj nabytok mame z druhej ruky. Bolo mi od okolia vycitane ze preco nejdem do roboty, lenze mam dve narocnejsie deti s PAS so specialnymi potrebami a nema ich kto postrazit. Sukromna skolka alebo opatrovatelka by bola moc draha ze by sa to neoplatilo. Navyse 2x tyzdenne musim chodit s detmi po doktoroch, na terapie a na rehabilitacie, kde niekedy nechame aj niekolko sto eur a neviem ci by mi tolko absencie v robote tolerovali. Teoreticky by sme mohli predat byt a kupit si mensi dom niekde daleko na dedine lenze to si zas neviem predstavit to dochadzanie autom k lekarom, do roboty, do specialnej skolky a kolko by to zozralo benzinu. Skusam si po veceroch zarobit vyrobou handmade vyrobkov no nieje to ziadna slava. Zda sa mi to ako bezvychodiskova situacia, neviem co budem robit ked ceny pojdu este viac hore. Podla vas existuje nejake riesenie? Mate to podobne alebo len ja? Potrebujem psychicku oporu. 😅

elementissa
20. máj 2022

A samozrejme, vždy sa dá nájsť si druhú, tretiu prácu, po víkendoch mať ešte dve brigády atď atď.... Ale myslí si naozaj niekto, že je to udržateľný životný štýl? A do tohto ešte niekto aj privádza deti? Aby pracovali 20 hodín denne, 7 dní v týždni, žiaden súkromný život, žiaden čas na oddych, na rozvoj? Len drieť? To nie je život. To je nočná mora

nestastna21
20. máj 2022

Musíte mať velku hypo keď manželovi zostáva len 100e. To je hrozne máličko. Jednoznačne musíš začať zarábať. Skúste zvážiť iné byvanie, pre a proti. My sme tiež kúpili byt mimo BA lebo odmietam mat náklady na bývanie 1200e (hypo, spotrebak plus réžia) hoci si to úplne pohodlne môžeme dovoliť. Vo výsledku aj s nákladmi na cestovanie je to polovica a cesta trvá len 20 mimut.

sasa1310
20. máj 2022

@vierakuli manžel nech si nájde ešte brigádu. Lebo to je dosť luxusne mať iba jeden príjem vo vašej rodine, keď po zaplatení všetkých účtov, vám z toho príjmu ostane iba 100€.

lucinka1988
20. máj 2022

@elementissa ja viem, ja viem, presne ako píšeš!!!

bodkolienka81
20. máj 2022

@vierakuli no tie potraviny su brutal a to nie, ze zdravo sa stravovat, ved ovocie, zelenina, kvalitne maso, ryby, syry, mliecne vyrobky..sa clovek nedoplati..
My sme mavali bezny nakup 80evri aj so "somarinkami" (maso, pecivo kupujem inde), ceny som "nepozerala" a teraz sa pod 100ku nedostanem a to vyslovene vyhladavam "nase" produkty v akcii.. Maslo, ked je za 1,6 tak rovno ide 10ks do mrazaku a to som veru uz dlho take nevidela (najnovsie Jednota "akcia" cez 2eura)..
No a veru, novy eye opener bol ucet na benzinke za 125...

lucinka1988
20. máj 2022

@elementissa tak môj manžel chodí v tyzdni o 14h domov z práce, my chodíme denne po výletoch aj v tyzdni, ja robim z domu tak 2 popoludnia v tyzdni a manžel v soboty podniká- ponuka veľmi slušne platené služby! Tak toto mi naozaj nepríde, že by sme dreli, u nás naozaj ťažká pohoda, takže nie každý má situáciu zlú..Ale☝️stalo nás to roky driny, investície, vedomosti, studia a pod..Niečo za niečo

zmrzlinka2021
20. máj 2022

@elementissa Cize vam nestaci 2200 a mate jedno dieta?

pukina
22. máj 2022

Pri nakupe pozeram na cenovky, pisem si nakupny zoznam podla toho, co je v akcii a co budem varit. Chodim na nakupy iba raz do tyzdna najedena, lebo by ste neverili kolko blbosti skonci v kosiku, ked som v obchode hladna 😳 snazim sa viac varit doma a chodit menej po restaruaciach alebo objednavat donasky. Hlavne teda preto, lebo o chvilu idem na matersku a neviem si predstavit zit z nejakeho komfortu polroka po porode zrazu na 400€ rodicaku. Mame nasetrene, aj sa do porodu a do konca materskej budeme snazit co najviac odlozit na horsie casy a zrejme sa budem musiet vratit predcasne do prace, aby sme vedeli slusne vyzit a nezit od vyplaty k vyplate. Aktualne som strasne rada za svoj homeoffice, aj ked to mam do prace kusok, musim sa tam dopravit iba autom a to mi usetri mesacne urcite aspon 50-60€.

darula
Autor odpoveď zmazal
darula
22. máj 2022

@pukina neviem ako von z tej vašej situácie ,ale budem na vás myslieť nech sa aspoň zdravotne polepší ,nech to máte ľahšie .Manžel by si mohol nájsť lepšie platenú prácu akoby sa dalo .

danielinaa
22. máj 2022

Ja som vcera vratila knedlu do regalu, 2 eura za knedlu, to si urobim vlastnu. A to nezivorime, prijem mame dostatocny, aj rezervu, ale nedam 2 eura za pol kilovu knedlu.

ellca123
22. máj 2022

@danielinaa budes ju parit na plynovom sporaku abo na drahej elektrine
neusetris,
1kg muky 0.80e plus vajce, drozdie a energie.... Domaca knedla 3,5oeur

acikaa
22. máj 2022

@ellca123 z kila múky ale nebude mať len jednu knedľu. Takže áno ušetrí

zemiakovysalat
22. máj 2022

@danielinaa
@ellca123 ja som tak minule chcela vratit knedlu sice nie pol kilovu ale velku, 2.39 a potom som rozmyslala ze mam kupit teda kg muky za 89 centov ?!

Situacia je nap*cu. Robim vsetko co tu opisuju od papierika do obchodu cez nekupovat zvytocnosti atd. Ale je to z mesiac na mesiac horsie... :/
Zvazit pre a proti byvania. Ceny bytov isli velmi hore, mozno by nebolo odveci predat, alebo refinanovat hypoteku. Roztiahnut zase na 30 rokov a mat mesacne splatky mensie. No nevyriesi to sytuaciu tak uplne. Kolko zaraba manzel ?

mana3891
22. máj 2022

@vierakuli tak toto by zaujímalo aj mňa,pridam sa ak môžem

sisaka
22. máj 2022

Jediné riešenie ísť do prace, keď vám jeden príjem nestačí. Nájsť si prácu, keď muž je doma s striedať sa. Byť doma a nezarábať je luxus, ktorý si môžu dovoliť len tí, ktorych partner dobre zarába. Na “západe” tak ľudia normálne žijú a sú tu. Málokto si dovolí byt doma s detmi dlhšie ako rok- rok a pól a keď treba peniaze a nedá sa dochádzať do roboty, tak sa starajú o cudzie deti a majú príjem z toho. Alebo idu robiť do obchodov, kde su rôzne pracovne smeny, vykladanie tovaru, reštaurácie … možnosti sú, keď sa musí, tak sa musí

lemoncheesecake
22. máj 2022

@vierakuli u vas podla mna to ze si musite poziciavat na stravu robi aj to ze platite terapie detom keby boli deti zdrave o tolko mate vo vačku na ine alebo si sporite…. Viem o com hovorim tiez mam dve deti so špecialnymi potrebami a u nas idu mesacne stovky na terapie a vyzivove doplnky a aj tie terapie isli hore s cenami a aj doplnky….okresat terapie nebude dobry napad ale bude treba asi zmenit pracu na lepsie platenu, moj muz tak spravil inak neviem kde by sme boli. Keby ale neplatime terapie a doplnky zili by sme ako krali 🤷🏻‍♀️ som tiez doma zatial nemam kde dat deti a odist robit 🤷🏻‍♀️

elementissa
22. máj 2022

@zmrzlinka2021 stačí, ale akurát na prežitie a poplatenie výdavkov + veľmi slabé investovanie. Na "zábavu" neostáva

qetka
22. máj 2022

@marsmykkok fuha, to si kde davala prezut, alebo mas kamion? Ja som prezuvala tento tyzden a prezutie 17tok Alu 22 a 14tok plechacov 20. V Bratislave. Mam obe na diskoch, ale kompletne prezutie by bolo 35 a 30, co je stale ovela mensia suma…

elementissa
22. máj 2022

@lucinka1988 samozrejme, ale tvoj manžel podniká. Ja som skôr narážala na to, že som očakávala, že autorke poradia ďalšiu prácu. Lebo áno, poznám aj takých ľudí, čo sa doslova idú zodrať, cez deň jedna práca+ robia taxikárov po nociach a cez víkend ešte rozvážajú pizzu a po prevádzke ďalej pokračujú v taxikarceni. Dá sa to, ale je to neudržateľné z dlhodobého hľadiska. A to som zvyšovaním si kvalifikácie, to je tiež veľmi dvojsečná zbraň, lebo ak si v situácii, že musíš mať 2 práce, aby si sa uživila, nemáš čas si zvyšovať kvalifikáciu. A ak by si aj mala čas a teda nemala dve práce a vedela by si zvyšovať kvalifikáciu, tak sa to nedá donekonečna a ostatní ľudia robia pravdepodobne to isté. Potom tu vznikajú presne také extrémy ako že babenka s VŠ umýva niekde riady. Lebo ľudia už pomaly začínajú byť hromadne prelvalifikovaní. A keď to bude takto pokračovať ešte niekoľko rokov, tak prácu, ktorú dnes dokáže robiť absolvent učňovky, bude musieť robiť človek s 4 PhD. titulmi a 10 kurzami. A tí, ktorí na to nemajú vlohy, lebo sú len obyčajní nenadaní učňovkári už nebudú existovať. Alebo tu budú rovnaké gheta ako v US a bezdomovci na kazdom kroku. Nemôže byť nastavená spoločnosť tak, že mafiáni rozkradnú, najvzdelanejšia elita bude robiť za plat, z ktorého síce prežije, ale vyskakovať si nebude môcť. A tých zvyšných 80% spoločnosti? Pod hranicou chudoby? To len na margo toho, že "zvýš si kvalifikáciu" ako tu často býva uvádzané ako rada. Ja viem, že je dobre mienená, ale tiež nie je udržateľná donekonečna.

dooscoby
22. máj 2022

@nestastna21 no zalezi kedy ste kupovali lebo co pozeram teraz domy a pozemky do 20km od BA pod 250 az 300tisic nejdu, velakrat len pozemok stoji 200tisic bez domu. Znama hlada vikendovy dom a pri Galante mini bungalov 180tisic len holodom, kde je este kuchynska linka a zariadenie. Je to sialene, kupovat teraz byt ledva by nam to vyslo a urcite vymerou o polovicu mensi.

ouwecka
22. máj 2022

@vierakuli vyhlas si zbierku na potreby a deti a terapie financuj len z toho,uz si nepoziciavajte,,,my sme to tak robili ale to je nekoncene to nikdy nevratite,rychlo to stopnizto su vydake navyse proste oslov nadacie,dobreho anjela..prispeju ti a vy zite len z tych penazi co mate...drzim moc palcr

dooscoby
22. máj 2022

@elementissa suhlasim a zacina byt nedostatok kvalifikovanych, sikovnych remeselnikov lebo kto moze hlasi dieta na gymnazium a potom na vysoku skolu, ktora velakrat nema uplatnenie. Klesa zaujem o odborne skoly, ale kto je sikovny si vie aj s ucnovkou a remeslom zarobit viac ako daky manager s tym, ze maju aj rok dopredu plne kalendare. Teraz zhaname omietkara a dostali sme typ na velmi sikovneho pana a volny termin ma sz na prelome august/september. Mne sa paci teraz ten styl dualneho vzdelavania, aj skola aj prax, praca pocas studia.

lucinka1988
22. máj 2022

@elementissa áno máš pravdu, súhlasím, je to žiaľ tak a nechcem si predstaviť, kde bude drvivá väčšina našej spoločnosti o pár rokov, resp. skôr naše deti...

danielinaa
22. máj 2022

@ellca123 ťažko 3.50 🙂 Zas toľko energie na parenie knedli z 1 kg muky nespalis ako pises. A nám dvom stačí z pol kg, a to ešte cast zamrazim. Plus používam indukciu a kvalitný tlakac pri varení, varenie mi trvá od 10 do 30 minút, vrátane strukovín. Hovadzina nám nechuti, tu varim malo.

luuubik
22. máj 2022

@elementissa perfektne si to vystihla... Ja uz tie "mudre" rady typu: makaj na sebe, vzdelavaj sa, najdi si druhe, tretie... zamestnanie, brigadu, snaz sa, pracuj na sebe atd. uz nemozem ani citit. Ludia si neuvedomuju, ze to je fajn len po urcitu hranicu - potom uz prinasa viac problemov ako vyhod - ako pre jednotlivca tak aj pre spolocnost. Riesenim je aby aj jednoduchsie a menej kvalifikovane profesie mohli slusne zit. Iste nie tak dobre ako ti "sikovnejsi", ale zas nie v uplnej chudobe a v permanentnych existencnych problemoch. Toto by sa nikdy nemalo diat ludom co poctivo a tvrdo 8 hodin denne pracuju - nech uz maju robotu akukolvek.

vanilka83
22. máj 2022

@elementissa no my máme 2 malé deti ani zďaleka vás príjem a chodíme každý víkend s detmi po výletoch po celom Slovensku (benzín +plus sa vždy nájdeme vonku)to mate potom vážne mega výdavky.

vanilka83
22. máj 2022

Stravu kupujem len základné suroviny teda neholdujeme polotovarom sladkostiam džúsom kofolam konzervam kečupu horcici tararke atď atď....keď robím nákup na týždeň zmestim sa vždy do cca 55-60 eur ja vážne neviem co kupujú tie co tu vypisujú že týždenný nákup 100 eur 😵😵😵 ja kupujem len pečivo maso(max 1-2 x do týždňa varim) zeleninu ovocie-to teraz už pomenej kvôli cenam už samozrejme nie každý deň jahody maliny čučoriedky atď.uskromnime sa stačia jablká sem tam banán raz do týždňa jahodky melón,mlieko nepijeme,ja ale roky nekupujem vôbec sprchace, kozmetiku len špirálu ta výdrži cca 4 mesiace makeup a krem to mi vydrží cca pol roka,mydlo tekuté kupujem 3 litre a riedim ho mame spenovač to veľmi ušetríme,jar tak isto a toaletak roky už iba tie obrovské kotúče recyklovane najlacnejšie veľmi ušetríme aj na pracích praskoch kupujem už iba pracie eko papieriky deťom lovelu a davkujem podľa potreby nie vždy plný uzáver,kavu si už vonku vôbec nekupujem mame kávovar a uvarím si doma.

zemiakovysalat
22. máj 2022

@dooscoby obkladač, 3 dni 900 eur 😆 este ze som sedela. To len praca , ziadny material v cene.

dollyzv
22. máj 2022

Ja som bola minule na nákup,kúpila som jednu strednú paradajku,skôr menšiu ako strednu -0,60€ 😅😅😅🙈 človek ozaj nevie či sa smiať alebo plakať 😅