Ako zvládate zdražovanie?
Ahojte žienky, ako zvládate toto zdražovanie? Nemáte strach ako to bude, keď pôjdu hore aj energie? Hlavne tie, ktoré to už teraz zvládate finančne LTT. Snažíte sa nejako aj ušetriť? V čom sa obmedzujete, na čom šetríte? Pri predstave že mi stúpnu ešte aj energie, časom splátka hypotéky ma doslova chytá panika.
@skeblicka77 práveže je lacnejšie a efektívnejšie zohriať jedlo v mikrovlnke ako na sporáku a taktiež aj vodu v kanvici ako na sporáku.
Ja robím takto : jedno jadrové mydlo (200-250g) ja používam jelena, v tescu kúpiš,je to eko, a potom kryštalickú sódu,tiež v tescu kúpiš 1kg balenie .
No a mydlo celé nastrúhaná na drobné,zalejes vriacou vodou, cca 3 litre, keď sa rozpustí,prisypes pol balíčka (0,5kg) sódy kryštalickej. Zmiešaná,nech sa rozpustí a dolejes vody tak aby vyšlo dokopy s vriacou 9litrov. Niekde som čítala že dávajú aj obyčajné mydlo s nejakou vôňou k tomu ešte (aj jadrové a aj obyčajné) ja nedávam. Poriadne premiešať, a vždy keď ideš prať si to zmiesaj,j to mám vo vedietku a už len dávam 2 odmerky na 7kg prádla.
A aviváž pol litra octu,pol litra vody a máš, ešte môžeš pridať pár kvapiek esencialneho oleja, j nedávam,to mydlo jeleň vonia pekne. A tiež cca 1-1,5 odmerky.
A dá s vyrobiť z tohto aj saponat na riad, to som neskúšala. Ale na nete je aj typ ako z jednej fľaše puru vyrobia tri,čo tam pridas rôzne veci. Ak tak mi napíš správu,pošlem ti linky,foto tej sódy a jeleňa aby si vedel čo hľadať.
setrime na dennych menu snazim sa nosit si navarane z domu do prace (aj zo zdravotnych dovodov) a mame teda rezervy este v kulture restikach a tak rozne asi v ramci posunu sa v zivotnom style by sme mohli co to porobit
odmietam setrit na kvalite stravy a na vzdelani
@evica17 fakt? Každý hovorí, že kanvica a mikrovlnka sú najväčší zrúti v kuchyni.
Kazdemu by som radila zacat sa riadit minimalizmom.to je zivot, plny dostatku, pretoze zrazu vsetko to co si si myslel, ze surne potrebujes, uz nie je potrebne.
Idu Vianoce, tak tu by som.fakt radila ludom nekupovat hovadiny. Mna ked sa dakto mesiac po Vianociach opytal, ake darceky som dostala pod stromcek, som ani nevedela povedat. Dostala som vsetko a nic... radsej by som.bola, keby mi kazdy dal len 1 darcek, ale fakt k veci a od srdca... a detom takisto...
@evica17 ďakujem krásne a tá kryštalická sóda nie je nejaká agresívna? Mám malé dieťatko tak či mu to nebude robiť zle na pokožku.
@basska_b my na Vianoce veľa nemíňame tiež, s manželom si kúpime len nejakú maličkosť do domácnosti za pár eur a synovi jeden väčší darček, zvyšok dostane od rodiny, aj na večeru sme niekedy vyvárali niekoľko chodov, pár rokov do zadu už robím len kapustnicu a jedno hlavné jedlo. Koláče ani nepečiem, to nám vždy dá mamina za plech.
No mozes to skusit spravit. Ale musis prist na to ako to presne robit, ja som to skusala raz a vzniklo my z toho take huste daco, co sa ani pouzit nedalo☹️
@basska_b hej dakujem za pripomenutie tu planujem medzenie darcekov najma pre ostatne deti z rodiny na drobnost
@skeblicka77 no ale pri ohrev na sporáku dochádza k salanuy tepla do okolia .
A pusesa že pri elektrickom sporáku je rýchlovarná kanvica efektívnejšia, ale pri indukcii neviem.
@martinkatinka zaujímavé, že túto čitateľky, ktorým nerobí problém čítanie s porozumením nepochopili Tvoj komentár.. každý hľadí len na svoju domácnosť,ale keď majitelia firiem,obchodov,hotelov,penziónov to vzdajú pre vysoké pálky potom budú nariekať aj tie, ktoré žijú v tom,že "kto chce,robotu si nájde" lenže nebude kde ,ani čo...
@evica17 varíme na plyne a nepríde mi efektívne zohrievat v mikrovlnke už pri dvoch ľuďoch, nie 3 a viac. A kanvicu budem používať ďalej
Ja sa ťa teda spätne opýtam, že koľko minieš mesačne na elektrinu?
@vulka áno, čítala som to vo viacerých článkoch na webe. Kukni napr tu mýtus c 5. A aj inde nájdeš o Tom popísané. https://www.trend.sk/spravy/devat-mytov-setreni...
@evica17 my ale varíme na plyne, podľa tabuľky je lacnejšie na plynovom sporáku, aj keď pri cenách, čo nás čakajú je to samozrejme otázne a možno to bude aj rovnocenné. Ale skôr mi ide o mikrovlnku, používame ju dosť, chceli sme kúpiť novu, táto už dosluhuje. Tak asi ju vyhodíme a zohrievat budeme normálne v hrncoch
@skeblicka77 tak pri viacerých ľuďoch samozrejme zohrejes na sporáku, tam som zas nepozerala ako to vychádza.
A áno stojí to menej,ale minies pri Tom viac energie. 0,22 versus 0,10 kwh. Ale.to či je to efektívnejšie sa bude odvíjať od ceny plynu a elektriny.
@derdia minimalizmom som nadšená už nejaké 4 roky, ale teraz začínam mať - ako správny konšpirator😁 pocit, že táto idea minimalizmu bola cielene implementovaná medzi plebs, aby si lepšie zvykol na ťažké časy, rozumej presun bohatstva smerom k bohatým. A tu sa iste zhodneme, že k takýmto presunom pri krízach vždy dochádzalo. Otázkou je len to, či sú tieto krízy náhodné.....
Nie nie je agresívna. Ja mám dve malé deti a periem v Tom v pohode a nič sa nedeje.

@mamula20 tak ale človek keď si plánuje deti, tak snáď neráta s tým, že štát mu najbližšie minimálne 3 roky nahradí jeho príjem. A za mňa teda, v dnešnej dobe je výška RP na tri roky kráľovská, šak kde inde to majú?