Ako zvládate zdražovanie?
Mna to zabíja to kazdej stránke. Ucet nonstop v minuse ako mam nastavený do minus 1000 eur. Pride vyplata, ani sa nedostanem do plusu, len vlastne vykryjem minusovy zostatok. kazdy mesiac to iste dokola. ziadna dovolenka, ziadny vylet, len prechadzaka, bicykel. a starostivosť o deti. len rozmyslam co robit a ako sa mat lepsie. skor ma to vsak asi zabije po psychickej stranke
@martin96321 pocuj, ty jej uz posli tych 1000€ a daj pokoj 😅
Pre mna neexistuje, ze nie je moznost privyrobit si. Upratovacky potrebuju aj v tej najhladovejsej doline, supermarkety kde treba dokladat tovar ci upratovat ci za kasou sediet tiez v kazdej diere, moze chodit okna umyvat, zahrady kosit… ide letna sezona, bude treba do bufetov a na kupaliska pomocne sily, deti postrazit niekomu… ved jej staci necelych 100€ mesacne zarobit a do roka ma dlh vyplateny. A ano, da sa to aj s detmi. Bud chces alebo nechces, vsetko ostatne su vyhovorky.
A btw. - pracuje, mozno sa staci spytat svojho zamestnavatela, ci nie je nejaka moznost platenych nadcasov, kazdopadne nie je teda nemohuca a ani nekoji cerstvo narodene trojcata, od ktorych sa neda pohnut.
@sissy27 ta hladová dolina je preto lebo aj do toho blbého tesca a lidla robia konkurz a vyberajú si , do bufetov na kupaliská na ktoré široko daleko nič nie je ,
@martin96321 pocuj, ty jej uz posli tych 1000€ a daj pokoj 😅
Pre mna neexistuje, ze nie je moznost privyrobit si. Upratovacky potrebuju aj v tej najhladovejsej doline, supermarkety kde treba dokladat tovar ci upratovat ci za kasou sediet tiez v kazdej diere, moze chodit okna umyvat, zahrady kosit… ide letna sezona, bude treba do bufetov a na kupaliska pomocne sily, deti postrazit niekomu… ved jej staci necelych 100€ mesacne zarobit a do roka ma dlh vyplateny. A ano, da sa to aj s detmi. Bud chces alebo nechces, vsetko ostatne su vyhovorky.
A btw. - pracuje, mozno sa staci spytat svojho zamestnavatela, ci nie je nejaka moznost platenych nadcasov, kazdopadne nie je teda nemohuca a ani nekoji cerstvo narodene trojcata, od ktorych sa neda pohnut.
@sissy27 😁
ked tak to tu čitam zaujimalo by ma
prečo by autorka nemohla chciet viac ?
prečo to čo zarobí jej má stačit, to nikto nemá žiadne tužby niekam ist, niečo si dopriat , niečo vidiet, niečo darovat
to len makat spokojne , idealne dve prace, potom doma varit lebo je to lacnejšie, idealne v noci ešte zahradu stihat ... prečo by si človek nemohol dopriat masaž, relax, dobru čokoládu ??? pre deti jazykovy kurt, adrenalinovy zažitok ???
všimla som si nielen tu vlnu, teraz sa máte takto máte byt spokojní, netreba vám vela , máte sa uskromnit vo všetkom... doslova masaž na forach podprahova
@liv1 lenže podmienky na výchovu na začiatku a teraz su totálne iné , my sme to doteraz zvládali aj odložit , teraz osekavame čo sa dá
vykrikovat že nemáte mat deti ked na ne nemáte je dost pod uroven
@sara07 no pozor, to bola reakcia na kolegu, ktory pise ze by si mali dochodci setrit. Aj mladi by mali mat deti az vtedy ked su schopni ich zabezpecit a mat aj rezervu, nie ze pridu neocakavane okolnosti a oni zrazu z ruky do ust.
ked tak to tu čitam zaujimalo by ma
prečo by autorka nemohla chciet viac ?
prečo to čo zarobí jej má stačit, to nikto nemá žiadne tužby niekam ist, niečo si dopriat , niečo vidiet, niečo darovat
to len makat spokojne , idealne dve prace, potom doma varit lebo je to lacnejšie, idealne v noci ešte zahradu stihat ... prečo by si človek nemohol dopriat masaž, relax, dobru čokoládu ??? pre deti jazykovy kurt, adrenalinovy zažitok ???
všimla som si nielen tu vlnu, teraz sa máte takto máte byt spokojní, netreba vám vela , máte sa uskromnit vo všetkom... doslova masaž na forach podprahova
@sara07 aspon mne , nejde o nic take co opisujes. Ludia nech aj maju masaze, relax .. ale najprv az ked odstrania chodenie do minusov. Riesime tu byt nonstop v minuse.
Masaze, relax, extra jazykovy kurz pre deti popri skole ... nech je potom trebars dalsia meta ... ale postupne, po tom ako su zakladnejsie a dolezitejsie veci poriesene. Pevnejsie zaklady.
@sara07 aspon mne , nejde o nic take co opisujes. Ludia nech aj maju masaze, relax .. ale najprv az ked odstrania chodenie do minusov. Riesime tu byt nonstop v minuse.
Masaze, relax, extra jazykovy kurz pre deti popri skole ... nech je potom trebars dalsia meta ... ale postupne, po tom ako su zakladnejsie a dolezitejsie veci poriesene. Pevnejsie zaklady.
@romino ale ano jasné v minuse nema čo byt
ja som poukazovala na to že všetci tu hladate chybu len v sebe alebo v autorke alebo ja alebo my
a pritom momentálne celá ekonomicky situacia rodin s detmi je o rýchlom zdražovaní všetkého, plat maš rovnaky, dph, odvody, cena prace šlo hore, ked máš niečo dostat tak xy podmienok a dostaneš zlomok , však su audity nezavislé z vonka robené že skutočne máme neumerne danove a odvodve zataženie k tomu čo reálne dostaneme
štát ti berie z hrubej mzdy 55%. tak nech lásakavo začne konsolidovat aj u seba a nám nech ostane viac v čistom a potom si tie sny môžeš plnit
čo je teraz plat máš rovnaky, okresali danovy alebo zrušili bonus, ale totálne všetko išlo hore , jedine čo nám nešlo hore poplatky bol eset
@romino ale ano jasné v minuse nema čo byt
ja som poukazovala na to že všetci tu hladate chybu len v sebe alebo v autorke alebo ja alebo my
a pritom momentálne celá ekonomicky situacia rodin s detmi je o rýchlom zdražovaní všetkého, plat maš rovnaky, dph, odvody, cena prace šlo hore, ked máš niečo dostat tak xy podmienok a dostaneš zlomok , však su audity nezavislé z vonka robené že skutočne máme neumerne danove a odvodve zataženie k tomu čo reálne dostaneme
štát ti berie z hrubej mzdy 55%. tak nech lásakavo začne konsolidovat aj u seba a nám nech ostane viac v čistom a potom si tie sny môžeš plnit
čo je teraz plat máš rovnaky, okresali danovy alebo zrušili bonus, ale totálne všetko išlo hore , jedine čo nám nešlo hore poplatky bol eset
@sara07 pozri aj za týchto okolností sú ľudia čo chodia na tie masáže, ku kozmetičke, kaderníčke , aj na dovolenku a neobracajú každý cent , hlavne nie sú v dlhovej pasci . Sú zastabilizovaní . Chcieť normálne žiť je asi normálnym želaním každého človeka. Len má to určitú postupnosť , najprv zabezpečiť základ, finančne sa stabilizovať a potom si jednoducho aj dovoliť.
@sara07 pozri aj za týchto okolností sú ľudia čo chodia na tie masáže, ku kozmetičke, kaderníčke , aj na dovolenku a neobracajú každý cent , hlavne nie sú v dlhovej pasci . Sú zastabilizovaní . Chcieť normálne žiť je asi normálnym želaním každého človeka. Len má to určitú postupnosť , najprv zabezpečiť základ, finančne sa stabilizovať a potom si jednoducho aj dovoliť.
@subartic čiže konsolidacia len a iba na pracujucich ludoch je ok, zvykajme si je po volbach a tie dalšie nemusia byt 🤐
@romino typicky Slovak. Do 40ky driet ako kon,šetriť. V 50-ke infarkt, v 60 invalid, povinnosti odfajknute,len zivot ubehol a nebol cas ho prezit do hlbky...
@subartic čiže konsolidacia len a iba na pracujucich ludoch je ok, zvykajme si je po volbach a tie dalšie nemusia byt 🤐
@sara07 konsolidácia je preto lebo sa predtým rozhadzovalo priehrštím . A pri daňovom bonuse sa vedelo že je to len dočasu taký vysoký že potom sa upraví . Upravil sa ale nie moc dobre. Že to zasiahne pracujúceho človeka , nuž to bolo vopred známe , to nie je nič nové a vždy to zasiahne hlavne strednú vrstvu . Ja by som okresala ešte viac zbytočných príspevkov ktoré sú naďalej. To že si dal niekto doživotnú rentu sa ani mne nepáči , ale nič s tým momentálne nenarobím a rozčuľovať sa mi je zbytočné . Celosvetovo ceny potravín išli hore a pôjdu aj ceny energii , hlavne vody s ohľadom na budúcnosť , bazény budú výsadou len najbohatších . Len nedávno som pozerala podcast, kde česká ekonómka hovorila že pôrodnosť v CZ klesla z 1,8 na 1,3 za tri roky !!!! čo je dramatický pokles , lebo Češi jednoducho schudobneli , veľmi sa im sťažil prístup k úverom, ceny potravín išli v CZ poradne hore.
@romino typicky Slovak. Do 40ky driet ako kon,šetriť. V 50-ke infarkt, v 60 invalid, povinnosti odfajknute,len zivot ubehol a nebol cas ho prezit do hlbky...
@zuzinabila dobre, takze tu mame skupinu ludi co su v minuse 1000eur mesacne , potom uz len ludia, co dru do 40tky, v 50tke infarkt, potom invalid.
To mi uz pripomina ako ked niekto tu niekto spominal, ze dochodci nie su ti co sa maju najhorsie .. no tak to predsa znamena jedine, dotycny zavidi dochodcom ! :D
Bud cierna, alebo biela .. nic medzitym ! 🙂
@sara07 konsolidácia je preto lebo sa predtým rozhadzovalo priehrštím . A pri daňovom bonuse sa vedelo že je to len dočasu taký vysoký že potom sa upraví . Upravil sa ale nie moc dobre. Že to zasiahne pracujúceho človeka , nuž to bolo vopred známe , to nie je nič nové a vždy to zasiahne hlavne strednú vrstvu . Ja by som okresala ešte viac zbytočných príspevkov ktoré sú naďalej. To že si dal niekto doživotnú rentu sa ani mne nepáči , ale nič s tým momentálne nenarobím a rozčuľovať sa mi je zbytočné . Celosvetovo ceny potravín išli hore a pôjdu aj ceny energii , hlavne vody s ohľadom na budúcnosť , bazény budú výsadou len najbohatších . Len nedávno som pozerala podcast, kde česká ekonómka hovorila že pôrodnosť v CZ klesla z 1,8 na 1,3 za tri roky !!!! čo je dramatický pokles , lebo Češi jednoducho schudobneli , veľmi sa im sťažil prístup k úverom, ceny potravín išli v CZ poradne hore.
@subartic no tak podla mna je toto riadne dramatizovanie. Uz po tisici raz to tu v diskusiach spomeniem ... uverim ze Cesi schudobneli (Slovaci schudobneli atd) .. ak zacnu krachovat cestovky, ak sa prepadnu predaje aut v Cechach (na Slovensku), ak sa zacnu zatvarat prve obchodne centra ...
ak padnu ceny nehnutelnosti !!!
to by bol jeden z prvych znakov schudobnenia, zvlast ked aj pises - vraj stazenie pristupu k uverom !!
Presne ako v r. 2009 pocas financnej krizy - pokles uverov > pokles cien nehnutelnosti, pokles cien aj stav. materialov .. ludia dramaticky menej prerabali, stavali ... prepad takmer vsade, zavedene srotovne len aby ludia kupovali auta.
Co z toho je dnes ??? Kde v Cechach klesaju ceny nehnutelnosti ??
Nic z toho sa nedeje, preboha .. tak ake schudobnenie a vraj z toho plynuci dramaticky prepad porodnosti ??
V pripade tych Ciech ... by bol dalsi jasny ukazovatel: 10tisice Slovakov by opustali Cechy a sli do roznych inych krajin, rychlo prec z takej chudoby kde si nahle narod nemoze dovolit deti.
@subartic som si k tomu narychlo googlil, sa spomina strasne vela faktorov, ... trend zacal uz pocas corony, "nejdříve nejistota v zaměstnání způsobená pandemií" ... rozpady partnerstiev pocas pandemie ... potom sa spomina, ano, nedostupnejsie hypoteky - co mali v tom obdobi ... kedze mali tiez vyssie uroky (ako v tom obdobi aj u nas) .. vsetka mozna zmes dovodov ... neistota zo svetovej situacie, ako prisla vojna ...
toto je tiez dobre, ze:
"„Data směřují k tomu, že se narodilo nejméně dětí v historii: méně než za války, méně než v devadesátých letech, kdy na nás v plné síle dopadly důsledky ekonomické a společenské transformace,"
zeby aktualne boli Cesi chudobnejsi ako za 2. svetovej vojny ??? Nejaka hrozna doba, horsia ako pocas vojny ???
Konstatovat ze Cesi tak vyrazne schudobneli ze sa rodi menej deti .. s tym naozaj nesuhlasim.
@subartic som si k tomu narychlo googlil, sa spomina strasne vela faktorov, ... trend zacal uz pocas corony, "nejdříve nejistota v zaměstnání způsobená pandemií" ... rozpady partnerstiev pocas pandemie ... potom sa spomina, ano, nedostupnejsie hypoteky - co mali v tom obdobi ... kedze mali tiez vyssie uroky (ako v tom obdobi aj u nas) .. vsetka mozna zmes dovodov ... neistota zo svetovej situacie, ako prisla vojna ...
toto je tiez dobre, ze:
"„Data směřují k tomu, že se narodilo nejméně dětí v historii: méně než za války, méně než v devadesátých letech, kdy na nás v plné síle dopadly důsledky ekonomické a společenské transformace,"
zeby aktualne boli Cesi chudobnejsi ako za 2. svetovej vojny ??? Nejaka hrozna doba, horsia ako pocas vojny ???
Konstatovat ze Cesi tak vyrazne schudobneli ze sa rodi menej deti .. s tym naozaj nesuhlasim.
@romino pozri ja ti podávam to čo som počula v podcaste. V minulosti nikto neriešil antikoncepciu , ak bola , bola dostupná len malej skupine ľudí , zväčša bohatej , tak sa rodili deti aj počas ťažkej doby a to vo veľkom a často aj zmierali . Jednoducho súložilo sa a rodili sa deti . Dne sa súloží ale deti sa rodia málo , lebo je antikoncepcia a sú iné nároky na život . už nikomu nestačí aby dieťa behalo okolo drevenej chajdy bosé , alebo nechodilo na krúžky atď. Dostupnosť bývania sa veľmi zhoršila aj v CZ a to je základ pre založenie rodiny , dostať úver a kúpiť byt. Môžeš rodiť deti aj do podnájmu , ale na to nie sme my postkomunistické národy nastavené , máme potrebu vlastniť. A áno , Češi schudobneli, pokles pôrodnosti je evidentný aj kvôli tomu , je to významný faktor . Ženy majú karieru , viac možností a nechcú randiť s mužmi s nižšími príjmami , a zas a znova ide o financie . Finančná stabilita, bytová stabilita výrazne vplýva na rozhodnutie ženy či tie deti mať bude alebo nebude a ešte si rozumná žena rozmyslí dvakrát s kým a komu tie deti porodí .
@sara07 to nie je pravda. Okolo mna su len rodiny, co si ich dovolit mozu a mohli a budu moct najpravdepodobnejsie. Nepoznam niekoho kto by si robil deti krore nema ako uzivit.
@liv1 no ver že momentálne by sme 4 nedali totálne abosolutne ,a s tou buducnostou by som bola opatrna , pretože viem čo sme si mohli dovolit pred 2 rokmi a čo teraz , a eknomické návyky nazvyme to máme teraz ešte prisnejšie
@romino pozri ja ti podávam to čo som počula v podcaste. V minulosti nikto neriešil antikoncepciu , ak bola , bola dostupná len malej skupine ľudí , zväčša bohatej , tak sa rodili deti aj počas ťažkej doby a to vo veľkom a často aj zmierali . Jednoducho súložilo sa a rodili sa deti . Dne sa súloží ale deti sa rodia málo , lebo je antikoncepcia a sú iné nároky na život . už nikomu nestačí aby dieťa behalo okolo drevenej chajdy bosé , alebo nechodilo na krúžky atď. Dostupnosť bývania sa veľmi zhoršila aj v CZ a to je základ pre založenie rodiny , dostať úver a kúpiť byt. Môžeš rodiť deti aj do podnájmu , ale na to nie sme my postkomunistické národy nastavené , máme potrebu vlastniť. A áno , Češi schudobneli, pokles pôrodnosti je evidentný aj kvôli tomu , je to významný faktor . Ženy majú karieru , viac možností a nechcú randiť s mužmi s nižšími príjmami , a zas a znova ide o financie . Finančná stabilita, bytová stabilita výrazne vplýva na rozhodnutie ženy či tie deti mať bude alebo nebude a ešte si rozumná žena rozmyslí dvakrát s kým a komu tie deti porodí .
@subartic nesuhlasim , keby boli najomné byty ale nie ten typ ako je na sk , ver že by som ho radšej volila ,
za mna su na tom česi lepšie ako my
@subartic Na chudnutí, tedy propad reálných mezd, přitom nejsou Češi zvyklí. Stane se tak teprve počtvrté během tří desetiletí existence samostatného českého státu. A pokles je to navíc zdaleka nejhlubší. Ty předchozí v letech 1998, 2013 a 2014 nepřekročily dvě procenta.
hovori za všetko
@subartic ano išli hore potravin ale oproti nám su stale lacnejšie, chodim pravidelne do čiech a kupujem tie isté veci a mrknem si reálne cenovku napr muky babička alebo olej atd, rovnaku značku
išli im hore položky ale stále su na tom lepšie ,
mhd napr tu okresavaju spoje, zdvihli ceny, tam napr ostrava, zlin, je ta mhd stale lacnejšia,
su uplne niekde inde tam si kupiš na mhd listok cez apku aky len potrebuješ, tu napr braško vo zvolene to ako padam do mdlôb pekne kartička plastova pekne len cez predne dvere sa pipnut pri vodičovi
v dost vela veciach je slovensko pozadu
také polsko kde bolo po 89 a kde je teraz tam tie eu fondy aj vidno, ked ideš na tie isté miesta
@subartic Česko aj po schudobnení je na tom stále lepšie ako Slovensko, za priemerný plat si tam ľudia vedia nakúpiť viac ako tu, rovnako aj v Rumunsku za priemerný plat si ľudia nakúpia viac za ich ceny ako u nás na Slovensku
@subartic pozri si statistiky,v EU sme na chvoste takmer vo vsetkom. To ze v inych krajinach zivot zdrazel je fakt.rovnako ako je fakt,ze pre SK to plati dvojnasobne. Pozri si napr.kolko zostane po zaplateni povinnych odvodov pri rovnakom prijme SZCO osobe v Cechach a na Slovensku a zaplaces...tu peniaze tecu zo statnej kasy (teda z nasich spolocnych) vies kam..
@subartic prepac, mozno som troska prchko reagoval, lebo ma uz irituju tie reci a pojmy ako "chudoba" , "schudobnenie".. Sme v EU, t.j. medzi krajinami co su vysnivanou cielovou destinaciou pre 3/4 sveta.
Na susednych Cechach to krasne vidiet, .. ako som uz spomenul, len Slovakov tam zije niekolko 100tisic ... tak uz len preto nemozeme hovorit o nejakom "schudobneni", to si totalne odporuje. Jedine tak o relativnom ... ludia si lahko na dobre zvykaju, zabudaju .... a ked sa daco pohorsi .. prichadza priam katastrofa ...
Resp. ano, nejake take analyzy mozu take pojmy uvadzat a ty to zrejme len citujes ... .. ale mne chudoba, schudobnenie evokuje nieco uplne uplne uplne ine.
Nemusime sa bavit o casoch vojny, podme 90.te roky .. .krachujuce podniky ... . 15% nezamestnanost u nas na SK.
Velka inflacia, prerod spolocnosti
oblecenie som si kupoval v second-hande, .. alebo u vietnamcov na dakych trhoch na ulici :D
Dovolenka pri mori bola vysada majetnejsich.
Cesi podobne, boli to divoke roky ... a predsa sa rodilo v tych Cechach viac deti.
Dneska Cesi v kazdej zastrcenej prdeli sveta, dokonca maju kade tade na opacnom konci sveta apartmany a penziony .. ale chudoba, neda sa mat deti .. ?
Ale vlastne super to vystihuje veta co pises:
"Ženy majú karieru , viac možností a nechcú randiť s mužmi s nižšími príjmami , a zas a znova ide o financie ." Proste vseobecne trend zapadneho sveta.
@subartic Na chudnutí, tedy propad reálných mezd, přitom nejsou Češi zvyklí. Stane se tak teprve počtvrté během tří desetiletí existence samostatného českého státu. A pokles je to navíc zdaleka nejhlubší. Ty předchozí v letech 1998, 2013 a 2014 nepřekročily dvě procenta.
hovori za všetko
@sara07 presne tak, "nejsou zvykli". To je ta cela psychologia za tym. Maju sa sice lepsie ako pred 15 rokmi .. ale horsie ako pred 5 rokmi ... tak to sa mnohym rovna "strasna doba" .. ako tu uz tiez zazneli tvrdenia.
Rýchla rada ak máš poistku ktorú platíš každý mesiac skús ju pozastaviť a davat peniaze na prečerpanie alebo ak máš poistku kde sú nasporené peniaze a ak sa dá vybrať časť peňazí len tu 1000€ na zrušenie prečerpania. A potom hľadať kde sa dá usporiť.
My to zatiaľ celkom zvládame, ale musím povedať že ma to celkom obstojne serie.. to že za potraviny platím o 20% viac ešte prekusnem.. ale že dcéra potrebuje silnejšie a vacsie okuliare a zaplatim 300€ a ešte na mňa pozerajú ako na chuderu, lebo odmietnem kúpiť ešte drahsie skla ktoré by mohli zastaviť zhoršovanie zraku, tak to už je aj namna veľa.. pri výdavkoch čo budú cez leto by som to už proste nedala... Ešte aj syn ide meniť okuliare, predpokladám že to bude rovnaká suma.. proste, výdavky sú stále väčšie a človek sa cíti v spoločnosti ako debil za to že nemá bezodnu peňaženku a pritom jediný kto za to môže je, že situácia na Slovensku nás dostava na kolená.. finančnú gramotnosť mám celkom obstojnu, ale zase nie všetko sa dá nastaviť tak aby si človek nemusel 30x premyslieť na čo peniaze dá..
Neboj, leto bude super aj len s byciklom a výletmi.. ako vravievala moja mama "peniaze boli a budú, ale dôležité je aby sme boli zdraví".. peniaze sme nikdy nemali, ale fakt nič iné dôležité nie je len aby sme nemuseli riešiť zdravie.. naplánujte si leto, popozerajte akcie a výlety kde netreba veľa míňať a budete mat super spomienky..
@jana_eyre_2 prepacte, mimo temu ale ake skla hovorili, ze by zastavili zvacsovanie dioptrii? Nie som lekar, ale v zivote som nepocula, ze by to bolo mozne. Dioptrie rastu kvoli dorastaniu rohovky (neviem presne, laicky trepem). Ci je nieco nove ma trhu? Zaujalo ma to
Tak ako Vám radia ostane ženy len znižovať ten debet.Ked sa Vám da skúste každý mesiac odklad hoci 2 eurové mince a jednoducho ich nebrať.Ak budete mať ZŠ mesiac 50 € znížte debet o 50€.A ďalší mesiac zas tak isto hoci ušetrite len 30€ zas o toľko znížiť.Jednoducho každú 2€ ktoré budete mať takto odložte.Aj keď možno to budete splácať rok a pol ale lepšie ako nikdy a stále sa točiť v tom istom kruhu 🙂
@jana_eyre_2 prepacte, mimo temu ale ake skla hovorili, ze by zastavili zvacsovanie dioptrii? Nie som lekar, ale v zivote som nepocula, ze by to bolo mozne. Dioptrie rastu kvoli dorastaniu rohovky (neviem presne, laicky trepem). Ci je nieco nove ma trhu? Zaujalo ma to
@prosimopomoc https://www.optikafontana.sk/blog/deti/stellest...
Áno, je to novinka.. lekárka mi vravela, že to nie je nejaka omnoho vyššia cena, ale keď som si dala vyčísliť cenu v optike, tak som zhodnotila že to fakt nedám.. dodnes mám z toho výčitky, že si to nemôžem dovoliť, ale rozpočet nepustí..
@prosimopomoc viem ze robia take aj sosovky

@romino tak ako hovoris, ze dochodci by mali mat rezervu, tak snad aj do deti nejdem ak nemam rezervu ci? Ci len robit deti a stazovat sa, ze stat neda, alebo ja chudak musim platit na svoje deti? Dochodca sám, vdovsky prispevok 100€. Tak k tomu nie kazdy ten vdovsky ma, pretoze su bud rozvedeni, nevzati, alebo matka bola samozivitelka, alebo proste bez partnera, bez partnerky. A nehovoriac, ze si zasluzia viac po tom, co tolke roky odpracovali. Mnohi si svoj dochodok ani nestihnu “uzit”.
@liv1 lenže podmienky na výchovu na začiatku a teraz su totálne iné , my sme to doteraz zvládali aj odložit , teraz osekavame čo sa dá
vykrikovat že nemáte mat deti ked na ne nemáte je dost pod uroven