icon

Ako zvládneme platiť zvýšenú cenu za elektrinu a plyn?

21. aug 2022

Ahojte, chcem sa spýtať, ako budete riešiť v nasledujúcich mesiacoch keď sa rapídne zvýši cena elektriny a plynu? Ako zvládnuť všetko uplatiť? Lebo neviem si predstaviť, platiť hypotéku, drahu elektrinu, plyn, pre deti oblečenie, obedy, krúžky, ešte aj potraviny sú brutálne drahé a stále sú drahšie. .. Ja už teraz som z toho chorá, že čo bude 😏 V banke sme boli niečo vybavovať a medzi rečou nám povedali, že už teraz má veľa ľudí problémy so splacaním hypotéky 😏

bambulka814
22. aug 2022

@derdia nehnuteľností? Áno. Dôsledok vysokých úrokov, cien a neistoty.

baboadel
22. aug 2022

@marca12 Ale toto si myslia aj naši politici, že ľuďom ktorí si ešte žijú štandartne dobre ešte je im z čoho ukrojiť. Keď budeme spokojní s takýmto ukrajovaním a zvyšovaním cien, ceny potastú donekonečna. Veď ono sa to dá ušetriť čo to na oblečení možno aj na strave ale čo poplatky, energie, dane z tých nám nik nezľaví. A naopak ak sa zníži kúpyschopnosť, zníži sa aj dopyt a v mnohých fírmách sa znížia stavy zamestnancov..

nelka93
22. aug 2022

@eeffka s partnerom máme obaja nadpriemerný plat, obaja VS a obaja do 30. Napriek tomu vieme šetriť a nerozhadzujeme peniaze. Na druhej strane, ťažké to budú mať ti, ktorí mini výplatu do posledného centu

baboadel
22. aug 2022

@suzy2508 Ak by mne niekto ukázal, kde by som mala rezervy na šetrenie, ten je určite kúzelník 😅

rachelkk
22. aug 2022

Tohoto sa bojím celý dom na elektrinu . Ešte nás zvyšovanie našťastie nijako extra nezasiahlo. Ale šetríme . Pre mňa je nepochopiteľné keď niekto napíše viac pracuj .keď prd vie kto koľko pracuje a či by ešte brigádu zvládol fyzicky aj psychicky..

baboadel
22. aug 2022

@adulik777 úplne ťa chápem, tiež som samoživiteľka, dcéra chodí na strednú a je na intráku, čo tiež zvyšovali o cca 30 eur. Človek chce zabezpečiť aspoň svojmu dieťaťu lepšiu budúcnosť a keď vidím, že tento svet riadia ľudia s plnými vreckami a tí určite nebudú viesť dobrú sociálnu politiku.

misinka0611
22. aug 2022

@rachelkk Viac pracovať, nájsť si lepšie platenú prácu, pokojne ísť aj za hranice alebo šetriť. Každý by mal zvážiť to, na čo si trúfa, čoho je schopný a nejak to prežiť a dúfať, že tak ako ľudstvo prežilo iné veci prežije aj toto.

Pre mňa je zas nepochopiteľne že keď niekto napíše ohľadom práce tak výsmech, keď niekto napíše ohľadom šetrenia zas výsmech a sám jedným dychom nedodá co tu autorke navrhuje. Veď je snáď jasne a každý si domyslí že všetko nieje aplikovateľné na každého a že sú medzi nami aj ľudia kt. to neustoja ako ix ľudí aj pred rokmi neustali rôzne životne situácie a to ani nemuseli byt takéto ceny. Toto je len a len zaciatok, aj to sucho sa o chvíľku odrkadlí.

Tak čo aký je návrh? Vtrhnúť na úrad vlády s pištoľami a sekerami?

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
anita1978
Odpoveď bola odstránená
misinka0611
22. aug 2022

@evamarek77 Ja som aj o tom písala a rovno hneď nad tvojím príspevkom to je. Ináč ani to že je niekto na RD, alebo po RD mu nezaručuje že hneď môže pracovať, keďže naše škôlky sú schopné nebrať 4 ročne deti a zoberú až keď musia predškolákov a deti ženy jednoducho nezavesia na klinec a neodvesia keď prídu z práce.

“ Veď je snáď jasne a každý si domyslí že všetko nieje aplikovateľné na každého a že sú medzi nami aj ľudia kt. to neustoja ako ix ľudí aj pred rokmi neustali rôzne životne situácie a to ani nemuseli byt takéto ceny “

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
anita1978
Odpoveď bola odstránená
misinka0611
22. aug 2022

@evamarek77 helikopter money ako peniaze ľudom kvôli Covidu, príspevky atď?

1fifinka1
Autor odpoveď zmazal
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
misinka0611
22. aug 2022

@evamarek77 Ja o všetkých príspevkoch neviem určite, netýkalo sa ma to tak som to nesledovala, len pravidla kedy môžeme ísť von, na kolko a čo sa otvára. Tam to funguje ak inak ako tu. Tu keď premiér niečo povedal platilo to pre celú krajinu, tam ta krajina ma ešte guvernérov či ako sa nazývajú pre každú oblasť zvlášť a oni si tieto príspevky sami viac menej riadili čo pre obyvateľov svojej oblasti dajú a mali aj dosť voľnú v tom. Čo však viem že na deti dávala oblasť peniaze niekoľko mesiacov dieťa =40 - 60 či kolko €.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
monimat95
22. aug 2022

Mňa by len zaujímalo čo by ste poradili človeku ako napríklad som ja. Sebe oblečenie nekupujem dva roky (ok tieto narodeniny som dostala 2mikiny hurá hurá) syna obliekam bazarovo plus sem tam niečo z obchodu ale žiadne značkové handry proste keď zoderie tak smola, platím len internet škôlku dom (300hypo 170plyn 58elektrina 20voda/aktuálne po zvýšení) v práci nejem doma prakticky minimum a teda na stravu minieme 200€ mesačne 2 osoby malému doprajem veľa ovocia a zeleniny sladkosti minimum. Finito, nič sme neodlozili nič sme nekúpili nič sme nezažili. O rok skrachujeme 🤣 nemáme kde znížiť vydavky, jedine že by som aj syna poprosila nech nepapa. Práca od 6:30 do 16ej. Potom treba byť aj s dieťaťom 4 ročný nezvládne byť doma sám kým si ja vybavím ďalšiu brigádu 🤷🏻‍♀️

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
gemerka17
22. aug 2022

@monimat95 ak si sama, tak jedine najist lepšie platenú prácu. Treba však preto niečo aj urobiť - zvýšiť kvalifikáciu, aby si si ty mohla vyberať ponuky. Ak nemôžu ísť výdavky nižšie, musí ísť hore príjem. Pri tvojom príjme máš dosť priestoru ísť vyššie, ako rátam nebude to ani 1000 e v hrubom.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
gemerka17
22. aug 2022

@zoro9836 verím, že ten kto sa nachádza v takej situácii ani na to nepomysli. Ľahšie sa sťažovať, fnukat, ľutovať sa. Ak to zo 100 ľudí urobí aspoň 5 ľudí tak je to veľký úspech.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
gemerka17
22. aug 2022

@evamarek77 ja netuším, čo je. Ono to treba posúdiť prípad od prípadu. Ale sama sa spýtaj koľko ľudí počas štúdia nemysleli na budúcnosť a vybrali si ľahšiu cestu - nestudovat, nenamahat sa. Naše školstvo by nám svet mohol závidieť. Tí čo prešli rôzne krajiny a vedia ako sa žije inde, tak naše školstvo a štúdium zadarmo (môžeš byť čím chces) je perfektná príležitost pre rodiny s nízkymi príjmami. Ja poznám pár ľudí, čo sa sťažujú na peniaze a zdražovanie a vždy majú spoločné - nízke vzdelanie, nízke príjem, ziadna práca, žiadny prijem, ochota niečo urobiť, učiť sa je nulová.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
monimat95
22. aug 2022

@gemerka17 školu mám fajn kvalifikáciu fajn ale ak si chcem v mojom odbore niečo nadrobit je to 6rokov sedenia v lavici 🙂bez možnosti pracovať nakoľko je to len denné štúdium. To čo robím má zivi a aj baví. Chcela som ísť ďalej ale zdravotné problémy mi to hold prekazili jedine sa obzrieť po inej práci kde by platili odost viac ale či by ma po zdravotnej stránke vzali no neviem neviem 🙂

monimat95
22. aug 2022

@gemerka17 a ešte si teraz predstav starych ľudí na dôchodku. Dôchodok aj s vdovským 600€ byt 450€lieky mesačne bežné cez 80€ paušál/internet/televízia po 10€ ak sa podarí naskrabavaju na "nečakane výdavky" (myslím tým poistka za byt,smeti, ai.) A jedia pomaly odrobinky alebo sa hrabu v kontajneroch za kauflandom. To hovorim o slušných dôchodcoch ktorý pracovali celý život. Oni z čoho ukroja, kde si nájdu ďalšiu školu alebo brigádu? 🙂

rachelkk
22. aug 2022

@monimat95 dole klobúk že si to napísala .. lebo ja mám pocit že všade nie len modrykonik , Instagram atď . Len milionári že sú na sk.

mondolina
22. aug 2022

@monimat95
450 nájom je veľmi veľa,

monimat95
22. aug 2022

@mondolina bol to len príklad klasického 3i bytu s energiami (teda aspoň pred 2rokmi to bola klasika neviem ako teraz)