icon

Ako zvládnuť priemerný plat, hypotéku a dve malé deti?

caar_oliine
3. dec 2025

Ahojte, chcela by som sa poradiť.

Máme jedno 8m dieťa, hypotéku na dom, manžel má štandardný plat na západnom slovensku 1,5-2tis mesačne. Pred RD som zarábala aj ja tak cca.
Sem tam riešime, že by sme chceli a či zvládneme druhé dieťa. Sme spolu 10 rokov, náš vzťah je veľmi pekný, manžel sa stará o našu dcéru naozaj krásne. Mať bábätko je vyčerpávajúce, to asi všetci vieme.
Ale čo dve malé deti s vekovým rozdielom do 3r? Zatiaľ si to neviem predstaviť, ani či na to budeme mať energiu a hlavne financie. Teraz chodím s dcérou na plávanie, na fyzio raz-dva krát do mesiaca, rada by som dopriala plávanie aj nejaké aktivity, výlety, aj druhému dieťaťu, ak by sme ho mali.
Od januára sa chystám troška pár hodín mesačne pracovať na HO aby som zarobila aspoň 2-3 stovky a pomohla tak manželovi. Nechcem, aby musel začaŕ robiť nadčasy alebo víkendy a ušli mu tak tie najvzácnejšie chvíle s našou dcérou.

A čo vy? Ako to zvládate? Máte nejaké finty, prípadne, šli by ste do toho mať dve deti krátko po sebe znovu?

Ďakujem vopred za slušnú diskusiu 🙂

drianaa
3. dec 2025

Ja by som išla do toho, keby som si bola istá že s mojim príjmom sa sama dokážem plnohodnotne postarat o obidve deti, aj v prípade, že má nejaký zdravotný problém - nemusí to byť vážny postih, ale zober si iba, koľko stoja nové okuliare, zubný strojček, atď. Ja mám dieťa, čo bude mať skoro 3 roky, už som v práci, lebo chcem, nie preto, že musím. Ale druhé plánujeme neskôr, ja si nechcem dávať veľkú pauzu od pracovného života, chcem si doplniť špecializáciu, aby som mala viacej možnosti, ďalej budeme riešiť aj väčšie bývanie. Druhé plánujeme s väčším rozdielom, že si opäť niečo zarobíme, odložíme, a potom pôjdem na materskú. Ak to vyjde dobre, ak nie, tak nie. Ak by sme boli v rozpoložení, že máme už definitívne byvanie, s ktorým sme spokojný, a dostatok financií aj na prípadnú starostlivosť o dve deti na jedného rodiča, tak by sme o asi tiež riešili skôr. Ale aktuálne sa na to necítime ani jeden z nás

caar_oliine
autor
3. dec 2025
@bludna

@caar_oliine Vies co nemusime ani ist do takych extremov ako dovolenky a dom v centre mesta, ja napriklad chodim 2x do tyzdna do peknej sauny, cvicim s trenerom, parkrat do tyzdna si doprajem restiku, idem na masaz, s drahym na wellness do Tatier(sialene ceny!), kupim si obcas aj bio kura a toto by som musela pravdepodobne musela skrtat. Ako urcite sa da bez toho zit, to bezpochyby, ale co mam z toho zivota ked sa mam vkuse len uskromnovat? Ved na to sme tu, aby sme sa mali dobre. Nevylucujem, ze jedno dieta v buducnosti budeme mat ale zatial nie som pripravena sa obetovat.

@anonym_0a8dca A mali sme sa niekedy snad lepsie?

@bludna t tak pri plate 4000€ netto ak máš sama a tvoj muž pravdepodobne nezarobí tisícku, si myslím že škrtať nemusíš. Tiež zájdem na masáž, objednáme si jedlo, chodím cvičiť či ideme niekam na víkend a to teda z podstatne nižšieho príjmu 😃 ale ano, ako si napísala, je to veľmi o “obetovaní” a o tom či to človek naozaj chce, lebo bábo je veeeľký menič života 😃

anonym_f42d2c
3. dec 2025

@caar_oliine ja uz jedno mam a druhe cakame, vekovy rozdiel bude 2,5 roka. Ja dom za ist do toho presne kvoli tym dovodom ze ked sa rz vratim do prave chcem karierne rast a nie to zniva stopnut. Plus druhe dieta vynosi v nizkom veku oblecenie po starsom, takze aj mnozstvo vydvkov usetrenych.

anonym_de2d24
3. dec 2025
@caar_oliine

@bludna t tak pri plate 4000€ netto ak máš sama a tvoj muž pravdepodobne nezarobí tisícku, si myslím že škrtať nemusíš. Tiež zájdem na masáž, objednáme si jedlo, chodím cvičiť či ideme niekam na víkend a to teda z podstatne nižšieho príjmu 😃 ale ano, ako si napísala, je to veľmi o “obetovaní” a o tom či to človek naozaj chce, lebo bábo je veeeľký menič života 😃

@caar_oliine to su presne tie zeny,co sa mozno spametaju az v 40tke,ze hups uzila som si teda riadne,ale chyba mi tu kto si,alebo teda nie a spametaju sa az ako stare babky,mrzute,zle,zatrpknute lebo zostanu tu same bez nikoho.
Ale to uz je na kazdom jednom ako si zivot zariadi.Mne uz pomaly deti odletia z hniezda,hoci bola by som rada,keby aspon najstarsi siel na vysku,ale ten ma uz plan ist do nemecka ako zvarac,maju tam krasne platy za hod.ako tu na sk.A postupne aj ostatne deti.
Zostane mi dlho doma iba jedinacik najmensi,na laskanie a rozmaznavanie.

caar_oliine
autor
3. dec 2025
@anonym_de2d24

@caar_oliine to su presne tie zeny,co sa mozno spametaju az v 40tke,ze hups uzila som si teda riadne,ale chyba mi tu kto si,alebo teda nie a spametaju sa az ako stare babky,mrzute,zle,zatrpknute lebo zostanu tu same bez nikoho.
Ale to uz je na kazdom jednom ako si zivot zariadi.Mne uz pomaly deti odletia z hniezda,hoci bola by som rada,keby aspon najstarsi siel na vysku,ale ten ma uz plan ist do nemecka ako zvarac,maju tam krasne platy za hod.ako tu na sk.A postupne aj ostatne deti.

@anonym_de2d24 ale to zasa nie, niekto sa na dieťa necíti a je to tiež v poriadku. Radšej ho nikdy nemať a ľutovať ako dieťa mať a ľutovať to. Vtedy si to odnesú obaja.

luccys
3. dec 2025
@anonym_de2d24

@anonym_de2d24 Niekomu "ktosi" chyba, a niekomu nie. Zase nerobme z deti jediny zmysel zivota. A poznam aj mrzute a zatrpknute "babky" aj s 3 detmi.

adonish
3. dec 2025

@caar_oliine rozdiel medzi detmi mame 2r4m a nemenila by som... Teraz maju 6 a 4 a krasne sa spolu prehraju. My sme popri prvej stavali dom, cize daju sa zvladnut aj 2 deti, hypoteka a 1 prijem. Kedze moj manžel chodil takmer kazdy tyzden na 3-4 dni prec, ked bol doma, tak siel na stavbu, rodicia daleko, svokrovci v praci, nemohla som si dovolit ist do prace ani na par hodin (pre vsetkych psychicke zdravie).
Po vyletoch cez vikend sme sice nechodili (muz bol rad, ze je doma, t.j. na stavbe), ale chodili sme cez prazdniny k moru, kupaliska, opekacky.
Samozrejme, ked som po RD nastupila, bola to finančne ulava 😂 ale zvladli sme to, nelutujem, isla by som do toho znova.

caar_oliine
autor
3. dec 2025
@adonish

@caar_oliine rozdiel medzi detmi mame 2r4m a nemenila by som... Teraz maju 6 a 4 a krasne sa spolu prehraju. My sme popri prvej stavali dom, cize daju sa zvladnut aj 2 deti, hypoteka a 1 prijem. Kedze moj manžel chodil takmer kazdy tyzden na 3-4 dni prec, ked bol doma, tak siel na stavbu, rodicia daleko, svokrovci v praci, nemohla som si dovolit ist do prace ani na par hodin (pre vsetkych psychicke zdravie).
Po vyletoch cez vikend sme sice nechodili (muz bol rad, ze je doma, t.j. na stavbe), ale chodili sme cez prazdniny k moru, kupaliska, opekacky.
Samozrejme, ked som po RD nastupila, bola to finančne ulava 😂 ale zvladli sme to, nelutujem, isla by som do toho znova.

@adonish ďakujem ❤️

anonym_de2d24
3. dec 2025
@caar_oliine

@anonym_de2d24 ale to zasa nie, niekto sa na dieťa necíti a je to tiež v poriadku. Radšej ho nikdy nemať a ľutovať ako dieťa mať a ľutovať to. Vtedy si to odnesú obaja.

@caar_oliine to je pravda.

anonym_0e67b6
3. dec 2025

@caar_oliine ja som plwnovane otehotnela s druhým, keď malo mladšie dieťa 7 mesiacov. Nemáme hypotéku, manžel zarába mierne nadstandardne, financie nás netlačia, ale vzhľadom k veku deti aj k financiám sme počas mojej RD okresali výdavky najmä na voľný, čas, dovolenky atď. Ale zase sme prerobili dom, kupili auto cash. čiže financne sme na Tom tak priemerne. No a čo sa týka malého vekového rozdielu medzi deťmi, za mňa je to masaker. U prvého skončí jedno obdobie a to obdobie začne u druhého. Odplienkujem jedno, môžem osplienkovat druhé. Vzdor u jedného skončil, začal u druhého. Čiže malá som pocit, že sa točil v neustálom kolotoči starostlivosti o deti. Ja som začala pracovať z domu, keď mali deti 1 a 2,5 roka. Potrebovala som aj inú aktivitu, next starostlivosť o deti. To mi zobralo akýkoľvek voľný čas na seba. Som už 5 rokov doma a cítim, že už meliem z posledného. Ale už aj mladší ide do škôlky a ja sa teším, že sa posunieme ďalej, čaká nás nová etapa života. Že už budem aj ja pracovať, budeme mať viac peňazí. A deti sú už parťáci, plánujeme už aj viac cestovať. Čiže už to mám za sebou. A išla by som do malého vekového rozdielu zase. Až má mrazí pri pomyslení, že mám teraz doma 4 ročného parťáka a znovu novorodenca, plienky, uspavanie, atď. Teraz je to už super. Mať deti s väčším vekovým rozdielom je maratón, kde si sily rozložis na viac rokov. Deti s malým vekovým rozdielom je sprint, kde sa vyčerpas v krátkom čase, ale potom už máš pokoj. Takže za mňa, prvé 2 roky boli ťažké a teraz to už mám čím ďalej len samé benefity. My financie na 2 deti máme, aj na viac detí. Ale my chceme dať deti na krúžky, zabezpečiť im kvalitné vzdelanie, chceme aj cestovať, aj si dopriať a nie len rozmýšľať, či si môžeme niečo dovoliť. Preto u nás sú 2 deti strop.

caar_oliine
autor
3. dec 2025
@anonym_0e67b6

@caar_oliine ja som plwnovane otehotnela s druhým, keď malo mladšie dieťa 7 mesiacov. Nemáme hypotéku, manžel zarába mierne nadstandardne, financie nás netlačia, ale vzhľadom k veku deti aj k financiám sme počas mojej RD okresali výdavky najmä na voľný, čas, dovolenky atď. Ale zase sme prerobili dom, kupili auto cash. čiže financne sme na Tom tak priemerne. No a čo sa týka malého vekového rozdielu medzi deťmi, za mňa je to masaker. U prvého skončí jedno obdobie a to obdobie začne u druhého. Odplienkujem jedno, môžem osplienkovat druhé. Vzdor u jedného skončil, začal u druhého. Čiže malá som pocit, že sa točil v neustálom kolotoči starostlivosti o deti. Ja som začala pracovať z domu, keď mali deti 1 a 2,5 roka. Potrebovala som aj inú aktivitu, next starostlivosť o deti. To mi zobralo akýkoľvek voľný čas na seba. Som už 5 rokov doma a cítim, že už meliem z posledného. Ale už aj mladší ide do škôlky a ja sa teším, že sa posunieme ďalej, čaká nás nová etapa života. Že už budem aj ja pracovať, budeme mať viac peňazí. A deti sú už parťáci, plánujeme už aj viac cestovať. Čiže už to mám za sebou. A išla by som do malého vekového rozdielu zase. Až má mrazí pri pomyslení, že mám teraz doma 4 ročného parťáka a znovu novorodenca, plienky, uspavanie, atď. Teraz je to už super. Mať deti s väčším vekovým rozdielom je maratón, kde si sily rozložis na viac rokov. Deti s malým vekovým rozdielom je sprint, kde sa vyčerpas v krátkom čase, ale potom už máš pokoj. Takže za mňa, prvé 2 roky boli ťažké a teraz to už mám čím ďalej len samé benefity. My financie na 2 deti máme, aj na viac detí. Ale my chceme dať deti na krúžky, zabezpečiť im kvalitné vzdelanie, chceme aj cestovať, aj si dopriať a nie len rozmýšľať, či si môžeme niečo dovoliť. Preto u nás sú 2 deti strop.

@anonym_0e67b6 ďakujem 🙂👍

anonym_e5954c
3. dec 2025

@caar_oliine nešla by som do 2.

anonym_b5cf81
3. dec 2025

V čase blížiacej sa ekonomickej krízy treba dobre zvážiť, koľko toho zvládnete. Či namiesto venovaniu sa rodine budete tráviť dlhé hodiny v práci aby ste rodinu uživili.

amelia89
3. dec 2025

@caar_oliine Ahoj, my mame 2 deti s rozdielom ani nie 2 roky. Mame velku hypoteku (zijeme v Prahe). To obdobie ked som mala len rodicak sme zvladli v pohode, muz ma benefit v praci ze 10% z platu mi ide rovno do akcii - tak s touto castou jeho vyplaty ani nepocitame ale zaroven vdaka tomu stale setrime (aj pocas tej materskej). Ja som si neprivyrabala,to by som vobec nedala popri nasich detoch.
Ono uprimne, tie vydavky pri tych miminach nie su az take (jasne to plavanie, plienky atd to ano)
Ale potom platit skolky, dobre topanky, dobre jedlo, kruzky atd tam to je citelny rozdiel ci mas jedno alebo dve deti. Ale z mojho uhla pohladu dat dietatu surodenca je tak obrovsky benefit ze ja by som do toho isla zas a znova. a ver mi ze ja nemam nenarocne deti 🤣 ale 2 sialenych chlapcov ale aj tak vidim ako jeden druhemu davaju co potrebuju.

amelia89
3. dec 2025

A este som chcela napisat jednu vec ze: ja sama by som nemala na tu nasu hypoteku, ani na celkovo mnoho veci bez muza ale premyslam ze ako sa k tomuto stavat? Nedovolit si nic co by som si nemohla dovolit len z mojho platu “pre istotu”?
Tak to potom by sme nerobili fakt nic len prezivali. My sme financne gramotni,setrime, vsetko s rozumom a ak by sa nieco stalo muzovi ma poistenie, byt by som urcite predala a proste ako jasne 1 samozivitel a 2 rodicia bude vzdy rozdiel. ale nemozem ten zivot zit tam ze nic si nejdeme dovolit lebo keby som ostala sama tak to sama nezaplatim …

betulinka1
3. dec 2025

@caar_oliine pozri malym detom nejako zasadne netreba nejake drahe dovolenky alebo neviem ake vylety. Im naozaj staci bike, okolie, nejake aktivity v okoli. To, ze je net plny premotivovanych matiek, co chcu vsetko pre deti top, pricom je to blbost. Hovorim z vlastnej skusenosti. Ja som bola premotivovana a zbytocne. Druhe som nechcela. Spatne, ked sa na tie roky do 5 rokov dietata pozriem, tak som bola totalny blazon. A pricom moje dieta si spomina na to ako sme hádzali kamene do Vahu a ako bolo super, ked si mohol namocit nohy 🤣🤣🤣. Ako som ho ucila bikovat a ako sme na biku chodili na zmrzlinu a k vode. Nepamata si ci mal oblecenie adidas alebo nike, ci chodil ako babo plavat. Na tvojom mieste by som isla do druheho, mas veci po prvom, si este doma. Kym deti budu financne narocnejsie, uz budes pracovat aj ty. Teraz to pisem uplne uprimne ako sibnuta byvala matka. Precitla som asi v tych 5 rokoch maleho, ze nie je dolezite to materiálne a vsetko nemusim mat top. Ze staci s dietatom byt a nie len fyzicky ale aj mentalne. Ze nam nikto nezaplati a nenahradí cas strávený spolu na biku, na obyčajnej opekacke, v knižnici, pri stavaní lega, blázneni sa v bazene na dvore a vobec to nemusi byt Aqua park kazdy tyzden, dovolenka pri mori 3x do roka.

anonym_08226b
3. dec 2025

@caar_oliine ja by som tiez isla do druheho, prijem mate pekny aj ked neviem kolko vam z neho zhltne hypo? Pocas MD by som co najviac nasetrila aby si v pohode preklenula obdobie nizsieho prijmu na RD

anonym_bc9104
3. dec 2025
@caar_oliine

@bludna to je pravda, ale kazdy pod pojmom “uzivam si” vnima nieco ine. Kym pre niekoho je naplňujúce cestovanie, nákupy, reštaurácie či luxusný život, pre iného je to praskajúce drevo v krbe a dva páry malých nôh ktoré pobehujú po záhrade. Keď som bola malá, môj otec ako podnikateľ bol stále v práci. Ak nie fyzicky, tak duchom. Chodili sme stále na lyžovačky do álp, často k moru, mali sme dom v centre mesta, po materiálnej stránke sme mali všetko. Aj tak si spomínam na svoje detstvo najlepšie keď som ho trávila u babky na záhrade na dedine a ona mi dávala svoj čas. S manželom sme vedeli že spolu chceme mať deti a bol to náš spoločný cieľ - predstava naplneného života. Myslím si že je v poriadku, ak každý si pri tom predstaví niečo iné.

@caar_oliine pri tomto nastavení choď do toho 😉 - deti fakt nemusia mať všetko a váš príjem nie je zlý, hoci neuviedla si to najdôležitejšie- nutné výdavky. Hypotéka sa dá poistiť. A keď máš aj ty istotu práce, tak je to fajn... (ak by deti mali mať iba ženy, ktoré ich dokážu nadštandardne zabezpečiť samé, tak by sme asi rýchlo vymreli).
Inak, teraz je finančne najviac "výhodné" mať deti - tehotenské (to nebolo), pridavky na deti, rodičak, daňový bonus - rástlo výraznejšie ako ceny... a obávam sa, že to budú časom "konsolidovať ".
Ja mám 2 deti s 1.5 ročným rozdielom, bolo to veľmi náročné, no neľutujem a teraz si to už užívam (sú už školáci).

olivierko229
3. dec 2025

@caar_oliine za mna jednoznacne ist do dietata, ak po nom tuzite. Surodenec je pre dieta obrovsky dar do zivota. Kym su deti male, vela im naozaj netreba, narocne vylety zbytocne, take male deti sa skoro unavia, naozaj potrebuju hlavne lasku a cas. Oblecenie nakupite v pohode velmi pekne v sekaci, zmysluplne hracky v bazari, knizky v kniznici ci bazari, ak by ste sa teda potrebovali uskromnit. Ked budu starsie, ano, naroky porastu, ale aj prijem sa zvysi. Ja mam v okoli dve zeny, ktore lutuju, ze nemali deti skor, lebo to druhe uz nevyjde zo zdravotnych a vekovych dovodov. Na peniazoch im uz nezalezi. Ale cas nevratia no..

anonym_de2d24
3. dec 2025
@anonym_bc9104

@caar_oliine pri tomto nastavení choď do toho 😉 - deti fakt nemusia mať všetko a váš príjem nie je zlý, hoci neuviedla si to najdôležitejšie- nutné výdavky. Hypotéka sa dá poistiť. A keď máš aj ty istotu práce, tak je to fajn... (ak by deti mali mať iba ženy, ktoré ich dokážu nadštandardne zabezpečiť samé, tak by sme asi rýchlo vymreli).
Inak, teraz je finančne najviac "výhodné" mať deti - tehotenské (to nebolo), pridavky na deti, rodičak, daňový bonus - rástlo výraznejšie ako ceny... a obávam sa, že to budú časom "konsolidovať ".
Ja mám 2 deti s 1.5 ročným rozdielom, bolo to veľmi náročné, no neľutujem a teraz si to už užívam (sú už školáci).

@anonym_bc9104 ano,vsetko sa bude konsolodovat az rusit,ci znizit mesiace.Na to sa treba dopredu pripravit,pre mnohe rodiny to bude sok,a sok financny.Uz teraz mnohe zeny tu nariekaju nad 40eurami.Co budu robit ak danovy bude 0 a pridavky tiez.

anonym_bc9104
3. dec 2025
@anonym_de2d24

@anonym_bc9104 ano,vsetko sa bude konsolodovat az rusit,ci znizit mesiace.Na to sa treba dopredu pripravit,pre mnohe rodiny to bude sok,a sok financny.Uz teraz mnohe zeny tu nariekaju nad 40eurami.Co budu robit ak danovy bude 0 a pridavky tiez.

@anonym_de2d24 ešte to chvíľu potrvá a preto sa to teraz "oplati". Lebo keď prežijú obdobie RD (pri 2 deťoch je komplikované robiť), potom už je to výrazne lepšie- najmä ak má žena dobre platenú prácu.

anonym_de2d24
3. dec 2025
@anonym_bc9104

@anonym_de2d24 ešte to chvíľu potrvá a preto sa to teraz "oplati". Lebo keď prežijú obdobie RD (pri 2 deťoch je komplikované robiť), potom už je to výrazne lepšie- najmä ak má žena dobre platenú prácu.

@anonym_bc9104 presne ja mam este december,januar poslednych 478eur,ale platy nam obom pojdu hore takze,ked mne sa zvysi o 150eur,muzovi je to 300eur navyse takze sa realne znizi o 178eur,no neurobim takeho mikulasa ako dnes za 195eur a som na tom rovnako ako dnes.

katulienkax
3. dec 2025

Ináč bacha na ten príjem 200-300 mesačne. Ďalšia materská sa ráta z posledného príjmu. Ak budeš pracovať za takú nízku mzdu , rapídne si znížiť následnú materskú a potom zaplaces.

luliu
3. dec 2025
@caar_oliine

@domculik ty máš dve deti s takým malým rozdielom? Išla by si do toho znovu? Ja si myslím, že ak nebudeme mať druhé dieťa teraz, tak už potom vôbec. Keď sa vrátim do práce a zasa budem môcť mať svoj príjem a možnosť kariérne rásť, už sa mi asi nebude chcieť toto celé absolvovať znova 😃

@caar_oliine mám deti s 2 ročným rozdielom a šla by som do toho znova, najlepšie rozhodnutie.
Inak a tým nástupom na pár hodín mesačne za 2-3 stovky pozor, aby ti potom nerátali MD z toho príjmu

anonym_af8122
3. dec 2025

Máme rozdiel medzi deťmi 2 a pól roka. Keď sa dcérka “stala” (neboli sme presvedčení, že chceme 2), boli sme v bezproblémovej finančnej situácii. Dovolili sme si z rodicaku a manzelovho platu všetko, čo sme chceli a aj ušetrili. No tento rok manzel prišiel o nejaké joby (ťažko sa vysvetľuje jeho charakter práce). Príjem nám klesol o dosť veľkú čiastku a dostali sme sa do stavu, že žijeme z mesiaca na mesiac. Ja som si našla takú bokovku, ale je to malinko. No lepšie ako nič. Dcérku mi vezmú do škôlky až v septembri najskôr. Dovtedy musíme nejako bojovať. Avšak problem finančný nevznikol kvôli druhemu dieťaťu. Vznikol kvôli tomu, ako sa vyvŕbil život. A to neovplyvnis či máš dieťa jedno alebo 2. Či ste pracujúci obaja, či si na rodicaku alebo nie. Kludne sa môže stat situácia, že obaja prídete o prácu v rovnakom case, lebo život…môže sa stat čokoľvek.

anonym_c0f9ba
3. dec 2025
@caar_oliine

@melanta ja rozumiem čo tým chceš povedať, no mysli na to že tá RD je len krátkodobé obdobie. Veď potom sa zasa vrátim do práce a zasa budeme mať spoločný príjem okolo 3500-4000€ v čistom ktorý bude úmerne rásť. Takže zasa nemyslím si, že po RD by sme nezvládli deťom dopriať viac ako výlet k jazeru. Moja otázka skôr smerovala k tomu času počas RD a teda život s jedným príjmom + RD a dvoma deťmi.

@caar_oliine Keď budete mať spoločný príjem po RD 3500-4000 ako píšeš, z toho sa kľudne dá aj 3 deti uživiť.
My máme s manželom spoločný príjem 2200 eur, máme 2 deti, hypotéku, auta a doprajeme si aj výlety dovolenky všetko možné. Deti sú na ZŠ majú mobily notebooky, teda ani z finančnej stránky nič im nechýba.
Ja by som išla aj do 3. dieťaťa len vek už nepustí.

anonym_cd8bfb
3. dec 2025
@anonym_c0f9ba

@caar_oliine Keď budete mať spoločný príjem po RD 3500-4000 ako píšeš, z toho sa kľudne dá aj 3 deti uživiť.
My máme s manželom spoločný príjem 2200 eur, máme 2 deti, hypotéku, auta a doprajeme si aj výlety dovolenky všetko možné. Deti sú na ZŠ majú mobily notebooky, teda ani z finančnej stránky nič im nechýba.
Ja by som išla aj do 3. dieťaťa len vek už nepustí.

@anonym_c0f9ba ďakujem za túto správu. My máme dve (5 a 2) a tretie na ceste, chcené a plánované. Ked som to tu tak citala, oblievali ma poty, že keď niekto nechce kvoli financiam druhé dieťa že preboha čo sme to spravili my za hlúposť 🫣😅 tak je fajn čítať, že niekto s takym prijmom (ze nie 4000€) naozaj vyzije a nie je to nereálne.

anonym_c0f9ba
3. dec 2025
@anonym_cd8bfb

@anonym_c0f9ba ďakujem za túto správu. My máme dve (5 a 2) a tretie na ceste, chcené a plánované. Ked som to tu tak citala, oblievali ma poty, že keď niekto nechce kvoli financiam druhé dieťa že preboha čo sme to spravili my za hlúposť 🫣😅 tak je fajn čítať, že niekto s takym prijmom (ze nie 4000€) naozaj vyzije a nie je to nereálne.

@anonym_cd8bfb Nie nie žiadnu hlúposť ste nespravili, aj ja by som išla do 3. dieťaťa len už máme vyšší vek, hold smola že sme sa s manželom stretli až po 35tke. Ale podľa mňa v pohode dá sa vyžiť s 2-3 deťmi a aj si dopriať.

princezna_bosorka
3. dec 2025
@brontofuz

Podla mna ak chces dieta a vies ze ho naozaj chces tak zas obmedzíš výdavky niekde inde a vacsinou ich obmedzíš na tych veciach ktore nepotrebuješ, vylety atd alebo ich neobmedzis a nebudes mat na základné veci. A ver mi ze bude horšie, ked bude dieta vacsie ked bude chciet Iphone, pc, a take veci co stoja stovky eur, hodinky alebo nejaky šport.............

@brontofuz a hlavne treba mysliet aj na to, ze pre druhe dieta vacsinou netreba nakupovat vybavu...

zamanitka
3. dec 2025
@caar_oliine

@domculik ďakujem, v takúto nejakú povzbudzujúcu odpoveď vychádzajúcu z vlastnej skúsenosti som troška dúfala, teda všeobecne som dúfala že mi napíšu ľudia ktorí sú v tej situácii a vybrali si ju. Nie ľudia ktorí majú 1 alebo 0 detí 😃 Veď som to napísala aj di nadpisu, že s dvoma deťmi.

@caar_oliine my sme išli do 4 deti za 6 rokov leni sme chceli mať veľa detí a pokope. Chod do toho. Prvých dvoch sme mali po roku a štvrť a sú neskutočný partaci.