icon

Ako zvládnuť šetrenie na dovolenku?

14. jan 2025

Dnes mozno trosku odvazna otazka... kazdopadne som v roznych cestovatelskych skupinach a vidim, ze rodinky z detmi kazdorocne (aj viackrat za rok) cestuju k moru a tie ceny su naozaj podla mna uz dost vysoke. Prave som si nachadzala doskusie, HODINU som rozklikavala profily a vacsina zien bola prave zo zapadu. Je to tym, ze sa tam viac zaraba? Ale aj ubytovanie je tam drahsie 🤔 Ved ked si vezmeme, ze okolo mna vacsina zaraba okolo 1000-1300€ a maju napriklad 2 deti, je to LTT na zivot. Citim sa dost blbo z toho, pretoze aj my by sme niekam chceli ist ale AKO TO UROBIT? 🤔🤔🤔 kolko si na dovolenku odkladate a ako to zvladate? Sklanam sa pred kazdym, kto to dokaze a este niekolkokrat do roka, vau

Strana
z5
vanilkovazmrzka
14. jan 2025

Napriklad skus tu hodinu venovat nejakej praci nad ramec svojho tpp zamestnania, a hned budes mat viac penazi ako ked tu hodinu zabijes stalkovanim a porovnavanim sa 🙂

autor
14. jan 2025

@vanilkovazmrzka Pracujem odkedy mala dcera 3 mesiace, mam dve deti a nad ramec toho robime az az. Pytam sa konkretne, ak nechces, neodpovedaj.

victoriab
14. jan 2025

Tak ale dala si extremne vseobecnu otazku, taky vykrik do tmy. Nikto nevie, ako zijete, ake mate vydavky, kde mozete setrit... tak ake rady cakas? Narazit si bankarovho syna a cestovat 3x za rok bez problemov ci co?

aandrea9
14. jan 2025

Neodpoviem na otázku iba prispejem skúsenosťou....kolegyňa chodila každoročne na dovolenku.... na ktorú si vzala úver.

autor
14. jan 2025

@victoriab
Pytam sa na skusenosti - ako si zvladate nasetrit na dovolenku? Ako si ty zvladas nasetrit na dovolenku? Nepotrebujem radu, co mam robit ja, je mi uplne jasne, ze netusis,kolko zarabam, kolko platim za byvanie atd atd 😃 Mna by zaujimalo, co robia ini ludia - setria na obleceni, maju radi nakup z druhej ruky? Byvaju v mensom ale radsej cestuju? Maju nadpriemerne platy niekde v BA? Cisto zo zvedavosti.

abbey1
14. jan 2025

Ja ti odpoviem za seba. Jeden mesiac kúpim letenky, ďalší mesiac ubytovanie. Ale radšej ideme viackrát za rok niekam a sami si vyskladáme dovolenku ako zbytočne predražený all inclusive resort. Boli sme mnohokrát i tak, ale radšej sa CK vyhýbame. Avšak na dovolenke nevaríme, to zasa nie. 🙂
Podľa mňa sa dá stále cestovať krásne a pohodlné za relatívne rozumnú sumu.

duppka13
14. jan 2025

Tak ti poviem ze zarabam o hodne viac ako si napisala a boli sme za posledne tri roky iba na 5 dni v tatrach a aj to len ja a dieta. Ano isla by som aj hned ale 5 tisic za rodinnu dovolenku nedam. Takze setrim, pojdeme ked bude dieta vacsie. Nic nam neutecie. Aj leto bez mora je leto.

autor
14. jan 2025

@aandrea9 Uf, tak to je uz otazka, ci jej to za to stoji... ako napriklad niekomu svadba za 20-30tis a zadlzia sa kvoli tomu. Ja som mala napriklad kolegynu, ktora pol roka nonstop pracovala, aby dalsieho pol roka cestovala. Ale bola sama a bez deti

autor
14. jan 2025

@abbey1 Kolko je nejaka rozumna cena? Ked citam diskusie, tak pod 3 a pol za 2dosp+2deti asi velmi tazko. Alebo chodite lacnejsie? My sme zase taki, ze si na byvani velmi nepotrpime, nech je to hlavne ciste

maddie1711
14. jan 2025

Muž podniká, ja podnikám. Ak máš daný plat ty aj muž ako zamestnanci, máte to akurát na výdavky a aby ste prežili z mesiaca na mesiac nie je reálne aby ste nasetrili na dovolenku. Ti o ktorých píšeš, majú buď oveľa vyssie príjmy ako výdavky a tým pádom nemusia pozerať kde a koľko míňajú, alebo pochádzajú z dobrých rodín. My s mužom robíme čo sa dá aby sme za čo najkratší čas zarobili čo najviac peňazí. Tým pádom si viem ísť k moru 2x ročne + 4-5x na wellness víkend.
Ale poznám aj takých čo žijú normálne. No dovolenku si proste dopriať chcú. Čiže robia popri zamestnaní niečo navyše. Ona robí upratovačku, on šoféra ale popri tom je hudobník, čiže všetko čo zarobí s kapelou odkladá na dovolenku. Ak by to nerobil, žili by z mesiaca na mesiac a bez dovolenky. Hlavne treba skákať len do takej výšky ako si mozes dovoliť. A je kopec rodín, ktoré pri mori nikdy neboli.

autor
14. jan 2025

@maddie1711 Aj my podnikame, ale myslim si, ze to je este casto horsie ako tpp v nejakej inej firme. My teda podnikame v odvetvi, kde sa manualne nieco vyraba, teda k tomu potrebujeme aj vybavenie a cim viac zarobime, tym viac mame nutkanie investovat do toho, aby sme zefektivnili a urychlili nasu pracu. Plus je to stale investicia taka, ze ak bude problem, mozeme to predat a cosi sa nam vrati. Pochybujem vsak ze kazda rodina podnika, maminky su na materskej, vidim, ze maju krpcov a pisu, ze aspon 2x do roka idu k moru 😃 nepisem to v zlom, praveze ich obdivujem, mozno mam len ja nastaveny denne vyssi standard a mozno ak sa uskromnim pri nakupovani atd, bude to aj mna menej boliet a bude to s prehladom

katica06
14. jan 2025

Zarábam menej než ty. a tvoje okolie, v hlasovej doline si človek nemôže až tak vyberať, ale
mám brigádu, tie peniaze si odkladám bokom, ale odmietam dať 3tis za dovolenku pre 2+2. Taliansko aj Chorvátsko sme dali pod 2tis,ale keby sme len ležali na pláži tak by vyšlo aj pod 1,5

abbey1
14. jan 2025

Väčšinou cestujeme 3 už ako dospelí, lebo jedno dieťa má 24, druhé 14, alebo namiesto staršieho dieťaťa ide manžel. Do 1000 euro dáme s veľkým prehľadom za letenky, cestu z a na letisko, ubytovanie vždy pri mori max 5 min pešo a vždy s bazénom. Buď berieme apartmán v hotelovom komplexe, alebo Airbnb apartmán, apart hotel. Španielsko, Maroko, Rhodos boli do max 800, Epypt 15 dní cca 1100- hotelový komplex s niekoľkými bazénmi., Kapverdy cca 1300. To boli posledné typický prímorské dovolenky. Mne osobne sa páčili oveľa viac než posledné Turecko, ktoré je v ponuke za oveľa viac. Ale i to sa dá urobiť za lepšiu cenu, keď kúpiš v dobrej cene letenky.

autor
14. jan 2025

@katica06 A kam chodite do talianska a chorvatska ak sa mozem spytat? Ides na vlastnu past, varis si? Ci nejaky hotel a lepsie polpenzia? Viem ze je to rozne podla toho, kam ides, niekde su restiky drahe, inde sa pomaly neoplati varit

autor
14. jan 2025

@abbey1 Skvele. Z diskusii som mala dojem, ze pod 3500€ nemas ani sancu vidiet more. To uz pomaly kupim karavan a autom to dame do Talianska alebo Grecka 😃 Najprv si vzdy vyhliadnes letenky a tak riesis ubytko?

abbey1
14. jan 2025

Prvé sú vždy letenky. Ubytovanie nájdeš vždy, ale ak je dobrá cena leteniek treba kúpiť tie. Ubytovanie mi vždy trvá vybrať, lebo chceme veľa muziky za málo peňazí, alebo ideme na istotu na doporučenie od známych.

anjelicek26
14. jan 2025

Autorka karavan je super, odporucam to kludne skusit...chodime kazdy rok ako jednu s tych troch dovoleniek rocne, stoji nas to karavan 500e na cely tyzden, miesto na kempingu 160 e hore na ostrove pri nemeckom mori 😅 Jasne plus strava, ale jedli by sme aj doma 😅

No ak pointe my mame dom splateny, auta mame sluzobne, platime vlastne len reziu a stravu, poistky chapeme sa... bez hypoteky sa zije uplne inak a na dovolenku sa odlozit da, ked su dva prijmy... ziadne carovanie za tym az take nie je... nepoviem ti, ako to robia ine rodiny... chodime na kratku lyzovacku a bookujeme co najskor a na dva tyzdne k moru na jesen (ano toto solidne reze rozpocet, ale tak fajn) a vacsino este tyzden v lete do Danska (tam za tisicku prenajmes dom velky na tyzden a pri mori velka pieskova plaz) proste su sposoby, ako sa da to more vidiet a uzit si to a nie, nestoji to vzdy majetok...

jamimo
14. jan 2025

nemusíš sa cítiť blbo a už vôbec nie skláňať. Dovolenka nezáleží od toho či si zo západu, alebo východu. Niekto zarobí na dovolenku za deň, niekto za týždeň, iný nejde vôbec, niekomu zaplatia rodičia... My sme mali takého suseda, s prepáčením žrali suché rožky, ale aby bol frajer, Chorvátsko muselo byť. Chudák rodina. Suseda hovorila, že preklína celé Chorvátsko, keď žgrlačili celý rok.

katica06
14. jan 2025

Naposledy v Bibione pred tým v Rimini, v Chorvátsku sme vlani pochodili okolíe Splitu a Omišu vlastným autom a ostrov Brač každý deň iná pláž, ubytovanie v apartmáne. Vylihovanie v rezorte s tobogánmi nie je nič pre mňa. Skoro každý deň som dala15-18000 krokov, aj keď sme bývali 100m od pláže

zobaka
14. jan 2025

ja zarabam smiesnu sumu a bola som pri mori, nekupujes drahe jedlo, avivaze, ale setris, casto vidim plne kosiky v Kauflande a ludia same hluposti nakupuju bez ktorych by prezili, jasne, ze pri nizkom prijme nemas nejake rezervy, ale co z toho zivota doma v izbe? Kiez by som mala aspon 1300 hrube

katica06
14. jan 2025

Už zase tie plné koše 😱😱😱

belllinka
14. jan 2025

Uz zasa vylihovanie v rezorte 🤦‍♀️

autor
14. jan 2025

@zobaka My nekupujeme hluposti si myslim, ale detom doprajem, to je pravda. Mame dom a dvor, samozrejme, aj to je zrut penazi, chceme tu mat pekne, moderne 🙈 niekto fakt mozno zije v byte 2+kk a je to uplne ok ak im to staci a radsej chodia na dovolenky, len sa zamyslam ako troska zmenit i ja svoje myslenie 🙂 doteraz mi dovolenky nechybali, ale uz zacinam tuzit

zobaka
14. jan 2025

@autorka - daj si prioritu, ked ste si skraslili domcek, povedz si, ze je cas cestovat, ak nepotrebujete nejaky luxus urcite nieco pekne aj letecky najdete 🙂 teoreticky aj ja by som mohla vrazit do bytu je tu roboty kopec, ale ked raz budem umierat chcem si povedat, ze som si dopriala nejaky zazitok, na Zemi je tolko krasnych miest

kaca222
14. jan 2025

My tiež podnikáme a keď sme doma, nezastavíme sa. Aj cez vikendy riešime prácu, dáme malého spať, pracujeme… takže keď si chceme oddýchnuť, musíme vypadnúť z mesta. Ja si na začiatku roka poviem, na aké dovolenky asi chceme ísť, spočítam financie a každý mesiac nám hneď po výplate odchádza určitá suma na sporiaci účet “na dovolenku”. Tým pádom to už nesledujem a ked chceme niekam ísť, len predvediem peniaze zo sporiaceho účtu. Ale máme vyšší plat než píšeš

smajliica
14. jan 2025

Ono to je veľmi skreslené, lebo nikto nenapíše “Tento rok som nikde nebol, nemám peniaze.” Takže máš pocit, že všetci niekam idú, lebo o dovolenkách píšu iba tí čo niekam idú.
My chodíme väčšinou oveľa lacnejšie ako 1000€ na osobu, ale ja sa cestovkám vyhýbam, lebo rezorty nie sú moja šálka kávy 😅

smajliica
14. jan 2025

A teda chodievala som pravidelne ešte za svojích študentských čias, keď som reálne nemala nič a kupovala som letenky cez Ryanair na základe ceny a ničoho iného 🙈 v Bulharsku som bola tuším za necelých 200€ na týždeň v júli (ubytovanie + letenky). Nebudem tvrdiť, že to bolo úžasné, ale šváby tam neboli, čisto tam bolo, prežila som bez ujmy. Ono to veľmi záleží od nárokov a očakávaní.

frflos_nespokojny
14. jan 2025

karavan moze byt super, ale cestovanie chorvatsko, taliansko na tyzden isto nedoporucujem. dialnicne poplatky a kemp prevysuje ceny apartmanu.

biba_18
15. jan 2025

my našetríme lebo môj muž zarába hodne viac ako ja a mali sme iba 1 dieťa. plus prvý byt sme kúpili relatívne lacno, druhý tiež, čiže žiadna dlhá hypotéka a vysoké splátky a podobne. plus dieťaťu sme byt zabezpečili darovaním po starých rodičoch, tak ani tam nemusíme šetriť…

nynia
15. jan 2025

Ja nemam problem nasetrit ale cestujem vyhradne bez cestovky, prisposobujem sa cenam leteniek, hladam ubytovanie najvyhodnejsie ale zas nie uplne najlacnejsie ale aby to bolo na nejakej urovni a tak sa da naozaj za lacno. Alebo last minute som videla cez leto aj za uplne smiesnu cenu s odletom o den alebo 2 (nie pre seba som hladala), tych ponuk bolo nespocet do roznych destinacii a rezortov takze aj s vopred naplanovanou dovolenkou nebol by problem nieco vybrat.

Strana
z5